@Dervencanka1939, evo nađoh u Odluci Komisije za nacionalne spomenike detalje o bezistanu. Uglavnom, bezistan je stradao u požaru 1879, a 1913. je veliki dio bezistana porušen, jer je Vakufksa direkcija na njegovom mjestu htjela praviti veliku zgradu. Početak Prvog, a onda i Drugog svjetskog rata ih je spriječio u tome. Obnovljen je i restauriran 1968. godine.tomhagen wrote: ↑27/09/2024 10:55Mislim da ipak ne griješim.Dervencanka1939 wrote: ↑26/09/2024 18:38
Eeee, tu griješiš. Zato ja kažem da treba čitati Kreševljakovića! Što danas postoji je tek dio nekadašnjeg bezistana.
Tom I, strana 308, rad o Gazi Husrev Begu:
![]()
Kreševljaković kaže da se bezistan protezao duž cijele Kujundžiluk ulice od Ferhadije do Kralja Petra.
Alija Bejtić u "Ulice i trgovi Sarajeva" kaže da je Kujundžiluk bila dio današnje Gazi-Husrev begove (Zlatarske) ulice od Slatkog ćošeta do ulice JNA (današnje Zelenih beretki).
Dalje, Kreševljaković kaže da je bezistan bio 109 m dug, a toliko je dug i danas, a i sama Gazi-Husrev begova ulica od Slatkog ćošeta, tj od Sarača do Zelenih beretki je toliko duga.
Kreševljaković kaže da je zapadno od bezistana tašlihan, to je bilo na mjestu današnje bašte hotela Evropa, što sam naznačio na slici.
Moguće da je bezistan bio u lošem ili ruševnom stanju i da je vakusfska direkcija taj jedan dio srušila u vrijeme kada je Kreševljaković pisao o njemu, pa da je kasnije renoviran i/ili restauriran. Ali sam ubijeđen da je današnji GHB bezistan u gabaritima izvornog.
Ne mogu da otvorim Oluku o proglašenju nacionalnih spomenika o GHB bezistanu, izgleda da je pala web stranica Komisije. U toj odluci bi se pretpostavljam moglo pronaći više detalja o obnovama i istorijatu bezistana.

Ulica Maršala Tita, desno spomenik Vječna vatra, lijevo, stambeno-poslovna zgrada na broju 33, nedavljno obnovljena fasada. Vidno je da je prizemlje zgrade značajno izmjenjeno...
Unicredit banka je desna zgrada koja viri u kadru, napravljena za vrijeme Kr Yu, a zida se zgrada tadašnjeg Statističkog zavoda NR BiH , kasnije SR BiH !Dervencanka1939 wrote: ↑27/09/2024 09:06Aaaa, današnja Unicredit banka s crnim portalom. A ono je zgrada gdje je apotekapropojeilijas wrote: ↑27/09/2024 01:07Slikano sa hotela evrope prema kundurdjilukuDervencanka1939 wrote: ↑27/09/2024 00:17
Ako je ono sto se u pozadini vidi Direkcija željeznica, onda bi ovo trebao biti sanatorij u Branislava Đurđeva, ex-Dositejevoj. Ali ne liči na njega?
viewtopic.php?t=37595&start=23375
i Ne, ovo je današnja Gimnazijaska ulica (ex. Zmaj Jovina), desno je Prva gimnazija (tada zgrada Velike gimanzije iz 1890/91.g. od Karela Pařika), a lijevo (ne vidi se na slici) Oficirska kasina, a ispod nje ka Obali je zgrada banke (tada zgrada Filijale Austro Ugarske Banke iz 1912.g.) ......RJ57 wrote: ↑22/09/2024 14:09možda kod suda?propojeilijas wrote: ↑22/09/2024 14:06
upravitelj Bih u vrijeme 1 svj. rata general Stjepan Sarkotic na slici u Sarajevu. Ne mogu odredit tacnu lokaciju
To nije ta zgrada.....propojeilijas wrote: ↑23/09/2024 22:59
na mjestu centralne banke za vrijeme austrougarske vlasti planirana gradnja bosansko-hercegovacke banke.

Osmatračnica/toranj starog Vatrogasnog doma, koji se nalazio na potezu lijeve obale Miljacke između Drvenije i Čobanije mosta (kasnije Masarykovog).....
Poslijeratna fotografija.

Druze, koja literatura ti je izvor? Nevjerovatna količina informacija za ovu zgraduloudness wrote: ↑09/10/2024 05:46To nije ta zgrada.....propojeilijas wrote: ↑23/09/2024 22:59
na mjestu centralne banke za vrijeme austrougarske vlasti planirana gradnja bosansko-hercegovacke banke.
Ova zgrada je sagrađena 1895/96.g., na mjestu nekretnina iz 1886.g. u prvobitnom vlasništvu Ane Jelić Kraljević, kasnije od 1894.g. Petro,Todora, Petrović Petrakija od nje kupuje zemljište i o sopstvenom trošku 1895/96.g. gradi zgradu banke pod imenom Bosansko-Hercegovačka Narodna akcionarska banka, a dio zgrade pripada Trgovačkoj školi . ....,
1920.g. zgradu kupuje Bosanska depozitna banka, a opet od 1924.g. Prva hrvatska štedionica u Zagrebu, od 1927.g. u vlasništvu Avrama H. Atiasa, trgovca iz Sarajeva, od 1948.g. društvena svojina , a nadalje ne znam....
Nalazi se na uglu današnje Ferhadije i ul. Muvekita, i u podrumskom spratu prema ove dvije ulice, tada Vase Miskina i Veselina Masleše, se do 1992.g. nalazio poznati sarajevski restoran Dalmatinska konoba.
Danas tu neki Turci drže restoran, čini mi se humanitarnog karaktera .....
Kladim se na ovu:tomhagen wrote: ↑10/10/2024 11:13Druze, koja literatura ti je izvor? Nevjerovatna količina informacija za ovu zgraduloudness wrote: ↑09/10/2024 05:46To nije ta zgrada.....propojeilijas wrote: ↑23/09/2024 22:59
Ova zgrada je sagrađena 1895/96.g., na mjestu nekretnina iz 1886.g. u prvobitnom vlasništvu Ane Jelić Kraljević, kasnije od 1894.g. Petro,Todora, Petrović Petrakija od nje kupuje zemljište i o sopstvenom trošku 1895/96.g. gradi zgradu banke pod imenom Bosansko-Hercegovačka Narodna akcionarska banka, a dio zgrade pripada Trgovačkoj školi . ....,
1920.g. zgradu kupuje Bosanska depozitna banka, a opet od 1924.g. Prva hrvatska štedionica u Zagrebu, od 1927.g. u vlasništvu Avrama H. Atiasa, trgovca iz Sarajeva, od 1948.g. društvena svojina , a nadalje ne znam....
Nalazi se na uglu današnje Ferhadije i ul. Muvekita, i u podrumskom spratu prema ove dvije ulice, tada Vase Miskina i Veselina Masleše, se do 1992.g. nalazio poznati sarajevski restoran Dalmatinska konoba.
Danas tu neki Turci drže restoran, čini mi se humanitarnog karaktera .....![]()