Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1196
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1319

samsonsam

#13126 Re: Šta trenutno čitate?

Post by samsonsam »

Truba wrote: 02/08/2024 21:30 prvi pisac za kojeg sam bio svjestan da postoji je Perl Bak...drugi je Bora Stanković
jer su moji imali ta dva kompleta s kojim sam se ko mali igrao autica a knjige su sluzile kao prepreke za 1 2 3
znate onu igru kad udaras auto prstom tri puta i mora ostati na ucrtanoj stazi i ne smije stati na bombu (krug nacrtan na papiru unutrasnje stranice knjige)

eh sada citam pomalo Perl Bak...mislio sam da je petparacka ali sam kasnije skontao da je dobila nobelovu nagradu i to kao prva zena amerikanka
tezak je zivot imala iako je zivjela u 3 zemlje...
procitao sam jednu njezinu knjigu u dahu kad sam bio na odmoru a to inace ne radim
kao zivot jedne kinsekinje kad je napusti muz a ona prikazuje da je otisao raditi pa si sama salje novac i tako zaljubi se u nekog pakasa pa pobacaj radi
kalsicni zivot zene na selu prije 100 godina
ne mogu se sjetiti naziva
on je bio roman u nastavcima pravi za zene :D

sada citam istocni vjetar zapadni vjetar
to je ta :izet:
Image

jos cuvam na polici trilogiju dobra zemlja
Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13127 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

ma da mati... roman u nastavcima zenskog casopisa
ko bi reko da cu to citati...

istocni vjetar zapadni vjetar ime samo govori ne morate ni citati probleme jedne kinske obitelji kad brat dovede mladu amerikanku krseci unaprijed dogovoreni brak i kad se njegova sestra uda za modernog kineza koji se skolovao po stranjskim skolama koji zene ne gleda ko robove nego ravne sebi

scena uklanjanja klompi za sprečavanje rasta stopala je pravi horor
Truba

#13128 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

samsonsam wrote: 18/08/2024 02:08
shmizlica wrote: 30/07/2024 11:00
I naravno uporedo ide Točak vremena, sad sam na trećoj knjizi :mrgreen: njega uglavnom čitam pred spavanje, ostale knjige su dnevna zanimacija...toliko toga, a kad? KAD?!!!??? sve stići :cry:

nekad mi popusti interes za čitanje, al ima jedno mjesec, dva , k'o manijak sam :novine:
dobro si...ja sam nakon 4 djela od tocka totalno ohladio...previse stranica a puno ponavljanja...a bas sam mislio da cu 3 mjeseca da ocejfim sa serijalom
moj je jaran to citao na engelskom mislim 2004 i stao na 7. knjizi
ja to ne bih ni poceo citati
samsonsam

#13129 Re: Šta trenutno čitate?

Post by samsonsam »

ponovo je dosla na red...predavno je to bilo :P

Image
samsonsam

#13130 Re: Šta trenutno čitate?

Post by samsonsam »

Truba wrote: 18/08/2024 12:07
shmizlica wrote: 30/07/2024 11:00
I naravno uporedo ide Točak vremena, sad sam na trećoj knjizi :mrgreen: njega uglavnom čitam pred spavanje, ostale knjige su dnevna zanimacija...toliko toga, a kad? KAD?!!!??? sve stići :cry:

nekad mi popusti interes za čitanje, al ima jedno mjesec, dva , k'o manijak sam :novine:
dobro si...ja sam nakon 4 djela od tocka totalno ohladio...previse stranica a puno ponavljanja...a bas sam mislio da cu 3 mjeseca da ocejfim sa serijalom
ja se zaletio k'o dijete :oops: zaboravivsi kako nas je debeli martin izhandrio sa igrom leda i vatre...u pravilu nista duze od trilogije ne moze vise kvalitet da odrzi :izet:
ja, kako citam 1 do 2 knjige sedmicno pomislio da sam miran jedno vrijeme sa duzim serijalom a ono samo frustracije :twisted:
doktor78

#13131 Re: Šta trenutno čitate?

Post by doktor78 »

Image
Godine 1922. boljševički sud proglašava grofa Aleksandra Rostova za nepopravljivog aristokratu i osuđuje ga na kućni pritvor u velelepnom hotelu Metropol, tačno preko puta Kremlja. Rostov, nesalomivi i duhoviti erudita, nikada u životu nije radio, a sada mora da živi u tavanskoj sobici dok se pred vratima hotela odvijaju najburnije godine ruske istorije. Neočekivano, materijalna oskudica u kojoj se zatekao omogućiće mu da uđe u mnogo veći svet emotivnih otkrića.
Lijepa knjiga.
Ima i serija sa Ewanom Mc Gregorom, ali sam odustao poslije prve epizode (jednog od glavnih likova, dakle u boljševičkoj Rusiji 20-ih godina prošlog vijeka, otjelotvorio je Afroamerikanac).
Woke sucks!
Digla_da_kreci

#13132 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Digla_da_kreci »

Raymond Carver - Where I'm Calling From

Zbirka od 37 prica koje zadiru u zivote obicnih ljudi koji se cesto bore sa siromastvom, alkoholizmom, pusenjem. Obradjuju se i teme nevjere i druge indiskrecije koje nagrizaju istrosene brakove. Zeljeti biti neko drugi ili zeljeti biti nista. Dobar je ovaj pisac, imao je velikog utjecaja i na Murakamija.

Image
GandalfSivi

#13133 Re: Šta trenutno čitate?

Post by GandalfSivi »

samsonsam wrote: 18/08/2024 16:16
Truba wrote: 18/08/2024 12:07

ja se zaletio k'o dijete :oops: zaboravivsi kako nas je debeli martin izhandrio sa igrom leda i vatre...u pravilu nista duze od trilogije ne moze vise kvalitet da odrzi :izet:
ja, kako citam 1 do 2 knjige sedmicno pomislio da sam miran jedno vrijeme sa duzim serijalom a ono samo frustracije :twisted:
Apsolutno nelos serijal, na kraju se malo oduzi (kada je Robert Jordan umro, Brandon Sanders -koji je preuzeo pisanje na zahtjev udovice) je zadnji knjigu razvukao u tri, gdje je samo konacna bitka haman kompletna zadnja knjiga, ali odlicno napisano i drzi do kraja, sa nadasve zadovoljavajucim krajem.

Za one koji nisu citali Brandon Sandersa, toplo ga preporucujem, odlican je…
Peacean

#13134 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Peacean »

Uff od Sandersa mi je Mistborn serijal među top 10 serijala koje sam pročitao a i Reckoners mi je bio odličan :thumbup:
Praetorious

#13135 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Praetorious »

Upravo dovršio dobru knjigu: John Gwynne - Senka bogova. Radnja je smještena u Vikinško okruženje, ali sa elementima fantastike: magijom i raznim (uglavnom gadnim) bićima koje imaju sklonost ka (uglavnom ljudskom) mesu. Smrt drevnih bogova čije džinovske kosti stoje kao zaštite gradova utvrđenja, nebrojene bitke vojevane kopljima, noževima, sjekirama, ponekim mačem (bili su skupi, šta ćeš), dobro vođena radnja i profilirani likovi - sve elementi koji garantiraju sate čitanja.
To je bila dobra strana priče.
Loša je da je ovo tek prva knjiga u serijalu, druga je izašla iz štampe 2022. ali ne i kod domaćih izdavača, a treća je tek u najavi da bude objavljena nekad ove godine. Dakle... hm! Prepruke za čitanje, ako se mognete strpiti do idućih nastavaka.
Izdavač je Laguna, a može se naći i u digitalnoj formi.

Image
samsonsam

#13136 Re: Šta trenutno čitate?

Post by samsonsam »

GandalfSivi wrote: 18/08/2024 21:56

Apsolutno nelos serijal, na kraju se malo oduzi (kada je Robert Jordan umro, Brandon Sanders -koji je preuzeo pisanje na zahtjev udovice) je zadnji knjigu razvukao u tri, gdje je samo konacna bitka haman kompletna zadnja knjiga, ali odlicno napisano i drzi do kraja, sa nadasve zadovoljavajucim krajem.

Za one koji nisu citali Brandon Sandersa, toplo ga preporucujem, odlican je…
moze biti da je poslije popravio utisak ali me cetvrta knjiga smorila tako da nisam nastavio sa serijalom...mozda nekad opet probam
samsonsam

#13137 Re: Šta trenutno čitate?

Post by samsonsam »

This is Gomorrah - Tom Chatfield

Image

interesantan "tehno triler" kako nazivaju recezenti...uglavnom citljivo i sjeda :izet:
¤ jelena ¤

#13138 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ¤ jelena ¤ »

Digla_da_kreci wrote: 18/08/2024 21:19 Raymond Carver - Where I'm Calling From

Zbirka od 37 prica koje zadiru u zivote obicnih ljudi koji se cesto bore sa siromastvom, alkoholizmom, pusenjem. Obradjuju se i teme nevjere i druge indiskrecije koje nagrizaju istrosene brakove. Zeljeti biti neko drugi ili zeljeti biti nista. Dobar je ovaj pisac, imao je velikog utjecaja i na Murakamija.

Image
Jedan mali kuriozitet, a ujedno i informacija za zainteresovane, u vezi sa ovim naslovom i imenom autora....

Krajem juna mjeseca u Podgorici se održava književni festival pod naslovom ,,Odakle zovem", a mjesto dešavanja je knjižara ,,Karver". :D

On topic:
Čitam ,,Ka svetioniku", V. Vulf,

de dodaj mi tog Poa ❤🤗

da malo prelistam i duušu nahranim. :D
Digla_da_kreci

#13139 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Digla_da_kreci »

¤ jelena ¤ wrote: 24/08/2024 18:55
Spoiler
Show

Image
Jedan mali kuriozitet, a ujedno i informacija za zainteresovane, u vezi sa ovim naslovom i imenom autora....
Krajem juna mjeseca u Podgorici se održava književni festival pod naslovom ,,Odakle zovem", a mjesto dešavanja je knjižara ,,Karver". :D

On topic:

de dodaj mi tog Poa ❤🤗

Kako je to lijepo da se festival i knjizara tako uklapaju sa Carverovim djelom, a i sjajna je prilika da se ljudi povezu sa njegovim radom.

Evo, za tvoju dusu. :kiss:
Image
¤ jelena ¤

#13140 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ¤ jelena ¤ »

Digla_da_kreci wrote: 24/08/2024 20:49
Spoiler
Show

Image

On topic:

de dodaj mi tog Poa ❤🤗

Kako je to lijepo da se festival i knjizara tako uklapaju sa Carverovim djelom, a i sjajna je prilika da se ljudi povezu sa njegovim radom.

Evo, za tvoju dusu. :kiss:
Image
:sretan: :srce:

Hvaaala, DDK. :kiss:
Norman

#13141 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Norman »

On topic:
Samo da znaš da nisi sama. Ja upravo čitam ovo izdanje. :)

Image

A evo i svjetionika koji je inspirisao autoricu, uslikano danas.

Image

Image
Praetorious

#13142 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Praetorious »

Image

Mark Greaney - Pod paljbom

Bivši agent CIA-e, sada slobodnjak (koga ta ista CIA želi ubiti iz nekih njima znanih razloga) prihvata posao za Ruse: ubistvo sudanskog predsjednika. Međtuim, CIA ga hvata i daje mu drugu pogodbu. No, ni jedna strana mu ne daje istinite podatke i... i onda počinje gužva koja prijeti ratom zmeđu Kine i SAD-a. Sretni završeci ne postoje u poslu - ni životu - ovih prikrivenih agenata. Ne želim ništa dalje pisati, samo da je riječ o dobrom špijunskom trileru koji ocrtava svu prljavštinu zakulisnih političkih igara.
Ko želi jednu dobru knjigu koja obiluje akcijom neka se slobodno prihvati ovog romana.
SmokingMan

#13143 Re: Šta trenutno čitate?

Post by SmokingMan »

Čini mi se na fazon Tom Klensija.
Praetorious

#13144 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Praetorious »

To su sve teme na varijacije :D
Inače je ovo druga knjiga iz serijala Sivi čovjek.
Sad sam se prihvatio nekih drugih trilera, javim kakve su knjige kad ih asimiliram. Otpor (čitanju) je uzaludan :D
GandalfSivi

#13145 Re: Šta trenutno čitate?

Post by GandalfSivi »

Zadeverao sam se oko John Jakes-a i njegove The North and South triologije (mislim da su mnoga pitanja opet aktuelna u Americi). Jako dobre serijal (barem prva knjiga, privodim je kraju), lik je genije situacija i karaktera, koje jako dobro uklapa u generalnu pricu…
sikstinajn

#13146 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sikstinajn »

Image

''U mojoj blizini ležao je seljak iz okoline Niša. Na glavi je imao šajkaču iako je bilo vruće, mjesec avgust.
-Odakle si? -pitao me.
Kad sam rekao da sam iz Sarajeva, pitao je dalje:
-A, kako ti je bre ime?
Rekao sam -Munir.
-Pa ti si, bre , čoveče, Turčin?!-više nego začuđen reče.
-Nisam Turčin , ja sam Bosanac (sad mu se ovaj pravda -opaska sixtynine).

Ma ne govori mi, vidim ja...
Ti si pravi Turčin! ...Samo ne znam kako znaš govoriti naš srpski jezik.

Pokušao sam mu objasniti ko su Bosanci po porijeklu ali to nije dopiralo do njegovog mozga.
Ostao je u uvjerenju da sam ja Turčin i više sa mnom nije govorio.

Truba

#13147 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

https://www.art-anima.com/naprsline-dis ... vlasakove/

ovo bi moglobiti dobro

Ovaj naučnofantastični distopijski roman smešten u bliskoj budućnosti, počinje spuštanjem malog sferičnog objekta na Zemlju. Sam događaj unosi veliki nemir u ljudsko društvo. Objekat levitira nekoliko centimetara iznad površine, odoleva svakom pokušaju da se pomeri ili uništi, ali niko i ništa ne izlazi iz njega. Teške vrućine su zavladale Zemljom. Ljudi, u želji da objasne ovu tajanstvenu pojavu, počinju da smišljaju najrazličitije priče o njenom nastanku i odjednom nastaje promena u društvu: dugo potiskivane frustracije, strahovi i problemi s klimatskim promenama više ne mogu da se ignorišu.

sad ovo čitam
oslije užasnog romana Kliforda Simaka Iovo na novo
Zerar Klajn Vreme nema miris

Image

ekstra zbirka...barem sudeci po 2. romanu klasicna prica o putovanju korz vrijeme u proslost gdje ekipa ide na neku planetu kako bi sprijecili razvoj sto ce olaksati u buducnosti zivot svemirskog saveza koji se zove federacija
naravno problemi
Chloe
Photo mod

#13148 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Chloe »

Jel neko čitao?

Image
CiCiban

#13149 Re: Šta trenutno čitate?

Post by CiCiban »

Bass-Ackwards od Eris Aderly
mufa1