Nurun

Rasprave o vjerskim temama.
sufitemsi

#1 Nurun

Post by sufitemsi »

https://www.bjelost.de/

Naučna inferiornost muslimana u odnosu na zapadni način razmišljanja počela je rasti od zlatnog doba islama pa sve do danas. Muslimani širom svijeta trenutno slijepo prihvataju teorije i zakone koje im Zapad nameće, bez dubljeg preispitivanja. Čak i kada ti odgovori na fundamentalna naučna pitanja idu tako daleko da negiraju postojanje Boga i istinu da je On stvorio sve, dok propagiraju ideju da je kosmos, zajedno sa svim što postoji, nastao sam od sebe, počevši od Velikog praska.

Važno je napomenuti da ne tvrdimo da je sve što moderna nauka propagira laž. Naprotiv, ona često donosi dokaze i otkrića koja su neupitna. Međutim, problem leži u tome što moderna nauka svjesno miješa laž s prirodnim istinama, zasnivajući svoje nalaze na klimavoj teoriji po kojoj je kosmos nastao iz ničega, sam od sebe.

Dobre laži su najefikasnije kada su isprepletene s istinom. Tako je moderna nauka, poput pauka koji plete zamku, isplela složenu laž oko istine, u koju se hvataju svi oni, muslimani i nemuslimani, koji nemaju dovoljno jak iman i ne slijede upute koje dolaze od Allaha i Njegovog Poslanika.

U tom kontekstu gradimo djelo koje smo nazvali Nurun. "Nurun" je pokušaj izgradnje mosta između modernih naučnih spoznaja o kosmosu i islamskih vjerskih istina. Cilj je povezati savremena saznanja o makro i mikrokosmosu s tradicionalnim religijskim istinama u jednu koherentnu cjelinu. Koliko ćemo u tome uspjeti, pokazat će budućnost, inšallah.

"Nurun" je već dostigao nivo razumljiv prosječnom srednjoškolcu, pa ga sada objavljujemo, iako je još u relativno ranoj fazi. Na ovom djelu se konstantno radi, unapređuje se i otvoreni smo za svaki konstruktivan komentar i pitanje.

PS

Nurun je prije svega namjenjen muslimanima koji nisu odustali od potvrđivanja istine slijedeći riječi ...

3|189|Samo Allahu pripada vlast na nebesima i na Zemlji
i jedino je Allah kadar sve!
3|190|U stvaranju nebesa i Zemlje i u izmjeni noći i dana su, zaista,
znamenja za razumom obdarene,
3|191|za one koji i stojeći i sjedeći i ležeći Allaha spominju
i o stvaranju nebesa i Zemlje razmišljaju.

"Gospodaru naš, Ti nisi ovo uzalud stvorio;
hvaljen Ti budi
i sačuvaj nas patnje u vatri!

... pa potom svim dobronamjernim nemuslimanima.

Evo direktnog linka najaktuelnijeg ažuriranja navedenog djela u pdf formatu:

https://drive.google.com/file/d/1oxUhCm ... DaWdG/view

... a on se nalazi na stranici ...

:bih:
Ludzak

#2 Re: Nurun

Post by Ludzak »

Još jedna klerofundametalna tema.
Muslimani su zapali u srednjem vijeku, što je još i najgore oni se i diče tim vremenom. Mada se ni tada nisu previše pretrgli, al hajd. Danas su muslimani, što se nauke tiče, potpuno beskorisni jer su im prioriteti sasvim neki drugi.
sufitemsi

#3 Re: Nurun

Post by sufitemsi »

Izgleda da voliš da komentarišeš na osnovu površne pretpostavke o temi.
Prvo pročitaj pa onda komentariši
(nisu svi vjernici ograničeni kako ti pretpostavljaš)
Sanjarko

#4 Re: Nurun

Post by Sanjarko »

Ludzak wrote: 06/10/2024 10:58 Još jedna klerofundametalna tema.
Muslimani su zapali u srednjem vijeku, što je još i najgore oni se i diče tim vremenom. Mada se ni tada nisu previše pretrgli, al hajd. Danas su muslimani, što se nauke tiče, potpuno beskorisni jer su im prioriteti sasvim neki drugi.
Odakle ti to. Roboti i mašine masovno po Arapskim zemljama rade itd. Imaju i naučnika pravo. Kasne s razvojem to jest ali iz opravdanih razloga. Silne agresije itd. Jer imaju resursa većinom.
apsidejzi

#5 Re: Nurun

Post by apsidejzi »

sufitemsi wrote: 06/10/2024 09:59 U tom kontekstu gradimo djelo koje smo nazvali Nurun. "Nurun" je pokušaj izgradnje mosta između modernih naučnih spoznaja o kosmosu i islamskih vjerskih istina. Cilj je povezati savremena saznanja o makro i mikrokosmosu s tradicionalnim religijskim istinama u jednu koherentnu cjelinu.
Drugim rijecima, od nauke cemo uzeti ono sto odgovara nasem narativu a ono sto ne odgovara proglasicemo lazi. Licemjerno i smjesno.

"Energija ne može biti stvorena niti uništena, već samo može promijeniti oblik, osim ako to Allah dž.š. drugačije ne odredi."

Crveni dio je naucna cinjenica. Zeleni dio je ideologija.

Zanimljivo je kako za sada nepoznati autor ovog djela, pise poprilicno tacnu fiziku i vjerovatno dobro poznaje sve do cega je fizika dosla, ali ipak nije u stanju prihvatiti ono sa cim dolazi ista ta fizika. Nastoji je iskriviti i ne prihvatiti one dijelove koji ne odgovaraju narativu. Cime zapravo pokazuje da je nabubao sve te formule napamet ali da nije razumio sustinu toga. A razlog tome je neiskrena zelja za razumjevanjem. Cilj nije razumjeti fiziku, nego je prilagoditi religijskom narativu. Cilj nije razumjevanje svemira. Cilj je uramiti svemir u kur'anske nebuloze.

Tacno se vidi razlika u tekstu kada autor objasnjava fiziku i kada pokusava ubaciti kuranski narativ. Dok ide fizika, sve je po ps-u. Tacno se vidi da neko ko je ovo pisao zna o cemu govori, tj da poznaje materiju (makar povrsno). Ali onda ubaci Kur'an i tu pada nivo. Tu se prihvataju kuranske ideje bez provjere. Uzimaju se zdravo za gotovo. Za fiziku imamo decimalne brojeve, imamo konstante sa 10 na minus 53u. Imas toliku preciznost. A onda se uzme ideja o sedam nebesa i pokusava izvesti neka matematika koja je neprovjerljiva. Sve kulminira zakljuckom: Samo allah zna i nastavice se insalah.

Nazalost, ovo djelo ima dva razdvojena dijela. Ima fiziku koja je sasvim OK i ima neki vjerski sadrzaj koji je nepovezan sa fizikom. Ja sam pokusavao naci zakljucke i osim one pretpostavke za 7 nebesa i zemalja (koje su i dalje nepotvrdive i samim tim beskorisne) nema nista konkretno. Mogao si komotno napisati historiju rimskog carstva i onda ubaciti kuranske isjecke. Jednostavno, ova dva dijela su nepovezana. Nema ni jedan zakljucak i osim zelje za pokazivanjem kako znas fiziku, nisi napisao nesto iz kurana sto je dokazivo. Od mene mozes dobiti cestitke za poznavanje fizike ali i dalje ostaje prekinut link sa kuranom.
toska

#6 Re: Nurun

Post by toska »

Ko bi čitao svako teoretisanje.

@apsidejzi često si na ovom pdf-u i iz posta u post braniš istu tezu, sve se može naukom objasniti ili će moći u budućnosti.
Pretpostavimo da je to tačno (a nije) kako to uopšte dokazuje da nema boga ili Boga?
Kako ne uviđaš da svi zakoni prirode mogu biti Božje davanje, a mi ih samo otkrivamo?

Za primjer, bila je na forumu već diskusija o kiši.
Vjernici u nauku su branili tezu da pošto smo otkrili kružni tok vode u prirodi više nema potrebe za višom silom.
Kakve uopšte ima veze naše otkriće kako pada kiša sa tim da li postoji Bog ili ne ili da li je to njegova volja ili nije ? Neshvatljivo.

Iskreno, ne uspijevam shvatiti tvoju logiku.
JovicSA

#7 Re: Nurun

Post by JovicSA »

Nije istina da nauka i naučnici propagiraju da je svemir ili kosmos nastao sam od sebe. Naravno ima onih koji to i tvrde ali to nije stav svih niti većine, mnogi otvoreno kažu da trenutno ne znamo. Postoje teorije koje govore kako je svemir nastao ali za sada nema dokaza i sve ostaje u domenu teorije.
apsidejzi

#8 Re: Nurun

Post by apsidejzi »

toska wrote: 06/10/2024 19:48 Ko bi čitao svako teoretisanje.

@apsidejzi često si na ovom pdf-u i iz posta u post braniš istu tezu, sve se može naukom objasniti ili će moći u budućnosti.
Pretpostavimo da je to tačno (a nije) kako to uopšte dokazuje da nema boga ili Boga?
Kako ne uviđaš da svi zakoni prirode mogu biti Božje davanje, a mi ih samo otkrivamo?

Vjernici u nauku su branili tezu da pošto smo otkrili kružni tok vode u prirodi više nema potrebe za višom silom.
Kakve uopšte ima veze naše otkriće kako pada kiša sa tim da li postoji Bog ili ne ili da li je to njegova volja ili nije ? Neshvatljivo.

Haj da probam objasniti u nadi da necu komplikovati previse. U nekoj najjednostavnijoj formi, moj argument je da ako postoji objasnjenje kako nesto funkcionise, onda nema potrebe komplicirati ga nekim vudu trikovima. Hajde da se drzimo primjera kruzenja vode u prirodi. Na Suncu se desava nuklearna fuzija koja emituje fotone svuda oko njega. Ti fotoni dolaze do Zemlje i reaguju sa atomima na istoj. Izmedju ostalog, reaguju sa molekulama vode u okeanima. Ta reakcija se manifestira kao grijanje okeana. Istovremeno Zemlja se okrece i uvijek je jedan dio iste okrenut prema Suncu dok je drugi u sjenci. Ugrijani okean se sada hladi grijuci zrak oko sebe. Zrak se pomjera iz toplog dijela u hladni dio noseci molekule vode iz okeana. Na kraju te molekule se grupisu u oblake i kad dodju do hladnog dijela to se manifestira kao kisa.

Citav ovaj proces koji je naravno mnogo komplikovaniji od ovog mog opisa, funkcionise sam od sebe. Imamo objasnjenje od atomskog nivoa do nivoa oblaka. Svaki korak razumijemo i taj isti proces funkcinise na svim planetama, ne samo na Zemlji. Jupiter ima oluje i kise, samo ne sa vodom nego drugim molekulama. Ali princip je isti. Razlika u energiji cini da se ista krece sa mjesta gdje je ima vise u mjesto gdje je ima manje. I u citavom tom procsu, nema potrebe za bogom. On je tu ubaceni element koji nicemu ne sluzi. Ti mozes sada zamisljati da on kontrolise te procese, ali je to nepotrebno.

Al haj, ako ti vjerujes da on kontrolise te procese nekako, objasni mi onda zasto je doveo oblake i izazvao ove poplave kod nas koje su bile? Zatrpao dzamiju do munare. Ubio ljude u klizistima. Cemu to?
toska

#9 Re: Nurun

Post by toska »

Zakomplikovao si, da izdvojim bitno:
I u citavom tom procsu, nema potrebe za bogom. On je tu ubaceni element koji nicemu ne sluzi. Ti mozes sada zamisljati da on kontrolise te procese, ali je to nepotrebno.
Teoretski, može samo od sebe ali isto tako i božijom voljom. Odabir će ovisiti o cjelokupnom svjetonazoru nevezano za konkretni slučaj.
Suština mog upisa je da naše razumijevanje prirodnih pojava ne govori ništa o postojanju više sile, ni da ni ne.
Al haj, ako ti vjerujes da on kontrolise te procese nekako, objasni mi onda zasto je doveo oblake i izazvao ove poplave kod nas koje su bile? Zatrpao dzamiju do munare. Ubio ljude u klizistima. Cemu to?
Ili, zašto djeca umiru? Ultimativna teza ateista.
Ne znamo, isto kao što nauka priznaje da ne zna mnogo šta.
broj dva

#10 Re: Nurun

Post by broj dva »

Nauka ne moze opovrgnuti ideju postojanja boga,jednostavno joj nije cilj.
Ali moze dokazati da zivimo u kosmosu za koji bog nije neophodan...
toska

#11 Re: Nurun

Post by toska »

JovicSA wrote: 06/10/2024 19:49 Nije istina da nauka i naučnici propagiraju da je svemir ili kosmos nastao sam od sebe. Naravno ima onih koji to i tvrde ali to nije stav svih niti većine, mnogi otvoreno kažu da trenutno ne znamo. Postoje teorije koje govore kako je svemir nastao ali za sada nema dokaza i sve ostaje u domenu teorije.
Naravno, često naučnici iz oblasti kosmologije, daleko najinteresantnije grane astronomije, koriste izraze tvorac, stvoritelj ili čak bog za postanak svemira.
To je uglavnom u filozofskom ili prenesenom smislu da se ispuni praznina u znanju, ali ipak se vrte oko tih termina.
broj dva wrote: 08/10/2024 09:23 Nauka ne moze opovrgnuti ideju postojanja boga,jednostavno joj nije cilj.
Kako?
DaysleepeR

#12 Re: Nurun

Post by DaysleepeR »

apsidejzi wrote: 06/10/2024 23:29
toska wrote: 06/10/2024 19:48 Ko bi čitao svako teoretisanje.

Haj da probam objasniti u nadi da necu komplikovati previse. U nekoj najjednostavnijoj formi, moj argument je da ako postoji objasnjenje kako nesto funkcionise, onda nema potrebe komplicirati ga nekim vudu trikovima. Hajde da se drzimo primjera kruzenja vode u prirodi. Na Suncu se desava nuklearna fuzija koja emituje fotone svuda oko njega. Ti fotoni dolaze do Zemlje i reaguju sa atomima na istoj. Izmedju ostalog, reaguju sa molekulama vode u okeanima. Ta reakcija se manifestira kao grijanje okeana. Istovremeno Zemlja se okrece i uvijek je jedan dio iste okrenut prema Suncu dok je drugi u sjenci. Ugrijani okean se sada hladi grijuci zrak oko sebe. Zrak se pomjera iz toplog dijela u hladni dio noseci molekule vode iz okeana. Na kraju te molekule se grupisu u oblake i kad dodju do hladnog dijela to se manifestira kao kisa.

Citav ovaj proces koji je naravno mnogo komplikovaniji od ovog mog opisa, funkcionise sam od sebe. Imamo objasnjenje od atomskog nivoa do nivoa oblaka. Svaki korak razumijemo i taj isti proces funkcinise na svim planetama, ne samo na Zemlji. Jupiter ima oluje i kise, samo ne sa vodom nego drugim molekulama. Ali princip je isti. Razlika u energiji cini da se ista krece sa mjesta gdje je ima vise u mjesto gdje je ima manje. I u citavom tom procsu, nema potrebe za bogom. On je tu ubaceni element koji nicemu ne sluzi. Ti mozes sada zamisljati da on kontrolise te procese, ali je to nepotrebno.

Svako može sebi dočarati kruženje vode u prirodi.

https://longnow.org/ideas/ecosystem-in-a-bottle/
toska

#13 Re: Nurun

Post by toska »

Nije tema kiša ni kružni tok vode u prirodi.

Ponekad postove pišemo oštrije čisto radi kratkoće i efikasnosti upisa. Npr. moje:
Neshvatljivo.

Svi koji su osnovnu školu završili u bivšoj državi su učeni upravo tako; Ljudi u prošlosti nisu znali ništa o prirodnim pojavama i zbog toga su ih prepisivali bogovima. Danas znamo i dalje otkrivamo prirodne zakone i više ne postoji potreba za izmišljanjem bogova.

Kada se malo uprati ovaj rezon vidi se da je explozija napretka nauke i tehnologije 19. vijeka bila ključna.
Mnoga poznata imena su postala zanesena i da Niče nije napisao "Bog je mrtav" to bi uradio neko drugi, bila takva vremena.
U 20. vijek se ušlo sa istim entuzijazmom i kod velikog dijela elita materijalizam je postao vrhunski pogled na svijet.
Za naša područja tu je i faktor političkog uređenja bivše države, marksizam je bio alfa i omega obrazovnog svjetonazora.
Mislim da je vrhunac svega toga davno prošao i sami naučnici danas zauzimaju balansiraniji stav.
broj dva

#14 Re: Nurun

Post by broj dva »

toska wrote: 08/10/2024 13:37
JovicSA wrote: 06/10/2024 19:49 Nije istina da nauka i naučnici propagiraju da je svemir ili kosmos nastao sam od sebe. Naravno ima onih koji to i tvrde ali to nije stav svih niti većine, mnogi otvoreno kažu da trenutno ne znamo. Postoje teorije koje govore kako je svemir nastao ali za sada nema dokaza i sve ostaje u domenu teorije.
Naravno, često naučnici iz oblasti kosmologije, daleko najinteresantnije grane astronomije, koriste izraze tvorac, stvoritelj ili čak bog za postanak svemira.
To je uglavnom u filozofskom ili prenesenom smislu da se ispuni praznina u znanju, ali ipak se vrte oko tih termina.
broj dva wrote: 08/10/2024 09:23 Nauka ne moze opovrgnuti ideju postojanja boga,jednostavno joj nije cilj.
Kako?

Tako sto shvatamo prirodne zakone i procese. Tako sto znamo da zivot moze nastati sam i postajati sve kompleksniji, bez potrebe za bozanskim stvarateljem. Namjerno ne pisem univerzum jer tu samo teorisemo i ne moze se reci za znamo ali i tu ne postoji nikakva potreba za postulisanjem boga da bi se objasnio nastanak.
Tako sto znamo da ne treba molitva da se izljecimo nego medicina. Da mentalne bolesti nisu kazna od boga. Da su zemljotresi prirodne pojave a ne kazna za gjesnike.
Molim te primjeti da ne pisem da ovakve i slicne stvari dokazuju da boga nema. Iako sam zadrti fundamentalisticki nevjernik svjestan sam toga da nauka ne moze dokazati da ga nema, jedino nam moze dokazati da nema potrebe za njim...
Mada nauka u mnogome pobija svete knjige i njihove navode (starost planete, globalni potop itd) to i dalje ne znaci da je nauka dokazala da nema boga, samo je dokazala da abrahamski monoteizam nije u pravu u nekim svojim tvrdnjama.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#15 Re: Nurun

Post by PreWiBa »

Umjesto daljeg analiziranja znanja koje je nestalo negdje drugo, možda je vrijeme da se prvo radi na unapređenju naučnog razvoja u islamskim društvima?

Uvodni post piše o naučnoj inferiornosti islamskog svijeta. Umjesto da se radi na smanjenju te inferiornosti, projekt hoće da tu inferiornost učine komotnom za islam.

Koji plan jbt.
Sanjarko

#16 Re: Nurun

Post by Sanjarko »

sehohari wrote: 08/10/2024 21:09 Umjesto daljeg analiziranja znanja koje je nestalo negdje drugo, možda je vrijeme da se prvo radi na unapređenju naučnog razvoja u islamskim društvima?

Uvodni post piše o naučnoj inferiornosti islamskog svijeta. Umjesto da se radi na smanjenju te inferiornosti, projekt hoće da tu inferiornost učine komotnom za islam.

Koji plan jbt.
Pa pisao sam, imaju sto sta sad napredno od masina i robota pa nadalje, neki, jest da kasne za ostatkom svijeta ali i drugi dijelovi kasne isto. Problem je u nedostatku novca. Uvijek se sve vrti oko toga. Ovi koji imaju koliko toliko novca ne zaostaju toliko.

Barem ja to tako vidim. Primjer Afrika, vecinom i dalje kasni za ostatkom svijeta. Jednostavno nema novca za razvoj toliko.

Ne moze se ocekivati razvoj kad se nema sta uloziti, treba se zaduziti i slicno, i taj novac uloziti u razvoj i nauku i slicno, pa cekati rezultate za 10 godina minimalno ali vecinom i vise.

Jugoslavija primjer toga. Iz II svjetskog rata izasla prilicno nerazvijena i porusena, zaduzivala se i dobijala novac kroz kredite, ulagala u razvoj i nauku i slicno i stvorila sto sta. To sto mi smo ovdje zakrvili itd, i jos to sve u privatizaciji opljackali, nasi i stranci je drugo.

Da se razumijemo nije med ni miljeko ni u Jugoslaviji bilo tada, nije ni u vecini da kazem Islamskog svijeta sada, ali nije ni sirom svijeta gdje uopste nema Muslimana.

Na Zapadu je novac i ljudstvo, samim tim se privlaci jos vise novaca i ljudstva, prvenstveno tu mislim na Americke kontinente, i zapadnu Europu, pa moglo bi se reci i Europu generalno.
PreWiBa

#17 Re: Nurun

Post by PreWiBa »

Sanjarko wrote: 09/10/2024 12:18
sehohari wrote: 08/10/2024 21:09 Umjesto daljeg analiziranja znanja koje je nestalo negdje drugo, možda je vrijeme da se prvo radi na unapređenju naučnog razvoja u islamskim društvima?

Koji plan jbt.
Pa pisao sam, imaju sto sta sad napredno od masina i robota pa nadalje, neki, jest da kasne za ostatkom svijeta ali i drugi dijelovi kasne isto. Problem je u nedostatku novca. Uvijek se sve vrti oko toga. Ovi koji imaju koliko toliko novca ne zaostaju toliko.

Barem ja to tako vidim. Primjer Afrika, vecinom i dalje kasni za ostatkom svijeta. Jednostavno nema novca za razvoj toliko.

Ne moze se ocekivati razvoj kad se nema sta uloziti, treba se zaduziti i slicno, i taj novac uloziti u razvoj i nauku i slicno, pa cekati rezultate za 10 godina minimalno ali vecinom i vise.

Jugoslavija primjer toga. Iz II svjetskog rata izasla prilicno nerazvijena i porusena, zaduzivala se i dobijala novac kroz kredite, ulagala u razvoj i nauku i slicno i stvorila sto sta. To sto mi smo ovdje zakrvili itd, i jos to sve u privatizaciji opljackali, nasi i stranci je drugo.

Da se razumijemo nije med ni miljeko ni u Jugoslaviji bilo tada, nije ni u vecini da kazem Islamskog svijeta sada, ali nije ni sirom svijeta gdje uopste nema Muslimana.

Na Zapadu je novac i ljudstvo, samim tim se privlaci jos vise novaca i ljudstva, prvenstveno tu mislim na Americke kontinente, i zapadnu Europu, pa moglo bi se reci i Europu generalno.
Niko ne kritikuje stanje kakvo je, kritikuje se što se stagnira.

Ne moramo ni govoriti o naučnom razvoju, možemo i o društvenom razvoju. Arapske države su počele sa liberalizacijom 60-ih godina, ali su stale i nazadovale. Do dana današnjeg nisu u stanju da prevaziđu svoje plemenske, vjerske razlike i formiraju demokratska društva, ili makar autokratska gdje je opet narod koliko-toliko zadovoljan (izuzimajući zaljevske, oni imaju bogatstvo).

Da napomenem da se moja kritika prije svega odnosi na "srce" islamskog svijeta, to jest bliski istok. Interesantno je da periferija islamskog svijeta sa zemljama poput Malezije puno bolje stoji od "centra". Uključujem tu i nas. Iako smo u banani, opstajemo evo već haman pa 150 godina od odlaska Osmanlija.
Sanjarko

#18 Re: Nurun

Post by Sanjarko »

sehohari wrote: 09/10/2024 14:28
Sanjarko wrote: 09/10/2024 12:18

Koji plan jbt.

Niko ne kritikuje stanje kakvo je, kritikuje se što se stagnira.

Ne moramo ni govoriti o naučnom razvoju, možemo i o društvenom razvoju. Arapske države su počele sa liberalizacijom 60-ih godina, ali su stale i nazadovale. Do dana današnjeg nisu u stanju da prevaziđu svoje plemenske, vjerske razlike i formiraju demokratska društva, ili makar autokratska gdje je opet narod koliko-toliko zadovoljan (izuzimajući zaljevske, oni imaju bogatstvo).

Da napomenem da se moja kritika prije svega odnosi na "srce" islamskog svijeta, to jest bliski istok. Interesantno je da periferija islamskog svijeta sa zemljama poput Malezije puno bolje stoji od "centra". Uključujem tu i nas. Iako smo u banani, opstajemo evo već haman pa 150 godina od odlaska Osmanlija.
Pa Arapske tj Zeljevske drzave neke i stoje dobro, ulazu itd, na njih sam i mislio. Pisao sam imaju robota i masina prilicno, cak i Saudija. Na DW bila prije nekoliko godina ili vise emisija kako ih obucavaju Svabe na masinama i robotima raznim, kako napreduju i sl.

Sad mnoge su pogodzene ratovima itd, zbog cega dalo bi se diskutovati, ali vecinom zbog resursa, gladni ih domaci i stranci ili i jedni i drugi. Ima i do naroda tj kakvi su ne genetski, nego ne znam kako da kazem, po temperamentu, koji je stecen, i koji se da promjeniti i slicno, samo i za to treba vremena.

Mi u banani smo iz raznih stvari, hem pljackaski itd rat, hem pljackaska itd privatizacija i sl.
sufitemsi

#19 Mudrost slobodne volje

Post by sufitemsi »

Ako pratimo sljedeći slijed događaja: …

1. Prema islamskom učenju, Allah je stvorio meleke prije ljudi i džina. Meleki su stvoreni od svjetlosti, dok su džini stvoreni od vatre, a ljudi od zemlje (gline). Stvaranje meleka dogodilo se prije stvaranja čovjeka, što potvrđuje i Kur’an, u kojem se spominje kako je Allah obavijestio meleke o svojoj namjeri da stvori čovjeka kao namjesnika na Zemlji:

“ 2|30|A kada Gospodar tvoj reče melekima: "Ja ću na Zemlji namjesnika postaviti!" – oni rekoše: "Zar će Ti namjesnik biti onaj koji će na njoj nered činiti i krv prolijevati? A mi Tebe veličamo i hvalimo i, kako Tebi dolikuje, štujemo." On reče: "Ja znam ono što vi ne znate."

Na osnovu kur’anskih ajeta i hadisa, meleki su stvoreni kako bi izvršavali Allahove naredbe i nisu skloni grijehu, što ih razlikuje od ljudi i džina.

2. Što se tiče džina, iako nema preciznog vremenskog okvira, islamski učenjaci smatraju da su džini stvoreni prije ljudi. U Kur’anu se navodi:

15|26|Mi smo stvorili Adema od ilovače, od blata ustajalog,
5|27|a još prije smo stvorili džine od vatre užarene.

3. Meleki, za razliku od džina i ljudi koji imaju slobodnu volju, nemaju sposobnost griješenja. Džini i ljudi, međutim, posjeduju dušu sklonu zlu, o čemu Kur’an govori: …

12|53|Ja ne pravdam sebe, ta duša je sklona zlu, osim one kojoj se Gospodar moj smiluje. Gospodar moj zaista prašta i samilostan je.

… Iz ovoga slijedi da su meleki od početka stvaranja bez pogovora izvršavali Allahove dž.š. naredbe. Međutim, kada im je Allah dž.š. saopštio da će stvoriti čovjeka kao namjesnika na Zemlji, oni su izrazili svoju začuđenost jer su smatrali da će čovjek donositi nered i krvoproliće. Uprkos tome, kada im je Allah dž.š. naredio da se poklone Ademu, svi su to učinili osim Iblisa: …

18|50|A kad smo rekli melekima: "Poklonite se Ademu!" – svi su se poklonili osim Iblisa, on je bio jedan od džina i zato se ogriješio o zapovijest Gospodara svoga. Pa zar ćete njega i porod njegov, pored Mene, kao prijatelje prihvatiti, kad su vam oni neprijatelji? Kako je šejtan loša zamjena nevjernicima!

… Iblis, iako je bio u društvu meleka, bio je od džina i kao takav je imao slobodnu volju. To implicira da je do tog trenutka Iblis možda bio na nivou bezgrešnih meleka, ali zbog dara slobodne volje imao je mogućnost da ne posluša Allaha dž.š., što je on i zloupotrijebio.

Ono što je ključno naglasiti jeste da slobodna volja povlači odgovornost:

• Ako se slobodna volja koristi za dobrovoljno pokoravanje Allahovim dž.š. odredbama, tada se osoba uzdiže do nivoa najboljih Allahovih stvorenja.
• Ako se slobodna volja koristi za odbijanje Allahovih dž.š. odredbi, osoba se spušta do nivoa najgorih stvorenja.

98|6|Oni koji ne vjeruju između sljedbenika Knjige i mnogobošci biće, sigurno, u vatri džehennemskoj, u njoj će vječno ostati; oni su najgora stvorenja.
98|7|A oni koji vjeruju i čine dobra djela – oni su, zbilja, najbolja stvorenja,

Iblis je, neposlušnošću prema Allahu dž.š., prekinuo svoj uspon ka najboljim stvorenjima i krenuo na put ka najgorima. Odbijanje da učini sedždu Ademu a.s. uzrokovalo je njegov pad, i prema Allahovim dž.š. zakonima, on biva protjeran iz onoga u čemu je bio:

7|11|Mi smo Adema stvorili i onda mu oblik dali, a poslije melekima rekli: "Poklonite mu se!" – i oni su se poklonili, osim Iblisa, on se nije htio pokloniti.
7|12|"Zašto se nisi poklonio kad sam ti naredio?" – upita On. – "Ja sam bolji od njega; mene si od vatre stvorio, a njega od ilovače" – odgovori on.
7|13|"E onda izlazi iz Dženneta" – reče On – "ne priliči ti da u njemu prkosiš; izlazi, ti si, zaista, od onih prezrenih!"

Neposluh prema Allahu dž.š. vodi u dublji pad, a svaki grijeh vodi čovjeka sve dalje od Njegove milosti. Isti princip važi i za narode:

• Ako narod svoju slobodnu volju koristi da se pokorava Allahu dž.š., uzdiže se do najboljih stvorenja.
• Ako narod koristi slobodnu volju da se odbija pokoriti Allahovim dž.š. naredbama, pada na nivo najgorih stvorenja.

Primjeri uzdizanja i pada naroda zabilježeni su i u Kur’anu. Kada je narod Junusov povjerovao, Allah im je otklonio patnju:

10|98|Zašto nije bilo nijednog grada koji je povjerovao i kome je vjerovanje njegovo koristilo, osim naroda Junusova, kome smo, kada je povjerovao, sramnu patnju u životu na ovome svijetu otklonili i život mu još neko vrijeme produžili?

... a Hudovom narodu je dao obećanje da će mu poboljšati stanje ako se promijene na bolje ...

11|52|O narode moj, molite Gospodara svoga da vam oprosti, i pokajte Mu se, a On će vam slati kišu obilnu i daće vam još veću snagu, uz onu koju imate, i ne odlazite kao mnogobošci!"

S druge strane, neposlušni narodi poput naroda Nuhovog i Lutovog doživjeli su Allahovu dž.š. kaznu:

9|70|Zar do njih nije doprla vijest o onima prije njih: o narodu Nuhovu i o Adu, i o Semudu, i o narodu Ibrahimovu, i o stanovnicima Medjena, i o onima čija su naselja izvrnuta? Poslanici njihovi su im jasne dokaze donosili i Allah im nije učinio nikakvu nepravdu, nego su je oni sami sebi nanijeli.

54|33|I Lutov narod u opomene nije vjerovao.
54|34|Na njih vjetar, pun pijeska, poslasmo – samo ne na Lutovu porodicu, nju u svitanje spasismo,
54|35|iz milosti Naše. Eto, tako Mi nagrađujemo one koji zahvaljuju.

Neposluh izaziva prirodne katastrofe koje su za nekoga opomena, a za druge kazna: …

22|10|"Eto to je zbog djêlā ruku tvojih, jer Allah nije nepravedan prema robovima Svojim."

… Ali, prije svega, Allah je Milostivi i voli praštati: ...

42|30|Kakva god vas bijeda zadesi, to je zbog grijehova koje ste zaradili, a On mnoge i oprosti.

... a, to se tiče slobodne volje...

8|53|to je zato što Allah neće lišiti blagostanja narod kome ga je podario – sve dok se on sam ne promijeni – a Allah sve čuje i sve zna.

… I onda se neko udostoji i kaže: „Zašto to Bog daje?“

.
apsidejzi

#20 Re: Nurun

Post by apsidejzi »

monolog
sufitemsi

#21 Re: Nurun

Post by sufitemsi »

Uvodni video za lakše razumijevanje "Nuruna".

https://youtu.be/NDrrpG7UAuE

a, tekstualno više na stranici:

Last edited by sufitemsi on 17/12/2024 21:03, edited 4 times in total.
dr_Evil

#22 Re: Nurun

Post by dr_Evil »

sufitemsi wrote: 06/10/2024 09:59 https://www.bjelost.de/
Spoiler
Show
Naučna inferiornost muslimana u odnosu na zapadni način razmišljanja počela je rasti od zlatnog doba islama pa sve do danas. Muslimani širom svijeta trenutno slijepo prihvataju teorije i zakone koje im Zapad nameće, bez dubljeg preispitivanja. Čak i kada ti odgovori na fundamentalna naučna pitanja idu tako daleko da negiraju postojanje Boga i istinu da je On stvorio sve, dok propagiraju ideju da je kosmos, zajedno sa svim što postoji, nastao sam od sebe, počevši od Velikog praska.

Važno je napomenuti da ne tvrdimo da je sve što moderna nauka propagira laž. Naprotiv, ona često donosi dokaze i otkrića koja su neupitna. Međutim, problem leži u tome što moderna nauka svjesno miješa laž s prirodnim istinama, zasnivajući svoje nalaze na klimavoj teoriji po kojoj je kosmos nastao iz ničega, sam od sebe.

Dobre laži su najefikasnije kada su isprepletene s istinom. Tako je moderna nauka, poput pauka koji plete zamku, isplela složenu laž oko istine, u koju se hvataju svi oni, muslimani i nemuslimani, koji nemaju dovoljno jak iman i ne slijede upute koje dolaze od Allaha i Njegovog Poslanika.

U tom kontekstu gradimo djelo koje smo nazvali Nurun. "Nurun" je pokušaj izgradnje mosta između modernih naučnih spoznaja o kosmosu i islamskih vjerskih istina. Cilj je povezati savremena saznanja o makro i mikrokosmosu s tradicionalnim religijskim istinama u jednu koherentnu cjelinu. Koliko ćemo u tome uspjeti, pokazat će budućnost, inšallah.

"Nurun" je već dostigao nivo razumljiv prosječnom srednjoškolcu, pa ga sada objavljujemo, iako je još u relativno ranoj fazi. Na ovom djelu se konstantno radi, unapređuje se i otvoreni smo za svaki konstruktivan komentar i pitanje.

PS

Nurun je prije svega namjenjen muslimanima koji nisu odustali od potvrđivanja istine slijedeći riječi ...

hvaljen Ti budi

Dakle jos jedna stranica za zaglupljivanje one populacije sta kulturoloski pripada umetu. Divno! Samo naprijed, citajte, pa da jos vise zaostajemo :D
PreWiBa

#23 Re: Nurun

Post by PreWiBa »

dr_Evil wrote: 10/12/2024 08:26
Spoiler
Show

PS

hvaljen Ti budi

Dakle jos jedna stranica za zaglupljivanje one populacije sta kulturoloski pripada umetu. Divno! Samo naprijed, citajte, pa da jos vise zaostajemo :D
Ovu temu treba zabraniti i zatvoriti.

Šta je ovo, umjesto da se propagira naučni napredak muslimana, ono malo resursa što se ima želi se koristiti da i ono malo znanja što dođe iskrivi.
Vjecita_zavrzlama

#24 Re: Nurun

Post by Vjecita_zavrzlama »

sehohari wrote: 10/12/2024 22:07
Spoiler
Show

PS

hvaljen Ti budi

Šta je ovo, umjesto da se propagira naučni napredak muslimana, ono malo resursa što se ima želi se koristiti da i ono malo znanja što dođe iskrivi.
Ipak ti nije ovo iran ili saudija , pa cak i turska-pa da kljuca :-)
PreWiBa

#25 Re: Nurun

Post by PreWiBa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 15/12/2024 01:08
sehohari wrote: 10/12/2024 22:07

Ipak ti nije ovo iran ili saudija , pa cak i turska-pa da kljuca :-)
A nije ni Reddit.
Post Reply