Ukrajina

drug_profi

#209326 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Pa jest. Čovjek je najslobodniji kad nema posla i imovine.
Excel2

#209327 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

AliceInChains wrote: 28/09/2024 09:04
skrbavi-admin wrote: 28/09/2024 08:53
AliceInChains wrote: 28/09/2024 08:51

Ti kao i ovaj iznad. Ja o atomima, ti o elektronima.

Da budem siguran, jer neki nece shvatiti :mrgreen:

Ja o svemiru, ti o zemaljskoj kugli.

Inferiorni bla bla…..a cijeli OTAN skupa im tesko može parirati u proizvodni vojnog smeća.

Samo se tješi.
ja sam tebi mislim, ipak dao kvalitetan odgovor - a ti izgleda bio potkapacitiran da shvatis moju poentu al eto.... odgovorio u fazonu joj jesi glup alahami, elektroni atomi i ..... :run:
pisi sam sa sobom - Allahati :lol:
Za kvalitetan odgovor nije potrebno mnogo rijeci.

U ćemu ti se razlikuje odgovor po sadržaju, u odnosu šta je prethodnik iznad tebe napisao?

Šta ti je bitnije? Bogatstvo, ili dostojanstvo? Ovisnost, ili suverenost?

Da si bogat, a da te neko smatra budalom i radi sa tobom šta hoce, i kad mu je cejf? Kao npr. bogati stranac u inostranstvu, kojeg svi poštuju, dok ne vladaju pogrešni.

Naučite malo od historije židova
Haj objasni svoju fascinaciju Rusima. Zbog cega su ti oni toliko napeti?
AliceInChains

#209328 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

video wrote: 28/09/2024 10:44 Sve 5
Eno pozva putko sve liberale svijeta i ostale da mu se pridruze u rusiju.
Pa bujrum, imas sigurno za karte do tog slobodarskog svijeta koji se nikome ne saginje.
Poenta je, nauci i od prijatelja i od protivnika ako si Bosanac i ako se držiš sebe, svog jezika, svoje kulture i svoje historije, a i trajne budućnosti svoje matice Bosne.

Zašto se Izraelci bore za opstojnost svoje države i zašto ih podržavam u tome (ne Bibija, niti velike države, niti načina i zločina kojeg trenutno čine)? …ma gdje god bili.

Zašto smo se borili za nezavisnost od velike Srbije i Hrvatske? Ok, vlada nam ološ, država trenutno nije sređena kako treba…i šta sad? Da se rasparcamo i udovoljimo komsijama u njihovim ambicijama, kao sto to želimo Rusima?

Ako misliš drugacije, na nivou elektrona:
Gdje god da si, ne muci ni sebe ni djecu. Asimilacija i gotova stvar, ako u lošim vremenima nećeš da, a i djeca ti, prođeš kao…..tja….ali minimalno čovjek niže vrijednosti i umjesto toga živiš dostojanstven život.

Jednostavno priznati fakt i reflektirati. Rusi su veliki jer su ostali oko njih bili gladni i htjeli više, pa su u svojim ambicijama kleknuli. Bili to Nijemci, Francuzi, Šveđani, Poljaci, Englezi, pa i trenutno….

Međutim, jedno sigurno nisu: Lezihljebovi, niti su nepismeni!! Niti im je kolektivno pamćenje kratkog vijeka. Niti sebi dopuštaju uskost jedine istine izvana.

Ostali bez sadržaja brišite…slobodno na foe :mrgreen:
geoxx

#209329 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

Ovaj forum nije vidio vecu ironiju nego kad si ti prije par dana na drugoj temi nekog optuzio kako bi taj bio vrlo rado prihvacen na srpskim desnicarskim forumima. Ne znam da se od njih iko vise pali na “slobodarske” teme i narode.

Cinjenica jest da Rusi jesu slobodni, nisu niciji pijuni itd., ali ne znam koga boli qrac nit sto je to bitno. Stvarno, kakve to ima veze sa bilo cim? Nije svaka drzava ista. Eto neka Bosna sutra bude slobodarska i odjebe i strance, ali hoce li Bosnin komsija to postovati ili ce ugrabiti priliku? Hoce li ukrajinski?
AliceInChains

#209330 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

geoxx wrote: 28/09/2024 11:37 Ovaj forum nije vidio vecu ironiju nego kad si ti prije par dana na drugoj temi nekog optuzio kako bi taj bio vrlo rado prihvacen na srpskim desnicarskim forumima. Ne znam da se od njih iko vise pali na “slobodarske” teme i narode.

Cinjenica jest da Rusi jesu slobodni, nisu niciji pijuni itd., ali ne znam koga boli qrac nit sto je to bitno. Stvarno, kakve to ima veze sa bilo cim? Nije svaka drzava ista. Eto neka Bosna sutra bude slobodarska i odjebe i strance, ali hoce li Bosnin komsija to postovati ili ce ugrabiti priliku? Hoce li ukrajinski?
Ništa ne brani dotičnog. Osim sto podržava zločinačku politiku i etničko čišćenje Bibija je meni licno na drugoj temi hladno odgovorio da se pustimo RS-a i sa ostatkom teritorije priključimo zapadnom društvu. Bolje za nas, kako veli
AliceInChains

#209331 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

Naumpade mi u tom kontekstu i Makedonija. Sve ispunili, promjenili ime. Predložili Bugarima status nacionalnosti, Bugari glatko odbili….sve to samo da društvu udovolje.

E, sad ih Bugari blokiraju ka bla bla rundama za priključak u EU, jer Bugare nisu priznali kao naciju.

Rusi krivi…e klinac :mrgreen:
BiBi911

#209332 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

AliceInChains wrote: 28/09/2024 11:51 Naumpade mi u tom kontekstu i Makedonija. Sve ispunili, promjenili ime. Predložili Bugarima status nacionalnosti, Bugari glatko odbili….sve to samo da društvu udovolje.

E, sad ih Bugari blokiraju ka bla bla rundama za priključak u EU, jer Bugare nisu priznali kao naciju.

Mislis li da danas u EU njemacka zeli da udje, bil je francuzi ili moji Poljaci pustili. To za Mekedoniju procitaj ti problemi sve idu dublje jer administracija mora opravdat posao a administracija mora izmislit Problem da bi imala posao.
Koja je svrha nekog drzavnog uposlenika ako izmislja sebi posao
AliceInChains

#209333 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

BiBi911 wrote: 28/09/2024 11:57
AliceInChains wrote: 28/09/2024 11:51 Naumpade mi u tom kontekstu i Makedonija. Sve ispunili, promjenili ime. Predložili Bugarima status nacionalnosti, Bugari glatko odbili….sve to samo da društvu udovolje.

Mislis li da danas u EU njemacka zeli da udje, bil je francuzi ili moji Poljaci pustili. To za Mekedoniju procitaj ti problemi sve idu dublje jer administracija mora opravdat posao a administracija mora izmislit Problem da bi imala posao.
Savaka čast Albaniji, njima istovremeno otvoriše put za pregovore.

Heej, zahvaljujući pritiska Grka promjeniše ime države!!!….samo da ih primi društvo.

Neka se ubuduće drze svojih interesa.
emirolini

#209334 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

AliceInChains wrote: 28/09/2024 12:07

Heej, zahvaljujući pritiska Grka promjeniše ime države!!!….samo da ih primi društvo.

A koji su nasi interesi? Bosansko Hercegovacki interesi? Rusija ili Ukrajina?
AliceInChains

#209335 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

emirolini wrote: 28/09/2024 12:27

Ni jedni, ni drugi.

Nego, šta ako Rusi iz ovog konflikta izađu kao pobjednici?

Bolje gledati, da ne budeš najglasniji. Prepusti to Vučicu i Orbanu. Vidiš kako se i Makron već opet mota, a donedavno htio slati francuske vojnike :mrgreen:
geoxx

#209336 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

Ti zivis u obziljnim zabludama.

Ili si sa adresom gdje vani pa ti se moze.
AliceInChains

#209337 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

geoxx wrote: 28/09/2024 12:50 Ti zivis u obziljnim zabludama.

Ili si sa adresom gdje vani pa ti se moze.
Pa eto, idi reci našim političarima da navijaju malo glasnije.

Nije valjda do mene.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#209338 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

russisti su nacisti naseg vremena
emirolini

#209339 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

AliceInChains wrote: 28/09/2024 12:45

Ni jedni, ni drugi.

Bolje gledati, da ne budeš najglasniji. Prepusti to Vučicu i Orbanu. Vidiš kako se i Makron već opet mota, a donedavno htio slati francuske vojnike :mrgreen:
Rusi nece pobjediti, a ako zapad odluci tako - mogu izgubiti.

Drzat se zapada i Izraela na bliskom istoku, to su nasi interesi.
geoxx

#209340 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

Nema to veze sa navijanjem. Moze navijati ko za koga zeli, glasno ili tiho, ali samo je jedna cinjenica koji je interes BiH u ovom sukobu.

I ne mislim da ova drzava direktno ovisi o ovom ratu kako se to ovdje cesto prikazuje, ali itekako je bitan ishod rata. Opcenito ne postoji drzava u Europi koje se vise tice geopolitika.

A ti ako mislis suprotno, ako mislis da nas se ne tice, pa i ako smatras da imas taj luksuz da navijas za Ruse, onda ili si u zabludi ili zivis gdje vani u politicki sigurnim drzavama.

Ako Rusi pobijede, to sto su Bosnjaci bili glasni u podrsci Ukrajini nece biti nikakav faktor u odnosu Rusije prema Balkanu. Kao sto ne bio ni faktor da su Bosnjaci glasni u podrsci Rusiji. Ta politika ce biti ista kakva je i sad.
AliceInChains

#209341 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

Iako zvuči navijački: Rusija kao država i Rusi kao narod imaju dugu tradiciju i historiju (vojno, kulturološki, ali najbitnije: iskustvo u suverenom upravljanju jedne države), i sto je najbitniji faktor u današnje doba, ne zavise o zapadnim kreditima niti o zapdadnim finansijskim institucijama niti o zapadnim produktima. Putin i njegov kadar u tom smislu nisu bili nekompetentni, i to je fakt.

Imaju sve, sto je jednoj modernoj državi potrebno. I (vojnu, tešku) industriju i resurse i hranu i preko 140 (- jednu do dvije milje zbog rata) stanovništva + saveznike, koji dopunjavaju ostale potrebe.

I sad Ukrajinu uporedi sa njima (ne samo njih).

Nisu Ameri, ali su ipak zajeban igrač. I to su Ukrajinski političari (Ukrajinski narod ne okrivljujem) morali uzeti u obzir već od nastanka Ukrajinske države, mimo svih svojih i tuđih želja ka priključku u EU i NATO, i šta god.

Ne možeš ići u kontru komšiji tog i takvog kalibra (ne pričamo o jadnoj Srbiji) i nadati se apsolutnoj pobjedi i minimalnim rizikom, i bez kraja očekivati finansijsku i ekonomsku i vojnu pomoć iz vana do u beznesvijest.

I ruku na srce, Rusi su već u 00tim godinama OTVORENO upozoravali i prijetili šta će se desiti, ako Ukrajinci nastave sa tom politikom.

Ozbiljno, ovo vec mantram dvije godine i žao mi je što nisam skroz fulio, jer je ovo velika ljudska tragedija i negativno za budućnost cijele Evrope.

Ukrajini fale ljudi, vojnici. Ako ste svi vi toliko nabrijani i uvjereni u pobjedu Ukrajine, i mislite da budućnost Bosne zavisi o sudbini Ukrajine, onda ne gubite vrijeme sa mnom, nego idite i popunjavajte redove na frontu ako vjerujete u drugačiji ishod i totalni poraz Rusa…pa će biti opet dosta i love i oružja sa zapada.

Navijanje trenutno više nike dovoljno.

Ja sam ipak drugog mišljenja, iako mnogima ne šmeka.
AliceInChains

#209342 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

emirolini wrote: 28/09/2024 13:08

Ni jedni, ni drugi.

Možeš li molim te samo kratko definirati, kako za tebe izgleda poraz Rusa? Misliš, da mogu povratiti cijelu teritoriju?
zigzag

#209343 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

AliceInChains wrote: 28/09/2024 13:47
Ukrajini fale ljudi, vojnici. Ako ste svi vi toliko nabrijani i uvjereni u pobjedu Ukrajine, i mislite da budućnost Bosne zavisi o sudbini Ukrajine, onda ne gubite vrijeme sa mnom, nego idite i popunjavajte redove na frontu ako vjerujete u drugačiji ishod i totalni poraz Rusa…pa će biti opet dosta i love i oružja sa zapada.

Navijanje trenutno više nike dovoljno.

Ja sam ipak drugog mišljenja, iako mnogima ne šmeka.
Ti si naivan ako mislis da ruski tenkovi nece pucati na stalični grad nakon izvjesnog vremena. Tri godine se ganjaju i nikakvog rezultata dostojnog velesile.

Niko od nas ne treba Ukrajini jer su se oni sami dokazali 2022. kada smo ih svi otpisali. A rusi se nikad više vratiti blizu Odese i Kijeva. Dok im je ,nekad sigurni okupirani, Krim jebalište za ukrajinske rakete.
To je sasvim dovoljno da rusi prije ili kasnije otvore oči i pitaju putina za zdravlje.
kox

#209344 Re: Ukrajina

Post by kox »

Pa Rusi su već poraženi.
Od države koja je svoju meku moć projektovala prilično daleko zahvaljujući prvenstveno energentima, vojno zauzimala dijelove susjednih država skoro bez da se iko pobuni, intervenisala u Siriji, postajala sve jača u Africi i predstavljala ozbiljnu vojnu prijetnju došli su do ovoga danas.
Tri godine se bore u Ukrajini koja je po svim parametrima u tom trenutku bila failed state za 3 veća grada, žrtvovali su milion ljudi i poprilično uništili svoju ekonomiju, nikada nisu imali dužu granicu sa Natoom, zemlje kojima nikada nije na pamet padalo da se približavaju zapadu sada to rade. Od priče ruski tenkovi za 7 dana u Lisabonu dođosmo do toga da im Ukrajinci zauzimaju dijelove Rusije koje oni ne mogu da povrate. I sve to sa rashodovanim zapadnim oružjem, i to doziranim i ograničenjima pri upotrebi.
Da ne pričamo o ofiraži sa Iranom i Sjevernom Korejom koje ih vade municijom i dronovima.
dixi5

#209345 Re: Ukrajina

Post by dixi5 »

AliceInChains wrote: 28/09/2024 11:14
Pa bujrum, imas sigurno za karte do tog slobodarskog svijeta koji se nikome ne saginje.
Poenta je, nauci i od prijatelja i od protivnika ako si Bosanac i ako se držiš sebe, svog jezika, svoje kulture i svoje historije, a i trajne budućnosti svoje matice Bosne.

Zašto se Izraelci bore za opstojnost svoje države i zašto ih podržavam u tome (ne Bibija, niti velike države, niti načina i zločina kojeg trenutno čine)? …ma gdje god bili.

Zašto smo se borili za nezavisnost od velike Srbije i Hrvatske? Ok, vlada nam ološ, država trenutno nije sređena kako treba…i šta sad? Da se rasparcamo i udovoljimo komsijama u njihovim ambicijama, kao sto to želimo Rusima?

Gdje god da si, ne muci ni sebe ni djecu. Asimilacija i gotova stvar, ako u lošim vremenima nećeš da, a i djeca ti, prođeš kao…..tja….ali minimalno čovjek niže vrijednosti i umjesto toga živiš dostojanstven život.

Jednostavno priznati fakt i reflektirati. Rusi su veliki jer su ostali oko njih bili gladni i htjeli više, pa su u svojim ambicijama kleknuli. Bili to Nijemci, Francuzi, Šveđani, Poljaci, Englezi, pa i trenutno….

Međutim, jedno sigurno nisu: Lezihljebovi, niti su nepismeni!! Niti im je kolektivno pamćenje kratkog vijeka. Niti sebi dopuštaju uskost jedine istine izvana.

sve to si naveo znaci da se danas i manji bejha blentitet rs moze odvojiti, jer eto bore se?
AliceInChains

#209346 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

dixi5 wrote: 28/09/2024 14:59
AliceInChains wrote: 28/09/2024 11:14

sve to si naveo znaci da se danas i manji bejha blentitet rs moze odvojiti, jer eto bore se?
Nije pitanje, dali smiju nego dali mogu.

Da su mogli….nebi danas uživali u :bih: :mrgreen:
emirolini

#209347 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

AliceInChains wrote: 28/09/2024 13:49
emirolini wrote: 28/09/2024 13:08

Ni jedni, ni drugi.

Možeš li molim te samo kratko definirati, kako za tebe izgleda poraz Rusa? Misliš, da mogu povratiti cijelu teritoriju?
Kao i poraz Jugoslovena, Jugoslavije nema vise, tako nece biti ni Rusije. A ti ako smatras da Rusi znaju upravljati drzavom ja stvarno smatram da si nedovoljno dorastao nekon normalnom razgovoru, ili si veoma veoma mlad ili si u teskoj zabludi.
Čitalac

#209348 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

GUR potvrdio likvidaciju ruskog pukovnika Kolomejceva u Moskovskoj oblasti.
Glavna uprava za obavještajne poslove Ministarstva obrane Ukrajine službeno je potvrdila likvidaciju pukovnika ruskih oružanih snaga Alekseja Kolomejceva. Napominje se da je pukovnik ruske okupacijske vojske Kolomejcev eliminiran 27. rujna 2024. u gradu Kolomna, Moskovska oblast Ruske Federacije.
Prema Glavnoj obavještajnoj upravi, 51-godišnji Kolomejcev bio je zadužen za 924. državni centar (vojna jedinica 20924) bespilotnih letjelica Ministarstva obrane Ruske Federacije.
U ovom centru obučavani su stručnjaci za uporabu bespilotnih letjelica, posebice Shaheda, kao i osoblje za održavanje bespilotnih letjelica.
skrbavi-admin

#209349 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

da pokušam štono kažu englezi - refrazirat.....

dobra i mocna drzava se ne upravlja niti bazira niti smije (SAMO) silom, (SAMO) represijom i nasiljem.....
moraš nešto dat i jadi da zivi od neceg neke uslove neke beneficije, skolovanje, stanovanje, mogucnost neku, ikaku, ne moze nikaku, neke nacine prezivljavanja, neke moguce nagrade....
nemos drzavu stvarat na totalnoj kontroli, represiji, sili, torturi, kazni, smrti, egzekuciji ....
nazalost Rusija je olicenje toga svega u svojoj srzi.... jos kad u to sve umijesas fasistoidno-biheviroalni DNK - recept je za dugotrajni fejl.....

moram reci da je strasna cinjenica ta da Rusija nije jedini takav entitet na Zemlji..... ima ih mnogo sa razlicitim nivoima gorenavedenih aspekata - tako da se ljudi pretvaraju u - uglavnom roblje u kosulji i kravati.....
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#209350 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Saudijci su prevarili (Hame: Odjebali) Putina, OPEC i Musolinija (Hame: Trampa)?

Irontortoiseza Daily Kos
Petak, 27. septembra 2024.

Image
Zastava Saudijske Arabije

Vrlo zanimljiva priča objavljena je danas u švedskim novinama Dagens News. Čini se da su Putinovi Saudijski prijatelji iz BRICS-a ponovo potvrdili svoju predanost smanjenju proizvodnje na posljednjem sastanku OPEC-a 5. septembra kako bi pokušali ponovno podići cijene nafte na razinu od 100 dolara po barelu, ali su sada napustili tu strategiju u korist održavanja "tržišnog udjela" zbog sve većeg pritiska konkurencije od strane proizvođača izvan OPEC-a poput SAD-a i smanjene potražnje iz Kine.

Kakvo god bilo stvarno Saudijsko obrazloženje, povećanjem vlastite proizvodnje umjesto smanjenja, čini se da ćemo nastaviti viđati niže cijene nafte barem tokom izbora u novembru - što može samo dodatno pomoći u potkopavanju ekonomskih argumenata Il Douchea u vezi s inflacijom itd.

Isto tako, budući da se Rusija oslanja na prihode od svoje prodaje nafte kako bi financirala svoj nezakoniti agresorski rat protiv Ukrajine, niže cijene će staviti još veći pritisak na njezine tekuće vojne operacije i potencijalno osakatiti njezinu ukupnu gospodarsku stabilnost.

-
Ne gledam na ovo kao da Saudijci prevariše Rusiju, koliko su se Saudijci umorili od Rusije, Iraka i Kazahstana koji premašuju svoje proizvodne kvote OPEC+ i tako pomažu u snižavanju cijene nafte, što smanjuje cijene nafte Saudijaca i njihove dobiti. Pogledajte Ruxandra Iordachea “Naftni savez OPEC+ nulti u usklađenosti grupe nakon odgađanja povećanja proizvodnje” danas na CNBC-u.

Međutim, slažem se, ovo je loša vijest za Trumpovu "Biden uzrokuje sve vaše probleme!" kampanju.
--
Jeba Hin dajdža...
Post Reply