Narod i Pravda (Konakovic)

mist

#37326 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by mist »

:lol: :lol: strucLJaci za sve i svasta :D
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#37327 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by PreWiBa »

Better Man wrote: 31/10/2024 21:38
Point. wrote: 31/10/2024 18:20
Better Man wrote: 30/10/2024 22:21

Nisu oni glupi. Postavili su oni njega, jer im je trebao neko ko će raditi u njihovom interesu, tj. interesu velike Srbije. Zato su ga i oslobodili iz zatvora. S kim je Alija pravio koaliciju 1990.g za izbore. Sa psihoatom i ratnim zločincem Radovanom Karadžićem i njegovim SDS-om i Matom Bobanom i HDZ-om. Doduše, Boban nije bio tad predsjednik, već Kljujić, ali ga je Tuđman maknuo i postavio ustašu Matu Bobana. Pored demokratskih snaga, koje su bile za građansku državu, ti za partnere biraš one koji su bili za podjelu države i koji su spremali krvave zločine.
Kakvo naivno i niđeveze razmišljanje. Alija je znači već 1990 trebao izmisliti vremensku mašinu i doletjeti par godina ispred da skonta da će Jadovan krenuti putem pakla a da će Tuđman odjebati Kljujića i na njegovo mjesto instalirati Bobana.

Ako je Alija radio za interes velike Srbije zašto nije već te 1990 odlučio da BiH ostane u krnjoj Jugoslaviji, odnosno Velikoj Srbiji? Za koga je radio onda Fikret Abdić, koji je par godina kasnije odlučio da se priključi VRS i bori protiv ARBiH? Za čije interese je on radio? I to je trebao Alija predvidjeti tamo nekad 1990 godine, između poluvremena utakmice Jugoslavija - Španija u Veroni.
Pa upravo ti koji su smišljali kako napraviti veliku Srbiju i pripojiti dio BiH su oslobodili Aliju iz zatvora. I sve što je Alija radio nakon izlaska iz zatvora, radio je protiv interesa BiH I njenih građana. Samo ili totalna neznalica ili njihov čovjek može za partnere izabrati one koji su smišljali ratne zločine I genocid i podjelu države, a ne one koji su bili za građansku, demokratsku i cjelovitu BiH. Nikola Koljević je rekao da je on jedan od glavnih i najzaslužnijih za postavljanje Alije za predsjednika predsjedništva RBiH. Fikret Abdić je pobijedio na izborima, ali on im nije odgovarao i postavili su Aliju. E sad šta je Fikretu obećano da prepusti poziciju i da li je Fikretova pobuna rezultat toga da su ga izigrali zan obećano ne znam. Prvo pitanje koje bi se moglo postaviti je odakle Fikret na listi jednonacionalne stranke, ako znamo da Fikret uopće nije bio dio mladomuslimanske politike niti je bio vjerski orjentisan. Znalo se da stranka koja ima Fikreta na listi može pobijediti. Tako da vjerujem da su i tu ulogu odigrali ideolozi velike Srbije obećavši Fikretu nešto i na kraju su ga prevarili. Zašto je Alija odbio u Dejtonu prijedlog da se zabrani SDS i još neke stvari koje bi bile u našem interesu, a ne u interesu Srbije i RS-a? Sa ne govorimo kako je Alija izdao Srebrenicu kad je povukao svu odbranu i prepustio ih koljaču Mladiću i njegovim hordama, pa tu je i njegovo sabotiranje tužbe protiv Srbije za genocid na način da je dokazanom prijatelja BiH I čovjeka koji je mogao izdejstvovati puno bolju presudu u našu korist, Francisco Boylea smijenio iz pravnog tima i postavio ublehu Softića i danas imamo lošu presudubinolis njegov sin je sabotirati reviziju iste. O kriminalu i korupciji koju je nijemo posmatra i nije dozvolio da se iko kazni, ono redari boraca sa certifikatom i sl. da ne govorim.
Ova relativizacija Fikreta Abdića kao žrtvu velikosrpske politike je baš neumjesno čitati. Jadno i bijedno.

Jadan Fikret, zajebao ga Milošević pa krenuo u ubijanje vlastitog naroda i pravljenje saveza sa istim tim Slobom :(
no_sekirli

#37328 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by no_sekirli »

@sehohari
Em sto vadis rijeci iz konteksta, em sto mi impitiras da sam Babin.
Prvo pises da su neki gradovi (a naveo si iskljucio samo one u kojima je su Bosnjaci u ogromnoj vecin) u nasim rukama, kasnije pises da ne mislis ekskluzivno na Bosnjake. Prvo procitaj ono sta napises prije nego stisnes submit.

Stvarno nema smisla da nastavimo, stavovi su ti labilniji od Radoncicevih.
Better Man

#37329 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Better Man »

sehohari wrote: 31/10/2024 21:47
Kakvo naivno i niđeveze razmišljanje. Alija je znači već 1990 trebao izmisliti vremensku mašinu i doletjeti par godina ispred da skonta da će Jadovan krenuti putem pakla a da će Tuđman odjebati Kljujića i na njegovo mjesto instalirati Bobana.

Ako je Alija radio za interes velike Srbije zašto nije već te 1990 odlučio da BiH ostane u krnjoj Jugoslaviji, odnosno Velikoj Srbiji? Za koga je radio onda Fikret Abdić, koji je par godina kasnije odlučio da se priključi VRS i bori protiv ARBiH? Za čije interese je on radio? I to je trebao Alija predvidjeti tamo nekad 1990 godine, između poluvremena utakmice Jugoslavija - Španija u Veroni.
Pa upravo ti koji su smišljali kako napraviti veliku Srbiju i pripojiti dio BiH su oslobodili Aliju iz zatvora. I sve što je Alija radio nakon izlaska iz zatvora, radio je protiv interesa BiH I njenih građana. Samo ili totalna neznalica ili njihov čovjek može za partnere izabrati one koji su smišljali ratne zločine I genocid i podjelu države, a ne one koji su bili za građansku, demokratsku i cjelovitu BiH. Nikola Koljević je rekao da je on jedan od glavnih i najzaslužnijih za postavljanje Alije za predsjednika predsjedništva RBiH. Fikret Abdić je pobijedio na izborima, ali on im nije odgovarao i postavili su Aliju. E sad šta je Fikretu obećano da prepusti poziciju i da li je Fikretova pobuna rezultat toga da su ga izigrali zan obećano ne znam. Prvo pitanje koje bi se moglo postaviti je odakle Fikret na listi jednonacionalne stranke, ako znamo da Fikret uopće nije bio dio mladomuslimanske politike niti je bio vjerski orjentisan. Znalo se da stranka koja ima Fikreta na listi može pobijediti. Tako da vjerujem da su i tu ulogu odigrali ideolozi velike Srbije obećavši Fikretu nešto i na kraju su ga prevarili. Zašto je Alija odbio u Dejtonu prijedlog da se zabrani SDS i još neke stvari koje bi bile u našem interesu, a ne u interesu Srbije i RS-a? Sa ne govorimo kako je Alija izdao Srebrenicu kad je povukao svu odbranu i prepustio ih koljaču Mladiću i njegovim hordama, pa tu je i njegovo sabotiranje tužbe protiv Srbije za genocid na način da je dokazanom prijatelja BiH I čovjeka koji je mogao izdejstvovati puno bolju presudu u našu korist, Francisco Boylea smijenio iz pravnog tima i postavio ublehu Softića i danas imamo lošu presudubinolis njegov sin je sabotirati reviziju iste. O kriminalu i korupciji koju je nijemo posmatra i nije dozvolio da se iko kazni, ono redari boraca sa certifikatom i sl. da ne govorim.
Ova relativizacija Fikreta Abdića kao žrtvu velikosrpske politike je baš neumjesno čitati. Jadno i bijedno.

Jadan Fikret, zajebao ga Milošević pa krenuo u ubijanje vlastitog naroda i pravljenje saveza sa istim tim Slobom :(
Fikret Abdić je ljudska ološ, smeće i ratni zločinac i tu nema dileme, ali isto tako nam je i Alija napravio štete i nanio zla da se i dan danas oporavljamo od njegove nesposobne vladavine. Novca kojeg se prikupilo za odbranu BiH plus silne donacije nakon rata je bilo toliko da se komplet država mogla obnoviti i umrežiti najmodernijoj autoputevima i brzim cestama, ali Alijini odani kadrovi su sve to pokrali uz njegovu prešutnu saglasnost.
PreWiBa

#37330 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by PreWiBa »

Better Man wrote: 31/10/2024 21:42
sehohari wrote: 31/10/2024 21:33
no_sekirli wrote: 31/10/2024 21:20

Gdje sam ja to naveo, da nije, pa onda da jeste trebao? Izmisljas.

To sto je u "nasim" rukama je upravo Alijin san, dzemahirija, rastrkana preko uskih koridora, copy-paste Palestine. Ako si ti zadovoljan i mislis da je to drzava, ja ti ne branim da tako mislis. Kod mene to nije slucaj.
Pustili ga da ga naloze Tudjmanovi na samostalnost
Nije problem sto je proglasio neovisnost
Odluči se. I odluči se kako ta da pored najvećeg izdajnika na prostorima Ex-Yu Fikreta Abdića SANU baš dođe pa podrži lošijeg kandidata.
Jedino ako si štovaoc "Babinog" lika i djela.

Nisi me razumio dobro. Ja mislim na BiH općenito, a ne ekskluzivno na Bošnjake - iako su oni vezno tkivo države.
Nije ni u Priboju ili Prijepolju ništa bolje nego u Tutinu ili Sjenici...

Ja ne znam koja je alternativa bila onome što je Izetbegović uradio. Mogao je jedino pristati da i mi postanemo dio Velike Srbije, pa onda glumiti da je to uradio radi multietničosti u BiH. Bosna bi dosad bila samo još regionalni pojam poput Šumadije ili Pomoravlja, Sarajevo Principovo, a Bošnjaci neka nacionalna manjina koja dobiva sedmični blok u emisiji "Mozaik raznolikosti Srbije" na RTS-u.
Alija nije smio vezati zastave sa koljačima i ubicama, a tu mislim na SDS I HDZ,već je trebao sjesti za stol sa Durakovićem, Bešlagićem i Markovićem i s njima napraviti veliku koaliciju i nakon izbora praviti s njima vlast.
Tebi je jasno da je predsjednik Markovićeve stranke u BiH bio Nenad Kecmanović, jelda?

Za druge stranke se slažem. No, morao je ići sa HDZ-om. Zapravo, najbolje što je trebao uraditi jeste da se odmah veže za Sloveniju i Hrvatsku, a ne da državu ostavlja u limbu.

Njegova greška je prvenstveno bila što je on previše mislio da će Juga opstati, i što je tek izašao iz nje kada je bilo 5 do 12. Otuda i ovo koaliranje..
PreWiBa

#37331 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by PreWiBa »

no_sekirli wrote: 31/10/2024 21:49 @sehohari
Prvo pises da su neki gradovi (a naveo si iskljucio samo one u kojima je su Bosnjaci u ogromnoj vecin) u nasim rukama, kasnije pises da ne mislis ekskluzivno na Bosnjake. Prvo procitaj ono sta napises prije nego stisnes submit.

Nisam jbg. ali ne volim to što se imputira da je Alija SANU špijun a ljudi imali 100x boljeg lika.

On je u najmanju ruku možda bio lik kojeg su forsirali jer su znali da nije toliko sposoban, to je maks. u šta mogu vjerovati. Ali to je pasivan uticaj, ne aktivan.

U pro-BiH rukama.
U Sarajevu načelnik može biti i Srbin ili Hrvat, u tom smislu sam mislio.
Nažalost, samo su kod pro-BiH snaga ostali gradovi sa velikom B većinom, ali to ne znači da ne može biti startna pozicija za nešto veće.
palermo

#37332 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by palermo »

sehohari wrote: 31/10/2024 21:57

Nisam jbg. ali ne volim to što se imputira da je Alija SANU špijun a ljudi imali 100x boljeg lika.

On je u najmanju ruku možda bio lik kojeg su forsirali jer su znali da nije toliko sposoban, to je maks. u šta mogu vjerovati. Ali to je pasivan uticaj, ne aktivan.

U pro-BiH rukama.
Nažalost, samo su kod pro-BiH snaga ostali gradovi sa velikom B većinom, ali to ne znači da ne može biti startna pozicija za nešto veće.
Ti si ovdje zapravo najgori lik.

Ozbiljno pricas sa ovim.individuama. Na forumu na kojem je ukinuya tema politicka desavanja u BiH a ostavljena politicka desavanja u RS-u. Valjda zato sto je postojanje RS-a neupitno a BiH , nako, nako.
PreWiBa

#37333 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by PreWiBa »

palermo wrote: 31/10/2024 22:50
sehohari wrote: 31/10/2024 21:57

U pro-BiH rukama.
Ti si ovdje zapravo najgori lik.

Ozbiljno pricas sa ovim.individuama. Na forumu na kojem je ukinuya tema politicka desavanja u BiH a ostavljena politicka desavanja u RS-u. Valjda zato sto je postojanje RS-a neupitno a BiH , nako, nako.
I to si u pravu.
no_sekirli

#37334 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by no_sekirli »

Palermo, nadam se da znas da je naziv separatistickog dijela BiH u ratu, na mirovnim pregovorima amenovao upravo Alija, kao sto.je pristao da se vlastitoj drzavi ukine prefiks Republika.

Da nije drugo vise nista negativno napravio, samo ove 2 stvari bi bile dovoljan dokaz za sve ovo sta se trenutno prica o njegovom djelovanju i zivotu.
PreWiBa

#37335 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by PreWiBa »

Jedno je tvrditi da je radio loše, drugo da je bio SANU plaćenik.
palermo

#37336 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by palermo »

no_sekirli wrote: 31/10/2024 23:15 Palermo, nadam se da znas da je naziv separatistickog dijela BiH u ratu, na mirovnim pregovorima amenovao upravo Alija, kao sto.je pristao da se vlastitoj drzavi ukine prefiks Republika.

Da nije drugo vise nista negativno napravio, samo ove 2 stvari bi bile dovoljan dokaz za sve ovo sta se trenutno prica o njegovom djelovanju i zivotu.
Kao sto napisah Sehohariju.
Point.

#37337 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Point. »

Better Man wrote: 30/10/2024 22:21

Nisu oni glupi. Postavili su oni njega, jer im je trebao neko ko će raditi u njihovom interesu, tj. interesu velike Srbije. Zato su ga i oslobodili iz zatvora. S kim je Alija pravio koaliciju 1990.g za izbore. Sa psihoatom i ratnim zločincem Radovanom Karadžićem i njegovim SDS-om i Matom Bobanom i HDZ-om. Doduše, Boban nije bio tad predsjednik, već Kljujić, ali ga je Tuđman maknuo i postavio ustašu Matu Bobana. Pored demokratskih snaga, koje su bile za građansku državu, ti za partnere biraš one koji su bili za podjelu države i koji su spremali krvave zločine.

Malo te handri logika i timeline.

1990. Ko je te godine mogao zamisliti genocid i podjelu SFRJ kamoli BiH? Alija je ušao u koaliciju sa HDZ na čijem čelu je bio Stjepan Kljujić. Ko je mogao znati da će ga zamijeniti jedan Mate Boban?

Ako je Alija bio igrač za Veliku Srbiju, zašto nije ušao u tu Veliku Srbiju i time ispunio san velikosrpkim seronjama pred početak rata i time obavio svoj zadatak? Imao je šansu.

Fikret je od početka bio taj igrač velikosrbije i zato je smjenjen.
Point.

#37338 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Point. »

no_sekirli wrote: 31/10/2024 21:20
sehohari wrote: 31/10/2024 21:09
no_sekirli wrote: 31/10/2024 20:49 Nije problem sto je proglasio neovisnost, nego sto je to uradio bez kvalietnih priprema kako u zemlji tako i u medjunarodnoj zajednici, kao da je zivio na Marsu i nije vidio sta se desavalo u Hrvatskoj.
Tudjman ga navukao kao bekana da rastereti sebi front i uzme komad zemlje koji je dogovorio sa Slobom. SANU ga kvalitetno iskoristila kao osudjenog islamskog ekstremistu da njegov narod pokaze i prikaze kao ekstreman.
Na kraju, fakticki imamo i veliku Srbiju i veliku Hrvatsku, koje se protezu na teritoriju BiH. Od drzave imamo samo naziv, sve ostalo je talasika.
Onda se odluči.
Gore si pisao da nije trebao proglasiti, ovdje pišeš da to nije problem.

Nije njega Tuđman "navukao", nego je bio prinuđen da ne završimo u Velikoj Srbiji.

Zna se u Bosni čije je šta.
Bilo je genocida, zločina, krvi prolivene, nismo dočekali sudbinu da nam na pasošu stoji kokarda i da živimo u gradovima sa ulicama Nemanje, srpske brigade... ne hvala, da od predstavnika imamo jednog jedinog tipa lokalnog kabadahije poput Ljajića, da smo u svojim gradovima obična ciganija i zadnja rupa na svirali i periferija periferijâ.

Ono što je BiH danas, prije svega onoga što se tiče svakodnevnog života u bolnicama, fakultetima, razvoju po Tuzli, Sarajevu, Bihaću, Tuzli... je u našim rukama. Da je stanje loše, jeste, ali makar nije u tuđim rukama da se nešto promjeni...
Gdje sam ja to naveo, da nije, pa onda da jeste trebao? Izmisljas.

To sto je u "nasim" rukama je upravo Alijin san, dzemahirija, rastrkana preko uskih koridora, copy-paste Palestine. Ako si ti zadovoljan i mislis da je to drzava, ja ti ne branim da tako mislis. Kod mene to nije slucaj.
Nema potrebe da izmišljaš. Iz Alijinih usta se nikad nije izgovorila ideja džamahirije, nego upravo suprotno, nezavisna i suverena BiH u njenim međunarodno priznatim granicama. I u svom zadnjem intervjuu na samrti sa Senadom je rekao trebamo malo viŝe biti Bosanci. Što se baš ne uklapa u tu tvoju tvrdnju.

Promućkaj malo glavom kojem mlinu ta priča ide u prilog i ko nju stalno promoviše a vidim neki "naši" se upecali ko škobalji.
drug_profi

#37339 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by drug_profi »

sehohari wrote: 31/10/2024 21:33 Ja ne znam koja je alternativa bila onome što je Izetbegović uradio.
Alternativa je bila da se drži Ustava RBiH, da ne priznaje jednakost ARBiH i paravojski na tlu BiH, da ne sjeda lično za stol sa vođama tih paravojski već da šalje predsjednika Vlade ili Ministra obrane.
Da prije svega ne uljuljkuje građane u lažan mir i da se domogne oružja TO.

Mnogo toga je trebao, a što nije uradio, a prije svega niej smio dozvoliti da ARBiH postane na bilo koji način muslimanska vojska. Znači katastrofalna posljedica plitke pameti gdje se klao vol za kilu mesa.
no_sekirli

#37340 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by no_sekirli »

Point. wrote: 01/11/2024 00:00

Nema potrebe da izmišljaš. Iz Alijinih usta se nikad nije izgovorila ideja džamahirije, nego upravo suprotno, nezavisna i suverena BiH u njenim međunarodno priznatim granicama. I u svom zadnjem intervjuu na samrti sa Senadom je rekao trebamo malo viŝe biti Bosanci. Što se baš ne uklapa u tu tvoju tvrdnju.

Promućkaj malo glavom kojem mlinu ta priča ide u prilog i ko nju stalno promoviše a vidim neki "naši" se upecali ko škobalji.
Nisam ni rekao da je pricao, nego da je sanjao. Bezveze imputiras nesto sto nisam ni napisao.
Sanjao, i skupa sa krugom oko sebe radio na tome, a sve pod krinkom multietnicnosti. Bas kao sto mu je i sin radio na tome i njegova partija. Ne treba zaboraviti ono, ne daj Islam Lendo, iz ne tako davnih dana. U tu recenicu stane svo licemjerje SDA.

Ali moramo se sjetiti, ni Milosevic nikada nije pricao ni pisao da zeli Veliku Srbiju, niti da treba ubijati, klati i paliti. A dobro znamo da je za sve zlocine znao, poticao ih i sponzorirao, u cijeloj exYu.
Vjecita_zavrzlama

#37341 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Vjecita_zavrzlama »

no_sekirli wrote: 01/11/2024 09:59

Nisam ni rekao da je pricao, nego da je sanjao. Bezveze imputiras nesto sto nisam ni napisao.
Sanjao, i skupa sa krugom oko sebe radio na tome, a sve pod krinkom multietnicnosti. Bas kao sto mu je i sin radio na tome i njegova partija. Ne treba zaboraviti ono, ne daj Islam Lendo, iz ne tako davnih dana. U tu recenicu stane svo licemjerje SDA.

Ali moramo se sjetiti, ni Milosevic nikada nije pricao ni pisao da zeli Veliku Srbiju, niti da treba ubijati, klati i paliti. A dobro znamo da je za sve zlocine znao, poticao ih i sponzorirao, u cijeloj exYu.
U kom kontekstu ke bogati receno ne daj islam Lendo?🤪
no_sekirli

#37342 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by no_sekirli »

Pa eto ti reci u kojem kontekstu.
Vjecita_zavrzlama

#37343 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Vjecita_zavrzlama »

no_sekirli wrote: 01/11/2024 10:13 Pa eto ti reci u kojem kontekstu.
Ja pitam jer me zanima ali evo nasao sam, sda je izgubila na toj retorici a naucili nisu i dalje furaju isto
Point.

#37344 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Point. »

Kako ti znaš šta je Alija sanjao? Ulazio mu u snove? Ako je želio džamahiriju zašto nije prihvatio podjelu BiH na početku i time ostvario svoj san? Imao je idealnu priliku.

Predlažem sa se dogovoriš sa drugom BetterManom pa dođete do konsenzusa je li Alija bio za džamahiriju ili Veliku Srbiju. Ne mere i jedno i drugo.
drug_profi

#37345 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by drug_profi »

Nije mogao jer ne bi imao podršku naroda. Nema je ni danas dovoljno za slično iako je već odrasla cijela generacija na aparthejdu.

Kao što ni rat u BiH nije bio moguće započet bez da se prvo počine zločini koji će da razbiju iluziju bratstva i jedinstva.
Haris.ba

#37346 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Haris.ba »

Da, da.

Ima dokaza koliko hoce. Ali, narativ je Milosevic mirotvorac, a Alija malo kosovac, malo udbas, malo radikalni islamista, malo lazni demokrata, malo borac za Veliku Srbiju....
Već 26. marta 1990. na sednici koordinacionog komiteta (u čijem su sastavu bili svi čelni funkcioneri u Srbiji), kome sam prisustvovao, bilo je ocenjeno da je raspad Jugoslavije nezaustavljiv. Srbija će voditi iskrenu politiku opstanka federativne Jugoslavije, ali će se spremiti da živi i bez Jugoslavije. U eventualnom raspadu zemlje, Srbija računa na jedinstvo sa Crnom Gorom. Naš je cilj da izbegnemo krvoproliće, da uspostavimo granicu unutar koje se neće ratovati. Van te granice rat se neće moći izbeći, jer Bosna i Hercegovina neće moći da opstane kao država, a bitka oko teritorije bez krvi teško je zamisliva. Smatramo da je sukob gotovo izvestan jer Srbi u Hrvatskoj i BiH neće pristati na odvajanje od matične države i na pretvaranje u nacionalnu manjinu. Odlučeno je da Srbija odmah pristupi izradi novog ustava kojim će biti pokrivena nova samostalna srpska država, ako do raspada Jugoslavije dođe. (Dnevnik – 26. mart 1990.)
https://www.icty.org/x/cases/slobodan_m ... -jovic.htm

Ili, Alija je razoruzao TO....
Dana 17. maja 1990. preduzeli smo mere da se Sloveniji i Hrvatskoj oduzme oružje iz civilnih magacina TO i da se prenese u vojne magacine. Ta se naredba odnosila na sve republike, ali ostale to nije mnogo uznemiravalo. Nećemo dozvoliti da oružje Teritorijalne odbrane zloupotrebe u eventualnim sukobima ili za nasilno otcepljenje. Praktično smo ih razoružali. Formalno, ovo je uradio načelnik Generalštaba, ali faktički po nalogu Predsedništva SFRJ, i odnosilo se na sve republike i njihove TO. Slovenci i Hrvati su oštro reagovali, ali nemaju kud. (Dnevnik – 17. maj 1990.)
Već u junu 1990. bilo je jasno da su Hrvatska i Slovenija odlučile da više ne budu deo Jugoslavije. Kazao sam Kadijeviću da bih ih ja najradije isterao silom iz Jugoslavije, jednostavnim povlačenjem granice i proglašavanjem da su se svojim odlukama sami doveli u tu situaciju, ali ne znam šta da radimo sa Srbima u Hrvatskoj. Nisam za primenu sile, nego da ih stavimo pred svršen čin. Predložio sam da se razradi akcija u tom smeru, sa varijantom da se pre konačnog isterivanja održi referendum na osnovu koga bi se odlučilo gde izvršiti razgraničenje. Kadijević se složio sa mnom. Međutim, bili smo zabrinuti kako da obezbedimo većinu u PSFRJ za takvu odluku jer će nas Makedonac i Albanac bojkotovati. Smatrali smo da je predstavnik Bosne u PSFRJ Bogić Bogićević ključni čovek i da njega treba “obraditi”. (Dnevnik – 27. jun 1990.)
Milošević je dao dve ideje: prvo, da se “odsecanje” Hrvatske izvrši tako što će ličko-banijske i kordunaške opštine, koje su stvorile zajednicu, ostati s naše strane, s tim da se tu kasnije narod referendumom izjasni da li hoće da ostane ili izađe, i drugo, da se članovi PSFRJ iz Slovenije i Hrvatske isključe iz glasanja o odluci, jer oni ne predstavljaju onaj deo Jugoslavije koji tu odluku donosi. Ukoliko predstavnik Bosne bude za, onda imamo dvotrećinsku većinu. Milošević je apelovao da tu odluku donesemo najkasnije za nedelju dana, ako želimo da spasemo državu. (Dnevnik – 28. jun 1990.)
Odmor sam proveo u Kuparima (pored Dubrovnika) sa Kadijevićem, Miloševićem i Trifunovićem. Za vreme izleta brodom na Mljet iskoristio sam priliku za širu razmenu mišljenja. Mnoge sam teme pretresao, posebno sa Kadijevićem i posebno sa Miloševićem. Grupno smo vrlo malo razgovarali. Rekao sam Miloševiću da više nisam siguran da Makedonija i Bosna i Hercegovina neće prihvatiti konfederaciju koju su predložile Slovenija i Hrvatska. Ako to oni budu prihvatili, možda bismo mogli i mi, s tim da Srbija i Crna Gora stvore jednu državu i da se građani iz pograničnih delova Bosne i Hercegovine i iz srpskih krajina izjasne gde žele da žive. Milošević je mislio da bi se referendumom mogao rešiti problem Srba iz Bosne pored Drine, ali mu se ne dopada takav prilaz jer ne vidi rešenje za krajine, koje bi mogle biti odsečene od Srbije. Po našoj proceni, jugoslovenska kriza se mora razrešiti dok sam još na čelu Predsedništva SFRJ. Posle toga ćemo biti potpuno nemoćni. (Dnevnik – 10. avgust 1990.)
Last edited by Haris.ba on 01/11/2024 10:43, edited 1 time in total.
kakotakonikako

#37347 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by kakotakonikako »

Pojedini ne znaju sta je ovdje TEMA !!!!!

A stoji im u naslovu.

:?
ljubijankic

#37348 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by ljubijankic »

kakotakonikako wrote: 01/11/2024 10:41 Pojedini ne znaju sta je ovdje TEMA !!!!!

A stoji im u naslovu.

Šta očekuješ od SDA glasača, da razumiju nešto što je jasno napisano? :lol: Previše tražiš
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#37349 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by JoseMujica »

ljubijankic wrote: 01/11/2024 10:43
kakotakonikako wrote: 01/11/2024 10:41 Pojedini ne znaju sta je ovdje TEMA !!!!!

A stoji im u naslovu.

Šta očekuješ od SDA glasača, da razumiju nešto što je jasno napisano? :lol: Previše tražiš
ako iko više brani SDA modus operandi taj si...samo što ga provodi tvoja sranka, pa ti je isti OK :-)
no_sekirli

#37350 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by no_sekirli »

Postajuci stvari velikosrpskih planova iz 1990.samo nabacujes jos vece breme na Aliju.

Istih tih godina je on vezao zastave sa velikosprskim i velikohrvatskim elementima, pravio s njima koaliciju, te na skupu SDSa javno rekao da im zeli dobrodoslicu i da malo kasne, jer su kao takvi potrebni.

Sad ce ispast da on nije znao, nije mu nitko rekao. Pa dovoljno je bilo pogledati sestrinsku stranku u Hrvatskoj, vidjeti barikade, kokarde i brade. Malo dijete bi skontalo, a ne veliki vodja :mrgreen:
Last edited by no_sekirli on 01/11/2024 10:48, edited 1 time in total.
Post Reply