Ateista wrote: ↑11/08/2024 13:31
Laplace wrote: ↑11/08/2024 11:54
Ateista wrote: ↑11/08/2024 11:21
Juce skrecem na cvili lijevo pored vjetrenjace prema paromlinskoj, cesta 2x2 sa razdjelnim pojasom izmedju, ide lik suprotnim smjerom prema meni, bio na parkingu i skrenuo kod onog kinga,bilo mu mrsko malo kruziti...
Ako se dobro sjećam, ti si pisao kako ti je vožnja kroz Italiju bila stresnije nego kroz BiH. Ja imam suprotnmo iskustvo, ali nisam mnogo vozio kroz Italiju.
Ipak...
Prođi ovih dana oko 20:00 sati kroz Brezu par put pa ćeš italijanske vozače vidjeti drugim očima.
Dakle, scene kao iz onog SF horror filma "Aliens": svuda oko tebe u mraku promiču neke sjenke i u svakom trenutku možeš očekivati da se nešto zaleti direktno u tebe - što se uglavnom i desi, pa ti spašavaj budalu kako znaš i umiješ.
To je bilo poredjenje autoputeva u italiji i kod nas, iz razloga sto su guzve i puno ih sporo pretice lijevom trakom, cak i tamo gdje su 4 trake, vjerujem da ni kod nas ne bi bilo bolje da je toliko saobracaja, vadi nas to sto nema gizve na autoputevima.
Voznja kroz naselja i magistrale su skroz druga prica, tu se vidi da su kod nas vozaci na jako niskom nivou saobracajne kulture.
Posto govoris o opasnim i rizicnim situacijama, tamo je toga puno manje nego kod nas.
Mi nismo vozili u istoj Italiji onda.

Meni je tamo bilo fascinantno voziti, jer je tolika gužva na autoputu da se ne možeš opustiti.
A vozi se tako da auto autu haman na braniku vozi, sve u metar razmaka, a svi voze 120 na sat.
Onda odjednom neka gužva, svi koče, sva četiri se pale da se signalizira ovom iza, to tako pet minuta i onda opet svi po gasu.
Moja žena se prestravila, jer joj je bilo strašno koliko se raja ubacuje lijevo-desno po onim brzinama i koliko je auta nakrcano.
Isto kao da je ogroman val automobila na autoputu i svi se kreću usklađeno.
Ja sam vozio Trst-Milano, Milano-Cesena, pa Cesena-Trst, tako da nisam vozio po jugu.
Ovo na sjeveru Italije mi je bilo najbolje iskustvo na autoputu ikad.
Nakon toga dosada prava u Sloveniji i Hrvatskoj.
A naselja i magistrale su kod njih načičkane stacionarnim kamerama, ako se sjećam dobro, tako da svi voze 40-50.
Jasno je zašto svi onda idu na autoput.
Toga se sjećam i da im je gorivo skuplje na nekim pumpama u odnosu na druge, po defaultu (mislim da ako ti oni sipaju ili ako je na onim službenim odmaralištima na autoputu, ne sjećam se najbolje).