elcaliente wrote: ↑28/09/2024 13:15
SmokingMan wrote: ↑28/09/2024 12:49
elcaliente wrote: ↑28/09/2024 12:30
Naravno il si bos ili si hadzija. Odavno opjevano i poznato cak i u BiH pa opet biramo pogresne saveznike bez para.
Dok nam Vucic lagano pred nosom UAE kao saveznika krade.
Nisu ti ni amerikanci neka sreća, samo što smo mi plaho naivni da nam je bilo ko saveznik, čak i oni od religijskih srodnika. Amerikanci će sa nama lahko izaći na kraj kada dođe vrijeme da nam se oduzme entitet RS. Samo pratite kako oni ležerno sklapaju poslove sa Srbijom, isto kao što to radi Njemačka, uz to da je blagoslov propusnosti tolerancije prema Srbiji na neviđeno visokom nivou. A i uporedno s tim Srbija otvoreno i gotovo neometano zagovara stare ideje sa svojim neraskidivim saveznicima Preko Drine , koji su im djelomično ispostavili napola gotov proizvod. I u takvom tihom ratu mi relativno jednostavno gubimo, na nivou spoljašnje politike je primjetan samo vizualni dojam, bez neke konkretne strategije, za koju uvijek pitamo onog drugog. Zapadna politika prema Balkanu je bidirekcionalna, u smislu, koliko možeš prozivesti dobara pogodnih za razmjenu toliko možemo ponuditi zauzvrat, i da usput onom ko im poguduje, nekako kupe socijalni mir. Politika se temelji na ekonomiji i povoljnoj geopolitici, što podrazumijeva da vaš partner usko sarađuje sa vašim štićenikom, kao neki vid garancije međusobne suradnje. Kao narod, slegli smo duboko svojim ramenima, teško je to priznati, još teže gledati.
Pa do nas je ako nismo u stanju naci prave saveznike, ne moze se jednom guzicom na dvije stolice.
Savezniku treba nesto dugrocno ponuditi.
Vidis UAE mislili smo da su nam saveznici, tako bi nas svaka arpaska zemlja prodala kao i sam Arafat 92-95 godine kada se ljubio sa Milosevicem.
Ne, već se mi ne razumijemo u vanjsku politiku i mislimo da su nam muslimanske zemlje po defaultu partneri.
Nisu, trebaš graditi odnose, a ne puštati da ti neko drugi to radi.
SDA je zemalja zaljeva jedino uspjela skopiti saveze sa KSA, Kuvajtom i Katarom, ostalo slabo.
Previše emocionalno ulazimo u te stvari, i mislim da se taj neprofesionalizam odražava i na više nivoe.
Na drugim temama sada zagovaraju neki pogrom arapskih turista (s tim da ih većina dolazi vjerovatno iz ovih što su glasali ZA), ono wtf. Sutra opet možemo imati odnose, može doći novi emir tamo (isto kao što je i ovaj promjenio politiku kada je nasljedio oca), ali sigurno nećemo ništa imati od toga da sada sebi skačemo u stomak.
Previše emocija trpamo tu. Slično smo reagovali i kada je bila ona svađa sa izraelskom ambasadom. Reagovali smo ok, ali može elegantnije. Ovako samo sebi štetimo, a pomoći nećemo nikome.