Hrmpallier wrote: ↑27/07/2024 00:52
Izvin'te, a šta je to PRETIS proizvodio do dolaska Nikušića ?
Prašak za pecivo ? Četkice za čišćenje ispod nokata ?
Nanicu im nataknem, pa to im je posao.
Ah, da. I haubica "designed by SPRD, from Belgrade", za odbranu Bosne "za ne daj bože".
4739 put. Vez Beograda i njegovog SPRD-a, ti ubožnici nisu u intelektualnoj moći napraviti špagicu za okidanje topa/haubice, baš kao ni platnenog pokrivača usta artiljerijske cijevi.
Mi nismo u moći da napravimo saFun, šampon, kalodont, ..... puding, sladoled, a pravili bi samohodnu haubicu. Ni manje ni više.
Ta man'te
Umalo da zaboravim da se predstavim našim 155 patriJotima.
Četnik sa dna kace
Kako mene citira ovdje kad ja ne napisa nista
Pretis nije radio haubicu, vec BNT i to je bio pokusaj razvijanja prototipa i pokusaja da se sa jednim bajom iz BG koji se vrti oko namjenske razvije nesto sto bi se plasiralo na strana trzista. Haubica je bila produkt BNT, a leziste i kamion Jugoimporta. Zainteresovani navodno bili Pakistanci, a na kraju se tehnika prepisala i razvila se srpska NORA.
Nije tacno da mi nismo u stanju napraviti 155 haubicu, remontaza istih se radila za Amere u BNT. Za samohodnu haubicu, najveci problem je bio na kakav i koji je kamion staviti. E tako je nastala prica o prvoj bosanskoj samohodnoj haubici.
Elem u nasoj namjenskoj, postoji duga lista mesetara, od bivsih politickih aktera, aidovaca, preprodavaca, pa do stranih interesa u njoj.
Da bi izvezao jedan metak iz BIH moras 20tak i kusur dokumenata izvaditi. Cak sam svojevremeno i posjedovao tu dokumentaciju. Tek jedna logisticka firma je u stanju da osigura transport naseg naoruzanja van i sve to uz amin prvenstveno Amera koji imaju veliku kontrolu na same procese izvoza oruzja, cak isti uticu i na samu vlast, nase firme namjenske industrije, pa sve one mesetare oko namjenske industrije koji bi da kao preprodavaci prodaju njeno oruzje.