Logovan wrote: ↑03/10/2024 12:59
Šta znači pravi Sarajlija? I zašto je uopšte bitno ko je Sarajlija, a ko nije?
Kako ko gleda, ima onih kojima je sto kazu jedino dostignuce to gdje se rodio, pa to isticu.
Meni licno to nikad nije bilo bitno niti sam ljude po tome razlikovao, i meni je sarajlija znacilo nesto skroz drugo. Postoji taj specificni mentalitet sarajevske raje, znaci obicni ljudi koji nisu neka elita a koji imaju odredjene manire, specifican humor, koji nisu papci i slicno. To nema toliko veze sa mjestom rodjenja kako neki predstavljaju, dosta onih koji su rodjeni u Sarajevu su papci a dosta onih koji su doselili su se uklapali u sarajevsku raju i bili su sarajlije bez obzira na mjesto rodjenja.
Dok su migracije bile manje masovne morali su se prilagodjavati da budu prihvaceni u drustvu, sada kada su postale masovnije vise ne moraju, oni koji dodju donesu neke svoje obicaje, kulturu ili nekulturu, kako ko, a puno ljudi je otislo, zato danas nema puno tih "pravih sarajlija". Vjerujem da dosta mjesta i gradova ima isto tako nesto svoje, ne znaci da je Sarajevo tu nesto jedinstveno.
Ono sto je zanimljivo je ovo sto je Djecak pomenuo taj kompleks odredjenih ljudi koji su se doselili u Sarajevo i koji imaju problem sa onima koji su rodjeni u ovom gradu, valjda neki kompleksi nize vrijednosti jer dolaze iz manjih mjesta i onda pljuju po onima koji su rodjeni ovdje i po gradu u koji su dosli, od takvih je i dosao izraz "sarajlijica". Ta pojava je sve vise izrazena i ona cesto dovodi do toga da neko istice odakle je da bi podjebavao takve. Nikad mi nece biti jasni takvi, kao i dosta dijaspora koja ode u drugu drzavu da zivi i radi a pljuje po tim ljudima i toj drzavi kako su ovakvi i onakvi, ako si vec otisao tamo i odgovara ti, postuj onda to mjesto i drzavu u koju si dosao da zivis i radis, ili ako ti se ne svidja vrati se tamo odakle si dosao.
Odredjeni broj papaka bi da dodje u veci grad gdje ima bolje prilike za zivot i rad ali da od tog grada napravi svoje selo iz kojeg je dosao.