Istočno Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HelaS

#6576 Re: Istočno Sarajevo

Post by HelaS »

mirota wrote: 30/07/2024 23:06
sehohari wrote: 30/07/2024 22:58
mirota wrote: 30/07/2024 22:55

Trebinje zapusteno, omg, nema ljepseg grada u BiH , ali ni blizu
Možeš biti i lijep i u lošem stanju.

De nemoj me molim te, bio neki dan. I nije da ne želim da nije bolje.

Čak je i manje turista iz Srbije nego inače, u devet sati Titova pusta.
u losem stanju ???? sta konkretno ? ne lazi, juce sam bio po Bascarsiji, od smrada se ne moze hodati
Šta smrdi na Baš-Čaršiji, gdje, na kojoj lokaciji?
muha_sa

#6577 Re: Istočno Sarajevo

Post by muha_sa »

sehohari wrote: 30/07/2024 23:18

Po cijeli dan ne rade semafori u gradu.

Kada prođeš ulicom gdje je drogerija, zadnji put je ona trava zaljevana još dok je bila SR BiH. Smeće je svugdje.

Kao što već rekoh, grad je prazniji nego prijašnjih godina. I ne, ne samo preko dana (što je nonsens, eto zato što je vruće preko dana nema nikoga, zato se i u Dubrovniku niko preko dana ne vidi :-) ), već i navečer je osjetno manje ljudi tu. I među poznanicima mi je ovo potvrđeno.

Kada dođeš u Dubrovnik, imaš osjećaj kao da si iz Afrike stigao u Nicu, da karikiram.
I prije nego što ovo shvataš na nacionalnoj osnovi, puno je manje osjetna ta razlika kada sa sjevera pređeš granicu, čak bi i rekao da je oko Dubice i Gradiške uređenije nego sa hrvatske strane.
Naravno, shvatam da smo siromašniji, ali brate, ne možeš se busati u prsa da si "turistički grad" i toliko malo se pobrinuti o izgledu.
Bosanske Dubice--Bosanske Gradiške
mirota

#6578 Re: Istočno Sarajevo

Post by mirota »

sehohari wrote: 30/07/2024 23:18

u losem stanju ???? sta konkretno ? ne lazi, juce sam bio po Bascarsiji, od smrada se ne moze hodati
Po cijeli dan ne rade semafori u gradu.

Kada prođeš ulicom gdje je drogerija, zadnji put je ona trava zaljevana još dok je bila SR BiH. Smeće je svugdje.

Kao što već rekoh, grad je prazniji nego prijašnjih godina. I ne, ne samo preko dana (što je nonsens, eto zato što je vruće preko dana nema nikoga, zato se i u Dubrovniku niko preko dana ne vidi :-) ), već i navečer je osjetno manje ljudi tu. I među poznanicima mi je ovo potvrđeno.

Kada dođeš u Dubrovnik, imaš osjećaj kao da si iz Afrike stigao u Nicu, da karikiram.
I prije nego što ovo shvataš na nacionalnoj osnovi, puno je manje osjetna ta razlika kada sa sjevera pređeš granicu, čak bi i rekao da je oko Dubice i Gradiške uređenije nego sa hrvatske strane.
Naravno, shvatam da smo siromašniji, ali brate, ne možeš se busati u prsa da si "turistički grad" i toliko malo se pobrinuti o izgledu.
pa po meni je benefit da ne rade semafori, brze se prodje kad ne rade :D :D :D
sinoc bio u gradu, krcatoooooo, jedva se hoda koliko je ljudi
citroen xm

#6579 Re: Istočno Sarajevo

Post by citroen xm »

Ima manje ljudi nego prije, to je tačno. Grad je daleko od zapuštenog, ulaže se dosta u sređivanje. Naravno, ostane negdje i prljavštine, posebno gdje ima štandova sa voćem i povrćem pa tu smrdi onaj otpad što je ostao preko noći, ali to nije centralna pijaca. Može naravno i daleko više. Porediti Trebinje i Dubrovnik nema smisla. Dubrovnik je jedna od jačih svjetskih turističkih destinacija, a slivaju se žestoke pare. Trebinje je ipak mahom samo regionalna destinacija i to za 2-3 dana.

Manje turista ima najviše zbog bezobrazno nabijenih cijena. Previše su se ufurali. Mada velika je razlika od lokala do lokala. Bukvalno dva lokala istog tipa jedan do drugog, cijene se razlikuju za duplo.
mirota

#6580 Re: Istočno Sarajevo

Post by mirota »

citroen xm wrote: 31/07/2024 11:11 Ima manje ljudi nego prije, to je tačno. Grad je daleko od zapuštenog, ulaže se dosta u sređivanje. Naravno, ostane negdje i prljavštine, posebno gdje ima štandova sa voćem i povrćem pa tu smrdi onaj otpad što je ostao preko noći, ali to nije centralna pijaca. Može naravno i daleko više. Porediti Trebinje i Dubrovnik nema smisla. Dubrovnik je jedna od jačih svjetskih turističkih destinacija, a slivaju se žestoke pare. Trebinje je ipak mahom samo regionalna destinacija i to za 2-3 dana.

Manje turista ima najviše zbog bezobrazno nabijenih cijena. Previše su se ufurali. Mada velika je razlika od lokala do lokala. Bukvalno dva lokala istog tipa jedan do drugog, cijene se razlikuju za duplo.
slazem se sa svim
1Dante1

#6581 Re: Istočno Sarajevo

Post by 1Dante1 »

muha_sa wrote: 31/07/2024 06:03 Bosanske Dubice--Bosanske Gradiške
Crpsko Sarajevo
Crpska Ilidza

etc ako cemo ko Crbi.

Inace, zasto ne postujes svoju drzavu i njen Ustav?

Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine promijenjena su imena pojedinih općina u Republici Srpskoj.
Bosanski Brod, Bosanski Novi, Bosanska Dubica i Bosanski Šamac samo su neka od mjesta koja će odlukom Ustavnog suda dobiti nova imena.

Iz njihovih će se imena izbrisati odrednica “bosanski” i odrednica “srpski”, koja je, također, proglašena neustavnom, te će ostati samo drugi dio imena.
radostan dan

#6582 Re: Istočno Sarajevo

Post by radostan dan »

Vratimo se temi, daleko je Trebinje, prvo se mora riješiti Lukavica...
radostan dan

#6583 Re: Istočno Sarajevo

Post by radostan dan »

1Dante1 wrote: 31/07/2024 16:50
muha_sa wrote: 31/07/2024 06:03 Bosanske Dubice--Bosanske Gradiške
Crpsko Sarajevo
Crpska Ilidza

etc ako cemo ko Crbi.

Inace, zasto ne postujes svoju drzavu i njen Ustav?

Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine promijenjena su imena pojedinih općina u Republici Srpskoj.
Bosanski Brod, Bosanski Novi, Bosanska Dubica i Bosanski Šamac samo su neka od mjesta koja će odlukom Ustavnog suda dobiti nova imena.

Iz njihovih će se imena izbrisati odrednica “bosanski” koja je, također, proglašena neustavnom, te će ostati samo drugi dio imena.
Privremene odluke privremenih organa privremenih institucija nas se ne dotiču.
Neka pati koga smeta!
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#6584 Re: Istočno Sarajevo

Post by PreWiBa »

citroen xm wrote: 31/07/2024 11:11 Ima manje ljudi nego prije, to je tačno. Grad je daleko od zapuštenog, ulaže se dosta u sređivanje. Naravno, ostane negdje i prljavštine, posebno gdje ima štandova sa voćem i povrćem pa tu smrdi onaj otpad što je ostao preko noći, ali to nije centralna pijaca. Može naravno i daleko više. Porediti Trebinje i Dubrovnik nema smisla. Dubrovnik je jedna od jačih svjetskih turističkih destinacija, a slivaju se žestoke pare. Trebinje je ipak mahom samo regionalna destinacija i to za 2-3 dana.

Uzmi onda bilo koji drugi grad na njihovoj obali.

Gdje se uređuje bolan. Možda malo ono u samom starom Gradu, sve okolo je bukvalno isto kao i prije 10 godina i više.
citroen xm

#6585 Re: Istočno Sarajevo

Post by citroen xm »

Dobro eto, jeste. Nemam volje da raspravljam, a i boli me neka stvar. Samim tim što upoređuješ Trebinje sa primorskim gradom turistički jake i poznate zemlje je smijurija.

Trebinje je u turizmu na svjetskoj mapi jedna mrvica za koju ti treba mikroskop.
zigson

#6586 Re: Istočno Sarajevo

Post by zigson »

HelaS wrote: 30/07/2024 23:26

Šta smrdi na Baš-Čaršiji, gdje, na kojoj lokaciji?
Smrdi ti od sebilja do hodzica 2 kanalizacija od pocetka ljeta
HelaS

#6587 Re: Istočno Sarajevo

Post by HelaS »

Truba wrote: 23/07/2024 13:23 ...
Truba, čija je mala solarna elektrana u Vojkovićima, na ulazu iz pravca Famosa?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#6588 Re: Istočno Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

od zije
nivla

#6589 Re: Istočno Sarajevo

Post by nivla »

:lol:
Dino79

#6590 Re: Istočno Sarajevo

Post by Dino79 »

DaysleepeR wrote: 25/07/2024 23:35
Bosanac sa dna kace wrote: 25/07/2024 23:29
DaysleepeR wrote: 23/07/2024 15:09
Spoiler
Show
Bit ce samo jos gore druze. Bolje ne moze nikako. Kakav scenario zamisljas da bi bilo bolje - ja jesam pesimista ali ne mogu vidjeti nijedan realan scenario koji ce nas zbliziti.
Sitna administrativna promjena će se desiti gdje se neće isplatiti raditi u Sarajevu a živjeti u Istočnom Sarajevu.

Ništa više od toga ne treba. A to vrijeme će doći jer će sam KS biti prinuđen na to iz ekonomskih razloga.
Ovo nisam shvatio.
Ljudi koji rade u Sarajevu a zive u Istocnom Sarajevu ce svojim primanjima prirodno dizati standard Istocnog Sarajeva gdje ce sve rasti od cijena do plata.
KS ce biti prinudjen da se zastiti.
Siguran sam da ce biti uvedena neka mjera vezana za adresu stanovanja i dodatna davanja na takve plate.
Naravno oni koji rade u drzavnim institucijama ce biti postedjeni, ali IT firme u Sarajevu su pune ljudi sa Pala i okolice, njih bi to moglo pogoditi a oni imaju najvece plate.
[/quote]

Nisi dibro infirmisan kad pricas o IT sektoru. Vise IT ivaca iz Sarajeva radi u ISarajevu nego IT ovaca sa Pala. Cudi me da ih ima.
Preko puta Sunylanda imas veliki objekat u kome rade stotine IT ovaca iz Sarajeva a ta j objekat i firma je u I Sarajevu.
Mislim da se zove Simfonija ili tako nesto.
Dino79

#6591 Re: Istočno Sarajevo

Post by Dino79 »

DaysleepeR wrote: 23/07/2024 15:09
Spoiler
Show
Bit ce samo jos gore druze. Bolje ne moze nikako. Kakav scenario zamisljas da bi bilo bolje - ja jesam pesimista ali ne mogu vidjeti nijedan realan scenario koji ce nas zbliziti.
Sitna administrativna promjena će se desiti gdje se neće isplatiti raditi u Sarajevu a živjeti u Istočnom Sarajevu.

Ništa više od toga ne treba. A to vrijeme će doći jer će sam KS biti prinuđen na to iz ekonomskih razloga.
Ovo nisam shvatio.
Ljudi koji rade u Sarajevu a zive u Istocnom Sarajevu ce svojim primanjima prirodno dizati standard Istocnog Sarajeva gdje ce sve rasti od cijena do plata.
Siguran sam da ce biti uvedena neka mjera vezana za adresu stanovanja i dodatna davanja na takve plate.
Naravno oni koji rade u drzavnim institucijama ce biti postedjeni, ali IT firme u Sarajevu su pune ljudi sa Pala i okolice, njih bi to moglo pogoditi a oni imaju najvece plate.
[/quote]

Nisi dobro infirmisan kad pricas o IT sektoru. Vise IT ivaca iz Sarajeva radi u ISarajevu nego IT ovaca sa Pala. Cudi me da ih ima.
Preko puta Sunylanda imas veliki objekat u kome rade stotine IT ovaca iz Sarajeva a ta j objekat i firma je u I Sarajevu.
DaysleepeR

#6592 Re: Istočno Sarajevo

Post by DaysleepeR »

Dino79 wrote: 08/08/2024 22:03

Ovo nisam shvatio.
Nisi dobro infirmisan kad pricas o IT sektoru. Vise IT ivaca iz Sarajeva radi u ISarajevu nego IT ovaca sa Pala. Cudi me da ih ima.
[/quote]

Ako vec hoces da mene informises, prvo sebe informisi.
U pitanju je firma Simphony, naravno iz Sarajeva, ne iz I Sarajeva.
Dino79

#6593 Re: Istočno Sarajevo

Post by Dino79 »

Objekat te firme Simphony je u Istocnom Sarajevu. Taj dio Trebevica administrativno pripada Istocnom Sarajevu. Zaposleni vecinom putuju iz Sarajeva ili penju se u Istocno Sarajevo.
Mislim da ce neko to potvrditi ovdje.

Image

Oko 3500 m2 prostora u Istocnom Sarajevu .
Mislim da radnici moraju biti prijavljeni u poreskoj upravi RS jer posao obavljaju na teritoriji u njihovojn nadleznosti. Ne moze radnik biti prijavljen u Sarajevu a ici na posao u Istocno Sarajevo i obrnuto.
nivla

#6594 Re: Istočno Sarajevo

Post by nivla »

doprinosi/pio/porez na dohodak/zdravstveno se placaju po mjestu stanovanja tj CIPSu
Mate_Miso_Kovac

#6595 Re: Istočno Sarajevo

Post by Mate_Miso_Kovac »

Moja firma je prosle godine preselila u četničko sarajevo; 80% radnika je iz normalnog sarajeva, vecina inzenjera, svi smo prijavljeni kao radnici u pravnom subjektu iz Federacije. 8) 8) 8)
bonersa

#6596 Re: Istočno Sarajevo

Post by bonersa »

Dino79 wrote: 08/08/2024 23:31 Objekat te firme Simphony je u Istocnom Sarajevu. Taj dio Trebevica administrativno pripada Istocnom Sarajevu. Zaposleni vecinom putuju iz Sarajeva ili penju se u Istocno Sarajevo.
Mislim da ce neko to potvrditi ovdje.

Image

Oko 3500 m2 prostora u Istocnom Sarajevu .
Mislim da radnici moraju biti prijavljeni u poreskoj upravi RS jer posao obavljaju na teritoriji u njihovojn nadleznosti. Ne moze radnik biti prijavljen u Sarajevu a ici na posao u Istocno Sarajevo i obrnuto.
Jeste Istočno Sarajevo su skoro svi novi objekti na Trebeviću (Sunnyland, Brus...), kao i svi ovi u izgradnji (Roof Garden..). U Kantonu Sarajevo je samo hotel Pino i Objekti uz zadnju stanicu žičare.
Haris.ba

#6597 Re: Istočno Sarajevo

Post by Haris.ba »

Haj, nek je barem Anes ,alo preko entitetske linije presao. Samo, ne vidim da ga bas slusaju. :D
kB27

#6598 Re: Istočno Sarajevo

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 20:41, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#6599 Re: Istočno Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

To je Zlatiste, ne Vranjace.
Dino79

#6600 Re: Istočno Sarajevo

Post by Dino79 »

Mate_Miso_Kovac wrote: 09/08/2024 08:31 Moja firma je prosle godine preselila u četničko sarajevo; 80% radnika je iz normalnog sarajeva, vecina inzenjera, svi smo prijavljeni kao radnici u pravnom subjektu iz Federacije. 8) 8) 8)
Mislim da to nije moguce po vazecim zakonima. Morate biti prijavljeni u firmi u kojoj radite odnosno u poslovnoj jedinici. Ako firma ima poslovnu jedinicu u RS a pravni subjekat sjediste u Sarajevu mislim da morate biti prijavljeni tamo gdje fizicki dolazite na posao.
Post Reply