Evo za one što su se snašli...
Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Moderator: anex
-
Naslovnica
-
sabanss
#252 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Miele svaka čast za druge stvari ali ne bi mi bio prvi izbor za aparat. Otprilike kao Philips ili WMF.
Za ove stvari samo talijani.
Eventualno Švicarci
Za ove stvari samo talijani.
Eventualno Švicarci
-
Naslovnica
-
Hakiz
#254 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Interesantno kako sve zavisi, ja bih prije Krups, Delonghi nego Phillips.ismar2215 wrote: ↑18/05/2024 14:54Mislim da ti je ovaj Phillips dosta bolji. Prijatelj ima isti, odlicnu kafu pravi. Krups nisam probao, al za Phillips sam siguran da je dobar. A i generalno hvale njihove aparate.panda_grizli wrote: ↑16/05/2024 15:46
sta mislite koji je bolji?
vrijedi li i ima li gdje povoljnije?
Zadovoljan sam malim Krups Virtuoso, koristim ga duže od godinu.
-
vanjki
#255 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Ovaj Philipps stari model i stoji u Bingo vec godinu dana sa istom cijenom. A poslije njega izaslo dosta modelapanda_grizli wrote: ↑16/05/2024 15:46
sta mislite koji je bolji?
vrijedi li i ima li gdje povoljnije?
-
Naslovnica
#256 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Pitanje, vjerovatno neko zna.
Bosch VeroCup300, odradi pripremu prije pravljenja kafe (automatski ispere cijev).
Nakon toga upalim program da napravim kafu, samelje, presuje i kada treba da krene kafa prvo mi izbaci malo vode u šoljicu.
Meščini da to prije nije radio.
Čistim ga onim sredstvom iz DM-a kada mi javi da je čišćenje potrebno.
Bosch VeroCup300, odradi pripremu prije pravljenja kafe (automatski ispere cijev).
Nakon toga upalim program da napravim kafu, samelje, presuje i kada treba da krene kafa prvo mi izbaci malo vode u šoljicu.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#257 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Nekad sam imao, poklonjen aparat za kafu, donijela rodbina iz dijaspore. Nakon par pokušaja skontam da aparat ima neki tvornički kvar. Lagano sam ga odložio kod kontejnera zajedno s patronama koje sam tada jedva preko pika našao.
U međuvremenu su se stvari malo promijenile i razmišljam o nkom apapratu za kafu - kučnom. Najviše bi ga koristio za jutrnju, prije posla kaficu. Prije nego što bubnem pare volio bih odgovore na neka pitanja pošto sam totalni laik za ove stvarke, a porodavači mi imam osječaj pričaju bajke. Uzeo bih aparat sa mlinom ili na mljevenu kafu, nikakve patrone.
1. kafa koju kupujem da li mora biti espreso ili se može koristiti i neka iz dragstora (Z.Dževzva, marcafe i sl)?
2. koje mljeko se koristi u ovim aparatima, klasično 1.5, 2.8 ili ovo brasta 3.5, 3.8?
3. da li vodu koju naspeta prosipate (što ostane) ili ostavljate u aparatu?
Totalni sam laik ali veliki ljubitelj crnog napitka.
U međuvremenu su se stvari malo promijenile i razmišljam o nkom apapratu za kafu - kučnom. Najviše bi ga koristio za jutrnju, prije posla kaficu. Prije nego što bubnem pare volio bih odgovore na neka pitanja pošto sam totalni laik za ove stvarke, a porodavači mi imam osječaj pričaju bajke. Uzeo bih aparat sa mlinom ili na mljevenu kafu, nikakve patrone.
1. kafa koju kupujem da li mora biti espreso ili se može koristiti i neka iz dragstora (Z.Dževzva, marcafe i sl)?
2. koje mljeko se koristi u ovim aparatima, klasično 1.5, 2.8 ili ovo brasta 3.5, 3.8?
-
Hakiz
#258 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Ja koristim manuelni aparat, ne automatski, pa sljedeće važi za manuelne, ne mora važiti za automatske:arman1 wrote: ↑07/08/2024 11:31 Nekad sam imao, poklonjen aparat za kafu, donijela rodbina iz dijaspore. Nakon par pokušaja skontam da aparat ima neki tvornički kvar. Lagano sam ga odložio kod kontejnera zajedno s patronama koje sam tada jedva preko pika našao.
Kafa može bilo koja, ali, za espresso aparate kafa je krupnije mljevena nego za, recimo, bosansku. Pa ako bosansku kafu staviš, može se desiti da voda ne prođe kroz kafu u šoljicu. Napravi blato. Tako se može pokvariti pumpa aparata. Zbog toga ako kupuješ već samljevenu kafu kupuj onu za espresso ili kupuj bilo koju u zrnu pa samelji za espresso. Ako baš moraš koristiti "bosanski mljevenu", možeš probati samo je staviti u filter bez pritiskanja. Možda uspije.
To jeste, za espresso je bitno kako je kafa samljevena. Mješavina, vrsta, to je do ukusa koju kafu ko voli.
Mlijeko može i 1,5 mm i drugo, samo je sa više mliječne masti ukusnije. Ja sam pravio i sa 0,9 kada sam morao. Napravi aparat i sa njim pjenu. Ako ti nije skupo, barista, ako je skupo, bilo koje tetrapak.
Vodu u kanisteru aparata ja držim oko dan. Ako je za dan ne iskoristim, prolijem je jer želim svježu vodu. A u principu može stajati dok je aparat ne potroši. Misli na bakterije od dugog stajanja vode.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#259 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Pa mislim da ću gledati da nabavim s mlinom, pretpostavljam da je na mlinu automatski podešena granulacija,a povremno bih volio i nešto drugo osim čistog esspresa.Hakiz wrote: ↑07/08/2024 11:58Ja koristim manuelni aparat, ne automatski, pa sljedeće važi za manuelne, ne mora važiti za automatske:arman1 wrote: ↑07/08/2024 11:31 Nekad sam imao, poklonjen aparat za kafu, donijela rodbina iz dijaspore. Nakon par pokušaja skontam da aparat ima neki tvornički kvar. Lagano sam ga odložio kod kontejnera zajedno s patronama koje sam tada jedva preko pika našao.
Kafa može bilo koja, ali, za espresso aparate kafa je krupnije mljevena nego za, recimo, bosansku. Pa ako bosansku kafu staviš, može se desiti da voda ne prođe kroz kafu u šoljicu. Napravi blato. Tako se može pokvariti pumpa aparata. Zbog toga ako kupuješ već samljevenu kafu kupuj onu za espresso ili kupuj bilo koju u zrnu pa samelji za espresso. Ako baš moraš koristiti "bosanski mljevenu", možeš probati samo je staviti u filter bez pritiskanja. Možda uspije.
To jeste, za espresso je bitno kako je kafa samljevena. Mješavina, vrsta, to je do ukusa koju kafu ko voli.
Mlijeko može i 1,5 mm i drugo, samo je sa više mliječne masti ukusnije. Ja sam pravio i sa 0,9 kada sam morao. Napravi aparat i sa njim pjenu. Ako ti nije skupo, barista, ako je skupo, bilo koje tetrapak.
Vodu u kanisteru aparata ja držim oko dan. Ako je za dan ne iskoristim, prolijem je jer želim svježu vodu. A u principu može stajati dok je aparat ne potroši. Misli na bakterije od dugog stajanja vode.
-
prelivoda
#260 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Vidi ima li aparat opciju "preinfusion", pa probaj isključiti. Ako nema, onda to radi automatski, mada sa tom opcijom bi generalno trebala biti bolja kafa.Naslovnica wrote: ↑07/08/2024 09:47 Pitanje, vjerovatno neko zna.
-
Naslovnica
#261 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Nema tu opciju.prelivoda wrote: ↑07/08/2024 12:42Vidi ima li aparat opciju "preinfusion", pa probaj isključiti. Ako nema, onda to radi automatski, mada sa tom opcijom bi generalno trebala biti bolja kafa.Naslovnica wrote: ↑07/08/2024 09:47 Pitanje, vjerovatno neko zna.
Automatski očisti sistem kada se pali i kada se gasi, svaki put.
Problem je da, nakon paljenja sistema, on ga očisti i bude spreman za pravljenje kafe. Prije nego krene kafa, 5-6 sekundi ranije, krene malo vode. Nije puno, ali nije ni malo, baš iritantno. Uklonim šoljicu da mi ta voda ne bi išla u šoljicu i stavim je baš u trenutku kada kafa treba da krene. Možda je popustio neki dihtung, šta ja znam...
-
prelivoda
#262 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Dosta tih aparata ima tu opciju, a kod nekih to radi automatski, znači prije nego pusti vodu pod punim pritiskom, mala količina vode se pošalje pod malim pritiskom (samo da pokvasi kafu). To traje nekoliko sekundi, a poslije ide voda pod punim pritiskom.Naslovnica wrote: ↑07/08/2024 12:45Nema tu opciju.prelivoda wrote: ↑07/08/2024 12:42Vidi ima li aparat opciju "preinfusion", pa probaj isključiti. Ako nema, onda to radi automatski, mada sa tom opcijom bi generalno trebala biti bolja kafa.Naslovnica wrote: ↑07/08/2024 09:47 Pitanje, vjerovatno neko zna.
Problem je da, nakon paljenja sistema, on ga očisti i bude spreman za pravljenje kafe. Prije nego krene kafa, 5-6 sekundi ranije, krene malo vode. Nije puno, ali nije ni malo, baš iritantno. Uklonim šoljicu da mi ta voda ne bi išla u šoljicu i stavim je baš u trenutku kada kafa treba da krene. Možda je popustio neki dihtung, šta ja znam...
Te prve kapi bi isto trebale biti malo mutne, jer prolazekroz kafu. Pokušaj podesiti mlin na malo sitnije, pa vidi rezultat.
-
Naslovnica
#263 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Hvala, probaću to sa mlinom!prelivoda wrote: ↑07/08/2024 12:51Dosta tih aparata ima tu opciju, a kod nekih to radi automatski, znači prije nego pusti vodu pod punim pritiskom, mala količina vode se pošalje pod malim pritiskom (samo da pokvasi kafu). To traje nekoliko sekundi, a poslije ide voda pod punim pritiskom.Naslovnica wrote: ↑07/08/2024 12:45Nema tu opciju.
Te prve kapi bi isto trebale biti malo mutne, jer prolazekroz kafu. Pokušaj podesiti mlin na malo sitnije, pa vidi rezultat.
-
racionalista
#264 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Prodao bi polovan kae aparat Jura IMpressa S95, interesuje me kolika je cijena polovnog aparata.
-
Armin2013
#265 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Kod mene Philips, novi modeli, isto tako prije kahve izbaci malo vode, ja kontam možda da ugrije cijevi, nemam pojma.Naslovnica wrote: ↑07/08/2024 09:47 Pitanje, vjerovatno neko zna.
Nisam se nešto zamarao tim.
-
Hakiz
#266 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
I moj manuelni isto uradi. Malo pokvasi kafu u filteru da voda za samu kafu kasnije lakše prođe.
Ne treba se zamarati, ako se aparat redovno čisti. Svakako ta voda prolazi kroz kafu.
Ako duže nije korišten, isprati aparat (pustiti ciklus bez kafe 2-3 puta) i poslije se ne zamarati.
Ali, ako nije problem za kafu, problem je za mlijeko. Pa ja pustim cijev za paru za mlijeko da radi 3-4 sekunde da prestane voda, krene samo para i tek onda stavim cijev u mlijeko da napravi pjenu. Ako odmah stavim cijev u mlijeko, voda iz cijevi pokvari pjenu.
Ne treba se zamarati, ako se aparat redovno čisti. Svakako ta voda prolazi kroz kafu.
Ako duže nije korišten, isprati aparat (pustiti ciklus bez kafe 2-3 puta) i poslije se ne zamarati.
Ali, ako nije problem za kafu, problem je za mlijeko. Pa ja pustim cijev za paru za mlijeko da radi 3-4 sekunde da prestane voda, krene samo para i tek onda stavim cijev u mlijeko da napravi pjenu. Ako odmah stavim cijev u mlijeko, voda iz cijevi pokvari pjenu.
-
logsa
#267 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Pozdrav!
Da li postoji u BiH zastupnik za Breville aparate? Samo sam vidio da su imali jedan model na ekupi ali nije vise dostupan.
Da li postoji u BiH zastupnik za Breville aparate? Samo sam vidio da su imali jedan model na ekupi ali nije vise dostupan.
- sagosen
#268 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
@logsa Nažalost, ne postoji
-
prelivoda
- Qler
#270 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Volio bi ovaj aparat, ali se bas ne razumijem. Sta je neki best buy, valjaju li ovi Phillips aparati? Sta bi bilo bolje, Krups, DeLonghi ili Phillips? Ili ima neki treci.. budget do oko milje...
- ismar2215
#271 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Ja sam uzeo Barista Express, brend Sage, na olxu, Elektropionir iz Banja Luke. Salju postom sve: https://olx.ba/shops/Elektropionir/aktivni
Sage ti je Breville, ali za Evropu. Dakle, isti aparati, drugi naziv brenda.
Vrhunski aparati, to mogu reci poslije skoro godinu koristenja.
- ismar2215
#272 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Koliko sam ja istrazivao, od ovih automatskih aparata, Phillips je best value for money. Probao sam kafu s nekoliko Phillipsovih i odlicna je. Ako ces neki s ruckicom, sto bi ti pruzilo malo vise cejfa kod pravljenja kafe, al se moras potruditi da skontas kako da potrefis da je dobra kafa, onda ti preporucujem da za tu milju probas naci Sage/Breville neki aparat. Ja sam prije cca godinu uzeo nov Sage Barista Express, na OLXu. Kostao tacno milju, al vidim da je sad skocio na 1200. Uglavnom, aparat je stvarno za svaku pohvalu.
- VladaFBiH
#273 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
ne znam šta da ti kažem (imaš moje starije postove na ovoj temi) - imao Philips i jedna od najlošilih espresso kafa koje sam pio (ostali programi su dobri) i riješio ga se maltene odmah a Sage Barista je opet jedan od najboljih aparata koje sam probao u tom cjenovnom ranguismar2215 wrote: ↑07/11/2024 13:34Koliko sam ja istrazivao, od ovih automatskih aparata, Phillips je best value for money. Probao sam kafu s nekoliko Phillipsovih i odlicna je. Ako ces neki s ruckicom, sto bi ti pruzilo malo vise cejfa kod pravljenja kafe, al se moras potruditi da skontas kako da potrefis da je dobra kafa, onda ti preporucujem da za tu milju probas naci Sage/Breville neki aparat. Ja sam prije cca godinu uzeo nov Sage Barista Express, na OLXu. Kostao tacno milju, al vidim da je sad skocio na 1200. Uglavnom, aparat je stvarno za svaku pohvalu.
- ismar2215
#274 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Iskreno, ja sam probao sa Phillipsa, kod drugih u gostima, uglavnom ove neke specijalne programe sa mlijekom. One slicice kafa privlace, pa obicni espresso izgleda dosadanVladaFBiH wrote: ↑07/11/2024 13:56ne znam šta da ti kažem (imaš moje starije postove na ovoj temi) - imao Philips i jedna od najlošilih espresso kafa koje sam pio (ostali programi su dobri) i riješio ga se maltene odmah a Sage Barista je opet jedan od najboljih aparata koje sam probao u tom cjenovnom ranguismar2215 wrote: ↑07/11/2024 13:34Koliko sam ja istrazivao, od ovih automatskih aparata, Phillips je best value for money. Probao sam kafu s nekoliko Phillipsovih i odlicna je. Ako ces neki s ruckicom, sto bi ti pruzilo malo vise cejfa kod pravljenja kafe, al se moras potruditi da skontas kako da potrefis da je dobra kafa, onda ti preporucujem da za tu milju probas naci Sage/Breville neki aparat. Ja sam prije cca godinu uzeo nov Sage Barista Express, na OLXu. Kostao tacno milju, al vidim da je sad skocio na 1200. Uglavnom, aparat je stvarno za svaku pohvalu.![]()
Pogotovo ko uglavnom pije obicni espresso, eventualno macchiato ili capuccino, to je cas posla napraviti na manuelnom. A moze, s praksom i trudom, napraviti vise varijanti kafe nego na Phillips aparatu. Sa Barista Expressom dobijes mali coffee shop u svom stanu, priliku da brzo napravis dobar espresso, a i da se igras i vjezbas satima. A za tih 1200 KM realno dobijas bolji aparat nego sto je to ijedan i Phillipsov i DeLonghiev i Krupsov automatski.
- Qler
#275 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
e, kao da ste znali
juce sam uzeo Philips 4341/50. Meni super kafa, ja ristretto pijem, i fakat mi je dobar. Koju kafu preporucujete, kupio sam u kuca kafe neku sa P, da me ubijes ne znam koja je, preporucio mi je prodavac. Dobra je, ima super miris, i pitka je. Ali reko da vidim sta raja preporucuje