Najgori glumci BiH glumišta
Moderator: _BataZiv_0809
- karanana
#201 Re: Najgori glumci BiH glumišta
jesam li u pravu kada kazem da bludna radnja nije penetracija i silovanje, da je malo manji stepen prekrsaja? ili je sve bludna radnja od ljubljenja, d(i)rkanja, pa do sexualnog odnosa?
-
LSD
#202 Re: Najgori glumci BiH glumišta
Znaci, djeca od 14 pa navise se mogu atakovati i to ko biva nije pedofilija.Ateista wrote: ↑20/09/2024 15:39Pedofilija se odnosi na sjecu pretpubertetskog doba.dječak sa šibicama wrote: ↑20/09/2024 13:45 Koja je zakonska granica pedofilije, odnosno sta se smatra pedofilijom i je li ona sama po sebi krivno djelo? mislim sta kaze zakon.
Meni jeste bludnicenje nad 14godisnjim djecakom pedofilija, mozda za zakon nije ako je granica godina zrtve niza.
Nakon toga postaju adolescenti i odnos sa njima nije pedofilija, mozda ima naziv ali ne znam, samo nije pedofilija, ali je zakonski zabranjeno do 14 godina kod nas.
Koliko god nekom djelovalo isto, razlika je velika.
Ovo ko da je neki pedofil pravio zakon.
- Ateista
#203 Re: Najgori glumci BiH glumišta
Stvarno je strasno koliko su kazne male...banjaluka078 wrote: ↑20/09/2024 15:32Neće, zato što su zaprijećene kazne skandalozno male.
Član 207
Spolni odnošaj s djetetom
(1) Ko izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju s djetetom, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina.
(2) Ko izvrši nasilni spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju s djetetom (član 203. Silovanje, stav 1.) ili s nemoćnim djetetom (član 204. Spolni odnošajs nemoćnom osobom, stav 1.), kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine.
(3) Ko izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju s djetetom zloupotrebom položaja (član 205. Spolni odnošaj zloupotrebom položaja, stav 2.), kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.
(4) Ko krivično djelo iz st. od 1. do 3. ovog člana učini na naročito okrutan ili naročito ponižavajući način, ili ako je istom prigodom prema istoj žrtvi učinjeno više spolnih odnošaja ili s njim izjednačenih spolnih radnji od više učinitelja, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina.
(5) Ako je krivičnim djelom iz st. od 1. do 3. ovog člana prouzrokovana smrt djeteta, ili je dijete teško tjelesno ozlijeđeno, ili mu je zdravlje teško narušeno, ili je žensko dijete ostalo trudno, učinitelj će se kazniti kaznom zatvora najmanje pet godina ili kaznom dugotrajnog zatvora.
Član 208
Bludne radnje
(1) Ko u slučajevima iz čl. 203. (Silovanje), 204. (Spolni odnošaj s nemoćnom osobom), 205. (Spolni odnošaj zloupotrebom položaja) i 206. (Prinuda na spolni odnošaj) ovog zakona, kada nije počinjen ni pokušaj tog krivičnog djela, učini samo bludnu radnju, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.
(2) Ko u slučaju iz člana 207. (Spolni odnošaj s djetetom) ovog zakona, kada nije počinjen ni pokušaj tog krivičnog djela, učini samo bludnu radnju, ili ko krivično djelo iz stava 1. ovog člana učini prema djetetu ili maloljetniku, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
Član 209
Zadovoljenje pohote pred djetetom ili maloljetnikom
Ko pred djetetom ili maloljetnikom čini radnje namijenjene zadovoljavanju vlastite ili tuđe pohote, ili ko navede dijete da pred njim ili drugom osobom vrši takve radnje, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.
- Ateista
#204 Re: Najgori glumci BiH glumišta
Mislim da je tako, kada nema penetracije onda je bludna radnja, vjerujem i kad nema direktnog fizickog kontakta. Nisam siguran ali bi trebalo da je tako.
- Ateista
#205 Re: Najgori glumci BiH glumišta
Ne djeca vec adolescenti od 14 godina koji bi trebalo da su spolno zreli imaju pravo da pristanu na sexualni odnos, ne da budu atakovani, to se ne smije ni odraslima raditi.LSD wrote: ↑20/09/2024 15:42Znaci, djeca od 14 pa navise se mogu atakovati i to ko biva nije pedofilija.Ateista wrote: ↑20/09/2024 15:39Pedofilija se odnosi na sjecu pretpubertetskog doba.dječak sa šibicama wrote: ↑20/09/2024 13:45 Koja je zakonska granica pedofilije, odnosno sta se smatra pedofilijom i je li ona sama po sebi krivno djelo? mislim sta kaze zakon.
Meni jeste bludnicenje nad 14godisnjim djecakom pedofilija, mozda za zakon nije ako je granica godina zrtve niza.
Nakon toga postaju adolescenti i odnos sa njima nije pedofilija, mozda ima naziv ali ne znam, samo nije pedofilija, ali je zakonski zabranjeno do 14 godina kod nas.
Koliko god nekom djelovalo isto, razlika je velika.
Ovo ko da je neki pedofil pravio zakon.
Po mom misljenju mozda jeste prenisko granica jer je pitanje koliko su adolescenti u tim godinama zreli na druge nacine da donesu tu odluku.
- Ateista
#206 Re: Najgori glumci BiH glumišta
Nekad davno sam cuo, ne znam koliko je tacno, da ima tu nekih ogranicenja, upravo to stariji i mladji maloljetnik, da se ne tretira isto ako neko od 18 spava sa nekim od 14 godina i sa 17. Kad smo bili klinci, posto sam od djevojke stariji oko godinu dana, sjecam se da smo se zezali na taj raucn kad sam ja postao punoljetan a ona jos nije (u pocetku oboje bili maloljetni), da li bi me neko mogao tad uhapsiti.karanana wrote: ↑20/09/2024 15:0014-18 bi mogla biti i jeste siva zona kada je drugi partner 18-19-20 pa hajde onda je to neka razlika od 4-5 godina ali i jedan i drugi akter su malte ne tinejdzeri i napaljeni istrazuju seksualnost i nema tu neke price o iskoristavanju jednog ili drugog zbog nedostatka pameti, to ne bih nazvao pedofilijom. ali kada si 40 a druga osoba 14-15, sta god literatura rekla nije dijete nije pedofilja, po meni je to ipak pedofilja. posebno kad u "stvarnom" zivotu imas ko neku normalnu vezu i brak.Ozimician wrote: ↑20/09/2024 13:4714 god je svugdje u Evropi neka ostra granica.dječak sa šibicama wrote: ↑20/09/2024 13:45 Koja je zakonska granica pedofilije, odnosno sta se smatra pedofilijom i je li ona sama po sebi krivno djelo? mislim sta kaze zakon.
14-18 je svugdje neka siva zona. Imas cak i podjele na mladji i stariji maloljetnik 14-16 i 16-18.
kad se razveo? jel prije ili poslije sudjenja i presude?
- Ozimician
#207 Re: Najgori glumci BiH glumišta
Mislim da je "najsivija" zona 14-16 god. , puno ima preklapanja tu i u razlicitim zemljama su razliciti zakoni. Negdje vazi da moze samo ako je druga osoba takodje maloljetna, negdje ako je razlika u godinama ispod odredjene granice (npr. do 5 god.).Ateista wrote: ↑20/09/2024 15:47 Ne djeca vec adolescenti od 14 godina koji bi trebalo da su spolno zreli imaju pravo da pristanu na sexualni odnos, ne da budu atakovani, to se ne smije ni odraslima raditi.
Po mom misljenju mozda jeste prenisko granica jer je pitanje koliko su adolescenti u tim godinama zreli na druge nacine da donesu tu odluku.
Mislim da u tom dobu roditelji mogu da odlucuju za dijete, jer sam cuo za jedan slucaj gdje se par nije mogao vjencati bez pristanka roditelja (u BIH) jer je mlada imala nepunih 16 god. Tako da su roditelji morali potpisati.
Preko 16 god. je sve vrlo cisto i tu nema ogranicenja (u velikoj vecini svijeta, cijela EU npr.).
Sve ovo se odnosi na konsenzualne radnje, ako nije konsenzualno - zabranjeno je i sa odraslima.
Zanimljiv su slucajevi bili i kod nas gdje se znalo desiti da maloljetna djevojka ode da zivi kod momka (koji je npr. puno stariji) i roditelji to prijave policiji i policija tu ne moze nista da ucini jer je ona svojevoljno otisla (16+).
Bilo je prije koju godinu u vijestima da je jedna bosanska porodica deportovana iz Francuske jer su branili kcerki da ide da zivi kod momka koji je Srbin i ima 37 god, a ona je imala nepunih 17 god. Dakle tu je porodica u francuskim medijima predstavljena kao krajnje barbarska i cak dobila deportaciju.
-
kakavdanakneiskustvu
-
kakavdanakneiskustvu
#209 Re: Najgori glumci BiH glumišta
svako ko je osuđen na kaznu zatvora do godine dana može platiti tu kaznu i ne iću u zatvor,koliko ja znamŠkobo Habu wrote: ↑20/09/2024 13:03 Malo uopšte ko primjećuje da slučaj ovog LZN ublehaša zorno ukazuje kako kod nas možeš kupiti sudstvo i vlast samo ako si pripadnik elite.
A neko ko je u stanju hladno izvalititi preko 35.000 km za slobodu i medijsku šutnju sigurno nije kakav slučajni prolaznik na ulici.
Još veći paradoks jeste u tome što se ovakvi angažovani umjetnici stalno nešto bune, aktivisti su, kampanjci, a biće da su oni u svemu samo radi para i vlastitog interesa. Ovaj slučaj, ako se ispostavi da se desio na ovakav način kako to tvrdi žrtva, trebao bi biti prvo triger kod te umjetničke kaste, koja konstantno nešto kuka na svoj položaj, jer im je esnaf pun razne prljavštine.
Sa obzirom na izostanak i mlake reakcije oko slučaja biće da su svi nešto znali ili sumnjali, ali, jebi ga, teško je običnim smrtnicima dokučiti lične porive ovdašnjih umjetnika. Možda je i ublehaš iz LZN spavao sa četrnestogodišnjakom čisto zbog spremanja za novi projekat, haj' ga znaj?
- karanana
#210 Re: Najgori glumci BiH glumišta
i opet je cancelovankakavdanakneiskustvu wrote: ↑20/09/2024 16:42kevin spacey je oslobođen svijh optužbi koliko ja znam
nidje ga, samo tudjmana moze glumit
-
kakavdanakneiskustvu
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#212 Re: Najgori glumci BiH glumišta
Oklen 36000 kesa
Jos samo ffali da smo mu staz uplacivali
Jos samo ffali da smo mu staz uplacivali
- skrbavi-admin
- banjaluka078
#214 Re: Najgori glumci BiH glumišta
Nisam pravnik.DaysleepeR wrote: ↑20/09/2024 15:34
Obzirom da si pravnik, molim te daj nam pravnu definiciju Bludne radnje.
- banjaluka078
- vjeshalica
- karanana
#217 Re: Najgori glumci BiH glumišta
evo bas senad sa ovom svojom mladom tabiri sta je bludnicenje
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#218 Re: Najgori glumci BiH glumišta
Meni ogavno gledati sada LZN, a znam pustiti onako kad nista ne radim.Porodice Foht wrote: ↑20/09/2024 09:35 Nikakvi Fazlinovici te nece izvuci i ti plamicci popularnosti.
- Altsa
- vjeshalica
#220 Re: Najgori glumci BiH glumišta
Debilizacija od serije
- Ma.Le.Na
#221 Re: Najgori glumci BiH glumišta
Meni samo nije jasno kako se, u ovoj nasoj selendri gdje se u pet minuta zna kad se neko oklizne, tri...hej triiiii...godine uspjelo ovo sakriti.
Kako mediji ovo nisu iskopali prije??
Avaz bar..??
Kako?
Da to dijete nije progovorilo, nikada ni ne bi saznali..
Moja teorija je da se znalo ali..cenzura je jaka
I sad ce se prati ne samo glumci nego i novinari...zasto o ovome nisu izvjestavali kad se dogadjalo
I stvarno, zasto?
Ko je ovaj lik? Po cemu je to on jak I ko mu to toliko cuva ledja??
I na kraju, zapitas se koliko je tek ovakvih slucajeva gdje monstrum nije "za medije interesantna licnost"
Kako mediji ovo nisu iskopali prije??
Avaz bar..??
Kako?
Da to dijete nije progovorilo, nikada ni ne bi saznali..
Moja teorija je da se znalo ali..cenzura je jaka
I sad ce se prati ne samo glumci nego i novinari...zasto o ovome nisu izvjestavali kad se dogadjalo
I stvarno, zasto?
Ko je ovaj lik? Po cemu je to on jak I ko mu to toliko cuva ledja??
I na kraju, zapitas se koliko je tek ovakvih slucajeva gdje monstrum nije "za medije interesantna licnost"
- karanana
#222 Re: Najgori glumci BiH glumišta
Suti moj ti, jebes seriju. evo ja buredzike ne mogu zavrsit, nesto mi ogavno.laserShow wrote: ↑20/09/2024 20:30Meni ogavno gledati sada LZN, a znam pustiti onako kad nista ne radim.Porodice Foht wrote: ↑20/09/2024 09:35 Nikakvi Fazlinovici te nece izvuci i ti plamicci popularnosti.

- banjaluka078
#223 Re: Najgori glumci BiH glumišta
Možda ni roditelji žrtve nisu htjeli da se podiže prašina. Iako se ne bi smjelo objaviti ime, samo pisanje i suočavanje s naslovima bi bili traumatični za dječaka. Zaštiti dijete, a počinioca goniti do kraja.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#224 Re: Najgori glumci BiH glumišta
Cekajte ljudi, neka ovaj kasumic trune u zatvoru, ali osudjen je radi navoda da je stavio ruku na necij penis? Radi NAVODA?U toku vožnje, u jednom trenutku Kasumović je uzeo ruku dječaka i stavio je na svoj penis, dok je svoju ruku stavio na dječakov polni organ. Pri tome, prstom preko usana stavio mu je do znanja da šuti.
-
kakavdanakneiskustvu
#225 Re: Najgori glumci BiH glumišta
jesi ti čitao presudu ili samo dio izjave dječaka koju je dao nekom mediju?laserShow wrote: ↑20/09/2024 20:51Cekajte ljudi, neka ovaj kasumic trune u zatvoru, ali osudjen je radi navoda da je stavio ruku na necij penis? Radi NAVODA?U toku vožnje, u jednom trenutku Kasumović je uzeo ruku dječaka i stavio je na svoj penis, dok je svoju ruku stavio na dječakov polni organ. Pri tome, prstom preko usana stavio mu je do znanja da šuti.