Slike starog Sarajeva
- Dervencanka1939
#29256 Re: Slike starog Sarajeva
Slike postavljene preko Imgura ne nestajupropojeilijas wrote: ↑14/08/2024 22:17 aleksa santic vala si u pravu nema nijedne slike dok se moglo postavit direktno svoje slike sa kompjutera bilo je dobro ovako jebiga
- Dervencanka1939
#29257 Re: Slike starog Sarajeva
Vakufski neboder

- Dervencanka1939
#29258 Re: Slike starog Sarajeva
"The Princip-Plaque, which serves to commemorate the ssassination of Archduke Franz Ferdinand and his wife in Sarajevo, is taken down by German inhabitants and handed over to the German Armed Forces to be brought to Berlin."

- Dervencanka1939
#29259 Re: Slike starog Sarajeva
"Unrest in Sarajevo after the assassination of the Austrian Archduke, 1914
After the assassination of Archduke Franz Ferdinand, anti-Serbian proclamations stirred up a mob to demolish Serbian property."
Nikad čuo za ovaj hotel

After the assassination of Archduke Franz Ferdinand, anti-Serbian proclamations stirred up a mob to demolish Serbian property."
Nikad čuo za ovaj hotel

- Dervencanka1939
#29260 Re: Slike starog Sarajeva
"Failed bomb attack on the Archduke Franz Ferdinand of Austria, 1914
Onlookers at the place of the first failed assassination attempt on Archduke Franz Ferdinand of Austria and his wife in Sarajevo. The hole in the street and the broken glass windows attest the bomb attack."

Onlookers at the place of the first failed assassination attempt on Archduke Franz Ferdinand of Austria and his wife in Sarajevo. The hole in the street and the broken glass windows attest the bomb attack."

- Dervencanka1939
#29262 Re: Slike starog Sarajeva
Izgradnja vodovoda na Vratniku u austrijskom periodu.
Onda ih nije bila sramota uzeti lopatu u ruke...

Onda ih nije bila sramota uzeti lopatu u ruke...

-
RJ57
#29263 Re: Slike starog Sarajeva
sjajna slika …čak je i prihvatljivo kolorisana
- Santic_Aleksa
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#29266 Re: Slike starog Sarajeva
Dervencanka1939 wrote: ↑15/08/2024 07:31SpoilerShow"The Princip-Plaque, which serves to commemorate the ssassination of Archduke Franz Ferdinand and his wife in Sarajevo, is taken down by German inhabitants and handed over to the German Armed Forces to be brought to Berlin."
Four years later, Berlin is in ruins. It's a shame because it was a nice Plaque.
- Santic_Aleksa
#29267 Re: Slike starog Sarajeva
Moram ti reć da si upravu - tj. potpuno griješiš. Nit je ovo ta kuća, nit je ovo Kozaračka. Liči na prvu, al nije. A koja je ulica, vidjećemo, i mene to kopka opasno otkad sam vidio sliku, dohakaću i njoj jednog dana.breuer wrote: ↑07/02/2024 15:30kuća lijevo je Londrca, mislim da je ova moćna streha iznad doksata i dan danas ista, otići ću uslikati pa da uporedimo, čak i ovo proširenje s lijeve strane u dnu danas postoji u vidu prilazu jednoj garaži...
naravno, moguće je i da u potpunosti griješim...
- muha_sa
#29268 Re: Slike starog Sarajeva
Valjda naslijedili naziv od starijih--ja od majke (nane)--što se naziva ulica tice tu sam tanakSantic_Aleksa wrote: ↑14/08/2024 17:42
Džamija u Nadmlinima.
Usput da razriješimo konačno dilemu oko ulica Mlini i Nadmlini. Ulica Nadmlini je oduvijek bila od Jekovca na vrhu do Mustaj-pašinog mejdana na dnu bez obzira što su je Muha i njegovi zvali od milja "mlini".
Ulica Mlini je oduvijek bila od skretanja za Saburinu školu na vrhu do Džinine ulice na dnu. Mlini po kojima su obje ulice dobile nazive očigledno nisu jedni isti mlini.
Btw @propojeilijas, skoro sve fotke zadnjih 50 stranica su ti propale, nažalost.Ako ti se nekad bude dalo, okači opet.
Evo i ovdje nadjoh da se birvaktile današnja Nadmlini Mlini zvala
https://hamdocamo.wordpress.com/2021/03 ... ica-mlini/
- Santic_Aleksa
#29269 Re: Slike starog Sarajeva
@muha_sa
Nadmlini je oficijelni naziv, u najmanju ruku od pedesetih (imam tablu neđe u šupi), a u narodu neki su je zvali mlini, a i dan danas zovu (vjerovatno se prenijelo generacijama iz vakta kad nisu ni postojala zavedena imena ulica).
Zajebana stvar ovdje je što nije to isto kao npr. Principov most/Latinska Ćuprija, Kozaračka/Očaktanum, Kralja Tomislava/Koševo. Tu šta god kažeš zna se na šta misliš, a ovdje ne zna, jer su dvije različite ulice, a baš su ublizu.
Po meni, kad pričamo ovako bezveze ispravno je oboje jer ćemo se skontat, a javno ili uz opis fotke da ide oficijelni naziv, ili bar Nadmlini (Mlini), čisto zbog ljudi koji ne poznaju te dvije ulice.
Nadmlini je oficijelni naziv, u najmanju ruku od pedesetih (imam tablu neđe u šupi), a u narodu neki su je zvali mlini, a i dan danas zovu (vjerovatno se prenijelo generacijama iz vakta kad nisu ni postojala zavedena imena ulica).
Zajebana stvar ovdje je što nije to isto kao npr. Principov most/Latinska Ćuprija, Kozaračka/Očaktanum, Kralja Tomislava/Koševo. Tu šta god kažeš zna se na šta misliš, a ovdje ne zna, jer su dvije različite ulice, a baš su ublizu.
Po meni, kad pričamo ovako bezveze ispravno je oboje jer ćemo se skontat, a javno ili uz opis fotke da ide oficijelni naziv, ili bar Nadmlini (Mlini), čisto zbog ljudi koji ne poznaju te dvije ulice.
- muha_sa
#29270 Re: Slike starog Sarajeva
Santic_Aleksa wrote: ↑16/08/2024 10:17 @muha_sa
Omatorio sam a neki dan prvi put u žiotu vidjeh tablu na kojoj piše ime ulice Mlini--nekim poslom išo na Kovače kad bub--aaaaaaaaaaaaaa, samo sam se zaibretio
- Santic_Aleksa
#29271 Re: Slike starog Sarajeva
Jesil se pentro puno?muha_sa wrote: ↑16/08/2024 10:20Santic_Aleksa wrote: ↑16/08/2024 10:17 @muha_sa
Po meni, kad pričamo ovako bezveze ispravno je oboje jer ćemo se skontat, a javno ili uz opis fotke da ide oficijelni naziv, ili bar Nadmlini (Mlini), čisto zbog ljudi koji ne poznaju te dvije ulice.![]()
Omatorio sam a neki dan prvi put u žiotu vidjeh tablu na kojoj piše ime ulice Mlini--nekim poslom išo na Kovače kad bub--aaaaaaaaaaaaaa, samo sam se zaibretio![]()
- muha_sa
#29272 Re: Slike starog Sarajeva
Nisam se pentro pošto autom dolazim je sam na Cvili pa mi mrsko tramvajem
Gore svaki kamen znam a pojma nemam kako se koja ulica zove
dolazio sam u društveni dom i gledo probe folklorne grupe--mislim da je dom bio u Kozarackoj--ako nisam opet pobrko naziv
ovdje hejbet puta lopte igro i gledo treninge rukometaša--pa me jednom pocalili na go da branim--Cuna Idzakovic kad je opalio a ja budala pružim ruku da odbranim--umal mi je iz ramena izvalio nije

Gore svaki kamen znam a pojma nemam kako se koja ulica zove
ovdje hejbet puta lopte igro i gledo treninge rukometaša--pa me jednom pocalili na go da branim--Cuna Idzakovic kad je opalio a ja budala pružim ruku da odbranim--umal mi je iz ramena izvalio nije
- Santic_Aleksa
#29273 Re: Slike starog Sarajeva
Dom kulture je bio u Džininoj ex. Sandžačka. ulica iznad Kozaračke.muha_sa wrote: ↑16/08/2024 11:00 Nisam se pentro pošto autom dolazim je sam na Cvili pa mi mrsko tramvajem![]()
Gore svaki kamen znam a pojma nemam kako se koja ulica zovedolazio sam u društveni dom i gledo probe folklorne grupe--mislim da je dom bio u Kozarackoj--ako nisam opet pobrko naziv
![]()
ovdje hejbet puta lopte igro i gledo treninge rukometaša--pa me jednom pocalili na go da branim--Cuna Idzakovic kad je opalio a ja budala pružim ruku da odbranim--umal mi je iz ramena izvalio nije![]()
![]()
![]()
A Centar nikad prežalit neću.
- Santic_Aleksa
#29274 Re: Slike starog Sarajeva
- Dervencanka1939
#29275 Re: Slike starog Sarajeva
Trebević 1971