Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vjeshalica

#12701 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by vjeshalica »

nivla wrote: 29/08/2024 23:06
vjeshalica wrote: 29/08/2024 20:42 Dok imaju kolektivna mjerila NEMA RACIONALNE POTROSNJE VODE.
kad individualna budu klepala majmune po ustima mozda ze dodje tobe
ja sam u stanu ugradio vodomjer racun od 16 do 30 maraka, uglavnom zbog ljenosti ovih iz vodovoda da ocitaju daljinski stanje brojila pa npr salju pola godine da sam trosio po 14 kubika pa onda posalju da sam potrosio 25 kubika pa onda salju taj veliki racun do datuma kad im bude cejf da ocitaju ponovo stanje brojila
Jos jedan javasluk samo sa ciljem pljacke i da ogade nekome vodomjer samo da ga ne bi koristio odnosno da koristi kolektivni da i tu mogu pljackati nemilice i obezbijediti neplatisama doseljenickim da rade sta hoce.
EU ima standard ,individualni mjeraci pa bujrum,morace i ovdje.
problemnatravunu

#12702 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by problemnatravunu »

pemanapemani wrote: 28/08/2024 22:39 Nije cestita dugotrajna kisa pala od marta, a zima bez snijega. Redukcije 4 sata iza ponoci. Stvarno ne razumijem razlog za ovoliku kuknjavu.

Nikad u Sarajevu nije bila bolja situacija sa vodom, ako izuzmemo trenutnu susu.
Govorim sa pozicije gradjanina. Zadnjih 3 godine mogu nabrojati na prste ruke kada je nestalo vode, za razliku od vremena kada smo bili taoci tala oko cijevi i bukvalno godinama trpili redukcije.

Koliko kmecanja oko nesposobnosti uprave Vodovoda, prije tri godine najavljivali kataklizme i apokalipse, ovakvi, onakvi..., a voda jos uvijek tece.

Recimo, radim posao gdje cesto kontaktiram sa komunalnim sluzbama. Ovo danas je po meni veliki iskorak u odnosu od prije 5, 6 godina.
2017., radnik vodovoda mi u povjerenju rekao da pokusam rasljama otkriti curenje vode na dovodnoj cijevi u objekat, jer ce oni tesko skontati gdje curi. Sto je najapsurdnije, raslje su fakat otkrile curenje. :shock:

Ovo danas je 30% bolje.
Hah , ha to sa rašljama , bio sam skeptik oko toga , dok mi jednom jedan prijatelj dok smo bili na roštiljanju počeo pričati o tome ,
i onda kasnije napravili rašlje od žice i probavali , i to zaista radi
nepass1

#12703 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by nepass1 »

Jutros na posao nema vode :-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12704 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Truba »

problemnatravunu wrote: 30/08/2024 06:48
pemanapemani wrote: 28/08/2024 22:39 Nije cestita dugotrajna kisa pala od marta, a zima bez snijega. Redukcije 4 sata iza ponoci. Stvarno ne razumijem razlog za ovoliku kuknjavu.

Nikad u Sarajevu nije bila bolja situacija sa vodom, ako izuzmemo trenutnu susu.
Govorim sa pozicije gradjanina. Zadnjih 3 godine mogu nabrojati na prste ruke kada je nestalo vode, za razliku od vremena kada smo bili taoci tala oko cijevi i bukvalno godinama trpili redukcije.

Koliko kmecanja oko nesposobnosti uprave Vodovoda, prije tri godine najavljivali kataklizme i apokalipse, ovakvi, onakvi..., a voda jos uvijek tece.

Recimo, radim posao gdje cesto kontaktiram sa komunalnim sluzbama. Ovo danas je po meni veliki iskorak u odnosu od prije 5, 6 godina.
2017., radnik vodovoda mi u povjerenju rekao da pokusam rasljama otkriti curenje vode na dovodnoj cijevi u objekat, jer ce oni tesko skontati gdje curi. Sto je najapsurdnije, raslje su fakat otkrile curenje. :shock:

Ovo danas je 30% bolje.
Hah , ha to sa rašljama , bio sam skeptik oko toga , dok mi jednom jedan prijatelj dok smo bili na roštiljanju počeo pričati o tome ,
i onda kasnije napravili rašlje od žice i probavali , i to zaista radi
Meni je stari dovodio nekog 1987
U stan da vidi podzemne vode...i rasored kreveta
Meni to sega bilo
I sad mi je
vjeshalica

#12705 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by vjeshalica »

Problematizira se nespremnost i neorganizovanost, a ne klimatoloske promjene. Papci su mislili izgradnjom objekata po planinama da cejfe zimi, s tom razlikom da nece vise ni snijega biti. Po Jahorini rastu mediteranske biljke.
Sve je to jedan dio price, ali drugi dio price koji se sakriva klimatoloskim promjenama, su nelegalna gradnja, neprosirenje mreze,neobnavljanje,prenaseljavanje itd....to je ono sto papci nece da shvate i krajnji domet i autoritet je sta kazu javne prostitutke a ne struka.
Ista Vlada KS je otrala supak sa nezadovoljstvom prilikom izgradnje pumpe u vodozastitnoj zoni.
Tako da racunali su lopovi, Arapi ce svakako kupovati flasiranu vodu, tako i da kad se ostane bez nje nije kakva steta a kisa ce morati pasti. Privincijalska demagogija.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/dekan-p ... /komentari
Haris.ba

#12706 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

vjeshalica wrote: 30/08/2024 06:44

Jos jedan javasluk samo sa ciljem pljacke i da ogade nekome vodomjer samo da ga ne bi koristio odnosno da koristi kolektivni da i tu mogu pljackati nemilice i obezbijediti neplatisama doseljenickim da rade sta hoce.
Na koga mislis da ce morati i ovdje?

Posto je ugradnja vodomjera pala na vlasnika stana.
Jedno 10 puta do sada raspravljeno i objasnjeno ovdje sta je cije.
vjeshalica

#12707 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by vjeshalica »

Haris.ba wrote: 30/08/2024 08:58

Pa jel treba vodomjer dati dzaba?
Sta mislis da onaj ko kupuje stan u novoj zgradi da mu u cijenu nisu ukalkulisani mjeraci za energente? Plati pa se klati.
U svim novim zgradama imas svoje pa trosi SVOJE a ne tudje. Takav princip socijalisticki ne postoji u EU, da placas tudje. Ako hoce u EU morace naci nacina da svakome obezbijede da plati svoje a ne tudje.
Nije poenta u raspravama poenta je u bezobrazlucima i javasluku i htijenju cuvanja socijalnog mira preko tudje kicme.
VladaFBiH

#12708 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by VladaFBiH »

vjeshalica wrote: 30/08/2024 09:10
Haris.ba wrote: 30/08/2024 08:58

Pa jel treba vodomjer dati dzaba?
U svim novim zgradama imas svoje pa trosi SVOJE a ne tudje. Takav princip socijalisticki ne postoji u EU, da placas tudje. Ako hoce u EU morace naci nacina da svakome obezbijede da plati svoje a ne tudje.
Nije poenta u raspravama poenta je u bezobrazlucima i javasluku i htijenju cuvanja socijalnog mira preko tudje kicme.
nije jedan već 2 ili 3 vodomjera u većini stanova (svaka vertikala mora imati svoj - samo nove zgrade imaju "jednocijevni" sistem) tako da nema ekonomske računice ugradnje istih dok je voda ovako jeftina a neće se isplatiti ni kada bude 2-3x skuplja
vjeshalica

#12709 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by vjeshalica »

VladaFBiH wrote: 30/08/2024 09:12

nije jedan već 2 ili 3 vodomjera u većini stanova (svaka vertikala mora imati svoj - samo nove zgrade imaju "jednocijevni" sistem) tako da nema ekonomske računice ugradnje istih
Ima ekonomska racunica prijaviti 1, a da u stanu bude 4 i da fantomski potrosaci trose neracionalno i ne placaju. Uvijek je tako bilo.
VladaFBiH

#12710 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by VladaFBiH »

vjeshalica wrote: 30/08/2024 09:13

nije jedan već 2 ili 3 vodomjera u većini stanova (svaka vertikala mora imati svoj - samo nove zgrade imaju "jednocijevni" sistem) tako da nema ekonomske računice ugradnje istih
Ima ekonomska racunica prijaviti 1, a da u stanu bude 4 i da fantomski potrosaci trose neracionalno i ne placaju. Uvijek je tako bilo.
to je druga stvar ali dok je potrošnja u rangu 6-7m3 po prijavljenom stanaru ti se nalaziš u prosjeku potrošnje tako da ti "fantomski" nisu uticali a ako je više PEV ima pravo da prijavi broj stanara ViK-u bez obzira šta vlasnik kaže a vlasnik može dati izjavu da nema nikoga ako želi ali se onda može i tužiti jer je dao izjavu pod moralnom i krivičnom odgovoronošću
Last edited by VladaFBiH on 30/08/2024 09:18, edited 1 time in total.
vjeshalica

#12711 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by vjeshalica »

VladaFBiH wrote: 30/08/2024 09:15

to je druga stvar ali dok je potrošnja u tangu 6-7m3 po prijavljenom stanaru ti se nalaziš u prosjeku potrošnje tako da ti "fantomski" nisu uticali a ako je više PEV ima pravo da prijavi broj stanara ViK-u bez obzira šta vlasnik kaže a vlasnik može dati izjavu da nema nikoga ako želi ali se onda može i tužiti jer je dao izjavu pod moralnom i krivičnom odgovoronošću
:lol:

Pd sutra pravna drzava. Prijeti zakon i zatvorom pa ljudi rade sta hoce. De boga ti ko to hoda po sudu dokazuje ?
Haris.ba

#12712 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

Ja sam prepravio instalaciju da mogu skopcati vodomjere. Moram 2. Dobijam najvise 30KM vode. Kako se meni isplati vodomjer? Jedino da je stan dugorocno prazan.

I najveci je problem sta nakon 5 godina. Hoce li mi doci reci ne vazi ti vise taj vodomjer, treba drugi.

Moram dati 1000KM. 300KM godisnje mi je potrosnja vode. Isplati mi se nakon haman 4 godine praznog stana.

Imam jarana po kucama. Niko im kazu vodomjer nije dirao 20 godina. O cemu se tu radi?
Last edited by Haris.ba on 30/08/2024 09:23, edited 3 times in total.
VladaFBiH

#12713 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by VladaFBiH »

vjeshalica wrote: 30/08/2024 09:18
VladaFBiH wrote: 30/08/2024 09:15

to je druga stvar ali dok je potrošnja u tangu 6-7m3 po prijavljenom stanaru ti se nalaziš u prosjeku potrošnje tako da ti "fantomski" nisu uticali a ako je više PEV ima pravo da prijavi broj stanara ViK-u bez obzira šta vlasnik kaže a vlasnik može dati izjavu da nema nikoga ako želi ali se onda može i tužiti jer je dao izjavu pod moralnom i krivičnom odgovoronošću
:lol:

Pd sutra pravna drzava. Prijeti zakon i zatvorom pa ljudi rade sta hoce. De boga ti ko to hoda po sudu dokazuje ?
niko, i to jeste problem jer se niko neće da zamjera "komšiji" a komšija sve uzjahao i boli ga ona stvar, sve dok je voda ovako jeftina neće se ništa promijeniti ali čim račun za vodu bude po člano 20-30KM vidjet ćeš kako se mijenjaju stvari
VladaFBiH

#12714 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 30/08/2024 09:20 Ja sam prepravio instalaciju da mogu skopcati vodomjere. Moram 2. Dobijam najvise 30KM vode. Kako se meni isplati vodomjer? Jedino da je stan dugorocno prazan.
ma ni tad se ne isplati jer, čini mi se, da ga moraš mijenjati svakih 6. godina
vjeshalica

#12715 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by vjeshalica »

Nije vodomjeru cijena milijarda
Haris.ba

#12716 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

vjeshalica wrote: 30/08/2024 09:29 Nije vodomjeru cijena milijarda
Oko 400KM su mi trazili za vodomjer.

2 vodomjera, ruke za ugradnju....

Kod roditelja mi je samo jedan vodomjer. Isteko im onaj stari, pa ih prebacili na potrosnju po clanu. Sad im jos manji racun nego kad su imali vodomjer.
Kako njih natjerati da ugrade?
vjeshalica

#12717 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by vjeshalica »

Haris.ba wrote: 30/08/2024 09:32
vjeshalica wrote: 30/08/2024 09:29 Nije vodomjeru cijena milijarda
Oko 400KM su mi trazili za vodomjer.

2 vodomjera, ruke za ugradnju....

Kod roditelja mi je samo jedan vodomjer. Isteko im onaj stari, pa ih prebacili na potrosnju po clanu. Sad im jos manji racun nego kad su imali vodomjer.
Kako njih natjerati da ugrade?
Kad drzava odluci da svi moraju imati onda ces poslusati bez pogovora.
Haris.ba

#12718 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

vjeshalica wrote: 30/08/2024 09:35 Kad drzava odluci da svi moraju imati onda ces poslusati bez pogovora.
Slazem se. Drzava moze natjerati.

Drzava koja ne moze popraviti curenje ciste vode mjesecima ispred zgrada...
last mohicans

#12719 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by last mohicans »

Ne znam da postoji stan sa 4 vertikale, pa ni 3. Uglavnom jedna, do dvije. Do mene stan 42 m2 jedan vodomjer, jedna vertikala. Ja sebi ugradio jedan, prespojio svu mrezu na jednu vertikalu prilikom renoviranja stana i ugradio vodomjer prije 14 god, al sam ga kasnije morao zamijeniti novim i skupiti preko 50% potpisa stanara da bi ga šupci iz ViKa aminovanli. Treba početi razmišljati o novim izvoristima, to je realnost i ganjati EU transe i kredite. Mrezu konstantno mijenjati, krpljenje kvarova je kratkog daha. Pa pogledajte nase padinske ulice, ljudi moji, svako 2-3 metra kocka asfalta gdje kopano.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#12720 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by JoseMujica »

vjeshalica wrote: 30/08/2024 07:48

Problematizira se nespremnost i neorganizovanost, a ne klimatoloske promjene. Papci su mislili izgradnjom objekata po planinama da cejfe zimi, s tom razlikom da nece vise ni snijega biti. Po Jahorini rastu mediteranske biljke.
Sve je to jedan dio price, ali drugi dio price koji se sakriva klimatoloskim promjenama, su nelegalna gradnja, neprosirenje mreze,neobnavljanje,prenaseljavanje itd....to je ono sto papci nece da shvate i krajnji domet i autoritet je sta kazu javne prostitutke a ne struka.
Ista Vlada KS je otrala supak sa nezadovoljstvom prilikom izgradnje pumpe u vodozastitnoj zoni.
Tako da racunali su lopovi, Arapi ce svakako kupovati flasiranu vodu, tako i da kad se ostane bez nje nije kakva steta a kisa ce morati pasti. Privincijalska demagogija.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/dekan-p ... /komentari
tamo negdje oko 2000 godine radili neke projekte i između ostalih nam trebali ovi iz olimpijskog komiteta BiH ...i tu upoznam jednog čikicu, koji je bio uključen u organizaciju olimpijade...i kaže čovjek da su tada (krajem 70-tih) radili geološka ispitivanja komplet područja Sarajeva i da se pokazalo da su Bjlešanica i igman mahom od poroznog krečnjaka, koji je visoko propusan. Kaže da su sipali neku obojenu tekućinu gore na planini i ona se sutra pojavi na Vrelu Bosne.

I kaže čovjek da je zbog toga na području Igmana i Bjelašnice bila zabranjena gradnja, a da je ono malo objekata što je izgrađeno, imalo najkvalitetnije urađeni kanalizacijski sistem u SFRJ.

Mogli su se i partizani praviti ludi i glupi pa gore hekati vikendice, ali nisu...to je čekalo čobane gladnih očiju
VladaFBiH

#12721 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by VladaFBiH »

last mohicans wrote: 30/08/2024 09:39

Ne znam da postoji stan sa 4 vertikale, pa ni 3. Uglavnom jedna, do dvije. Do mene stan 42 m2 jedan vodomjer, jedna vertikala. Ja sebi ugradio jedan, prespojio svu mrezu na jednu vertikalu prilikom renoviranja stana i ugradio vodomjer prije 14 god, al sam ga kasnije morao zamijeniti novim i skupiti preko 50% potpisa stanara da bi ga šupci iz ViKa aminovanli. Treba početi razmišljati o novim izvoristima, to je realnost i ganjati EU transe i kredite. Mrezu konstantno mijenjati, krpljenje kvarova je kratkog daha. Pa pogledajte nase padinske ulice, ljudi moji, svako 2-3 metra kocka asfalta gdje kopano.
kod mene su 3 - kuhinja, WC i kupatilo na drugom kraju stana a većina prijeratnih stanova (jednosobni i dvosobni) su 2 vertikale i to kuhinja i kupatilo/wc - maltene ne postoje sa jednom jer bi to značilo da WC/Kupatilo i kuhinja dijele zid
Haris.ba

#12722 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

Ne znam da postoji stan sa 4 vertikale, pa ni 3.
Kod mene su 4. Prespojio na 2.
last mohicans

#12723 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by last mohicans »

VladaFBiH wrote: 30/08/2024 09:48

kod mene su 3 - kuhinja, WC i kupatilo na drugom kraju stana
Jel imaš 3 ventila, to mi je nemoguće, ja sam radio nekad davno te vertikale s majstorima. Gdje wc i kupatilo, je obično ista vertikala. Dijele se na vertikalu za kuhinju i kupatilo. Koliki je stan?
last mohicans

#12724 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by last mohicans »

Haris.ba wrote: 30/08/2024 09:50

Ne znam da postoji stan sa 4 vertikale, pa ni 3.
Kod mene su 4. Prespojio na 2.
Koliki je stan?
Haris.ba

#12725 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

last mohicans wrote: 30/08/2024 09:51 Koliki je stan?
Ima 2 kupatila. Vodokotlici imaju posebne vertikale. Zasto, ne znam.
Post Reply