Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#48801 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by teskeredzic_22 »

kakaljin wrote: 03/11/2024 11:26
Spoiler
Show
teskeredzic_22 wrote: 03/11/2024 00:48
Evolution_IV wrote: 02/11/2024 23:49 nek ne kruze vanjskom, pa nema potrebe da ih ovi iz unutrasnje pustaju, ne znaju/ne znate vozit ko se nadje prozvan :run:
Šta bolan pričaš ?
Traka je traka , bila ravnom trasom , bila u kružnom toku.

Ako se prestrojavaš daš žmigavac i pređeš u drugu traku AKO IMA PROSTORA , ako nema kružiš dok se prostor ne ukaže.

Prvi razred saobraćajne škole.

Iz vanjske trake se isključuje iz kružnog toka jer se jedino ona fizički dodiruje s isključnom cestom.
Ako neces na prvi, evontualno drugi izlaz izaci iz kruznog gdje imaju dvije izlazne trake, nema sta da trazis u vanjskoj traci u kruznom toku, onda ides u unutrasnju traku i izlazis tek od drugog izlaza ako ima dvije izlazne trake i pa onda na treci i dalje koliko ih ima, jer samim postavljanjem u odredjenu traku das doznanja ostalim ucesnicima u saobracaju koja ti je namjera da i ostali mogu skontati tvoje namjere i da voze svojom trakom i da idu tamo gdje su naumili.

PS: Sto ce u kruznim vise od jedne trake i vise izlaznih traka na izlazima ako ce se voziti tako kako ti govoris? Koja je logika praviti takve kruzne ako ce se voziti po tom tvom
Iz krajnje lijeve se prestrojavaš u srednju iz srednje u krajnju desnu , iz desne trake skrećeš desno iz lijeve trake skrećeš lijevo , srednjom trakom voziš nesmetano ravno ako nećeš desno ni lijevo.

Kružni tok nije nikakav izuzetak.

Šta tebi dođavola nije jasno ?
Laplace

#48802 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

drug_profi wrote: 03/11/2024 18:22 Ma sta se ti nadjes prozvan. Govorimo o tom tipu ljudi koji ne vide druge.
Onda je do mene, pogrešno sam shvatio komentare. Meni je djelovalo da mislite da sam bio prespor pa on nije mogao da čeka. Ja obično kupovine obavim što brže mogu, rijetko kad imam vremena da razgledam (a i ne volim ta razgledanja nešto posebno).

Poenta je da ili su ljudi mnogo bezobzirniji nego ranije ili ja starim pa sve primjećujem i sve mi smeta. A i sve sam tanji sa živcima, što se vidi i ovdje.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#48803 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Romeo 80 »

BadBoy wrote: 02/11/2024 18:58
talijan97 wrote: 02/11/2024 15:43 Nista nema gore od kruzitelja na vanjskoj traci kruznog toka.
Ima, štangas vozači jebali mater
:thumbup: :thumbup:
Laplace

#48804 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

S druge strane spektra su živčani vozači kojima, koliko god brzo da voziš, nije dovoljno brzo.

I likovi kao jedan jutros: nalijepio mi se za gepek i izviruje, iako u naseljenom mjestu vozim nešto preko 10 preko ograničenja. Ne može preteći zbog vozila iz suprotnog smjera. I onda nailazi pravac,iz suprotnog smjera ništa ne ide, idealno za preticanje, ali on se uredno vraća na sredinu trake ivozi za mnom. Slijedi krivina i saobraćaj iz suprotnog smjera, on se opet lijepi i izviruje. Valjda mu onaj zicer od malprije nije dovoljno izazovan za preticanje.
kakaljin

#48805 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

teskeredzic_22 wrote: 03/11/2024 18:42
kakaljin wrote: 03/11/2024 11:26
Spoiler
Show
teskeredzic_22 wrote: 03/11/2024 00:48

Šta bolan pričaš ?
Traka je traka , bila ravnom trasom , bila u kružnom toku.

Ako se prestrojavaš daš žmigavac i pređeš u drugu traku AKO IMA PROSTORA , ako nema kružiš dok se prostor ne ukaže.

Prvi razred saobraćajne škole.

Iz vanjske trake se isključuje iz kružnog toka jer se jedino ona fizički dodiruje s isključnom cestom.
Ako neces na prvi, evontualno drugi izlaz izaci iz kruznog gdje imaju dvije izlazne trake, nema sta da trazis u vanjskoj traci u kruznom toku, onda ides u unutrasnju traku i izlazis tek od drugog izlaza ako ima dvije izlazne trake i pa onda na treci i dalje koliko ih ima, jer samim postavljanjem u odredjenu traku das doznanja ostalim ucesnicima u saobracaju koja ti je namjera da i ostali mogu skontati tvoje namjere i da voze svojom trakom i da idu tamo gdje su naumili.

PS: Sto ce u kruznim vise od jedne trake i vise izlaznih traka na izlazima ako ce se voziti tako kako ti govoris? Koja je logika praviti takve kruzne ako ce se voziti po tom tvom
Iz krajnje lijeve se prestrojavaš u srednju iz srednje u krajnju desnu , iz desne trake skrećeš desno iz lijeve trake skrećeš lijevo , srednjom trakom voziš nesmetano ravno ako nećeš desno ni lijevo.

Kružni tok nije nikakav izuzetak.

Šta tebi dođavola nije jasno ?
Sto ce onda kruzni tok pored raskrsnice? Zasto se uopste prave kruzni tokovi ako je sve isto kao sto kazes?
teskeredzic_22

#48806 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by teskeredzic_22 »

kakaljin wrote: 04/11/2024 07:53

Sto ce onda kruzni tok pored raskrsnice? Zasto se uopste prave kruzni tokovi ako je sve isto kao sto kazes?
Zato što ubrzavaju protok saobraćaja time što sva vozila unutar kružnog toka imaju prednost u odnosu na vozila koja dolaze na kružni tok.
Na raskrsnici su svi jednaki osim ako nije drugačije uređeno (semafori) a tada se primjenjuje pravilo desne strane.

Ne znam kako dosada nisi primjetio da su kružni tokovi brži , sin od mog prijatelja ima manje od dva mjeseca vozačku dozvolu to je primjetio , imaš li vozačku uopšte i ako imaš šta ti dođavola nije jasno ?
1Dante1

#48807 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 1Dante1 »

kakaljin wrote: 03/11/2024 11:26 Ako neces na prvi, evontualno drugi izlaz izaci iz kruznog gdje imaju dvije izlazne trake, nema sta da trazis u vanjskoj traci u kruznom toku, onda ides u unutrasnju traku i izlazis tek od drugog izlaza ako ima dvije izlazne trake i pa onda na treci i dalje koliko ih ima, jer samim postavljanjem u odredjenu traku das doznanja ostalim ucesnicima u saobracaju koja ti je namjera da i ostali mogu skontati tvoje namjere i da voze svojom trakom i da idu tamo gdje su naumili.
Jedino ako tako kaze Hamo ispred lokalnog granapa. Inace kruzi koliko hoces, zakonski.
kakaljin

#48808 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

teskeredzic_22 wrote: 04/11/2024 08:08
kakaljin wrote: 04/11/2024 07:53

Zato što ubrzavaju protok saobraćaja time što sva vozila unutar kružnog toka imaju prednost u odnosu na vozila koja dolaze na kružni tok.
Na raskrsnici su svi jednaki osim ako nije drugačije uređeno (semafori) a tada se primjenjuje pravilo desne strane.

Ne znam kako dosada nisi primjetio da su kružni tokovi brži , sin od mog prijatelja ima manje od dva mjeseca vozačku dozvolu to je primjetio , imaš li vozačku uopšte i ako imaš šta ti dođavola nije jasno ?
Meni je sve jasno kod kruznog toka i da se koriste sve trake u kruznom toku, ako ulazis u kruzni desnom trakom izlazis na prvi izlaz ili drugi izlaz ako ima vise izlaznh traka, a ako ulazis u kruzni lijevom trakom onda izlazs na drugi i svaki slijedeci izlaz, sva radi toga kako ti kazes da se ubrza protok saobracaja
Haris.ba

#48809 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Haris.ba »

1Dante1 wrote: 04/11/2024 08:13
kakaljin wrote: 03/11/2024 11:26 Ako neces na prvi, evontualno drugi izlaz izaci iz kruznog gdje imaju dvije izlazne trake, nema sta da trazis u vanjskoj traci u kruznom toku, onda ides u unutrasnju traku i izlazis tek od drugog izlaza ako ima dvije izlazne trake i pa onda na treci i dalje koliko ih ima, jer samim postavljanjem u odredjenu traku das doznanja ostalim ucesnicima u saobracaju koja ti je namjera da i ostali mogu skontati tvoje namjere i da voze svojom trakom i da idu tamo gdje su naumili.
Jedino ako tako kaze Hamo ispred lokalnog granapa. Inace kruzi koliko hoces, zakonski.
Osim ako postoje saobracajni znakovi. A, neki kruzni imaju te horizontalne saobracajne znakove.
kakaljin

#48810 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

1Dante1 wrote: 04/11/2024 08:13
Onda mi objasni razlog pravljenja kruznog toka sa ulazima sa vise traka i vise traka u kruznom, Zasto bi se to pravilo ako se mora voziti kako ti kazes, sto se bez potrebe trose pare ako nema nikakve koristi od vise traka po tvom, i zasto se prica da kruzni ubrzavaju saobracaj ako se mora voziti kako ti kazes.
teskeredzic_22

#48811 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by teskeredzic_22 »

kakaljin wrote: 04/11/2024 08:15
Spoiler
Show
Meni je sve jasno kod kruznog toka i da se koriste sve trake u kruznom toku, ako ulazis u kruzni desnom trakom izlazis na prvi izlaz ili drugi izlaz ako ima vise izlaznh traka, a ako ulazis u kruzni lijevom trakom onda izlazs na drugi i svaki slijedeci izlaz, sva radi toga kako ti kazes da se ubrza protok saobracaja
Ne , iz kružnog toka se isključuješ isključivo iz desne trake svako "presijcanje" se tretira kao i klasično "presijecanje" traka.
Unutrašnja traka služi bržem protoku saobraćaja poput situacije iz pravca autobuske prema Merkatoru Socijalno kad bi desna trebala biti jedina traka ka Pofalićima.
drug_profi

#48812 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Zasto onda postoje dvije trake na izlazu?
Laplace

#48813 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

teskeredzic_22 wrote: 04/11/2024 08:23
Spoiler
Show
Ne , iz kružnog toka se isključuješ isključivo iz desne trake svako "presijcanje" se tretira kao i klasično "presijecanje" traka.
Unutrašnja traka služi bržem protoku saobraćaja poput situacije iz pravca autobuske prema Merkatoru Socijalno kad bi desna trebala biti jedina traka ka Pofalićima.
Ne baš. Na tom kružnom toku iz smjera autobuske/željezničke ka Drinskoj možeš samo iz vanjske trake, ali ka Mercatoru možeš i iz unutrašnje. Ako u kružnom toklu imaš dvije trake i ako su dvije izlazne, onda se možeš isključiti i iz unutrašnje u lijevu traku, naravno ako se prethodno uvjeriš da nikome nećeš presjeći putanju.
teskeredzic_22

#48814 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by teskeredzic_22 »

Laplace wrote: 04/11/2024 08:27

Ne baš. Na tom kružnom toku iz smjera autobuske/željezničke ka Drinskoj možeš samo iz vanjske trake, ali ka Mercatoru možeš i iz unutrašnje. Ako u kružnom toklu imaš dvije trake i ako su dvije izlazne, onda se možeš isključiti i iz unutrašnje u lijevu traku, naravno ako se prethodno uvjeriš da nikome nećeš presjeći putanju.
Pa o tom i raspravljamo cijelo vrijeme profa.

Iz desne i samo iz desne trake se isključuje.
Isključivanje iz unutrašnje trake KT u lijevu traku isključne ceste je PRESIJECANJE poput presijecanja na ravnoj trasi.
Last edited by teskeredzic_22 on 04/11/2024 08:38, edited 1 time in total.
1Dante1

#48815 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 1Dante1 »

kakaljin wrote: 04/11/2024 08:18 ako se mora voziti kako ti kazes,
Ne mora, vec moze. Niti jedan clan zakona ne sprjecva da kruzi kako hoce i koliko hoce, ja vanjska, ja unutrasnja.
Laplace

#48816 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

1Dante1 wrote: 04/11/2024 08:37
kakaljin wrote: 04/11/2024 08:18 ako se mora voziti kako ti kazes,
Ne mora, vec moze. Niti jedan clan zakona ne sprjecva da kruzi kako hoce i koliko hoce, ja vanjska, ja unutrasnja.
Znači, teoretski, mogu ja kružiti unutrašnjom dok ne dobijem priliku da se prestrojim u vanjsku, a može mi drugi vozač voziti vanjskom blokirajući mi prestrojavanje, pa ko prije ostane bez goriva.
zigson

#48817 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zigson »

teskeredzic_22 wrote: 04/11/2024 08:36

Isključivanje iz unutrašnje trake KT u lijevu traku isključne ceste je PRESIJECANJE poput presijecanja na ravnoj trasi.
Po nasem zakonu da, ovo je ispravno, i ako bi udario nekoga u vanjskoj pri prestrojavanju iz unutrasnje bio bi kriv 100%.

ALI, po logici i namjeni kruznih tokova ovo nije ispravno, ali jbg i to nam je apsurd.
Better Man

#48818 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Better Man »

teskeredzic_22 wrote: 04/11/2024 08:23
Spoiler
Show
Kad ulaziš u kružni ulaziš u vanjsklu traku ako se isključuješ na prvom izlazu, ali ako se neisključuješ na prvom izlazu, već poslije, onda ulaziš u unutrašnju kad bude vrijeme prestrojavaš se u vanjsku za izlaz. <kad bi svi radili ovako gužve ne bi nikad bilo. Kod nas svi lete u vanjsku i zablokiraju saobraćaj u kružnom.
preludezalude

#48819 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by preludezalude »

Prvi dio posta nije istina a drugi dio je istina.
Ateista

#48820 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

drug_profi wrote: 02/11/2024 18:55
Ateista wrote: 02/11/2024 17:33
drug_profi wrote: 02/11/2024 15:39 Ostaje, ali dzaba ti kad ne mozes proci
Ako govoris o prolasku ispod pruge, onda se slazem da ne mozes proci. Tu je problem guzva koja nastaje negdje kad se prodje ispod prolaza, ne znam tacno gdje jer rijetko idem tamo, ali negdje tamo je cep i kako god ko ide tamo mora se pomiriti sa guzvom i cekanjem.
Ja govorim onima koji idu negdje drugo, recimo od z. stanice prema Mercatoru, kada bi svi koji jdu ispod pruge cekali u desnoj traci i zaglavili samo dio vanjske trake, prrma Mercatoru bi se moglo normalno proci ili prema Energoinvestu.
Care jel ti znas da dva cvrsta predmeta ne mogu zauzimati iste prostornovremenske koordinate bez da se medjusobno uniste?
Da, govorim o smjeru od Željezničke stanice prema Merkatoru.
Evo o cemu sam govorio, cak i kad se crvenom putanjom nabiju jedni drugima na karambolku, ako se drze samo desne trake, ostali izlazi i sam kt ostaje protocan za zelene putanje.
Ina tu naravno onih koji uz drugih pravaca izlaze ba izlaz koji je zakrcen, ali ova crvena putanja najvise pravi zastoj jer ovako rade iz obje trake i naprave kolaps.

Image
Ateista

#48821 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Ako ulica u koju se iskljucujes ima vise dvije trake, mozes i iz unutrasnje da se iskljucis. Isto se odnosi na vece kt sa vise traka i ceste sa vise traka, cega kod nas nema, recimo kt sa tri trake i cesta sa tri trake, iz svake se mozes iskljuciti ali ako nisi u vanjskoj moras voditi racuna da ovi mogu produziti i da imaju prednost.
dixi5

#48822 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by dixi5 »

Sve se moze da smo svi uredni. Kako nismo, tito je onaj u vanjskoj, moze sve, kad hoce i kako hoce.
drug_profi

#48823 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Ateista wrote: 04/11/2024 13:13
Ateista wrote: 02/11/2024 17:33

Ako govoris o prolasku ispod pruge, onda se slazem da ne mozes proci. Tu je problem guzva koja nastaje negdje kad se prodje ispod prolaza, ne znam tacno gdje jer rijetko idem tamo, ali negdje tamo je cep i kako god ko ide tamo mora se pomiriti sa guzvom i cekanjem.
Ja govorim onima koji idu negdje drugo, recimo od z. stanice prema Mercatoru, kada bi svi koji jdu ispod pruge cekali u desnoj traci i zaglavili samo dio vanjske trake, prrma Mercatoru bi se moglo normalno proci ili prema Energoinvestu.
Care jel ti znas da dva cvrsta predmeta ne mogu zauzimati iste prostornovremenske koordinate bez da se medjusobno uniste?
Evo o cemu sam govorio, cak i kad se crvenom putanjom nabiju jedni drugima na karambolku, ako se drze samo desne trake, ostali izlazi i sam kt ostaje protocan za zelene putanje.
Ina tu naravno onih koji uz drugih pravaca izlaze ba izlaz koji je zakrcen, ali ova crvena putanja najvise pravi zastoj jer ovako rade iz obje trake i naprave kolaps.

Image
Problem ne prave ljudi koji dolaze od Željezničke već oni koji iz drugih pravaca idu u Pofaveliće.
I situacija je ovakva, što je sasvim u skladu sa zakonom i svrhom KT, ali je zato KT za ovakvu situaciju nepogodno rješenje i onaj ko ga je isprojektovao ovako i odobrio je za oduzimanje poslovne sposobnosti.

Image
image hosting
Ateista

#48824 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

drug_profi wrote: 04/11/2024 13:31
Ateista wrote: 04/11/2024 13:13

Image
Problem ne prave ljudi koji dolaze od Željezničke već oni koji iz drugih pravaca idu u Pofaveliće.
I situacija je ovakva, što je sasvim u skladu sa zakonom i svrhom KT, ali je zato KT za ovakvu situaciju nepogodno rješenje i onaj ko ga je isprojektovao ovako i odobrio je za oduzimanje poslovne sposobnosti.

Image
image hosting
Sad je jasno gdje se nismo razumjeli.
Nisam siguran bas ko najvise pravi guzvu, cini mi se da je najvise ovih od Z. stanice jer tu ima najvise vozila, ali mozda i grijesim, mozda se na taj pravac najvise odrazi zastoj. Kako god, stoji i to da ih ima i iz drugih pravaca koji idu ispod pruge, i za njih se slazem da bi bilo dobro da ostave prostor da se moze proci kroz KT, ja sam mislio sve vrijeme da pricamo o ovima koji idu samo desno, sto se njih tice to nije toliko bitno, ali jeste sto se tice ostalih, jer ni oni ne mogu da prodju tamo gdje je zaglavilo i onda blokiraju KT.
Razumijem i sto se pribijaju jedni drugima jer je to jedini nacin da se ikako ukljuce, ako ostave prostor nikad se nece ukljuciti jer ce se neko iz drugog pravca nabiti i tu je pitanje ko se uspije progurati.
Jedino rjesenje bi bilo neka solidarnost tipa zip merge sistema, da se ukljucuju po jedan iz pravca Z. stanice pa jedan koji je u KT iz nekih drugih pravaca, i da pri tome svi drze odstojanje da se moze proci izmedju njih, i da se svi koji idu tamo gdje je zastoj drze vanjske trake i ostave unutrasnju slobodnu za ostale. To je naravno nemoguce ocekivati od nasih vozaca.
drug_profi

#48825 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Ateista wrote: 04/11/2024 13:49 Jedino rjesenje bi bilo neka solidarnost tipa zip merge sistema
Očekuješ od likova koji žive u Pofavelićima toliku svijest i kulturu?
To ide na sudar pravo i još ti jebe mater.
Čast izuzecima. Desi se ponekad da neko ostavi prostor.

Ali opet kažem, onaj ko je OVDJE napravio kružni tok je za oduzimanje poslovne sposobnosti.
Staratelja mu odrediti i dati bojice da boji sličice.
Post Reply