dječak sa šibicama wrote: ↑09/11/2024 17:55
Nece on nista uraditi za 24 sata ali ako zavrne pipu, Kijev ce pristati na sve sto Moskva trazi.
I onda ce biti mir.
Iako Trump nije budala pa da popusti Putinu i radi sve sto ovaj hoce, ali ocigledno mu Ukrajina nije bitna koliko neka druga pitanja, pa ce napraviti dil u kojem Kijev svakako gubi.
Ne znam ni zasto se ocekuje da Trump zavrce ruku Moskvi, naprotiv, zavrtace ruku Kijevu. I to moze raditi kako god pozeli.
Ukrajina ce od ove administracije dobiti jos puno oruzja po osnovu ranije odluke Kongresa. Mogu i oni razvlaciti. Ako idemo na to da se da sta Rusi traze.
Ali pazi, da SAD pritisnu Ukrajinu da se povuku iz aneksiranih oblasti je malo previse. Ja mislim da bi i najradikalnije Trumpove jastrebove poput MTG bilo malo sramota.
Da se prihvati trenutno stanje i pravno i fakticki, ja ne znam zasto bi Rusija na to pristala, jer osim sto napreduju, Ukrajina drzi dijelove koji su de iure Rusija.
Da se nesto zamrzne, ne vidim zasto bi Rusija na to pristala kad su oni u momentumu.
Manje vise to su 3 opcije. Nijedna nije pretjerano realna, sto znaci da se radi o populistickom baljezganju.
I na kraju, ako ce on pritisnuti Ukrajinu da udovolji Rusima i tako postigne mir, to nije uspjeh. To mogu i ja, nije to pamet i sposobnost.