Uče djecu da mrze i tako do u beskonačnost produžavaju cikluse mržnje, nasilja i ratovanja.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑23/10/2024 05:47Da,i ja to tako vidimLaertes wrote: ↑22/10/2024 17:48Trovanje dječijeg uma... Bilo bi razloga za bilo koji proizvod da se ne kupuje, izraelsko, arapsko, američko, made in China/Thailand/Vijetnam, rusko, srpsko, hrvatsko, kod Senada u Bingu... Kupujem šta hoću za svoje pare.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑22/10/2024 16:34
ne, nego ne mogu da vjerujem da djeca tih godina razmišljaju o tome je li nešto izraelsko, pa ako jeste ponmda to neće kupiti
Popularne stvari koje ne kontam
- Laplace
#38501 Re: Popularne stvari koje ne kontam
-
broj dva
#38502 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Alternativno uce te da nista nema veze i da je jednako kupit izraelsko ili italiansko vino, kinesko ili francusko auto.
Mislim naravno sve drzave su pune kriminala i zlocina, tako se na kraju krajeva postaje drzava ali neke su gore neke su bolje i tvrditi da nema razloga za diskriminaciju je naivno.
Izraelske produkte odbijam da koristim i kupujem, znam da ih nece pogodit ali to radim radi sebe. I kinesko ne kupujem ali iz drugih razloga.
Ne mrzim Izrael ali ne zelim da kupujem njihove proizvode. Bojkotovao bi ja i proizvode iz saudiske ili pakistana (iz trecih razloga) ali nista ne proizvode...
Mislim naravno sve drzave su pune kriminala i zlocina, tako se na kraju krajeva postaje drzava ali neke su gore neke su bolje i tvrditi da nema razloga za diskriminaciju je naivno.
Izraelske produkte odbijam da koristim i kupujem, znam da ih nece pogodit ali to radim radi sebe. I kinesko ne kupujem ali iz drugih razloga.
Ne mrzim Izrael ali ne zelim da kupujem njihove proizvode. Bojkotovao bi ja i proizvode iz saudiske ili pakistana (iz trecih razloga) ali nista ne proizvode...
- Ateista
#38503 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Nemam nista protiv da se bojkotuju neke stvari, samo nisam za to da se djeci to namece i generalno da se djeca uce bilo kakvoj diskriminaciji.broj dva wrote: ↑23/10/2024 10:11 Alternativno uce te da nista nema veze i da je jednako kupit izraelsko ili italiansko vino, kinesko ili francusko auto.
A sto se tice samog bojkotovanja, nisam za bojkotovanje nekog proizvoda zbog same drzave, ako govorimo vec o drzavama koje vrse ili su vrsile genocid, jer ne znaci da svaka firma koja je iz recimo Izraela podrzava genocid u Gazi. Vise sam za bojkotovanje konkretnih proizvodjaca koji jasno to podrzavaju.
Tu je dobar primjer Manja jer je vlasnik jasno podrzavao zlocine i fasizam, te kao takav itekako zasluzuje da ga se bojkotuje, ali sam protiv da se bojkotuje neko samo zato sto je iz RS ili Srbije ako ne znamo o vlasniku nista, isto i za Izrael i bilo koju drugu drzavu.
Opet, iako podrzavam bojkot Manje recimo, nisam za to da se djeca uce tome, moze se izbjegavati kupovati tamo ali je tesko djeci to objasniti a da ne shvate pogresno, velika je sansa da to kod njih lagano preraste u diskriminaciju po nacionalnoj i vjerskoj osnovi.
- Ateista
#38504 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Upravo tako, mnogi nisu ni svjesni gdje to sve vodi.Laplace wrote: ↑23/10/2024 10:07Uče djecu da mrze i tako do u beskonačnost produžavaju cikluse mržnje, nasilja i ratovanja.
-
Satori
#38505 Re: Popularne stvari koje ne kontam
A čemu vi, kojima nije ok da djeca bojkotuju izraelske proizvode, učite svoju djecu? Kažete li svojoj djeci - bitno je da ti se sviđa, kupuj šta želiš? Kažete li im, nema veze, čips je smeće, bosanski, srpski ili izraelski, kupi taj šampon, šta ima veze što su malim zekama su kapali kiselinu u oči da bi ga proizveli, šta ima veze što male Bangladešance truju da bi ti, kćeri, nosila Zaru. Kakav sistem vrijednosti vi prenosite svojoj djeci? Učite li ih da su oni centar svemira a sem njih niko ne postoji? Da im novac bude mjera svega? Ili samo laprdate bezveze, šbb kbb, a djece ni na vidiku?
- dječak sa šibicama
#38506 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Siguran sam da moralni roditelji djecu ne salju u Bingo jer je Dzambicev zet sin covjeka koji je ojadio drzavu minimalno za jedan stan od par stotina hiljada markica, a vjerovatno za visemilionske iznose.
Ili nedaj Boze na kafu kod ratnog zlocinca Zulfikara u City Pubu.
Ili nedaj Boze na kafu kod ratnog zlocinca Zulfikara u City Pubu.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#38507 Re: Popularne stvari koje ne kontam
bitno je da si samo za bosnu
onda možeš biti i ustaša (blaž)
te
lopov (branki i co.)
onda možeš biti i ustaša (blaž)
te
lopov (branki i co.)
- Ateista
#38508 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Znaci, tebi je sistem vrijednosti samo kada neko nesto bojkotuje? Toliko je nacina da se djeca nauce nekom sistemu vrijednosti bez ucenja mrznji i nacionalizmu.Satori wrote: ↑23/10/2024 13:21 A čemu vi, kojima nije ok da djeca bojkotuju izraelske proizvode, učite svoju djecu? Kažete li svojoj djeci - bitno je da ti se sviđa, kupuj šta želiš? Kažete li im, nema veze, čips je smeće, bosanski, srpski ili izraelski, kupi taj šampon, šta ima veze što su malim zekama su kapali kiselinu u oči da bi ga proizveli, šta ima veze što male Bangladešance truju da bi ti, kćeri, nosila Zaru. Kakav sistem vrijednosti vi prenosite svojoj djeci? Učite li ih da su oni centar svemira a sem njih niko ne postoji? Da im novac bude mjera svega? Ili samo laprdate bezveze, šbb kbb, a djece ni na vidiku?
Naravno, moze se pricati i o bojkotu nekih stvari sa djecom, ali jedno je kada bojkotujes neku kompaniju ako znas da radi nesto sto ne treba ili direktno podrzava nesto lose kao navedeni primjeri, a drugo je bojkotovati cijeli jedan narod i drzavu.
Ni odrasli bas ne bi trebali biti tako iskljucivi i trpati sve u isti kos zato sto su iz iste drzave, iste vjere, nacije ili bilo sta, vec bilo kakav bojkot i bilo kakvu pricu protiv nekog vezati iskljucivo za one koji su pojedinacno krivi, a pogotovo jos ne treba uciti djecu tome da generalizuju i bojkotuju kompletnu jednu grupu ljudi zbog djela jednog broja ljudi.
Imam dijete i ucimo ga sistemu vrijednosti, ponosan sam upravo zato sto smo smo mu usadili takav sistem vrijednosti da ni jednu grupu ljudi ne odvaja ni na koji nacin i svakog prihvata bez obzira na boju koze, kose, naciju, vjeru, drzavu iz koje dolazi, jeli homoseksualac, trans, jeli neko dijete sa posebnim potrebama, invalid i sve drugo gdje vidimo svakodnevno segregaciju, i od strane drugih ljudi i djece koja to nauce od svojih roditelja.
Po meni je to sistem vrijednosti, a ne uciti djete generalizaciji da treba bojkotovati kompletne narode jer to vodi u ncaionalizam i fasizam.
- Ateista
#38509 Re: Popularne stvari koje ne kontam
U sustini, bitno je da si "nas" i tada mozes biti i fasista i bilo sta drugo, samo da si jedan od nas. Ako si "njihov" onda nije bitno ni kakav si covjek ni tvoji stavovi, samo to sto si njihov je dovoljno da te mrze i bojkotuju.
Odnosi se na sve etnicke grupe naravno.
-
Satori
#38510 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ateista wrote: ↑23/10/2024 13:54Znaci, tebi je sistem vrijednosti samo kada neko nesto bojkotuje? Toliko je nacina da se djeca nauce nekom sistemu vrijednosti bez ucenja mrznji i nacionalizmu.Satori wrote: ↑23/10/2024 13:21 A čemu vi, kojima nije ok da djeca bojkotuju izraelske proizvode, učite svoju djecu? Kažete li svojoj djeci - bitno je da ti se sviđa, kupuj šta želiš? Kažete li im, nema veze, čips je smeće, bosanski, srpski ili izraelski, kupi taj šampon, šta ima veze što su malim zekama su kapali kiselinu u oči da bi ga proizveli, šta ima veze što male Bangladešance truju da bi ti, kćeri, nosila Zaru. Kakav sistem vrijednosti vi prenosite svojoj djeci? Učite li ih da su oni centar svemira a sem njih niko ne postoji? Da im novac bude mjera svega? Ili samo laprdate bezveze, šbb kbb, a djece ni na vidiku?
Naravno, moze se pricati i o bojkotu nekih stvari sa djecom, ali jedno je kada bojkotujes neku kompaniju ako znas da radi nesto sto ne treba ili direktno podrzava nesto lose kao navedeni primjeri, a drugo je bojkotovati cijeli jedan narod i drzavu.
Ni odrasli bas ne bi trebali biti tako iskljucivi i trpati sve u isti kos zato sto su iz iste drzave, iste vjere, nacije ili bilo sta, vec bilo kakav bojkot i bilo kakvu pricu protiv nekog vezati iskljucivo za one koji su pojedinacno krivi, a pogotovo jos ne treba uciti djecu tome da generalizuju i bojkotuju kompletnu jednu grupu ljudi zbog djela jednog broja ljudi.
Imam dijete i ucimo ga sistemu vrijednosti, ponosan sam upravo zato sto smo smo mu usadili takav sistem vrijednosti da ni jednu grupu ljudi ne odvaja ni na koji nacin i svakog prihvata bez obzira na boju koze, kose, naciju, vjeru, drzavu iz koje dolazi, jeli homoseksualac, trans, jeli neko dijete sa posebnim potrebama, invalid i sve drugo gdje vidimo svakodnevno segregaciju, i od strane drugih ljudi i djece koja to nauce od svojih roditelja.
Po meni je to sistem vrijednosti, a ne uciti djete generalizaciji da treba bojkotovati kompletne narode jer to vodi u ncaionalizam i fasizam.
Kupovina nije odraz tvog kompletnog sistema vrijednosti, ali jeste njegov sastavni dio. Svaka marka koju potrošiš, pokazuje šta zapravo u životu ti vrednuješ. Nekome smeta Zarina šprdancija sa mrtvim civilima u Gazi, nekome što Nestle kaže da voda nije osnovno ljudsko pravo, nekome što Disney na silu promoviše woke pokret. Nekome što lokalni granap izrabljuje jadne radnice i daje im crkavicu. Imaš priliku da kažeš djetetu - ovo nije ok, ovako ne bi trebalo. Ovako bi trebalo i ovo ću podržati, kupiti.
U suštini, većinu Bosanaca boli klinac i za hrvatskim i srpskim i slovenskim i izraelskim proizvodima, i etički prihvatljivim i neprihvatljivim. Ljudi koji žele Coca-Colu, tražiće je, koliko god ti njima gurao pod nos Sky colu. Tako je i ovo sa bojkotom izraelskih proizvoda manjina. Ali eto, bitno je pokazati da je to trend koji dolazi od zatucane većine, koja generalizuje i ne prihvata različitosti.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#38511 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Zara se sprdala sa mrtvim civilima?
- Sanjarko
#38512 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Isti Jevreji su objavili i rat i bojkot Njemačke i Hitlera mnogo prije Kristalne noći i svega ostalog.
Čuo sam za slučajeve da neće ljudi da kupuju ništa šta je proizvedeno u SRB ili HR u zavisnosti ko im je pobio članove porodice.
Čuo sam za slučajeve da neće ljudi da kupuju ništa šta je proizvedeno u SRB ili HR u zavisnosti ko im je pobio članove porodice.
- darius_maximus
#38513 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Samo ono što sam proizvedeš je, koliko-toliko, bez negativnih konotacija.Satori wrote: ↑23/10/2024 13:21 A čemu vi, kojima nije ok da djeca bojkotuju izraelske proizvode, učite svoju djecu? Kažete li svojoj djeci - bitno je da ti se sviđa, kupuj šta želiš? Kažete li im, nema veze, čips je smeće, bosanski, srpski ili izraelski, kupi taj šampon, šta ima veze što su malim zekama su kapali kiselinu u oči da bi ga proizveli, šta ima veze što male Bangladešance truju da bi ti, kćeri, nosila Zaru. Kakav sistem vrijednosti vi prenosite svojoj djeci? Učite li ih da su oni centar svemira a sem njih niko ne postoji? Da im novac bude mjera svega? Ili samo laprdate bezveze, šbb kbb, a djece ni na vidiku?
I to je upitno jer bi za proizvodnju vjerovatno morao koristiti proizvode s negativnim konotacijama, tako da tome nema kraja.
Nafta koju sipaš, odjeća koju nosiš, sve ima negativne konotacije.
Pitanje je samo koje su - ili samo vlasništvo firme, ili kriminal, ili zloupotreba radničkih prava, ropstvo, itd.
- Ateista
#38514 Re: Popularne stvari koje ne kontam
OK, slazem se da kupovina moze predstavljati dio sistema vrijednosti, ali kljucna stvar je da ne treba generalizovati. Ja postujem ako neko iz moralnih razloga bojkotuje neki konkretan brend iz konkretnog razloga vezanog za taj brend i vlasnika. OK mi je i bojkot vezanog za Izrael ali ako govorimo o brendu koji jasno podrzava genocid na neki nacin, nije mi OK bojkotovanje necega samo zato sto je Izraelsko, bez ulazenja u to da li vlasnik te kompanije podrzava genocid ili ne, jer ako se bojkotuje po defaultu samo zato sto je iz Izraela to je vec nacionalizam i fasizam.Satori wrote: ↑23/10/2024 14:33Ateista wrote: ↑23/10/2024 13:54Znaci, tebi je sistem vrijednosti samo kada neko nesto bojkotuje? Toliko je nacina da se djeca nauce nekom sistemu vrijednosti bez ucenja mrznji i nacionalizmu.Satori wrote: ↑23/10/2024 13:21 A čemu vi, kojima nije ok da djeca bojkotuju izraelske proizvode, učite svoju djecu? Kažete li svojoj djeci - bitno je da ti se sviđa, kupuj šta želiš? Kažete li im, nema veze, čips je smeće, bosanski, srpski ili izraelski, kupi taj šampon, šta ima veze što su malim zekama su kapali kiselinu u oči da bi ga proizveli, šta ima veze što male Bangladešance truju da bi ti, kćeri, nosila Zaru. Kakav sistem vrijednosti vi prenosite svojoj djeci? Učite li ih da su oni centar svemira a sem njih niko ne postoji? Da im novac bude mjera svega? Ili samo laprdate bezveze, šbb kbb, a djece ni na vidiku?
Kupovina nije odraz tvog kompletnog sistema vrijednosti, ali jeste njegov sastavni dio. Svaka marka koju potrošiš, pokazuje šta zapravo u životu ti vrednuješ. Nekome smeta Zarina šprdancija sa mrtvim civilima u Gazi, nekome što Nestle kaže da voda nije osnovno ljudsko pravo, nekome što Disney na silu promoviše woke pokret. Nekome što lokalni granap izrabljuje jadne radnice i daje im crkavicu. Imaš priliku da kažeš djetetu - ovo nije ok, ovako ne bi trebalo. Ovako bi trebalo i ovo ću podržati, kupiti.
U suštini, većinu Bosanaca boli klinac i za hrvatskim i srpskim i slovenskim i izraelskim proizvodima, i etički prihvatljivim i neprihvatljivim. Ljudi koji žele Coca-Colu, tražiće je, koliko god ti njima gurao pod nos Sky colu. Tako je i ovo sa bojkotom izraelskih proizvoda manjina. Ali eto, bitno je pokazati da je to trend koji dolazi od zatucane većine, koja generalizuje i ne prihvata različitosti.
Dalje ako ulazimo u pricu oko bojkota necega, onda onaj ko bojkotuje tako nesto treba da bude dosljedan i da bojkotuje i domace brendove za koje postoji isti razlog, jer opet ako se trazi dlaka u jajetu samo onim koji dolaze iz "neprijateljskih zemalja" a domacim gleda kroz prste jer su "nasi", to je opet nacionalizam.
Postujem preferenciju domacih proizvoda jer se na taj nacin podrzava domaca privreda i to je nesto drugo, ali ako su po ostalim kriterijima jednaki. Problem je sta neko smatra domacim a sta ne, na primjer mnogi ce radije uzeti turski proizvod nego neki koji se proizvodi u RS-u, odnosno mnogi iz RS-a ce radije uzeti proizvod iz Srbije nego iz Federacije, i to opet nema veze sa ekonomijom vec nacionalizmom, jer i jednim i drugim je bolje da podrze proizvodjace iz svoje drzave nego proizvodjace iz strane bratske drzave, opet ako su ostali kriteriji isti.
- ultima_palabra
#38515 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Govorili smo o djeci od 8-9 godina... imam jednog od 7, i on ne zna ni sta je Izrael, a sta Palestina, ne zna ni sta je rat. Djeca trebaju biti djeca, imat ce kad razbijati glavu oko toga.Satori wrote: ↑23/10/2024 13:21 A čemu vi, kojima nije ok da djeca bojkotuju izraelske proizvode, učite svoju djecu? Kažete li svojoj djeci - bitno je da ti se sviđa, kupuj šta želiš? Kažete li im, nema veze, čips je smeće, bosanski, srpski ili izraelski, kupi taj šampon, šta ima veze što su malim zekama su kapali kiselinu u oči da bi ga proizveli, šta ima veze što male Bangladešance truju da bi ti, kćeri, nosila Zaru. Kakav sistem vrijednosti vi prenosite svojoj djeci? Učite li ih da su oni centar svemira a sem njih niko ne postoji? Da im novac bude mjera svega? Ili samo laprdate bezveze, šbb kbb, a djece ni na vidiku?
- darius_maximus
#38516 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Djecu vucarati po bilo kakvim skupovima i izlagati ih idejama koje oni niti razumiju, niti ih trebaju razumjeti kao djeca, je glupost.ultima_palabra wrote: ↑23/10/2024 15:00Govorili smo o djeci od 8-9 godina... imam jednog od 7, i on ne zna ni sta je Izrael, a sta Palestina, ne zna ni sta je rat. Djeca trebaju biti djeca, imat ce kad razbijati glavu oko toga.Satori wrote: ↑23/10/2024 13:21 A čemu vi, kojima nije ok da djeca bojkotuju izraelske proizvode, učite svoju djecu? Kažete li svojoj djeci - bitno je da ti se sviđa, kupuj šta želiš? Kažete li im, nema veze, čips je smeće, bosanski, srpski ili izraelski, kupi taj šampon, šta ima veze što su malim zekama su kapali kiselinu u oči da bi ga proizveli, šta ima veze što male Bangladešance truju da bi ti, kćeri, nosila Zaru. Kakav sistem vrijednosti vi prenosite svojoj djeci? Učite li ih da su oni centar svemira a sem njih niko ne postoji? Da im novac bude mjera svega? Ili samo laprdate bezveze, šbb kbb, a djece ni na vidiku?
Pusti djecu da budu djeca, dok mogu biti djeca. Imat će čitav ostatak života da se zajebavaju s ratovima, parama i tegobama.
- Dope_Man
#38517 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Al kako da osiguram da dijete mrzi sve sto ja mrzim, ako ne pocnem od malih nogu.. ne budite iracionalni gospodo.
Sa tri godine poceti nosati zastave i parole, inace sto sam te pravio.
Sa tri godine poceti nosati zastave i parole, inace sto sam te pravio.
-
belfy
#38518 Re: Popularne stvari koje ne kontam
sto me ovo podsjeti na nesto sto mi se nedavno dogodilo... prije par sedmica bijah u Turskoj i dolazim do sanka u Beach Bar -u, a ispred mene dvoje djece pricaju na ruskom i narucuju neki smuti koktel (valjda borovnica sa sokom od narandje) sto im barmen i pripremi. oni manji od sanka pa ne vidjese dok im on ne doda iste i prva reakcija im je bila: "pa ovo izgleda kao ukrajinska zastava" i ne bas zadovoljni odose dalje...Laertes wrote: ↑22/10/2024 17:48Trovanje dječijeg uma... Bilo bi razloga za bilo koji proizvod da se ne kupuje, izraelsko, arapsko, američko, made in China/Thailand/Vijetnam, rusko, srpsko, hrvatsko, kod Senada u Bingu... Kupujem šta hoću za svoje pare.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑22/10/2024 16:34ne, nego ne mogu da vjerujem da djeca tih godina razmišljaju o tome je li nešto izraelsko, pa ako jeste ponmda to neće kupiti
- Laertes
#38519 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Zamijeni skupove s bogomoljama, ideje s religijama, i dalje ima smisla.darius_maximus wrote: ↑23/10/2024 15:12Djecu vucarati po bilo kakvim skupovima i izlagati ih idejama koje oni niti razumiju, niti ih trebaju razumjeti kao djeca, je glupost.ultima_palabra wrote: ↑23/10/2024 15:00Govorili smo o djeci od 8-9 godina... imam jednog od 7, i on ne zna ni sta je Izrael, a sta Palestina, ne zna ni sta je rat. Djeca trebaju biti djeca, imat ce kad razbijati glavu oko toga.Satori wrote: ↑23/10/2024 13:21 A čemu vi, kojima nije ok da djeca bojkotuju izraelske proizvode, učite svoju djecu? Kažete li svojoj djeci - bitno je da ti se sviđa, kupuj šta želiš? Kažete li im, nema veze, čips je smeće, bosanski, srpski ili izraelski, kupi taj šampon, šta ima veze što su malim zekama su kapali kiselinu u oči da bi ga proizveli, šta ima veze što male Bangladešance truju da bi ti, kćeri, nosila Zaru. Kakav sistem vrijednosti vi prenosite svojoj djeci? Učite li ih da su oni centar svemira a sem njih niko ne postoji? Da im novac bude mjera svega? Ili samo laprdate bezveze, šbb kbb, a djece ni na vidiku?
Pusti djecu da budu djeca, dok mogu biti djeca. Imat će čitav ostatak života da se zajebavaju s ratovima, parama i tegobama.
Ljudima ovdje je Izrael problem jer ratuje s ljudima koji se istom Bogu mole kao i oni. Za ostale ratove u svijetu manje-više ih zaboli. Dobro, možda malo za Ukrajinu jer protiv Rusa = protiv Srba.
-
Nisamsdaali
#38520 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ako se budeš stopostotno pridržavao principa u kupovini, hodat ćeš gole guzice. 99% proizvoda su u jednoj fazi proizvodnje uključivali i okrutne metode, mali čovjek mora da se bori za sebeSatori wrote: ↑23/10/2024 13:21 A čemu vi, kojima nije ok da djeca bojkotuju izraelske proizvode, učite svoju djecu? Kažete li svojoj djeci - bitno je da ti se sviđa, kupuj šta želiš? Kažete li im, nema veze, čips je smeće, bosanski, srpski ili izraelski, kupi taj šampon, šta ima veze što su malim zekama su kapali kiselinu u oči da bi ga proizveli, šta ima veze što male Bangladešance truju da bi ti, kćeri, nosila Zaru. Kakav sistem vrijednosti vi prenosite svojoj djeci? Učite li ih da su oni centar svemira a sem njih niko ne postoji? Da im novac bude mjera svega? Ili samo laprdate bezveze, šbb kbb, a djece ni na vidiku?
-
Hakiz
#38521 Re: Popularne stvari koje ne kontam
To ti je slično kao vegetarijanizam ili veganstvo.Satori wrote: ↑23/10/2024 13:21 A čemu vi, kojima nije ok da djeca bojkotuju izraelske proizvode, učite svoju djecu? Kažete li svojoj djeci - bitno je da ti se sviđa, kupuj šta želiš? Kažete li im, nema veze, čips je smeće, bosanski, srpski ili izraelski, kupi taj šampon, šta ima veze što su malim zekama su kapali kiselinu u oči da bi ga proizveli, šta ima veze što male Bangladešance truju da bi ti, kćeri, nosila Zaru. Kakav sistem vrijednosti vi prenosite svojoj djeci? Učite li ih da su oni centar svemira a sem njih niko ne postoji? Da im novac bude mjera svega? Ili samo laprdate bezveze, šbb kbb, a djece ni na vidiku?
Ako životinje imaju pravo na život, da ne budu hrana ljudima, imaju li biljke isto pravo? I biljke su oblik života na Zemlji, isto kao životinje.
Čovjek mora jesti. Ako jede biljke, može i životinje. Bez diskriminacije, jednako iskorištava sve resurse i sve oblike života. Pa ako koristi biljke za kozmetiku, može i životinje. Opet, nema diskriminacije, pošteno.
Kako vegetarijanci i vegani sebi uzimaju za pravo da se ponašaju kao bogovi pa odlučuju koji oblik života ima pravo da postoji a koji ne, tako je sa bojkotom.
Cancel kultura ništa dobro neće donjeti.
-
Hendrix
#38522 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Cancel kultura nema veze sa vegetarijastvom. Znam da zvuci prigodno i to nabaciti na woke fazon ali je lobi iza ovoga puno jaci i stariji. 7th day adventist crkva iz Amerike lobira preko 100 godina za vegetarijanstvo kao nacin promovisanja vjere. Kellogs, cuvena kompanija je broj jedan u ovome. Osnivac teski katolik iz ove crkve i jedenje mesa je njima jedan od teskih grijehova.Hakiz wrote: ↑23/10/2024 19:38To ti je slično kao vegetarijanizam ili veganstvo.Satori wrote: ↑23/10/2024 13:21 A čemu vi, kojima nije ok da djeca bojkotuju izraelske proizvode, učite svoju djecu? Kažete li svojoj djeci - bitno je da ti se sviđa, kupuj šta želiš? Kažete li im, nema veze, čips je smeće, bosanski, srpski ili izraelski, kupi taj šampon, šta ima veze što su malim zekama su kapali kiselinu u oči da bi ga proizveli, šta ima veze što male Bangladešance truju da bi ti, kćeri, nosila Zaru. Kakav sistem vrijednosti vi prenosite svojoj djeci? Učite li ih da su oni centar svemira a sem njih niko ne postoji? Da im novac bude mjera svega? Ili samo laprdate bezveze, šbb kbb, a djece ni na vidiku?
Ako životinje imaju pravo na život, da ne budu hrana ljudima, imaju li biljke isto pravo? I biljke su oblik života na Zemlji, isto kao životinje.
Čovjek mora jesti. Ako jede biljke, može i životinje. Bez diskriminacije, jednako iskorištava sve resurse i sve oblike života. Pa ako koristi biljke za kozmetiku, može i životinje. Opet, nema diskriminacije, pošteno.
Kako vegetarijanci i vegani sebi uzimaju za pravo da se ponašaju kao bogovi pa odlučuju koji oblik života ima pravo da postoji a koji ne, tako je sa bojkotom.
Cancel kultura ništa dobro neće donjeti.
https://carnivoreaurelius.com/blogs/car ... etarianism
-
kakavdanakneiskustvu
#38523 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Vjecita_zavrzlama wrote: ↑23/10/2024 09:31Trebalo im je reci bojkotujete li jevrejski fb i instagramultima_palabra wrote: ↑23/10/2024 01:50 Znam za slucaj gdje lik radi za NGO koja izmedju ostalog ima fransizu jedne svjetski poznate obrazovne institucije. Eh sad, izraelska fransiza te institucije je nakon 7.10. postala nesto tipa "we stand with Israel" (a sta bi drugo?) Onda su to neki likovi na socijalnim mrezama nasli i natovarili se na FB ove bh. fransize. Epilog svega je da su djeca frajera s pocetka price imali problema u skoli, jer su im druga djeca govorila da "njihov babo podrzava ubijanje palestinske djece![]()
-
kakavdanakneiskustvu
#38524 Re: Popularne stvari koje ne kontam
ne kontam što ne uče da ne kupuju srbijanske proizvodeLaplace wrote: ↑23/10/2024 10:07Uče djecu da mrze i tako do u beskonačnost produžavaju cikluse mržnje, nasilja i ratovanja.
-
Hakiz
#38525 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Cancel kultura je alat.