DaysleepeR wrote: ↑16/09/2024 09:32
Pa kupiš subotom sve što ti treba i nedjeljom odmaraš.
Ja stvarno ne razumijem naše ljude, niko nema sposobnost da gleda širu sliku.
Samo sebe i svoj mikrosvijet.
"u mene piljara"
Sira slika je ustvari samo skup nasih vlastitih individualnih mikrosvjetova, svako ce uvijek svoje dupe gledati i sta tog vlasnika piljare boli briga za sabahetu iz Binga ako si ti njemu najprometniji dan zatvorio radnju. Covjece jesi li ti svjestan da ljudima remetis egzistenciju i nesto sto su gradili citav zivot ili su u usponu ? Ko si ti ili drzava da porodici zabrani da ima svoju radnju bilo cega i da prodaju svoje usluge kada god oni zele ? Ta piljara upravo vikendom napravi određeni profit jer u toku sedmice bude zamjenjena od strane lokalnih konzuma i binga. I opet nije samo piljara nego citav niz malih biznisa koji znaju da vikendom najvise ostvare prometa jer procentualno tada najvise ljudi odmara. Ali sta bosnjo zna kad je bosnji vrhunac se uhljebit u drzavnu firmu ili raditi za nekoga bez da nedo bog pokrene nesto svoje
Te porodice tu hljeb zarađuju i nasle se bosnje moraliste kako bi nekome zatvarale radnje samo da bi se njihov ego bolje osjecao kao da nekome pomogli. A kada krenu otkazi po radnjama radi manjka posla i kada plate budu stagnirale onda ce opet biti neko drugi kriv a sami skocili u rupu.
Crkne ti ventil, cijev itd. u wc gdje ces ga kupiti kad ce penny i slicne radnje biti zatvorene ? Je li vi sad meni ovdje pokusavate reci da nikad niste imali nikakvu hitnu popravku/situaciju kuci koja se zadesila nedjeljom ? Nikad vam gosti/porodica nisu naglo dosli pa se mora neplanski uzimati stvari ? Ja ne mogu vjerovati da ljudima moram crtati koliko potencijalnih scenarija ima gdje ce biti potrebno nesto zavrsiti nedjeljom a to se nakon ovog zakona nece moci. Citajuci ovu temu ispade da ovdje svi zive ko vrtni patuljci i nemaju pametnijeg posla nego se vikendom samo zasade u kuci bez da zele bilo sta vani raditi
Minimum minimuma koji se ovdje mora ici, ako nista kroz amandmane, da radnje do recimo nekih 5-10 zaposlenika imaju pravo raditi. Sa tim bi mali i srednji biznisi bili zasticeni a ne pokoseni pod izgovorom da se zlim robovlasnicima zeli stati u kraj.
Sta ako ja necu da odmaram nedjeljom ? Ko je drzava ili bilo ko drugi da meni govori sta da radim nedjeljom i da mi nameće stil zivota ? Ja ako hocu da svoj zarađeni novac trosim onda to imam pravo raditi kad i gdje to zelim dokle god postoji neko ko će mi dati tu uslugu. Sve mimo toga je zadiranje drzave gdje joj nije mjesto.
Ko ne zeli da radi niko ga ne tjera, ali ne branite rad onima koji zele da rade. Jos cekam regionalne ili lokalne primjere gdje su radnici zadovoljni zavaranjem nedjeljom i kako im je odjednom super raditi u trgovini