Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
John Cleese wrote: ↑14/10/2024 15:17
Jedina pruga koja je ikad postojala na toj strani rijeke bi bila zeljeznicka uskotracna, po trasi danasnje zaobilaznice, a do te trase preko nadvoznjaka kod Omera Maslica i malog zeljeznickog mosta preko Miljacke
A kad Željo igra na Grbavici , revnosne strojvođe bi prolaskom s kompozicijom iznad južne tribine stadiona zapištale piskom iz lokomotive za Željinu sreću na opšti delirijum objektivne sarajevske publike koja pljeskom nagradi dobru igru voljenog kluba ali i goste za borbenost i zalaganje.
Ovo je za mene novost. Nisam znao da je ovdje bila pruga i stanica.
Željeznica?
Teretna stanica na uskotračnoj pruzi koju je koristio i voz i tramvaj.
Tramvajska pruga normalnog kolosijeka na današnjoj trasi Baščaršija - Ilidža je puštena u promet na Dan Republike 1960 godine nakon rekordnih deset mjeseci gradnje.
Tramvaj bio parkiran drito ispred mojih avlijskih vrata kod Vijecnice majka (nana) me probudila sabah zorom (valjda je pitala nekog kad ce krenut-veze nemam) --obukla me i u zeleni vašingtonac mislim da nisam budan doceko tramvajsku kod katerdrale tako da sam cjeli krug prespavo
Last edited by teskeredzic_22 on 14/10/2024 15:34, edited 2 times in total.
Jedina pruga koja je ikad postojala na toj strani rijeke bi bila zeljeznicka uskotracna, po trasi danasnje zaobilaznice, a do te trase preko nadvoznjaka kod Omera Maslica i malog zeljeznickog mosta preko Miljacke
A kad Željo igra na Grbavici , revnosne strojvođe bi prolaskom s kompozicijom iznad južne tribine stadiona zapištale piskom iz lokomotive za Željinu sreću na opšti delirijum objektivne sarajevske publike koja pljeskom nagradi dobru igru voljenog kluba ali i goste za borbenost i zalaganje.
Je li to pubilka na brdu iznad pruge ili mi se cini?
drug_profi wrote: ↑14/10/2024 12:21
Ja se sjećam autobuske okretnice na mjestu današnjeg Trga BiH i tramvajske pruge preko Vrbanje na Grbavicu.
Sjećam se gostovanja cirkusa na mjestu Holideja i UNITICa i naravno sjećam se Bistrika, Ćire, i željezničke stanice na ČVili.
Izleta vozom na Pale i jedan put do Višegrada koji je izgledao kao avantura.
Bilo je u običajeno da u vozu gorštaci sa Romanije stave ruku na uho i zagrljeni zaojkaju.
Često neke bezobraštine.
Tata me vazda morao tješiti da će oni brzo završiti i upozoravao da ja ne smijem to ponavljati.
Zar je bila pruga do Grbavice znam i sjecam se remize gdje je sad veliki parking al ne znam da je pruga preko Vrbanje picila
Možda se loše sjećam jer sam bio kratkonog, ali mislim da je tako išla.
Neko još mora da se sjeća tramvaja na lijevoj obali Miljacke.
Meni se čini da je preko Vrbanje išao na Kovačiće.
drug_profi wrote: ↑14/10/2024 16:02
Možda se loše sjećam jer sam bio kratkonog, ali mislim da je tako išla.
Neko još mora da se sjeća tramvaja na lijevoj obali Miljacke.
Meni se čini da je preko Vrbanje išao na Kovačiće.
slabo se sjecas,pruga je isla do stare remize samo
Dervencanka1939 wrote: ↑13/10/2024 08:00
Svi ovi skenovi su iz knjige "Stari mostovi u Bosni i Hercegovini", autora Džemala Čelića i Mehmeda Mujezinovića.
I danas glavna ulica na Ilidzi nosi naziv Rustempasina. Zaboravise mu prezime dodati.
Rustempašina džamija u Istanbulu je sa najljepšom dekoracijom izničkom keramikom među svim što je Sinan projektovao. Sam Rustempaša je bio veoma pohlepan i potkupljiv, nimalo ugodan karakter.
drug_profi wrote: ↑14/10/2024 12:21
Ja se sjećam autobuske okretnice na mjestu današnjeg Trga BiH i tramvajske pruge preko Vrbanje na Grbavicu.
Sjećam se gostovanja cirkusa na mjestu Holideja i UNITICa i naravno sjećam se Bistrika, Ćire, i željezničke stanice na ČVili.
Izleta vozom na Pale i jedan put do Višegrada koji je izgledao kao avantura.
Bilo je u običajeno da u vozu gorštaci sa Romanije stave ruku na uho i zagrljeni zaojkaju.
Često neke bezobraštine.
Tata me vazda morao tješiti da će oni brzo završiti i upozoravao da ja ne smijem to ponavljati.
Glupost, nikad tramvaj nije prelazio preko Vrbanje. Toga nema ni na jednom od planova grada. Industrijski kolosijek završavao u staroj fabrici duhana na mjestu SCC-a