Google Pixel Smartphones/Devices

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

1Dante1

#26 Re: Google Pixel Smartphones/Devices

Post by 1Dante1 »

Pixel 7. Totalno sam se razocarao....

Evo jedna opcija kada se koristi gesture za navigaciju. Da ides nazad svajpas ka lijevo, ali na ovom glupom uredjaju to ne mozes uraditi ako ti je tastatura aktivna i na njoj radis svajp. To mozes uraditi samo iznad tastature sto znaci da moram koristiti drugu ruku ili naprezati prst.
Plavo-bijeli

#27 Re: Google Pixel Smartphones/Devices

Post by Plavo-bijeli »

Ja htio Pixel 7 pro i sreća svoj telefon popravio jer sto vise citam sve vise vidim da pixel telefoni uvijek imaju nekakvih problema...

Koliko vidim nista ispod pixel 10 neće biti dovoljno dobro, a taj će telefon biti 3000km kako su krenuli i sa 128GB memorije, otac ih y bezobrazni...cuj telefon sa onom startnom cijenom u 2024. da krece sa 128GB
Quaresma

#28 Re: Google Pixel Smartphones/Devices

Post by Quaresma »

Plavo-bijeli wrote: 21/08/2024 14:09 Ja htio Pixel 7 pro i sreća svoj telefon popravio jer sto vise citam sve vise vidim da pixel telefoni uvijek imaju nekakvih problema...

Koliko vidim nista ispod pixel 10 neće biti dovoljno dobro, a taj će telefon biti 3000km kako su krenuli i sa 128GB memorije, otac ih y bezobrazni...cuj telefon sa onom startnom cijenom u 2024. da krece sa 128GB
svaki telefon ima probleme, zavisi samo koliko ces vremena provesti trazeci te probleme.

evo ja nosam pixel 7 pro i nemam se na sta prizaliti. na kraju krajeva, telefon koristim kao i svaki prethodni sto sam koristio.

jedna mala stvar koja me iznenadila sa pixelom, inace generalno je bio problem taj signal koji nije bio najjaci na ovim telefonima. na putu od sarajeva do bihaca sa svim telefonima prije sto sam imao znao sam gubiti signal, jos posebno ako pustam muziku s interneta, znalo je biti iritirajuce. ali nekako sa pixelom nisam gubio signal, muzika je radila citavo vrijeme. a inace cim stane mi muzika svirati, odmah znam da je nestalo interneta/signala.
spree

#29 Re: Google Pixel Smartphones/Devices

Post by spree »

Google je zakon. Slike vrhunske, ova opcija da sluša muziku oko tebe, iako na prvu bezvezna i jednostavna meni je bas korisna. Na kraju dana ako mi dodje neka pjesma u glavu samo fino provjerim na mobu. Sistem leti, bez ikakvih bugova, jedino sto se malo vise grije.
nagibSA

#30 Re: Google Pixel Smartphones/Devices

Post by nagibSA »

Mene od pixela jedino odvraca katastrofalna brzina punjenja za danasnje standarde. Ko je naucio na ultra brze punjace ne vjerujem da mu ne bi smetalo.
crnivrag

#31 Re: Google Pixel Smartphones/Devices

Post by crnivrag »

Ja ću vidjeti sljedeće godine kakvo će stanje biti i da li idem na Sony Xperia 1 VII ili Google Pixel 10 Pro.
xPaco1337

#32 Re: Google Pixel Smartphones/Devices

Post by xPaco1337 »

nagibSA wrote: 26/08/2024 21:04 Mene od pixela jedino odvraca katastrofalna brzina punjenja za danasnje standarde. Ko je naucio na ultra brze punjace ne vjerujem da mu ne bi smetalo.
Ultra brzo punjenje = baterija crkne za godinu-dvije...Ja imam iPhone 15 i dalje koristim punjac od Samsung A50, i baterija mi je eto od izaska mobitela do dan danas 100%. Sporije puni nije ništa presporo u biti okej brzina.
adsubzero

#33 Re: Google Pixel Smartphones/Devices

Post by adsubzero »

xPaco1337 wrote: 30/08/2024 08:39
nagibSA wrote: 26/08/2024 21:04 Mene od pixela jedino odvraca katastrofalna brzina punjenja za danasnje standarde. Ko je naucio na ultra brze punjace ne vjerujem da mu ne bi smetalo.
Ultra brzo punjenje = baterija crkne za godinu-dvije...
Ovo je potpuni mit i glup argument danas. Imao Xiaomi 11 ultra, spao kapacitet sa 97-98 na nekih 91% (ako se tacno sjecam) nakon vise od godinu i po. Jos ga najcesce koristio sa brzim BEZICNIM punjacem od 50W koji i vise grije nego 67W zicani. A sa druge strane stalno gledam ajfonase stavljaju slike 13-ke i 14-ke, zale se zbog nekih mizernih kapaciteta baterije. Kako kad je to telefon koji najsporije puni? Valjda bi baterija trebala da traje neograniceno!?

Tehnologije baterije su napredovale. Evo npr Oppo garantuje da ce na X7 Ultra kapacitet biti na 80% nakon 1600 ciklusa punjenja/praznjenja. Jesi svjestan koliko je to vremena? :D
Dok istovremeno npr Apple garantuje 80% nakon 1000 ciklusa za iphone 15 seriju. Ja napunim telefon za pola sata, oni cekaju 2 sata. Pa eto sam izvuci zakljucak koliko je to uopste dobar izgovor da koristis arhaicnu tehnologiju jer proizvodjac stedi na tebi.

Koristim ovaj Oppo vec 3 mjeseca i punio sam ga uvijek do vrha sa 100W punjacem (sve ono sto strucnjaci kazu da nije pozeljno). Jos uvijek sam na 100% kapaciteta. Ljudi koji koriste telefon od kako je izasao, dakle vise od pola godine, jos uvijek imaju 99-98% kapaciteta sto je najgore sto sam vidio.

Prestanite davati izgovore za skrtost proizvodjaca, sporo punjenje NIJE pozeljno!
Quaresma

#34 Re: Google Pixel Smartphones/Devices

Post by Quaresma »

navikne covjek, al da je sporo, jeste sporo

prije ovog pixela, nakratko imao oneplus 11. drasticna razlika.

sa oneplusom komotno 15-20 prije izlaska van ustekam da se napuni i to je to, telefon gotovo pun do kraja. ali da mi je to neki dealbreaker, definitivno nije.
inflames

#35 Re: Google Pixel Smartphones/Devices

Post by inflames »

Uzeo sam Pixel 8 skoro. Da se sporo puni to je tačno, još uz telefon dođe potpuno beskoristan kabl koji je sa obe strane tip C pa mi ništa ne znači bez adaptera jer nemam tip c ulaz na punjaču (Xiaomi 33W).

Xiaomi se jako brzo punio, ali mu je baterija satrana, najviše zbog loših navika koje su prouzrokovane mojim nemarom da telefon punim i koristim kako treba. Sad kad imam Pixel koji se sporo puni, ostavim telefon preko noći i uključim adaptivno punjenje, a ako je potrebno preko dana da ga dopunim jednostavno se trudim da ne diram telefon tih pola sata ili sat da se prizove sebi.

Sve u svemu da je mana jeste, ali prosto nemam problem da živim sa tim, što naravno ne znači da neko drugi neće imati.
FoolControl

#36 Re: Google Pixel Smartphones/Devices

Post by FoolControl »

naxx99 wrote: 20/08/2024 16:46 Najbolje se isplati sacekati Pixel 10 ili 11 kad budu koristili bas cipove svog dizajna. Jer i dalje koriste Samsungove Exynos cipove kao starting point za njihove Tensor cipove, a ti Exynos se inace pregrijavaju, losa im je konekcija i bas vuku bateriju. Ja imam Pixel 7 i zadovoljan sam, al sam osjetio ovo sve nabrojano
Da, sledeće godine TSMC će raditi custom chip za telefon https://www.androidauthority.com/tsmc-t ... 0-3445056/.
Ista stvar je i kod mene, imam Pixel 7, mana mu je što se grije kada je upaljen mobilni internet, modem mu pojede bateriju. Takođe, kada je u idl modu preko noći mu uzme puno baterije ~ 4-7%.
tramvajtrojka

#37 Re: Google Pixel Smartphones/Devices

Post by tramvajtrojka »

spree wrote: 26/08/2024 01:11 Google je zakon. Slike vrhunske, ova opcija da sluša muziku oko tebe, iako na prvu bezvezna i jednostavna meni je bas korisna. Na kraju dana ako mi dodje neka pjesma u glavu samo fino provjerim na mobu. Sistem leti, bez ikakvih bugova, jedino sto se malo vise grije.
Bukvalno nakon jednu godinu i mjesec dana sa 7pro ne mogu biti zadovoljniji sa telefonom sve zivo leti i što je najvažnije radi njkakvih bugova, kamera top, ugladjenost sustava vrhunska, integracija google trikova perverzija kao sto si spomenuo brze on nadje pjesmu nego kad svi ostali na iphoneu u istom trenutku upale Shazam :mrgreen:

eh jos sad preci kako na 9pro :oops:
tramvajtrojka

#38 Re: Google Pixel Smartphones/Devices

Post by tramvajtrojka »

Image

Image

I sam Google software pri obradi fotografija je nenadmasan :mrgreen:
adsubzero

#39 Re: Google Pixel Smartphones/Devices

Post by adsubzero »

Sta cine placene recenzije... Iskreno ne znam kako se ljudi i dalje loze na pixel kamere, realno su najlosije od svih flagshipa. Pa Nexus 6P od prije 8 godina je imao bolje procesiranje.
FoolControl

#40 Re: Google Pixel Smartphones/Devices

Post by FoolControl »

Algoritam za obradu fotografija na Pixel telefonima je po mom nekom mišljenju previše agresivan, pa slike izgledaju isuviše obrađene.
Gubi mi se onaj 'prirodni doživljaj' kada gledaš u sliku, opet to neko voli, stvar je ličnog dojma.

Ps. Ovo kažem jer sam upoređivao slike sa profi aparata i pixela.
Last edited by FoolControl on 03/09/2024 16:08, edited 1 time in total.
Quaresma

#41 Re: Google Pixel Smartphones/Devices

Post by Quaresma »

FoolControl wrote: 03/09/2024 15:45 Algoritam za obradu fotografija na Pixel telefonima je po mom nekom mišljenju previše agresivan, pa slike izgledaju isuviše obrađene.
Gubi mi se onaj 'prirodni doživljaj' kada gledaš u sliku, opet to neko voli, stvar je ličnog izbora.

to je istina, ne znam jesam li to ovde spominjao ili na drugoj temi. kad upalis kameru i gledas recimo osobu preko ekrana, slika top bude, cim okines i krene post processing, sve pokvari.

na iOSu ima kamera aplikacija zove se Halide. I u njoj imas opciju da se ugasi post processing. Bilo bi dobro imati nesto slicno i za Pixel.
adsubzero

#42 Re: Google Pixel Smartphones/Devices

Post by adsubzero »

Quaresma wrote: 03/09/2024 15:52
FoolControl wrote: 03/09/2024 15:45 Algoritam za obradu fotografija na Pixel telefonima je po mom nekom mišljenju previše agresivan, pa slike izgledaju isuviše obrađene.
Gubi mi se onaj 'prirodni doživljaj' kada gledaš u sliku, opet to neko voli, stvar je ličnog izbora.

to je istina, ne znam jesam li to ovde spominjao ili na drugoj temi. kad upalis kameru i gledas recimo osobu preko ekrana, slika top bude, cim okines i krene post processing, sve pokvari.

na iOSu ima kamera aplikacija zove se Halide. I u njoj imas opciju da se ugasi post processing. Bilo bi dobro imati nesto slicno i za Pixel.
Imas brate cijeli asortiman modova google kamere. Samo to treba nastimati kako valja jer Google inzinjeri ocito preferiraju da d**aju na poslu umjesto da rade svoj posao kako treba :D
adsubzero

#43 Re: Google Pixel Smartphones/Devices

Post by adsubzero »

Gubi mi se onaj 'prirodni doživljaj' kada gledaš u sliku, opet to neko voli, stvar je ličnog dojma.

Drago mi je da vidim da sto vise ljudi primjecuje ovo. Kvalitet kamera na pixelima je po meni kroz dugi niz godina isao nizbrdo, najvjerovatnije vezano za to od kako ih je Levoy napustio. Nakon Pixel 2 ili 3 je to vec pocelo da smrdi. Pa evo otvorite npr Nexus 6p recenziju od prije 8-9 godina i pogledajte koliko je to "napredovalo" od tada, a postavit cu i ja kasnije licne slike za usporedbu.

Imamo napredak u HDRu, sto je logicno, i procesiranje je sada mnogo brze, pa samim time moguce je spajati vise frejmova sto daje bolji SNR (Signal-to-Noise Ratio). Ali dodali su vise izostravanja, imaju vrlo ruzan denoise koji unistava teksture, pa drvece i trava izgledaju kao mrlje od vodenih bojica, a stalno se pojavljuju artefakti, posebno izrazeni u uslovima ekstremnog dinamickog osvjetljenja. Kod mnogih ljudi je ostala ta neka navika da je "Pixel pojam kamere", a placene recenzije samo hrane dodatno tu iluziju.
naxx99

#44 Re: Google Pixel Smartphones/Devices

Post by naxx99 »

FoolControl wrote: 03/09/2024 14:42
naxx99 wrote: 20/08/2024 16:46 Najbolje se isplati sacekati Pixel 10 ili 11 kad budu koristili bas cipove svog dizajna. Jer i dalje koriste Samsungove Exynos cipove kao starting point za njihove Tensor cipove, a ti Exynos se inace pregrijavaju, losa im je konekcija i bas vuku bateriju. Ja imam Pixel 7 i zadovoljan sam, al sam osjetio ovo sve nabrojano
Da, sledeće godine TSMC će raditi custom chip za telefon https://www.androidauthority.com/tsmc-t ... 0-3445056/.
Ista stvar je i kod mene, imam Pixel 7, mana mu je što se grije kada je upaljen mobilni internet, modem mu pojede bateriju. Takođe, kada je u idl modu preko noći mu uzme puno baterije ~ 4-7%.
Da i mene to nervira sto bas u idlu uzima silu baterije...
Evo ove sedmice mami za poklon uzeo Redmi Note 13 4G i jos uvijek je kod mene dok se ne vrati s odmora, a stid me koliko baterija dobro drzi znaci na idle izgubi skroz malo :-)
Quaresma

#45 Re: Google Pixel Smartphones/Devices

Post by Quaresma »

adsubzero wrote: 03/09/2024 17:06
Quaresma wrote: 03/09/2024 15:52

Imas brate cijeli asortiman modova google kamere. Samo to treba nastimati kako valja jer Google inzinjeri ocito preferiraju da d**aju na poslu umjesto da rade svoj posao kako treba :D
ima, ali nemam apsolutno volje skidati razne apk.eve i testirati.
FoolControl

#46 Re: Google Pixel Smartphones/Devices

Post by FoolControl »

adsubzero wrote: 03/09/2024 17:18

Drago mi je da vidim da sto vise ljudi primjecuje ovo. Kvalitet kamera na pixelima je po meni kroz dugi niz godina isao nizbrdo, najvjerovatnije vezano za to od kako ih je Levoy napustio. Nakon Pixel 2 ili 3 je to vec pocelo da smrdi. Pa evo otvorite npr Nexus 6p recenziju od prije 8-9 godina i pogledajte koliko je to "napredovalo" od tada, a postavit cu i ja kasnije licne slike za usporedbu.

Imamo napredak u HDRu, sto je logicno, i procesiranje je sada mnogo brze, pa samim time moguce je spajati vise frejmova sto daje bolji SNR (Signal-to-Noise Ratio). Ali dodali su vise izostravanja, imaju vrlo ruzan denoise koji unistava teksture, pa drvece i trava izgledaju kao mrlje od vodenih bojica, a stalno se pojavljuju artefakti, posebno izrazeni u uslovima ekstremnog dinamickog osvjetljenja. Kod mnogih ljudi je ostala ta neka navika da je "Pixel pojam kamere", a placene recenzije samo hrane dodatno tu iluziju.
Slažem se sa svim navedenim, sve si rekao. Trebali su Levoy-a zadržati po svaku cijenu jer je znao i radio prave stvari što se tiče kamera. Meni se ne da zumirati više u slike, zato što svaka izgleda kao da je neko crtao vodenim bojama, neprirodno za pojam 'digitalna fotografija'. Mislim da trenutni ljudi koji rade u odjelu za kameru ne znaju zapravo šta rade, totalno su se pogubili u algoritmima, procesuiranju, AI-u, kao da nema prave osobe koja bi ih usmjerila na ono što treba popravit, tj. fokus na neke elementarne stvari, npr. prebacivanje sa main, ultrawide/telephoto da radi glatko, kod njih i dalje ta tranzicija trza, a to datira od Pixela 4, a evo i novom Pixelu 9 to još uvijek nije popravljeno, a da ne pričam ostale (krupnije) stvari ...
adsubzero

#47 Re: Google Pixel Smartphones/Devices

Post by adsubzero »

FoolControl wrote: 03/09/2024 22:04
adsubzero wrote: 03/09/2024 17:18

Slažem se sa svim navedenim, sve si rekao. Trebali su Levoy-a zadržati po svaku cijenu jer je znao i radio prave stvari što se tiče kamera. Meni se ne da zumirati više u slike, zato što svaka izgleda kao da je neko crtao vodenim bojama, neprirodno za pojam 'digitalna fotografija'. Mislim da trenutni ljudi koji rade u odjelu za kameru ne znaju zapravo šta rade, totalno su se pogubili u algoritmima, procesuiranju, AI-u, kao da nema prave osobe koja bi ih usmjerila na ono što treba popravit, tj. fokus na neke elementarne stvari, npr. prebacivanje sa main, ultrawide/telephoto da radi glatko, kod njih i dalje ta tranzicija trza, a to datira od Pixela 4, a evo i novom Pixelu 9 to još uvijek nije popravljeno, a da ne pričam ostale (krupnije) stvari ...
On razvija Adobe kameru sto moram priznati da nestrpljivo ocekujem na sta ce liciti, a imam visoka ocekivanja obzirom o kome se radi.

Da u pravu si za te tranzicije, ne mogu da vjerujem da to jos nisu ustimali. Pa ovaj Oppo je spram Pixela svjetlosnim godinama ispred. I kad mi neko kaze gledaj dxomark ovo ono...
inflames

#48 Re: Google Pixel Smartphones/Devices

Post by inflames »

Al' ga napljuvaste za sve pare, moje mišljenje je da Pixel pravi prirodnije fotografije od konkurenata npr. S24.

Baš suprotno, na Pixelu mi fotografije izgledaju manje obrađeno.
adsubzero

#49 Re: Google Pixel Smartphones/Devices

Post by adsubzero »

Vivo X100 Ultra, iPhone 15PM, Pixel 9 Pro XL ovim redoslijedom.
Spoiler
Show
Image
Image
Image

Image
Image
Image
Prve 3 slike su portrait mod, a druge 3 su telefoto kamere u normalnom modu. Mrzim inace "portret mod", ali eto ljudi koriste i to. Prirodni bokeh na ovoj 4. slici od Viva je nevjerovatan. :-)

Ovdje jos fali Oppo X7 Ultra koji je definitivno kralj za fotografije ljudi, a dobro bi bilo vidjeti i S24 ultra i mozda Xiaomi 14 Ultra. Ima dosta ovih poredjenja, postavit cu i ove druge kad naletim.

Da skratim pricu, kad poredis ko je bolji od Pixela i iPhone-a (i jos slobodno da dodamo tu i Samsung) to dodje nesto kao para-olimpijada, bez uvrede ikome.
inflames

#50 Re: Google Pixel Smartphones/Devices

Post by inflames »

Pričam o Pixelu 8, S24 i iPhoneu zato što je tema Pixel (između ostalog), a u sličnom cjenovnom rangu su. Pixel 8 trenutno može da se kupi za nekih 500 evra.

Čuj "paraolimpijada", to mi je malo elitistički izjaviti, pogotovo što implicira da se svi telefoni bace u isti koš. To što si nabrojao je super, ali ne vidim kako mijenja išta od navedenog.
Post Reply