Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
beco wrote: ↑04/11/2024 19:22
U zadnjih 15 godina koji su po najbolji turbo benzinski motori?
Kakav je 1.4, 1.6 i 2.0 turbo KIA/Htundai?
Reno 1.6 i 1.3 turbo?
Opelov 1.6 t?
Fordov 1.5, 1.6, 2.0, 2,3? Čitao sam da 2.0 nije toliko loš?
Suzuki 1.4t?
BMW?
VW 1.5 i 2.0 tsi?
Tek će biti katastrofa kad hibridi i EV evropski počnu dolaziti na balkan polovni. Šta se EV clinic na PSA nagovori, to se ne isplati popravljati ili je nemoguće popraviti.
Velkoski wrote: ↑04/11/2024 19:23
lizing je budalaština k'o i kirija
Racunica sa gorivom, osiguranjem i odrzavanjem je 1000 eura mjesecno za neko auto od oko 50k eura i 15000 kilometara godisnje.
Na 3 godine i vise, oko 1200€.
konektovan wrote: ↑04/07/2023 12:47
Kako se pokazao ovaj toyotin turbak,..1.2 pouzdanost, odrzavanje??
Po performansama je inferioran u poredjenju sa evropskim, ali...eto, imace dobru cijenu.
Znas da je inferioran ali ne znas nista ostalo, ti i tvoje citanje brosure
10 ks slabiji europwjac brzi do 100 km/h,..sa 59 kg vise,..nema se tu sta vise pricati. Plus vise obrtnog,..ali eto, zazmirio boh na to ako je ok motor u smislu odrzavanja, potrosnje...
Znas da je inferioran ali ne znas nista ostalo, ti i tvoje citanje brosure
10 ks slabiji europwjac brzi do 100 km/h,..sa 59 kg vise,..nema se tu sta vise pricati. Plus vise obrtnog,..ali eto, zazmirio boh na to ako je ok motor u smislu odrzavanja, potrosnje...
Performanse muzara, performanse,..ne brukaj se vise i ne podvaljuj. Nigdje nisam napisao da je to los motor. Cak sam ga i zagledao u chr-u i coroli...ali su ga ukinuli, iznenada.
konektovan wrote: ↑04/11/2024 21:32
Performanse muzara, performanse,..ne brukaj se vise i ne podvaljuj. Nigdje nisam napisao da je to los motor. Cak sam ga i zagledao u chr-u i coroli...ali su ga ukinuli, iznenada.
Ja se brukam Ja podvaljujem
Gdje sam napisao da si ti rekao da je los ?
Superiornije performanse ne znače nužno da je generalno bolji motor jer ima i drugih karakteristika mimo performansi. Kažem nužno, jer sve zavisi šta je kome prioritet.
Pa kako se onda voze, nije da ih nema na cestama...?
Ne vidis ti dobro to su duhovi...
Pitam druga automehaničara, kupio zeni C3 sa "zloglasnim" VTi motorom. Trosio ulje, kupio ga jeftino, a i slabo ga hoce zbog price sa raznih foruma. Problem karike, glupo konstruirane. Rastavio motor, zamjenio karike, kad je vec sve rastavljeno uradio i glavu, novi digtung, razvod i ulje. Sve napravio za 1000 KM. Kaze miran sam 100k, to zena nece preci ni za 10 godina.
Dok drugi bjeze, ja cu se navozati sa njim. Izasao ga 7000, auto vrijedi 10ak hiljada
Presao 80k za 6 godina sa vti motorom. Do sada zamijenjene bobine, termostat, dihtung kucista filtera ulja. Nikakvih problema, sto kazes - svi bjeze i jeftino ga kupis, a mene sluzi super.
Nije, ako ne znas racunati.
U Evropi 5 godina lizinga za neko auto od 50k eura te kosta 35k eura, i to bez da racunas obavezno full kasko osiguranje.
Tako pricaju oni koji nemaju pojma oko tematike ali zele drugima objasniti da su pogrijesili
Prosvijetli nas direktore, reci nam da je rata 300 eura, preskoci dio gdje je anzahlung 15000€.
Stvarno ne znam kako je u DE, ali evo iskustvo bliske osobe koja je na leasing kupila auto u BiH (ali kontam da je to u DE jos povoljnije i lakše).
Prije 4 godine je bila u razmatranju da preko Porsche Leasing "kupi" Audi Q5 za cca 1000-1100 KM mjesecno. Auto je tada po cjenovniku bio oko 100k KM. Bez marke ucesca uz neke uslove oko kilometara i trajanje 4 godine.
Na kraju je ipak kupljen Golf 7.5 za 59k gdje je rata izasla oko 520 KM. Spominjao sam ga nekoliko puta.
Kako to isto ili slično moze biti skuplje u DE?
Tako pricaju oni koji nemaju pojma oko tematike ali zele drugima objasniti da su pogrijesili
Prosvijetli nas direktore, reci nam da je rata 300 eura, preskoci dio gdje je anzahlung 15000€.
Stvarno ne znam kako je u DE, ali evo iskustvo bliske osobe koja je na leasing kupila auto u BiH (ali kontam da je to u DE jos povoljnije i lakše).
Prije 4 godine je bila u razmatranju da preko Porsche Leasing "kupi" Audi Q5 za cca 1000-1100 KM mjesecno. Auto je tada po cjenovniku bio oko 100k KM. Bez marke ucesca uz neke uslove oko kilometara i trajanje 4 godine.
Na kraju je ipak kupljen Golf 7.5 za 59k gdje je rata izasla oko 520 KM. Spominjao sam ga nekoliko puta.
Evo brzinski racun sa skodine stranice, ne da odabrati 60 mjeseci nego maksimalno 54 ali vidi se poenta:
15000€ ucesce + 355€ x 54 + 1000 obrada i taksi = 35170€
Evo brzinski racun sa skodine stranice, ne da odabrati 60 mjeseci nego maksimalno 54 ali vidi se poenta:
Pa to tu negdje dodje sa BiH. Evo da ovo ucesce pretvorimo u rate, dodje negdje oko 577€ mjesecno na 54 mjeseca. Ispadne isto kao ovdje
sime_cipol wrote: ↑04/11/2024 22:41
Pa to tu negdje dodje sa BiH. Evo da ovo ucesce pretvorimo u rate, dodje negdje oko 577€ mjesecno na 54 mjeseca. Ispadne isto kao ovdje
Bez ucesca imas onda i vise kamate i to ide na ratu od 667 eura.
Kako god za 4-5 godina izgoriti 35000€ na autu od 50000€ je apsolutno brutalno i sve osim “ne lose”.
beco wrote: ↑04/11/2024 20:14
Pogotovo me zanima kakvi su 1.6t Reno/Opel/Kia/Ford
Kod mene je Opelov 1.6T B16SHT (Astra K), uzeo ga jer su iskustva po netu jako dobra, a tako se pokazao i kod mene. Šteta pa je to zadnji Opelov izdisaj, ali su ga stvarno uboli po pitanju performansi i štedljivosti. Kao da su ispravili sva sranja što su imali na Corsi D i Astri J. Definitivno bolji od svih modernih govana koja sad trpaju u Opele, bar oni imaju tradiciju dobrih benzinskih motora.
Međutim, rijedak motor, pa je jako teško naći aftermarket dijelove, a ni ovlašteni nije od pomoći otkako je Stellantis preuzeo palicu. To je jako problematično ako dođe do popravki.
Kakav je motor 1.7 ctdi 96 kw u Astri J, ona produžena, sedan. Auto je 2015.a na spisku opreme nije naveden isofix. Može li biti da ga nema, ne znam je li to spada u neki standard opreme ili može biti i da nema to.