Ukrajina

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#208726 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Konstantin Samoilov - Nema izlaza iz ekonomskog cunamija koji je pogodio Putinov režim.

Dobrodošli u naš mjesečni razgovor s Konstantinom, koji je jedan od najcjenjenijih glasova na YouTubeu o tome što se događa unutar Rusije. Konstantin Samoilov je poznati YouTuber čiji kanal 'Inside Russia' pronicljivo komentira ruski autoritarizam u posljednjih nekoliko godina. Ali sada je, kao i mnogi drugi, izvan Rusije, bez ideje kada bi se tamo mogao vratiti.
----------

Poglavlja:
00:02:12 Kriza je počela 24. februara 2022. kada je prvi projektil doletio u Ukrajinu.
00:03:32 Pokušavaju držati inflaciju pod kontrolom, ali to ne mogu postići.
00:07:27 Elvira Nabiulina je imala nalog da uljepša stvarnost. I činila je to neko vrijeme.
00:09:27 Pad svjetskih cijena nafte bila je posljednja kap koja je prelila čašu Sovjetskog Saveza.
00:10:30 To je savršena oluja, ekonomski cunami koji upravo pogađa Rusiju.
00:12:31 Zašto, za ime svijeta, Rusija misli da će im Trump ovaj put pomoći?
00:14:50 Oni dobivaju kontrolu nad resursima i ne moraju proizvoditi niti ih obrađivati.
00:20:08 Preostala skladišta nafte u Rostovu su na rasprodaji i koštaju peni za dolar.
00:22:25 Brojevi koji dolaze od ruske vlade su uveličani, ali MMF ih koristi.
00:25:32 Rusija jednostavno ne može pronaći ljude. Za gospodarstvo su potrebni milioni ljudi.
00:32:48 Cunami više nije iza ugla. Ovdje je. Oluja je iznad Rusije.
00:42:21 Ono što se događa s Kurskom više je od ludila. Mislim da je i režim u panici.
00:44:31 Ne razumijem zašto Rusi šute o Kursku. Totalna apatija?
sumirprimus

#208727 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Damn it. Najveci problem u ovom je nedostatak bilo kakve emocije iako se radi o ljudskom bicu
tramvajtrojka

#208728 Re: Ukrajina

Post by tramvajtrojka »

Image

nekome rat nekom brat nažalost, a pun vrag ukrajinaca u Italiji :-?
sumirprimus

#208729 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Jeko igro u milanu pa si iso?
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#208730 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

ja imam emocije za orkove iz mocvare
mrznja i odvratnost
sumirprimus

#208731 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Otvara genocidni( sto bi rekli radikalni islamisti) dajdza dzo seharu pred kraj termina
ReymondReddington

#208732 Re: Ukrajina

Post by ReymondReddington »

Jel novi gamechanger?

Kad smo kod njih sta je sa f16 slabo se nesto spominju kako je onaj jedan pao/oboren.
sumirprimus

#208733 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

I najstariji f16 je korsniji nego najnoviji rafal. Pogotvu ako ce tek doci oko 2030 i sa ogranicenjima a ne samo u vidu iff i naoruzanja i radara
Hendrix

#208734 Re: Ukrajina

Post by Hendrix »

ReymondReddington wrote: 20/09/2024 22:17 Jel novi gamechanger?

Kad smo kod njih sta je sa f16 slabo se nesto spominju kako je onaj jedan pao/oboren.
Meni je ta prica oko F16 uvijek bila dizanje morala a ne neka stvarna prednost. Americko ratovanje u zraku je skup komponenti koje rade zajedno. Nece nikad poslati F16 bez podrske da ide sam to je smijesno. I kada je F117 oboren u Srbiji desilo se jer nisu letjeli ometaci avioni koji poremete radare.

I sad da deset F16 nesto puno promjene u Ukrajini? Bez podrske i aktivnog ometanja protuzracne odbrane? Mogu mozda ganjati dronove dalje od ruskih SAMova.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#208735 Re: Ukrajina

Post by Truba »

tramvajtrojka wrote: 20/09/2024 21:54 Image

I ja sam 1994 isao na ekskurziju u dubrovnik
Bila je opcija i brijuni
karanana

#208736 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Truba wrote: 20/09/2024 22:25
tramvajtrojka wrote: 20/09/2024 21:54 Image

I ja sam 1994 isao na ekskurziju u dubrovnik
Bila je opcija i brijuni
odakle? iz ljubuskog? nesto ne mogu da vjerujem jer dubrovnik je i dalje bio donekle u blizini bojisnice ali moguce. mislim da ga nakon 1992 trebinjci i crnogorci nisu tukli vise koliko se sjecam, garant je bio neki dogovor o nenapadanju nakon deblokade..
sumirprimus

#208737 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Iz ljubiskog i citluka su isli u zivogosce i na makarsku rivijeru :mrgreen:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#208738 Re: Ukrajina

Post by Truba »

Iz sirokog brijega krenuo sa 100 kuna vratio se sa 110
Nasao 50 :mrgreen:
Nikakav rat za nas nije postojao...samo prazan grad bio
Tad je trebalo na zidine...3 dana 2 nocenja
Nismo imali ko skola para za istru
Čitalac

#208739 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Treća jurišna poziva zainteresovane: Kod nas nema sovjetizma…
Volodimir Fokin:
"Prijatelji, pozdrav. Moj pozivni znak je Foka, ja sam zapovjednik 1. jurišnog bataljuna 3. jurišne brigade. Svoju vojničku karijeru započeo sam 24.02.2022. godine. Neću vam puno govoriti o sebi, bolje je da pitate moje podređene, pa ću odmah prijeći na stvar. Hitno nam je potrebna popuna ljudstva. Glavna stvar je disciplina i motivacija, mi ćemo pružiti sva potrebna znanja, vještine i iskustvo. Ovo se ne odnosi na vozače B i C kategorije, mehaničare i signaliste. Preuzimamo ljude i iz drugih postrojbi, ako vas zapovjednik pusti.
Zašto mi? Nema "sovjetizma", 99% časnika je izraslo iz vojnika koji su prošli težak put pješaka, u jedinici vlada duh bratstva, obuka je dobra, opskrba osoblja svim potrebnim i još mnogo toga. Koga tražimo u našoj velikoj obitelji: M2 Browning operater, operater LNG-9, medicinar voda, vozač-mehaničar M113 , minobacači 60-82 mm, operater Korneta, operater Javelina, UAV operateri raznih vrsta, vozači B i C kategorije (sa iskustvom) ing. elektrotehnike, operateri zemaljskih robotskih sustava, automehaničari (sa iskustvom), mehaničari oklopnih vozila, vezisti (sa iskustvom)...
Bernardinac

#208740 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

Po @Def mon-u.
Rezultati razaranja skladišta.

Kasnije se izgleda ispravio pa je napisao da su samo 3 ostala čitava.
Fino.
stranac2

#208741 Re: Ukrajina

Post by stranac2 »

sumirprimus wrote: 20/09/2024 21:49
Damn it. Najveci problem u ovom je nedostatak bilo kakve emocije iako se radi o ljudskom bicu
Bem ti zivot dokle je civilizacija dosla poslije svega.

I on je necije dijete, otac, brat koji je imao snove itd. sta radimo jedni drugima .. dzaba sva filozovija, suplja pricha ... na kraju krvolocne zivotinje
drug_profi

#208742 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Nemam trunke empatije za njega.
On je meni na nivou insekta. Ispod sisara, glodara, gmazova... svi su oni vrijedniji od njega.

Smeće i otpad ljudske rase. Najveći ološ.
Moenx

#208743 Re: Ukrajina

Post by Moenx »

stranac2 wrote: 20/09/2024 23:44
sumirprimus wrote: 20/09/2024 21:49
Bem ti zivot dokle je civilizacija dosla poslije svega.

I on je necije dijete, otac, brat koji je imao snove itd. sta radimo jedni drugima .. dzaba sva filozovija, suplja pricha ... na kraju krvolocne zivotinje
Da bas nesto razmisljam.Razmisljam o svom zivotu.Kao imam ciljeve zelje i tako .Svaku od tih zelja pakujem u godine koje dolaze. I onda shvatim da posljednjig par godina mi samo pristizu slike strave i uzasa iz svijeta, da mi se eto u 2024 sada kada jesen stize ko neki bi se kesten ko kupio neko bi ga i ubrao kad ono i jucer i danas i sutra ce samo zlo
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#208744 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Putin zaslužuje hiljadu smrti za svu bol koju je prouzročio.

Baba je kod kuće.

Hame_

#208745 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Dva ruska vojnika s kamuflažnom mrežom, stvarčicom za elektroničko ratovanje, uočena su kako četveronoške pužu po polju. 33 OMBR
Spoiler
Show
Trebamo dva lakovjerna dobrovoljca za operaciju: Sigurna smrt :evil:
Hame_

#208746 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Rus napušten na otoku u rijeci Dnjepar, predaje se dronu.
Spoiler
Show
Ovo mi pokazuje koliko Ukrajina ima srce. "Da, priča je dobra propaganda" Ali oni su u ratu s nemilosrdnim neprijateljem koji ne razmišlja o napadima na ukrajinske civile. Bilo bi potrebno puno manje resursa da se samo ispusti granata iz prvog drona! GOTOVO, ali umjesto toga poslali su druge dronove i materijale kako bi omogućili njegovu predaju. Samo da kažem da su ga mogli ubiti prvim dronom i niko im to ne bi zamjerio!
Uzeli su si vremena i truda da pomognu i omoguće mu da se preda i spasili su mu život.

Slava Ukrajini!
Spoiler
Show
*A gdje je mačak?

Image
geralt

#208747 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Opet krhotine uspjesno presretnutih dronova padaju po nevinim ruskim skladistima municije.

Bubnuto je izgleda i juzno skladiste u Toropetsu (druga lokacija od nedavnog megabuba). Nadajmo se da ce neka dobra dusa medju lokalnim ruskim mjestanima objaviti snimku buba na Telegramu

Image
sumirprimus

#208748 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Da nije to taj dil sa usa i gbr o koristenju ss scalpova i cega jos po rusiji?
Crvene_brigade

#208749 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Uništavanje se nastavlja...

Čitalac

#208750 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Dubinjanski: Kremlj će uskoro ili odustati od ofanzivnih operacija ili sprovesti mobilizaciju
Prije točno dvije godine, 21. rujna 2022, u Rusiji je objavljena mobilizacija koju je Kremlj do zadnjeg odgađao i bez koje na kraju nije mogao. Ruski jezik odmah je obogaćen rječitim neologizmom – "mogilizacija" (mogila-grob). Neprijateljsku državu zahvatila je panika. Stotine tisuća Rusa požurilo je u inozemstvo. Diljem Ruske Federacije izbili su brojni skandali: od Dagestana, gdje su mještani blokirali federalnu autocestu u znak protesta, do Ust-Ilimska, gdje je 25-godišnji momak otvorio vatru u vojnom uredu i ranio šefa regrutnog povjerenstva. Prilično točnu sliku "teških" mjera u Ruskoj Federaciji tada je opisao Mihailo Podoljak: "Mobilizacija na ruskom: Kilometarski redovi za odlazak, ljude odvode iz domova, prosvjedi u republikama, pucnjava u vojnim uredima, tisuće pritužbi na nezakonito novačenje, nedostatak opreme/obuke".
Tada, u rujnu 2022, mogli smo se od srca smijati Rusima jer u to su vrijeme visokomotivirani dragovoljci bili lice Oružanih snaga Ukrajine. Građani koji su po zovu srca stali u obranu domovine. Ljudi koje nisu morali tjerati u vojsku.
Nažalost, dvije godine kasnije, više se ne možemo s istim likovanjem prisjećati neprijateljske mobilizacije: vlastita mobilizacija uspjela je stvoriti previše problema. Sada Ukrajina ima svoj ironični neologizam – "busifikacija". Umjesto kilometarskih redova za odlazak, dobili smo brojne slučajeve ilegalnog bijega u inozemstvo. Naše ročnike često odvode u vojsku upravo s ulice. Zabilježeni su prosvjedi običnih ljudi na terenu, ali i oružani napadi na djelatnike regrutnih centara. Imamo i dovoljno pritužbi na nezakonitu mobilizaciju...
...Zapravo, razliku između ruske i ukrajinske mobilizacije nisu određivale toliko vrijednosti koliko demografski i ekonomski čimbenici. Prvo, mobilizacijski resurs Ruske Federacije puno je veći. To je ono što je omogućilo ruskom režimu mobilizaciju s otvorenim granicama. Logiku Kremlja nije bilo teško razumjeti: bolje je nezadovoljne građane nesmetano pustiti iz zemlje nego ih gomilati unutar Rusije i stvarati potencijalni izvor problema. Kijev nije krenuo istim putem zbog straha da će, ako svi nemotivirani građani odu, naš mobilizacijski resurs biti previše smanjen. Međutim, najnezadovoljniji vojno sposobni muškarci ipak su napustili zemlju 2022-2023, kada je ilegalni odlazak iz Ukrajine još uvijek bio relativno pristupačna opcija.
Drugo, Ruska Federacija ima više financijskih sredstava. Stoga se Kremlj, brzopleto zakrpivši rupe na fronti, usredotočio na kupnju novih vojnika. Prednosti ovog pristupa su očite. I nije stvar samo u tome da se vojnici po ugovoru bore dobrovoljno. Kod kuće očekuju novac od neprijateljskog vojnika po ugovoru, zarađen po cijenu života. I bez obzira koliko je vojnika po ugovoru poginulo tijekom mesnih napada u Donbasu, to ne potiče previše antiratni sentiment u Rusiji. Ali problem je što ni u bijednoj ruskoj provinciji nema beskonačnog broja ljudi koji su spremni prodati se za topovsko meso.
Od svibnja 2024. uočen je značajan trend u Ruskoj Federaciji: isplate vojnicima po ugovoru u ruskim regijama naglo su povećane. Na nekim mjestima odjednom su porasle 2-2,5 puta, a u Karačajevo-Čerkeziji čak 13 puta. Razlog tolike velikodušnosti je očit: sve je teže pronaći nove dragovoljne plaćenike. Ovaj način popunjavanja ruske vojske postupno se zaustavlja – i, očito, više ne zadovoljava potrebe agresora za ljudstvom. Dakle, uskoro će se ruski režim suočiti s izborom: ili odustati od aktivnih ofenzivnih operacija u Ukrajini ili započeti novu "mogilizaciju". Ali ako se Kremlj ipak odluči na "mogilizaciju 2.0", ona će biti još teža i nepopularnija od prethodne (primjerice, malo je vjerojatno da će vojni obveznici i dalje biti puštani iz zemlje). To će predstavljati ozbiljne rizike za unutarnju stabilnost Rusije, a Ukrajina će to rado iskoristiti...
Post Reply