Ukrajina

Point.

#208101 Re: Ukrajina

Post by Point. »

lajkujMe wrote: 10/09/2024 18:45 Ide odobrenje za sve

Sutra stiže odobrenje piše Slobodna Bosna.
Rothmans

#208102 Re: Ukrajina

Post by Rothmans »

skrbavi-admin wrote: 10/09/2024 18:28 Image

Za pobedou ili Zivjela Pobjeda ? :lol:
Cudna prisivaca ova crna...
Bernardinac

#208103 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

lajkujMe wrote: 10/09/2024 18:42 Meni se cini da Kijev polako mijenja politiku.
Od lizanja supka Zapadu do j*** vas mi cemo onda uraditi bez vase dozvole.

Ukratko Ukrajinski politicar je javno rekao, ako nam zapad ne moze ili ne zeli pomoci mi trebamo napraviti nuklearne bojeve glave kao garant naseg opstojanja.

Rekoh ja neki dan, Ukrajina slicno kao Japan npr ima sav tehnicki know how, sve materijale i ljudstvo da napravi bojevu glavu. Samo sto je politika Ukrajine bila da ih ne zeli.

A nazalost Zapad kao sto je i Rusija uzasno podcjenjuju Ukrajinu u ovom ratu.
Obe strane se ponasaju prema Ukrajini kao da je malo pseto koje nista ne zna.

E pa vrlo lako bi se moglo desiti da Ukrajinci prestanu da slusaju bilo koga i urade ono sto moraju.

Evo vidim i Lavrov je promjenio plocu mi samo hocemo jednaka prava.
Sto uzasno zvuci kao mi bi entitet u Ukrajini....
Sto je ogromni downgrade sa 4 Oblasti su Rusija..

Mene npr ne bi uopste cudilo da Ukrajinci vec imaju koju bojevu glavu u tajnosti ali cekaju nacine isporuke i vise komada da budu prijetnja Rusiji.

Kod ovoga rata ljudi često imaju percepciju kako je ukrajinski opstanak isključivo vezan za pomoć sa zapada i kako kolektivni zapad drži za muda ukrajince i dozira kako će tu "pomoć" koristiti.

Međutim to nije potpuno tačno.

Operacija u Kursku je pokazala da ukrajinci mogu upravljati svojom sudbinom.

Ta se sudbina zove eskalacija.

Eskalacija prema rusima, koja je ustvari poruka zapadu.

Jednom davno sam pričao da ukrajincu(Zelenski) vrlo lako mogu zapad uhvatiti za jaja i izgleda da se zajedno sa rusima, međusobno, jedni druge drže za jajca. :mrgreen:

Iskreno, ukrajinci mogu stegnuti najače jer se radi o njihovom opstanku.

Eskalacija radi deskalacije
dragma
Vozim: Pješe

#208104 Re: Ukrajina

Post by dragma »

skrbavi-admin wrote: 06/09/2024 12:27
emirolini wrote: 06/09/2024 06:25 Evo jos jednog zmaja u akciji

ovo je ratni zlocin per se. al sta reci i kako postupiti prema nekom ko nece nikad odgovoarat za isti ....
i tako i tako medjunarodno pravo danas de facto vise ne postoji......
Treći Njutnov zakon koji određuje mjeru za uzajamno dejstvo tijela glasi:
Akcija je uvjek jednaka reakciji.
Za svaku silu akcije koja djeluje na neko tijelo postoji i sila reakcije, koja je istog intenziteta i pravca kao i sila akcije, ali suprotnog smjera.

Sjeti se samo ruskih termobaričnih bombi i sl.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#208105 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

vatra sprzi kompletan polozaj i unisti ga
sva vegetacija i drvece, rovovi, zemunice, zalihe hrane i vode, gorivo, municija, oruzje, vozila ... sve sto je vojsci potrebno i sto upotrebljavaju za opstanak i kontrolu podrucja
ostaje samo zgariste, doslovce prah i pepeo

posle drona zmaja taj polozaj vise ne postoji i ne moze se povratiti
takvo razaranje i unistenje se ne moze postici dronovima i artiljerijom

nema ratnog zlocina u ovome

p.s. ocekujem ubrzo snimke napada na zgrade i vozila
to je slijedeci level strave
Point.

#208106 Re: Ukrajina

Post by Point. »

Rothmans wrote: 10/09/2024 22:35
skrbavi-admin wrote: 10/09/2024 18:28 Image

Za pobedou ili Zivjela Pobjeda ? :lol:
Cudna prisivaca ova crna...
Jesi to zabrinut
Peacean

#208107 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

drug_profi

#208108 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Simpatizeri Handzar divizije imaju sad moralne nedoumice.
elk

#208109 Re: Ukrajina

Post by elk »

Ma nijje momak htio da mu lubenicu kupi sa standa. Laze da je slatka. Kao i za sve drugo.
Ironmen

#208110 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

Point. wrote: 10/09/2024 21:45 Šta se ono Šolz usro pa ko papučar bi uvaljivao Ukrajinu da spasi sebe od AdF nacističkih klošara
AdF osvaja Njemacku a tu su ogromni problemi u auto industriji VW, Mercedes na koljenima jos ako dodamo najavljeni strajk sindikata nece na dobro, plus Kina sa ruskim jefitnim energentima napreduje 10x brze nego do sada, kad sve saberes dobijes ovo sto Solz nudi preko ledja Ukrajine i jos papak trazi podrsku od Indije i Australije.
BarbaDue

#208111 Re: Ukrajina

Post by BarbaDue »

Ironmen wrote: 11/09/2024 09:25
Point. wrote: 10/09/2024 21:45 Šta se ono Šolz usro pa ko papučar bi uvaljivao Ukrajinu da spasi sebe od AdF nacističkih klošara
AdF osvaja Njemacku a tu su ogromni problemi u auto industriji VW, Mercedes na koljenima jos ako dodamo najavljeni strajk sindikata nece na dobro, plus Kina sa ruskim jefitnim energentima napreduje 10x brze nego do sada, kad sve saberes dobijes ovo sto Solz nudi preko ledja Ukrajine i jos papak trazi podrsku od Indije i Australije.
Malo je off ali kad sagledaš cjelokupnu situaciju i stanje na terenu...nema niĐe 'vake Bosne :mrgreen:
Čitalac

#208112 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Igor Lucenko, 72. brigada, o novom pomaku...

Još jedna tehnološka revolucija sazrijeva u rusko-ukrajinskom ratu. Tijekom proteklih par mjeseci oborili smo približno isti broj neprijateljskih izviđačkih bespilotnih letjelica kao za dvije godine rata. I potrošili smo 100 puta manje novca na to. Nadam se da će i dalje biti tako i da ćemo potpuno zatvoriti naše nebo za neprijateljsko izviđanje. Ako i dolete, onda neka ostanu na nebu tek nekoliko minuta.
Nije lako opisati koliko će to značiti za naš rat. Himarsi, dalekometna artiljerija, piloti helikoptera i zrakoplova na aerodromima te operatori dalekometnih bespilotnih letjelica moći će slobodnije disati. Prestat će danonoćna potraga za njima koju sada vode Rusi naoružani Iskanderima i S-300. KAB-ovi će postati puno manje učinkoviti. Logistika u pozadini postat će mnogo sigurnija. Prednost u ratu imat će onaj tko bude sposoban učinkovito zatvoriti oči neprijatelju. Iskustvo ukrajinske vojske pokazuje da je to vrlo realan zadatak.
Kao i uvijek, inicijativa je došla odozdo. Grupe entuzijasta organizirale su se i počele obarati neprijateljske izviđačke bespilotne letjelice. Sada je vrijeme za skaliranje najboljeg iskustva. Rusi već pišu o kraju svoje tehnološke nadmoći.
zigzag

#208113 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Ne može preko noći, svaki odgovor u tehološkom smislu zahtijeva mjesece angažovanja. Ukrajinci imaju prednost što su daleko više podkovani u obrazovanju i vazduhoplovstvu. I što im je ostao jak obrazovni sistem. ( sad mi pade na pamet totalna degradacija školstva kod nas i čemu će nas to odvesti).
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#208114 Re: Ukrajina

Post by arman1 »

zigzag wrote: 11/09/2024 10:11 Ne može preko noći, svaki odgovor u tehološkom smislu zahtijeva mjesece angažovanja. Ukrajinci imaju prednost što su daleko više podkovani u obrazovanju i vazduhoplovstvu. I što im je ostao jak obrazovni sistem. ( sad mi pade na pamet totalna degradacija školstva kod nas i čemu će nas to odvesti).
Par pametnih glava je davno to prepoznalo kao početak novog udara ili spuštanja našeg garda.
toska

#208115 Re: Ukrajina

Post by toska »

Čitalac wrote: 11/09/2024 10:07 Igor Lucenko, 72. brigada, o novom pomaku...

Još jedna tehnološka revolucija sazrijeva u rusko-ukrajinskom ratu. Tijekom proteklih par mjeseci oborili smo približno isti broj neprijateljskih izviđačkih bespilotnih letjelica kao za dvije godine rata. I potrošili smo 100 puta manje novca na to. Nadam se da će i dalje biti tako i da ćemo potpuno zatvoriti naše nebo za neprijateljsko izviđanje. Ako i dolete, onda neka ostanu na nebu tek nekoliko minuta.
Nije lako opisati koliko će to značiti za naš rat. Himarsi, dalekometna artiljerija, piloti helikoptera i zrakoplova na aerodromima te operatori dalekometnih bespilotnih letjelica moći će slobodnije disati. Prestat će danonoćna potraga za njima koju sada vode Rusi naoružani Iskanderima i S-300. KAB-ovi će postati puno manje učinkoviti. Logistika u pozadini postat će mnogo sigurnija. Prednost u ratu imat će onaj tko bude sposoban učinkovito zatvoriti oči neprijatelju. Iskustvo ukrajinske vojske pokazuje da je to vrlo realan zadatak.
Kao i uvijek, inicijativa je došla odozdo. Grupe entuzijasta organizirale su se i počele obarati neprijateljske izviđačke bespilotne letjelice. Sada je vrijeme za skaliranje najboljeg iskustva. Rusi već pišu o kraju svoje tehnološke nadmoći.
Hvalite me usta moja.
Prije možda godinu u raspravi o mogućoj anti dron zaštiti napisao sam da je jedini mogući način za to dron-lovac ili dron na dron.
EW ne može funkcionisati efikasno u praksi i svo vrijeme su natpisi o tome samo propagandnog karaktera.
lajkujMe

#208116 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Sta je tu zapravo inovacija, Ukrajinci su nekako FPV dronove spojili na zemaljske radare.

Radar im da oci gdje se nalaze tacno neprijateljski dronovi i gdje idu. A operater navede dron na lokaciju i obara isti.
toska

#208117 Re: Ukrajina

Post by toska »

Radari su tu stalno, nisu juče stigli.
Bilo je potrebno razviti brz dron sa velikim manevarski sposobnostima.
Sljedeći problem koji trebaju riješiti je da dron-lovac sam cilja metu putem senzora i AI, čovjek tj. pilot nije pravo rješenje.
lajkujMe

#208118 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Flanking

BarbaDue

#208119 Re: Ukrajina

Post by BarbaDue »

lajkujMe wrote: 11/09/2024 10:57 Sta je tu zapravo inovacija, Ukrajinci su nekako FPV dronove spojili na zemaljske radare.

Radar im da oci gdje se nalaze tacno neprijateljski dronovi i gdje idu. A operater navede dron na lokaciju i obara isti.
Treba Ukrajini dati svu moguću podršku, mogu nam za nedaj bože belaja vratiti iskustvom svojim.
Čitalac

#208120 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Wall Street Journal: Ukrajina će možda morati razviti realističniji plan, Zapad nema stotine milijardi dolara.
Zapad i dalje podržava dugoročni cilj ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da ponovno uspostavi kontrolu nad teritorijem Ukrajine, ali neki europski diplomati kažu da Kijev mora biti pragmatičniji u svojim ratnim ciljevima i strategiji, jer bi to moglo pomoći zapadnim dužnosnicima da pred svojim biračima obrane potrebu za pružanjem pomoći u naoružanju.
Zapadni dužnosnici, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekli su za WSJ da će američki državni tajnik Anthony Blinken i britanski ministar vanjskih poslova David Lammy, koji su u Kijev stigli u srijedu, između ostalog razgovarati o tome kako najbolje definirati pobjedu Ukrajine i kakvu će pomoć Kijev trebati da to učini. Visoki europski dužnosnici kažu da je Kijevu rečeno da bi potpuna ukrajinska pobjeda zahtijevala stotine milijardi dolara potpore Zapada, nešto što ni Washington ni Europa realno ne mogu učiniti.
drug_profi

#208121 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

arman1 wrote: 11/09/2024 10:17
zigzag wrote: 11/09/2024 10:11 Ne može preko noći, svaki odgovor u tehološkom smislu zahtijeva mjesece angažovanja. Ukrajinci imaju prednost što su daleko više podkovani u obrazovanju i vazduhoplovstvu. I što im je ostao jak obrazovni sistem. ( sad mi pade na pamet totalna degradacija školstva kod nas i čemu će nas to odvesti).
Par pametnih glava je davno to prepoznalo kao početak novog udara ili spuštanja našeg garda.
Neko pametan je rekao da se genocid ne vrši tenkovima, već uništavanjem obrazovnog sistema.
I to je istina. Tenk neće svakog stići, neko će i preživjeti i započeti ponovo.
Kad potpuno zaglupiš jedan narod, tu spasa nema.
Postaju plijen asimilacije.
drug_profi

#208122 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

lajkujMe wrote: 11/09/2024 10:57 Sta je tu zapravo inovacija, Ukrajinci su nekako FPV dronove spojili na zemaljske radare.

Da, detekcija je glavni ključ.
Neki su algoritam skontali.
karanana

#208123 Re: Ukrajina

Post by karanana »

lose na kursku. jos jedan neuspjeo pokusaj, skoro ko krinki i oni manji upadi u beograd. ali ne zna covjek sta da im kaze. nesto su morali probat, ali sad je ocigledno da nisu u stanju poraziti ruse, kao sto nije ni 99% drugih drzava, plus ovi im na granici. ne znam.....kako rekoh, nema pravde na ovom svijetu za slabije....mozda treba poceti pricati o pregovorima, ali pitanje je sta rusi ustvari hoce kao i cinjenica da ce opet za koju godinu. to se mora na neki nacin osigurat da se ne desi ma koliko im se sada teritorije dalo.
toska

#208124 Re: Ukrajina

Post by toska »

drug_profi wrote: 11/09/2024 13:13

Da, detekcija je glavni ključ.
Neki su algoritam skontali.
Ovo na snimku su relativno veliki dronovi, stabilne putanje, visine i uvjezbanim posadama radara bi trebali biti vidljivi.
Ali opet je bio problem kako ih skinuti, trebao je imati odgovarajući PVO na licu mjesta jer vjerovatno nisu sve rakete projektovanje za takve mete, a i veličina fronta čini to teško izvodivo plus cijena jedne Pvo rakete.
Veći dronovi su i bučni, akustični senzori bi ih trebali otkrivati na par kilometara.

Ostaće i dalje nerješiv problem malih ofanzivnih dronova na samoj liniji fronta.
Mali dronovi lovci poredani po liniji i držani u režimu stand by i uključenim senzorima sa AI bi bili možda najbolje rješenje.
Cracked

#208125 Re: Ukrajina

Post by Cracked »

karanana wrote: 11/09/2024 14:44 lose na kursku. jos jedan neuspjeo pokusaj, skoro ko krinki i oni manji upadi u beograd. ali ne zna covjek sta da im kaze. nesto su morali probat, ali sad je ocigledno da nisu u stanju poraziti ruse, kao sto nije ni 99% drugih drzava, plus ovi im na granici. ne znam.....kako rekoh, nema pravde na ovom svijetu za slabije....mozda treba poceti pricati o pregovorima, ali pitanje je sta rusi ustvari hoce kao i cinjenica da ce opet za koju godinu. to se mora na neki nacin osigurat da se ne desi ma koliko im se sada teritorije dalo.
Mislim da su te culi ameri pa Blinken upravo ide u Ukrajinu da im dozvoli rokanje po rusiji....ako je vijest tacna
Post Reply