Liverpool FC
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
convict
#80476 Re: Liverpool FC
Kontam da je ta tehnologija bila ogromna prednost klubovima koji su je prvi primijenili. Ali ako sad top 20 klubova u Evropi koristi ovu ili oni verziju, pretpostavljam da ce im svima slicno izbacivati i onda opet svi ganjaju iste igrace.
- zomri
#80477 Re: Liverpool FC
Prežvakali smo i to davnih dana tu na forumu. Sada se već priča o prilagodbi u timu i sličnim nijansama; nisu svi igrači fit za svaki tim. Druga stvar, dešava se kao u onoj sceni u Beautiful Mind: da ne bi svi prišli najboljoj trebi i svi osim jednog ispušili onda se rade prilagodbe. Ako npr Mbappea može samo Real dobiti, onda ti ideš na štajaznam Diaza ili neku sličnu opciju koja je za tebe puno realnija.
- AmiĐa_Idriz
#80478 Re: Liverpool FC
1:50 Gravenu potrebno bilo za asistenciju protiv Njemačke 
- no_sekirli
#80479 Re: Liverpool FC
Sve te modele mogu baciti u vodu, ako se samo jedan parametar promijeni, a na taj parametar se ne moze uticati.
Npr.model je izbacio da je Nunez savrsena masina, mlad, nije sklon ozljedama, fit do maksimuma, vrijedi 100 miliona. Jednom rjecju nogometni Robocop.
I taj Robocop promasi, 20 zicera. Dzaba model, dzaba grafikoni, dzaba pare, kad je on, ili bilo koji iz modela promasio ono sto se zabija u 99% slucajeva.
Ili ono sto je Lukaku fulio protiv HR u Kataru.
Cisto sumnjam da model moze predvidjeti harmstring, i kod onog igraca koji je sklon, a i kod onoga koji nije nikad popusio. Mislim sve je to na temelju statistike i predvidjanja, ali sport nije ekonomija da se moze definitivno na taj nacin kalkulirati.
Moze se pomagati s tim, ali nikada nece biti mjerodavno ni u vecini slucajeva. Nekim dijelom da, ali samo kao pomocni alat.
Ali naravno, idealna je sansa da se klubovima koji imaju godisnje proracune 200-300 miliona uzme koji milion na data analysis
Npr.model je izbacio da je Nunez savrsena masina, mlad, nije sklon ozljedama, fit do maksimuma, vrijedi 100 miliona. Jednom rjecju nogometni Robocop.
I taj Robocop promasi, 20 zicera. Dzaba model, dzaba grafikoni, dzaba pare, kad je on, ili bilo koji iz modela promasio ono sto se zabija u 99% slucajeva.
Cisto sumnjam da model moze predvidjeti harmstring, i kod onog igraca koji je sklon, a i kod onoga koji nije nikad popusio. Mislim sve je to na temelju statistike i predvidjanja, ali sport nije ekonomija da se moze definitivno na taj nacin kalkulirati.
Moze se pomagati s tim, ali nikada nece biti mjerodavno ni u vecini slucajeva. Nekim dijelom da, ali samo kao pomocni alat.
Ali naravno, idealna je sansa da se klubovima koji imaju godisnje proracune 200-300 miliona uzme koji milion na data analysis
- zomri
#80481 Re: Liverpool FC
dzaba krečiš, ako se dobro sjećam nunez je kloppovo pojačanje. imaš u ovom videu što sam postavio, od strane Grahama na primjeru Bentekea objašnjeno zašto takav tip strikera nije za Liverpoolno_sekirli wrote: ↑10/09/2024 21:05 Sve te modele mogu baciti u vodu, ako se samo jedan parametar promijeni, a na taj parametar se ne moze uticati.
Ali naravno, idealna je sansa da se klubovima koji imaju godisnje proracune 200-300 miliona uzme koji milion na data analysis![]()
- no_sekirli
#80482 Re: Liverpool FC
Ispade po tvom da kad je Klopp dovodio Nuneza, nije se gledala data, nego eto on ga na svoju ruku doveo.
A evo, na 2:40 i sam Graham ti kaze, a to je stavio i u knjigu, da je analiza bezvrijedna bez menadzera, sportakog direktora, fizijatara.
Sve je to jedan kvalitetan pomocni alat, samo sto taj isti alat ima u glavi svaki prosjecni gledatelj, koji pogleda bar 50-60 tekmi od pocetka do kraja.
A evo, na 2:40 i sam Graham ti kaze, a to je stavio i u knjigu, da je analiza bezvrijedna bez menadzera, sportakog direktora, fizijatara.
Sve je to jedan kvalitetan pomocni alat, samo sto taj isti alat ima u glavi svaki prosjecni gledatelj, koji pogleda bar 50-60 tekmi od pocetka do kraja.
-
convict
#80483 Re: Liverpool FC
Pa i ako se radio data analysis za Darwina, sigurno je to tada dobro izgledalo. Sezonu ranije je u Benfici trpao nemilice u svim takmicenjima.
To je ujedno i glavni problem statistickih modela. Uvijek se gleda unazad. Na osnovu tih podataka mogu se praviti neke pretpostavke za buducnost, ali bezbroj je faktora koji se ne mogu kvantificirati. Kako staviti u sablon npr. ponasanje jednog Balotellija, predvidjeti da ce Suarez gristi protivnike, da ce Diazu kidnapovati oca, da ce se neki ozeniti pa ga zena pritiskati da se sele u Spaniju ili jednostavno da karakterom nece kliknuti sa saigracima ili trenerom iako su cisto sportski kompatibilni.
Ali hajde, razumijem da je i to daleko bolje nego zakljucivati na osnovu youtube kompilacija ili skautinga na par utakmica.
To je ujedno i glavni problem statistickih modela. Uvijek se gleda unazad. Na osnovu tih podataka mogu se praviti neke pretpostavke za buducnost, ali bezbroj je faktora koji se ne mogu kvantificirati. Kako staviti u sablon npr. ponasanje jednog Balotellija, predvidjeti da ce Suarez gristi protivnike, da ce Diazu kidnapovati oca, da ce se neki ozeniti pa ga zena pritiskati da se sele u Spaniju ili jednostavno da karakterom nece kliknuti sa saigracima ili trenerom iako su cisto sportski kompatibilni.
Ali hajde, razumijem da je i to daleko bolje nego zakljucivati na osnovu youtube kompilacija ili skautinga na par utakmica.
- BHF_Manijak
#80484 Re: Liverpool FC
Evo recimo zanimljivo mi je bilo da ova KI tehnologija predvidja npr. Musiala da ce stagnirati, da je trenutno vec dosegao svoj maksimum, a recimo da Bellingham ce jos napredovati i biti jos bolji.
Uglavnom ne znam koje sve paramtere koriste, ali ne baziraju se samo na proslost i podatke iz proslosti, nego milion i jedan faktor u kalkulaciju ubacuju. Ja se sjebo kako rekoh.
Npr. po kalkulaciji koju su uradili prelaskom Kanea u Bayern, prognoza je bila da ce Tottenham u svim segmentima biti bolji (gol razlika, bodovni saldo, dati golovi itd) nego u sezoni kada je on bio tu i tako je i bilo (mislim vise bodova i bolja gol razlika), te da Bayernu nece donijeti puno (Bayern manje datih golova sa njim ili samo 2-3 vise, nisam siguran, manje osvojenih bodova) i da bi Bayernu bolje bilo da su neku 6-icu doveli umjesto njega.
Da, prave kalkulacije i koji ce ti transfer vise donijeti u globalu...
Uglavnom ne znam koje sve paramtere koriste, ali ne baziraju se samo na proslost i podatke iz proslosti, nego milion i jedan faktor u kalkulaciju ubacuju. Ja se sjebo kako rekoh.
Npr. po kalkulaciji koju su uradili prelaskom Kanea u Bayern, prognoza je bila da ce Tottenham u svim segmentima biti bolji (gol razlika, bodovni saldo, dati golovi itd) nego u sezoni kada je on bio tu i tako je i bilo (mislim vise bodova i bolja gol razlika), te da Bayernu nece donijeti puno (Bayern manje datih golova sa njim ili samo 2-3 vise, nisam siguran, manje osvojenih bodova) i da bi Bayernu bolje bilo da su neku 6-icu doveli umjesto njega.
Da, prave kalkulacije i koji ce ti transfer vise donijeti u globalu...
- no_sekirli
#80485 Re: Liverpool FC
Elliott slomio stopalo? Đe, kada?
- BHF_Manijak
#80487 Re: Liverpool FC
Cudi me da nije niko postavio ovdje info, pa nije ni otputovao za U21 mislim, da se nekad sjebo prije odlaska u reprezentaciju ili mozda na nekom njihovom treningu.
Nista neocekivano, ocekivano je samo da ce se ovo desavati i da ce sezonu sjebati zbog toga.
- no_sekirli
#80488 Re: Liverpool FC
Naletio sam negdje na FB, zato sam i postavio pitanje, nisam tvrdio. Možda je fake news, nadam se da jeste.
- drug_profi
#80489 Re: Liverpool FC
Nije fejk. Šest sedmica navodno
https://www.thisisanfield.com/2024/09/h ... jury-blow/
https://www.thisisanfield.com/2024/09/h ... jury-blow/
- drug_profi
#80490 Re: Liverpool FC
Ali Jones se vratio punom treningu, i Maca je odigrao 26 minuta za reprezentaciju.
-
Mustang1
#80493 Re: Liverpool FC
Eto nisam bio lud kad sam spominjao Mbappea. Bilo je blizu.
-
convict
-
Mustang1
#80495 Re: Liverpool FC
Pa dobro ali nije bilo do njega kao sto se mislilo da je nerealno jer on nece. Odbijeno je jer Parisu ne trebaju pare ocigledno i inatili su se sto nece da produzi.
- ismar2215
#80496 Re: Liverpool FC
Mac Allister je spreman za sutra, potvrdio Slot. Ja ocekujem Darwina u prvih 11.
- vaučer
- ismar2215
#80498 Re: Liverpool FC
Diaz je bio s repkom u juznoj americi, odigrao 180 minuta. Jota odigrao s repkom 90 u drugoj tekmi. Gakpo odigrao 170 minuta. Kako ce "prvo skupiti minuta" ako mu ne damo minute u tekmama u kojima je najspremniji. Nije isao igrat za repku, svi ostali jesu, slabiji protivnik, na Anfildu, idealna prilika bar za 50-60 minuta. Vjerujem da ce i Chiesa dobiti pola sata - 20 minuta. A eto, vec ide gusce, odmah smo u utorak protiv Milana.
- drug_profi
#80499 Re: Liverpool FC
Ako isfula zicere na 0:0, mogla bi se nervoza uvući u ekipu i začas sranje.
Zato ga ne bih stavljao kao startera ako ne mora.
Zato ga ne bih stavljao kao startera ako ne mora.
- vaučer
#80500 Re: Liverpool FC
Skupit će minute u utakmicama za Liverpool. Zasad je dobar samo za 10-15 pred kraj utakmice, kad bude bolji za više, dobit će ih. Prvo pola sata, pa onda možda i kao starter. Stvarno ne vidim razlog da ga se stavlja u prvu postavu dok imamo bolje opcije i dok se nije uvukao umor u noge s jakim rasporedom. Što se mene tiče, dok je Jota spreman - starter je. Jednostavno je bolji od Nuneza. Darwin će naravno dobiti minuta i utakmica tokom sezone, ali ne bi ništa naročito izlazio njemu u susret. Rotacijski je igrač jer je to objektivno pozicija koju je zaslužio.ismar2215 wrote: ↑13/09/2024 13:18
Diaz je bio s repkom u juznoj americi, odigrao 180 minuta. Jota odigrao s repkom 90 u drugoj tekmi. Gakpo odigrao 170 minuta. Kako ce "prvo skupiti minuta" ako mu ne damo minute u tekmama u kojima je najspremniji. Nije isao igrat za repku, svi ostali jesu, slabiji protivnik, na Anfildu, idealna prilika bar za 50-60 minuta. Vjerujem da ce i Chiesa dobiti pola sata - 20 minuta. A eto, vec ide gusce, odmah smo u utorak protiv Milana.