Ovdje je u pitanju brza cesta, dvije trake, forumaš uporan da vozi lijevom i čudi se što mu neko blica.
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Laplace
#48877 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
I o tome sam pisao: svjetla za maglu se pale jedino kad magle nema navidiku. Što je gušća magla, to je manja vjerovatnoća da će upaliti maglenke.Evolution_IV wrote: ↑06/11/2024 07:50 opet mi isti izvadili zivce
voznja sa dnevnim po magli, upali jebena kratka ako vec nemas na svom smecu auto svjetla da ti vidimo zadnji kraj auta![]()
posebno mi nije jasno kako bijesna auta drze na dnevnim, jel moguce da mamlazi drze prekidac na off
al bitno je kad ljeto dodje da upale sve, jer ih je strah policije![]()
Neki dan ispred mene vozi neki golf, mislim da je bila sedmica, sa upaljenom zadnjom maglenkom. Dan, nigdje magle, vidljivost odlična. Izgleda da je u jednom trenutku skontao da sam pokazivao ženi (koja je sjedila do mene) na zadnju maglenku pa ju je ugasio. To ide u prilog mišljenju da pola ovih koji pale maglenke kad nema magle ne zna zašto ih je upalilo a druga polovina ne zna ni da im maglenke rade.
-
Naslovnica
- Laplace
#48879 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne mora značiti da je sve vrijeme vozio lijevom. Možda je preticao sporija vozila i tokom preticanja mu ovi blicali. Nerijetka pojava na autocesti.Naslovnica wrote: ↑06/11/2024 08:20Ovdje je u pitanju brza cesta, dvije trake, forumaš uporan da vozi lijevom i čudi se što mu neko blica.
- drug_profi
#48880 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Joj drame oko bezvezne stvari.
Vidiš neko te stiže i htio bi da prođe. Makneš se jbt.
Kad on prođe ti nastavi dalje kako si naumio.
Vidiš neko te stiže i htio bi da prođe. Makneš se jbt.
Kad on prođe ti nastavi dalje kako si naumio.
-
Karikaturist
#48881 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Takvim se sigurno necu skloniti.Laplace wrote: ↑06/11/2024 08:21Ne mora značiti da je sve vrijeme vozio lijevom. Možda je preticao sporija vozila i tokom preticanja mu ovi blicali. Nerijetka pojava na autocesti.Naslovnica wrote: ↑06/11/2024 08:20Ovdje je u pitanju brza cesta, dvije trake, forumaš uporan da vozi lijevom i čudi se što mu neko blica.
- Laplace
#48882 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Sklonim se kad završim radnju koju sam započeo i kad vraćanje u desnu bude bezbjedno. Ionako preticanje vršim tek kad je to 100% sigurno, ali niko ne može predvidjeti raketu koja probija zvučnu barijeru.Karikaturist wrote: ↑06/11/2024 08:25Takvim se sigurno necu skloniti.Laplace wrote: ↑06/11/2024 08:21Ne mora značiti da je sve vrijeme vozio lijevom. Možda je preticao sporija vozila i tokom preticanja mu ovi blicali. Nerijetka pojava na autocesti.Naslovnica wrote: ↑06/11/2024 08:20
Ovdje je u pitanju brza cesta, dvije trake, forumaš uporan da vozi lijevom i čudi se što mu neko blica.
Ipak, sklanjam se čim mogu jer ne vjerujem u procjene takvih vozača. Ne bih se pouzdao u to da će na vrijeme početi da koči.
-
Naslovnica
#48883 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zato služe dobre procjene ulaženja u radnju preticanja.Laplace wrote: ↑06/11/2024 08:21Ne mora značiti da je sve vrijeme vozio lijevom. Možda je preticao sporija vozila i tokom preticanja mu ovi blicali. Nerijetka pojava na autocesti.Naslovnica wrote: ↑06/11/2024 08:20Ovdje je u pitanju brza cesta, dvije trake, forumaš uporan da vozi lijevom i čudi se što mu neko blica.
Svako ponekad može da se zezne, jbga.
Ako znaš svoje auto, znaš koliko (ne)može i ne zajebavaš druge ulazeći u preticanje za koje ti treba 2 kilometra
-
LikeLike
#48884 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kada je prekidac na "Auto" po magli se ne pale kratka svjetla, zato imas uputstvo da se po magli rucno pale kratka svjetla.Evolution_IV wrote: ↑06/11/2024 07:50 opet mi isti izvadili zivce
voznja sa dnevnim po magli, upali jebena kratka ako vec nemas na svom smecu auto svjetla da ti vidimo zadnji kraj auta![]()
posebno mi nije jasno kako bijesna auta drze na dnevnim, jel moguce da mamlazi drze prekidac na off
-
kakaljin
#48885 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Obavezan si i po zakonu i po svoju sigurnost da se sklonis.Karikaturist wrote: ↑06/11/2024 08:25Takvim se sigurno necu skloniti.Laplace wrote: ↑06/11/2024 08:21Ne mora značiti da je sve vrijeme vozio lijevom. Možda je preticao sporija vozila i tokom preticanja mu ovi blicali. Nerijetka pojava na autocesti.Naslovnica wrote: ↑06/11/2024 08:20
Desna traka je za voznju a lijeva samo za preticanja i naravno kada pretices uvjeriti se da neko vec ne pretice da ga pustis pa iza njega zaposnes radnju preticanja
-
Karikaturist
#48886 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nisam obavezan. Kada preticem obavezan sam samo da zastitim sebe i druge ucesnike u saobracaju. Ako neko iza mene vozi 160 ili puno brze od mene dok preticem neka koci jer ja necu skretati desno nasumice ako nisam radnju izvrsio do kraja.kakaljin wrote: ↑06/11/2024 08:36Obavezan si i po zakonu i po svoju sigurnost da se sklonis.
Desna traka je za voznju a lijeva samo za preticanja i naravno kada pretices uvjeriti se da neko vec ne pretice da ga pustis pa iza njega zaposnes radnju preticanja
Last edited by Karikaturist on 06/11/2024 08:39, edited 1 time in total.
- nineinchnails
#48887 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja sam poravnio sto se svega tice (oduzimanje prava prvenstva, maltretiranja).
Bezobrazluka i bahatosti na sve strane. Nisam ja policajac da svakoga opominjem. Ne mogu se sa svima svadjati, fuck you all. Bio sam u hiljadu ruznih situacija. Kada bih se sa svima svadjao, gdje bih zavrsio?
Takodje mrzim kada se neko pravi policajac. Ako ti se sta ne svidja u saobracaju, zovi policiju brate pa prijavi.
Bezobrazluka i bahatosti na sve strane. Nisam ja policajac da svakoga opominjem. Ne mogu se sa svima svadjati, fuck you all. Bio sam u hiljadu ruznih situacija. Kada bih se sa svima svadjao, gdje bih zavrsio?
Takodje mrzim kada se neko pravi policajac. Ako ti se sta ne svidja u saobracaju, zovi policiju brate pa prijavi.
-
kakaljin
#48888 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Evo i sam kazes da zastitis druge ucesnike u saobracaju znaci sklonis se.Karikaturist wrote: ↑06/11/2024 08:37Nisam obavezan. Kada preticem obavezan sam samo da zastitim sebe i druge ucesnike u saobracaju. Ako neko iza mene vozi 160 neka koci jer ja necu skretati desno ako nisam radnju izvrsio do kraja.
Moras se uvjeriti da li mozes poceti radnju preticanja tj da li ide neko 160 lijevom i da ne koci ako ti pocnes preticanje jer si time ugrozio prvo sebe pa i ostale ucesnike u saobracaju.
Ako neko koci iza tebe onda si mu uzeo pravo prvenstva.
- Laplace
#48889 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Naravno. Ljudi uglavnom loše procijene pa preticanje traje i traje.Naslovnica wrote: ↑06/11/2024 08:28Zato služe dobre procjene ulaženja u radnju preticanja.Laplace wrote: ↑06/11/2024 08:21Ne mora značiti da je sve vrijeme vozio lijevom. Možda je preticao sporija vozila i tokom preticanja mu ovi blicali. Nerijetka pojava na autocesti.Naslovnica wrote: ↑06/11/2024 08:20
Ako znaš svoje auto, znaš koliko (ne)može i ne zajebavaš druge ulazeći u preticanje za koje ti treba 2 kilometra
Ograničenje 130, ja zaokružim na 128 i tako podesim tempomat. I onda nailazim na vozilo u desnoj traci koje vozi brzinom 100 km/h a pretiče ga vozilo brzinom 105 km/h. Naravno, moram da kočim i ponovo podešavam tempomat kad uspijemda preteknem onog iz desne.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#48890 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kako na kojem autu, al svejedno opet upalis rucno kad si normalan, kad si mamlaz vozis na dnevnim 24/7LikeLike wrote: ↑06/11/2024 08:33Kada je prekidac na "Auto" po magli se ne pale kratka svjetla, zato imas uputstvo da se po magli rucno pale kratka svjetla.Evolution_IV wrote: ↑06/11/2024 07:50 opet mi isti izvadili zivce
-
Karikaturist
#48891 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kako cu se skloniti ako preticem vozilo, sta ovdje nije jasno.kakaljin wrote: ↑06/11/2024 08:40Evo i sam kazes da zastitis druge ucesnike u saobracaju znaci sklonis se.Karikaturist wrote: ↑06/11/2024 08:37Nisam obavezan. Kada preticem obavezan sam samo da zastitim sebe i druge ucesnike u saobracaju. Ako neko iza mene vozi 160 neka koci jer ja necu skretati desno ako nisam radnju izvrsio do kraja.
Moras se uvjeriti da li mozes poceti radnju preticanja tj da li ide neko 160 lijevom i da ne koci ako ti pocnes preticanje jer si time ugrozio prvo sebe pa i ostale ucesnike u saobracaju.
Preticem vozilo, oslobodi se desno mjesto idem desno.
Neka se taj neko sto vozi 160 isto malo uvjeri da je sve oke, ja svoju radnju preticanja sigurno necu ugroziti zbog njega jer i on onda ugrozava nas.
- Ateista
#48892 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ako u tom momentu pretices onoga koji vozi stoju, onda je na onome iza da saceka da zavrsis. Kad zavrsis sa preticanjem, red je vratiti se u desnu, pogotovo ako vidis brzeg iza sebe, bez obzira na to kojom brzinom vozio.epik wrote: ↑06/11/2024 08:09Pazi ja vozim lijevom trakom 120 130 ... sto je i prebrzo za uslove na brzoj cesti, ako neko ispred mene vozi stoju zar trebam covjeku da se zalijepim za gepek i guram u desnu da traku...Naslovnica wrote: ↑06/11/2024 08:00Pa što se ne prestrojiš u desnu?
Izvršiš obilaženje lijevom trakom i vratiš se u desnu.
Zato što je desna grbava ili zato što imaš pravo da voziš lijevom jer nigdje ne piše da ne smiješ?
Ne kontam?
- Better Man
#48893 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kad jednom podesiš tempomat, ne moraš ga pono podešavati ako si morao usporiti, jer kad jednom naštimaš, on zapamti brzinu i nakon što si morao usporiti zbog sporih vozača ispred tebe, kad ponovo pritisneš gas, auto ubrzava do programirane brzine. Tako je bilo kod mene na Meganeu 3, a isto je i na Capturu.Laplace wrote: ↑06/11/2024 08:42Naravno. Ljudi uglavnom loše procijene pa preticanje traje i traje.Naslovnica wrote: ↑06/11/2024 08:28Zato služe dobre procjene ulaženja u radnju preticanja.
Ograničenje 130, ja zaokružim na 128 i tako podesim tempomat. I onda nailazim na vozilo u desnoj traci koje vozi brzinom 100 km/h a pretiče ga vozilo brzinom 105 km/h. Naravno, moram da kočim i ponovo podešavam tempomat kad uspijemda preteknem onog iz desne.
- Better Man
#48894 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ako je krenuo u preticanje i od jednom mu se ukaže neka kamikaza, on treba da se skloni tek kad završi preticanje, sve ostalo je čisto izazivanje opasnosti i ugrožavanje prije svega sebe, pa onda i ostalih učesnika u saobraćaju. Znači, on treba u takvoj situaciji da ddoda gasa da što prije završi preticanje, a ne da usporava i da se prestrojava nazad u desnu traku.Karikaturist wrote: ↑06/11/2024 08:44Kako cu se skloniti ako preticem vozilo, sta ovdje nije jasno.kakaljin wrote: ↑06/11/2024 08:40Evo i sam kazes da zastitis druge ucesnike u saobracaju znaci sklonis se.Karikaturist wrote: ↑06/11/2024 08:37
Nisam obavezan. Kada preticem obavezan sam samo da zastitim sebe i druge ucesnike u saobracaju. Ako neko iza mene vozi 160 neka koci jer ja necu skretati desno ako nisam radnju izvrsio do kraja.
Neka se taj neko sto vozi 160 isto malo uvjeri da je sve oke, ja svoju radnju preticanja sigurno necu ugroziti zbog njega jer i on onda ugrozava nas.
- Laplace
#48895 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Dosta zavisi i od toga u kojem trenutku si počeo sa preticanjem i u kojem trenutku je to počeo onaj koji vozi 160+. Ako si preticanje počeo kad je lijeva bila prazna a ovaj se, dok si u preticanju, pojavi sa brzinama 160+, onda ne možeš ni naglo kočiti ni zakucati se u vozilo koje je pored tebe nego završi preticanje i vrati se u desnu. Najviše što možeš je ubrzati da bi što prije pretekao.
Imamo raznoraznih pojava na autoputu:
- Vozače koji ne silaze sa lijeve, usput pretiču (nerijetko sa malom razlikom u brzini), valjda se plaše ili im je mrsko prestrojavati se.
- Vozače koji iz nekog razloga u idealnim uslovima voze mnogo ispod ograničenja.
- Vozače koji preticanje započnu prerano pa su predugo u lijevoj traci.
- Vozače koji preticanje započnu prekasno, nerijetko dok je neko već u preticanju, pa ovaj koji već pretiče mora kočiti, nekad i naglo, da ne dođe do sudara.
- Vozače koji odluku o preticanju donose metodom "hoće kaki - neće kaki" pa isto započnu u najgorem trenutku.
- Utrke slonova.
- Još pojava kojih se trenutno ne mogu sjetiti (dopunite spišak).
- Vozače koji ne silaze sa lijeve, usput pretiču (nerijetko sa malom razlikom u brzini), valjda se plaše ili im je mrsko prestrojavati se.
- Vozače koji iz nekog razloga u idealnim uslovima voze mnogo ispod ograničenja.
- Vozače koji preticanje započnu prekasno, nerijetko dok je neko već u preticanju, pa ovaj koji već pretiče mora kočiti, nekad i naglo, da ne dođe do sudara.
- Vozače koji odluku o preticanju donose metodom "hoće kaki - neće kaki" pa isto započnu u najgorem trenutku.
- Utrke slonova.
- Laplace
#48896 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nije tako kod mene. Zapamti on brzinu, ali moraš komandama podesiti da se ponovo aktivira.Better Man wrote: ↑06/11/2024 08:48Kad jednom podesiš tempomat, ne moraš ga pono podešavati ako si morao usporiti, jer kad jednom naštimaš, on zapamti brzinu i nakon što si morao usporiti zbog sporih vozača ispred tebe, kad ponovo pritisneš gas, auto ubrzava do programirane brzine. Tako je bilo kod mene na Meganeu 3, a isto je i na Capturu.Laplace wrote: ↑06/11/2024 08:42Naravno. Ljudi uglavnom loše procijene pa preticanje traje i traje.Naslovnica wrote: ↑06/11/2024 08:28
Zato služe dobre procjene ulaženja u radnju preticanja.
-
kakaljin
#48897 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Karikaturist wrote: ↑06/11/2024 08:44Kako cu se skloniti ako preticem vozilo, sta ovdje nije jasno.kakaljin wrote: ↑06/11/2024 08:40Evo i sam kazes da zastitis druge ucesnike u saobracaju znaci sklonis se.Karikaturist wrote: ↑06/11/2024 08:37
Nisam obavezan. Kada preticem obavezan sam samo da zastitim sebe i druge ucesnike u saobracaju. Ako neko iza mene vozi 160 neka koci jer ja necu skretati desno ako nisam radnju izvrsio do kraja.
Ti se prije preticanja moras uvjeriti da nema takvog nekog ko vozi preko 160 lijevom pa da ti mozes poceti sa radnjom preticanja.
Pa on se uvjerio time da mu je slobodna traka lijeva za preticanje, i svako normalan ocekuje da ce onaj u desnoj prije preticanja da se uvjeri da niko ne nailazi u lijvoj i da ce moci bez problema napraviti radnju preticanja, jer od normalnog vozaca se i ocekuje da se prije preticanja uvjeri da li je sigurno za preticanje.
A ti pri
-
kakaljin
#48898 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja i samo ja i briga me za ostale ja kad krenem u preticanje ostali neka brinu o ostalimaLaplace wrote: ↑06/11/2024 08:52 Dosta zavisi i od toga u kojem trenutku si počeo sa preticanjem i u kojem trenutku je to počeo onaj koji vozi 160+. Ako si preticanje počeo kad je lijeva bila prazna a ovaj se, dok si u preticanju, pojavi sa brzinama 160+, onda ne možeš ni naglo kočiti ni zakucati se u vozilo koje je pored tebe nego završi preticanje i vrati se u desnu. Najviše što možeš je ubrzati da bi što prije pretekao.
- Utrke slonova.
-
Karikaturist
#48899 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma sve jasno kao dan.Better Man wrote: ↑06/11/2024 08:51Ako je krenuo u preticanje i od jednom mu se ukaže neka kamikaza, on treba da se skloni tek kad završi preticanje, sve ostalo je čisto izazivanje opasnosti i ugrožavanje prije svega sebe, pa onda i ostalih učesnika u saobraćaju. Znači, on treba u takvoj situaciji da ddoda gasa da što prije završi preticanje, a ne da usporava i da se prestrojava nazad u desnu traku.Karikaturist wrote: ↑06/11/2024 08:44Kako cu se skloniti ako preticem vozilo, sta ovdje nije jasno.kakaljin wrote: ↑06/11/2024 08:40
Evo i sam kazes da zastitis druge ucesnike u saobracaju znaci sklonis se.
-
BadBoy
#48900 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nerealna scena jučer u ulici Valtera Perića oko 17.00. Moram postaviti sliku jer ne znam kako drugačije da je objasnim.

Žuto su parkirana auta na označenim parking mjestima. Zeleno su auta u lijevoj traci, kolona od skenderije pa sve do crvenog auta.
Crveno auto je parkirano i ugašeno auto u LIJEVOJ traci (debil, ali ne najveći). Malo prije njega prestaju parkirana auta (žuta) u desnoj traci.
Međutim, tri auta stoje iza parkiranog CRVENOG auta i čekaju. Ne zaobilaze. Stoje. Poslije parkiranog CRVENOG auta prazna ulica u obje trake. Nikoga do uključenja na glavnu ulicu pored Mutvaka. Stoje botovi. Ja gledam i ne mogu čudu da se načudim.

Žuto su parkirana auta na označenim parking mjestima. Zeleno su auta u lijevoj traci, kolona od skenderije pa sve do crvenog auta.
Crveno auto je parkirano i ugašeno auto u LIJEVOJ traci (debil, ali ne najveći). Malo prije njega prestaju parkirana auta (žuta) u desnoj traci.
Međutim, tri auta stoje iza parkiranog CRVENOG auta i čekaju. Ne zaobilaze. Stoje. Poslije parkiranog CRVENOG auta prazna ulica u obje trake. Nikoga do uključenja na glavnu ulicu pored Mutvaka. Stoje botovi. Ja gledam i ne mogu čudu da se načudim.