SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

kB27

#83651 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 20:08, edited 1 time in total.
vjeshalica

#83652 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

kB27 wrote: 16/08/2024 22:25
Haris.ba wrote: 16/08/2024 22:21
kB27 wrote: 16/08/2024 22:17 Stvarno pitas sto je alarmantno, ili je cilj kontrirati po svaku cijenu?
Ti shvatas da mi jos nalazimo bombe iz Drugog Svjetskog po sred grada?

Svako podrucje koje je bilo minirano se smatra opasnim. Nema tu svrljanja. To ono - ulazis na vlastitu odgovornost.
Cim poredis to dvoje jasno je koliko znas na navedenu temu.

Ok. Reci to radnicima koji kose Jevrejsko groblje. Ili djeci na igralistima na Kovacicima. Ili takodjer radnicima koji kose korito Miljacke. Mozda nekome spasis zivot.

Pricamo potencijalno o stranom turisti, je li trebao znati gdje su bila minska polja? Znas li ti gdje su sve bila u okolini Sarajeva? Zna li iko napamet? Sranje kroz gusto granje, nista drugo.
Hah, pa znaju se "sumnjive" zone, mislis da je svako toliki levat da ne zna gdje je ko bio i sta je radio osim novokomponovanih helankaša koje ni rođena mater ne zanima?
Normalno da turista mora biti upoznat, ako domaćin je pošten i ne prikriva zarad interesa činjenice. ZTašto bi bila obaveza nekog komentatora na forumu da zna kad imaju ljudi ciji je to posao?
drug_profi

#83653 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Tek sam poslije rata saznao da sam jedno 20-30 puta serbez kroz minsko polje kratio prema kuci sa linije.
Svaki put izgleda fulio minu, slu zato nisam osinjak jednom. Ujelo me jedno 10 puta za nogu jer su mi ufurale u nogavicu. I tako skakucuci opet nisam pogodio nista.
HelaS

#83654 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

kB27 wrote: 16/08/2024 07:32
HelaS wrote: 15/08/2024 23:57 Jedino pravilo koje treba uspostaviti u vožnji romobilima je starost njihovih vozača - ne ispod 18 godina. Sve ostalo je besmisleno i neprovodivo, naročiti tablice, kojima nema mjesta na njima. Nesreće, žrtve i sl. je samo kolateral, nažalost.
Urnebes.

A1 kategorija moze prije punoljetstva, elektricni romobil ne moze? Provodivo je kontrolisati godiste na romobilu? :lol:

Za tablice nema mjesta? :lol:
Spoiler
Show
Image
Image
Žao mi je što nemam toliko dokonog vremena i što "ne spavam" na forumu, pa ne mogu pravovremeno odgovoriti na ovakav besmislen komentar: Ne, postavljati tablice na romobile je nemoguće. Nema smisla, a i morao bi se mijenjati jedan od relevantnih zakona.
kB27

#83655 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kB27 »

...
HelaS

#83656 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

kB27 wrote: 17/08/2024 09:35 Steta sto nisi jos malo vise zauzet; ponekad je bolje sutiti.
Bar nisam svakom loncu poklopac
kB27

#83657 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kB27 »

...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#83658 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

kB27 wrote: 16/08/2024 22:21
Ekvatorijal wrote: 16/08/2024 22:18 Ako su gore neočišćena minska polja, zašto nisu obilježena.
Po podacima zvanicnih institucija (BHMAC i EUFOR) na tom dijelu vise NEMA minsko sumnjivih podrucja. Rekao bih da je to alarmantno ali ne smijem. :-)

Tacno na tom mjestu oznacene su zone oznakom "Cleared area", postavio sam isjecak mape iznad.

I onda tamo gdje sam pronasao te mape, stoji:
Samo 60% minskih polja je identifikovano do danas.
:zoka:

Analognim tumacenjem iste te mape, "ne treba se cuditi" ako neko na Debelom brdu, Jevrejskom groblju, Kovacicima, Grbavici, itd. stane na minu.
Prije par godina covjek je poginuo iza placa Pantera, prekoputa Wize.

Kopao je nesto na obali Miljacke pijukom i direktno potrefio u rucnu bombu koju je najvjerovatnije sama rijeka nanijela poslije poplave.

Ovakve stvari se desavaju i desavace se ko zna koliko godina u buducnosti.
kB27

#83659 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kB27 »

...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#83660 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Pa dobro, ali i kada kazu da su ociscene opet postoji sansa da je neka zaostala. Bara ja tako i uvijek sam tako rezonovao.

Obim ratovanja i koristenja tih sredstava je bio dramaticno veliki da je zdrav razum i na ociscenom terenu biti sa dozom opreza.
kB27

#83661 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kB27 »

...
moimoi

#83662 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

Ocistili su vjerovatno one za koje su karte imali… nazalost uvijek imas idiota koji postave mine a da in ne zavedu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#83663 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

nama je pričo Sočo neki general 1998. na vojnoj obuci mapa mina upisana u knjigu kaže
sjeverno od stare kruške na 5 metara stavljene 3 mine
došli razminiravat 1996-1997 neko 1994 oborio drvo i panj izvadili za loženje
nidje ni d od drveta
Optimus09

#83664 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Optimus09 »

Ima li neki rok da mine postanu defektne,da ih korozija sredi?
Bez smijanja,mine sam samo na tv vidio :)
drug_profi

#83665 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Neke stare da, ali novije teško.
Mi smo npr. Kopajuci rov na Mojmilu nasli desetak 7,9 mauzer metaka. G.p. 1937. Samo kapisla otisla, a barut ispravan.
zdruzdjo

#83666 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

Tamo negdje 2019-te idem sa drugom na nekakvo planinsko setanje. Krecemo sa bjelasnice pa cemo se spustati(negdje i penjati) do sela jablanica kod kijeva drugu na vikendicu. Uglavnom super bilo, vazdan setnja sjedenje uz put, malo meza.... Usput turista iz svakakvih zemlja srecemo u setnji, vozanju biciklima, quad-ovima, djece.....
Citavo vrijeme pratimo navigaciju i pri samom kraju nekih 2-3 kilometra od glavne dzade dolazimo na serpentinu. Nigdje nikakvog znaka o minama s glave. Fakat uvijek pazim na to ako sam negdje u prirodi.
Skontamo da cemo bezveze serpentinom obilaziti te odlucimo da poprijecimo kroz sumu i usput naberemo gljiva jer je sezona i bas ih je i bilo usput.
Super idemo pitoma suma, i na jednom mjestu sumu se razvojimo jedan od drugog nekih 20-30 metara beruci gljive.
Na jednom mjestu saginjem se da uberem gljivu i odmah pored ruke skontam zelenu zicu od potezne mine. uspssss. uspravim se i na metar od mene lezi svaljena potezna mina. Struhnuo kolac na koju je bila montirana.
Znam iz ratne obuke, da mineri su znali duz potezne zice i oko same takve mine poredati par "pastetica" da bi se otezalo/onemogucilo eventualno razminiravanje. u jeee te.
Uslikam jer nema sanse da ce mi iko vjerovati, lagano se okrenem, pomolim svim znanim i neznanim Bogovima i polako istim putem nazad koliko sam god mogao potrefiti kuda sam dosao do te tacke. Razderem se na sav glas jaranu da pazi dobro i da pokusa da se vrati istim putem kuda je dosao. izadjemo na cestu serpentine blijedi ko krpe obojica. lezimo na cesti polumrtvi. NIGDJE ZNAKA O MINAMA. Par setaca dolazi i spremaju se istim putem kroz sumu kao i mi. NE ZA BOGA MILOGA odvratimo ih.
Nakon sto smo dosli do nekog naselja, neki domacin pred kucom. reko jarane ovo ovdje ima mina a nigdje znaka. Kaze ma ovi sto su izvlacili drva poskidali, a i bili su demineri prije godinu i pregledali, kazu cisto.
Reko zovi odmah muriju, evo ima jos mina a nema nikakvih znakova, zaginuti ce neko.
Tako da od tada se ne zavlacim nigdje gdje su bile linije i slicno. Doooobro utabanim i poznatim stazama bez obzira sta ko rekao da li je deminirano ili nije.
Image

Image
HelaS

#83667 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

zdruzdjo wrote: 18/08/2024 08:18 Tamo negdje 2019-te idem sa drugom na nekakvo planinsko setanje. Krecemo sa bjelasnice pa cemo se spustati(negdje i penjati) do sela jablanica kod kijeva drugu na vikendicu. Uglavnom super bilo, vazdan setnja sjedenje uz put, malo meza.... Usput turista iz svakakvih zemlja srecemo u setnji, vozanju biciklima, quad-ovima, djece.....
Citavo vrijeme pratimo navigaciju i pri samom kraju nekih 2-3 kilometra od glavne dzade dolazimo na serpentinu. Nigdje nikakvog znaka o minama s glave. Fakat uvijek pazim na to ako sam negdje u prirodi.
Skontamo da cemo bezveze serpentinom obilaziti te odlucimo da poprijecimo kroz sumu i usput naberemo gljiva jer je sezona i bas ih je i bilo usput.
Super idemo pitoma suma, i na jednom mjestu sumu se razvojimo jedan od drugog nekih 20-30 metara beruci gljive.
Na jednom mjestu saginjem se da uberem gljivu i odmah pored ruke skontam zelenu zicu od potezne mine. uspssss. uspravim se i na metar od mene lezi svaljena potezna mina. Struhnuo kolac na koju je bila montirana.
Znam iz ratne obuke, da mineri su znali duz potezne zice i oko same takve mine poredati par "pastetica" da bi se otezalo/onemogucilo eventualno razminiravanje. u jeee te.
lagano se okrenem, pomolim svim znanim i neznanim Bogovima i polako istim putem nazad koliko sam god mogao potrefiti kuda sam dosao do te tacke. Razderem se na sav glas jaranu da pazi dobro i da pokusa da se vrati istim putem kuda je dosao. izadjemo na cestu serpentine blijedi ko krpe obojica. lezimo na cesti polumrtvi. NIGDJE ZNAKA O MINAMA. Par setaca dolazi i spremaju se istim putem kroz sumu kao i mi. NE ZA BOGA MILOGA odvratimo ih.
Nakon sto smo dosli do nekog naselja, neki domacin pred kucom. reko jarane ovo ovdje ima mina a nigdje znaka. Kaze ma ovi sto su izvlacili drva poskidali, a i bili su demineri prije godinu i pregledali, kazu cisto.
Reko zovi odmah muriju, evo ima jos mina a nema nikakvih znakova, zaginuti ce neko.
Tako da od tada se ne zavlacim nigdje gdje su bile linije i slicno. Doooobro utabanim i poznatim stazama bez obzira sta ko rekao da li je deminirano ili nije.
Spoiler
Show
Image

Image
Drugio dio tvoje priče sadrži informacije da si na mjestu pronalaska mine ostavio neki prepoznatljiv znak, predmet svijetle boje, bilo šta slično i da si i sam sačekao dolazak policije ili deminera da im olakšaš njen pronalazak, ili makar broj telefona da dođeš, ako ovi kasne, da ljudi i sami ne naiđu nogom na nju... Dobro, znamo da jesi, ne trebaš ovo pisati :D
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#83668 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by izvrsni direktor »

Na vikendici dernek poceo, ko ce cekati? :D
mali_balon

#83669 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

HelaS wrote: 18/08/2024 09:29
zdruzdjo wrote: 18/08/2024 08:18 Tamo negdje 2019-te idem sa drugom na nekakvo planinsko setanje. Krecemo sa bjelasnice pa cemo se spustati(negdje i penjati) do sela jablanica kod kijeva drugu na vikendicu. Uglavnom super bilo, vazdan setnja sjedenje uz put, malo meza.... Usput turista iz svakakvih zemlja srecemo u setnji, vozanju biciklima, quad-ovima, djece.....
lagano se okrenem, pomolim svim znanim i neznanim Bogovima i polako istim putem nazad koliko sam god mogao potrefiti kuda sam dosao do te tacke. Razderem se na sav glas jaranu da pazi dobro i da pokusa da se vrati istim putem kuda je dosao. izadjemo na cestu serpentine blijedi ko krpe obojica. lezimo na cesti polumrtvi. NIGDJE ZNAKA O MINAMA. Par setaca dolazi i spremaju se istim putem kroz sumu kao i mi. NE ZA BOGA MILOGA odvratimo ih.
Spoiler
Show
Image

Image
Drugio dio tvoje priče sadrži informacije da si na mjestu pronalaska mine ostavio neki prepoznatljiv znak, predmet svijetle boje, bilo šta slično i da si i sam sačekao dolazak policije ili deminera da im olakšaš njen pronalazak, ili makar broj telefona da dođeš, ako ovi kasne, da ljudi i sami ne naiđu nogom na nju... Dobro, znamo da jesi, ne trebaš ovo pisati :D
E kad je prpa mozak bas i ne bude hladan ....dobro je skonto pa se vratio kuda je doso pa nije kreno naprijed.....

Inace....pravo je tesko sada da se traze mine erozija radi svoje.....ali da je drzave do sad bi bilo sve cisto....pa niko ne smije da se zavlaci po sumuama gdje su transeje i rovovi bili....ocisceno je ono gdje se narod krece blizu sela ili planinarskih staza ovo malo dalje od civilizacije zaboravi.....imam plac tu nikad nikad nikomposlje rata nije smio uci od mina do ostavljene municije nema sta nema ...da hoce mineri uci oni bi pored mina i sikrau ocistili....imaju znakovi niko ne dira
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#83670 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JoseMujica »

prvo morate shvatiti da sada, vjerovatno, dobar dio mina više nije uopće na istom mjestu gdje su postavljane prije 30 godina...kiše i snjegovi čine svoje...isto tako Treskavica, Bjelašnica i Igman su bile zone aktivnih borbi tokom cijelog rata i linije su se pomjerale bog te pito koliko puta, a to posebno važi za ovaj dio pada tih planina prema Krupcu, Kijevu i Trnovu, gdje su sela Gornja i Donja Presjenica, Dejčiči, Dujmovići, pa dole do Zoranovića i Jasena.

na tom dijelu mina može biti bilo gdje i ko god vam kaže da je 100% sigurno laže sam sebe
Haris.ba

#83671 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Chmoljo wrote: 17/08/2024 10:11 Pa dobro, ali i kada kazu da su ociscene opet postoji sansa da je neka zaostala. Bara ja tako i uvijek sam tako rezonovao.

Obim ratovanja i koristenja tih sredstava je bio dramaticno veliki da je zdrav razum i na ociscenom terenu biti sa dozom opreza.
Bas tako. Isto ko da niko nije u skoli poslije rata imao kurs o minama.

Znaci, ociscen teren ne znaci 100% sigurnost. Ides na vlastitu odgovornost.
Pametan covjek ce izbjegavati hodanje izvan staza u regionu gdje su bile linije i borbe. Ovako kad nadjes minu - niko ti nije kriv do ti.
Ovdje ima ljudi koji kaomda su se probudili 2024.i ne razumiju sta se desavalo i da je bio rat.
mali_balon

#83672 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

Drste se asfalta, puta ili utabane staze...gdje niste sigurni...ako vidite sikaru ili nepokosenu travu me zalazite u te predjele....Na zalost narod ignorise instrukcije a đasa nekih spotova se vrtilo po televizijama kamara kampanja bilo....
zdruzdjo

#83673 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

@HelaS Inace tako bas kad uletis u minsko polje i zamisljas kako ti geleri ispod tebe kidaju nogu, bas ti naumpadne da trazis nesto kako ces oznaciti minu. Prosetas malo unaokolo da vidis ima li kakava krpa, papir, veci kamen ili sta....
Ma nije mi naumpalo da se okrenem, a ne sta vise. imao sam osjecaj da su jedna do druge sve mi pod nogama.
Ovome sam domacinu objasnio gdje je odprilike koliko sam mogao premotam po glavi i prebacio mu sliku. stvarno je covjek odmah uzeo da zove nekoga. ne znam koga.

@JoseMujica To je taman taj rejon o kojem i pricas.

@izvrsni direktor Ma jasta. Ponapijali se ko kugle. Odmah sa kapije sam hladnu pivku niz grlo istresto ko da je voda. :-)

@mali_balon Ma vjeruj mi da mi je prvi poriv bio da krenem naprijed jer sam kroz sumu vidio donji dio serpentine. ali kontam ima li jos sta ispred.
drug_profi

#83674 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Tamo nekad osamdesetih gorila šuma iznad Slanog. Dosao pozar do iznad Osmica, vatrogascima naređeno da se povuku.
Mi kontamo šta je sad?
Kad je počelo da puca i grmi sa te čuke svima nam se samo kazalo.
Bila talijanska utvrda u WW2 na tom mjestu i znalo se da ima NUSa.
suspect_zero

#83675 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

drug_profi wrote: 18/08/2024 11:57 Tamo nekad osamdesetih gorila šuma iznad Slanog. Dosao pozar do iznad Osmica, vatrogascima naređeno da se povuku.
Mi kontamo šta je sad?
Kad je počelo da puca i grmi sa te čuke svima nam se samo kazalo.
Bila talijanska utvrda u WW2 na tom mjestu i znalo se da ima NUSa.
Slično bilo i kod nas, početkom '80 ja na selu, taman se sijeno unijelo u gornji dio štale, nevrijeme i grom opali po sred štale....iskupili se da gase kad samo čuješ bum :shock: kaže nana sklonite se svi neka izgori puno je metaka.
Dedo tu za vrijeme rata sakrivao municiju.
Post Reply