Velkoski wrote: ↑15/09/2024 01:36
dobar je, puno bolje konta i poštuje zadana pravila, ne 'zaboravlja' osnove koje sam ga naučio
i scary i odlično u isto vrijeme
Pocetkom prosle godine, naletim na problem koji sam morao numericki rjesavati, jer analitickog rjesenja nije bilo ni u tragovima, a samo izvodjenje je trazilo PhD nivo znanja matematike (nisam taj

. Prvo sam pisao C kod za paralelni multiprocesing, koristeci OpenMP, na CPU, sto je trajalo po par sati, kasnije pisao CUDA kod za Nvidia GPU, sto je skratilo racunanje na "samo" 20-ak minuta. Postavio sam pitanje na Stack Exchange-u, sto je rezultiralo podvijanjem repa par arogantnih entuzijasta. Jedni su mislili da postavljam trivijalno pitanje, koje nisam dobro formulisao, dok su drugi bili ubjedjeni da odgovor ne postoji. Uglavnom sam digao ruke od SE, kao platforme za postavljanje pitanja. Jedino kao arhiva...
Isto sam prosao i sa svim dostupnim AI alatima, sve do veceras, kada sam iskopao proslogodisnji prompt, koji je dobro i detaljno srocen i nisam imao namjeru da ga ponovo prekucavam. Tim prije, sto se ne bih mogao ni sjetiti svih detalja. Ubacio prompt u 01-preview i...
44 sekunde je trajalo "razmisljanje" za jednacinu, koja je numericki problem rjesavala trenutno (dobro, par milisekundi dok se ucitaju podaci) ...
Do sada sam radio validaciju rezultata i cak nasao gresku u numerickom kodu, za koju sam mislio da je rezultat zaokruzivanja (zbog brzine koristio FP32 umjesto 64 bitne aritmetike).
Uglavnom, ostao sam bez teksta...