Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

moimoi

#33751 Re: Danasnji "feminizam"

Post by moimoi »

dale cooper wrote: 05/08/2024 17:02
moimoi wrote: 05/08/2024 16:48
dale cooper wrote: 05/08/2024 15:31

Da, ali šta ako si neko kao Imane Khelif, koja je po svemu što do sada znamo biološki žena, koja živi kao žena i definiše sebe tako, ali
ima prisutan taj XY kromosom? Mislim, de da se malo stavimo u tuđe cipele i zapitajmo se kako bi bilo da nas neko drugi želi definisati i
određivati nam kojoj kategoriji pripadamo.

I ne vidim o kakvoj ovdje prevari može biti riječ.
Kako je bioloski zena ako ima xy kromosom? Ona moze biti jedino hemafrodot/interspolna. Roditelji su ti koji su za nju pri rodjenju odlucili kako ce je odgajati. Vjerovatno uz savjet ljekara.
Pa imaš žene sa swyer sindromom.
A rare genetic condition in which people who have an X chromosome and a Y chromosome (the usual pattern for males) look female. They have normal female reproductive organs, including a uterus, fallopian tubes, and vagina. However, the ovaries do not develop and are replaced by clumps of tissue where they would normally form. Swyer syndrome is usually not diagnosed until puberty, when menstrual periods do not begin as they should.
Swyer syndrome was first described by Swyer in 19559 and was identified as yet a new form of 'hermaphroditism', where, unlike the more common forms, a uterus and vagina were present.
belfy

#33752 Re: Danasnji "feminizam"

Post by belfy »

vjeshalica wrote: 06/08/2024 08:06
belfy wrote: 05/08/2024 23:35

ne postoji izraz muskobarasto. kaze se muskobanjasto. a podvuceno nema smisla niti u bilo kojoj obliznjoj galaksiji (ali u nekim MZ mozda ima, a i tamo bi morali provjeriti sintaksu)...

italic na kraju je zlato. ne zato sto vrijedi, nego sto treba biti tek iskopano sta znaci napisano.

tako da.. kad se sve-u-svemu sabere prvo se drzati Prime Directive.

za sve moguce uvrede i odgovore na ovaj moj post se pozivam na prethodni i koristim isti u svoju odbranu cutanjem. (intrigantno, zar ne :mrgreen: )
Ne znam odakle si, ali ja sam milion puta cula za izraz muskobara, neki su cak govorili i muskaraĉa ali rijetko gdje sam cula muskobanja....ako vec zastupas da od nekoga cujes drugaciji izraz ne ciljaj da je sa sela ili neke "mz" i njene sintakse, jer demantujes svoje namontirane svjetonazore dobrote.
Sto se tice "italica" ,molim te nemoj da previse sebi pridajes znacaja. Da pratis recenicu prije znao bi sta govorim. Ali mozda ipak ti treba nacrtati, ima mnogo zena koje imaju viska muskih hormona, ali nisam primjetila da se preobrazavaju u muskarce u smislu oblacenja,ponasanja,ili da su se prihvatile da kopiraju muskarce u fizickom smislu. Meni licno ne smeta ali upirati prstom u ljude koji nikoga ne uznemiravaju i osjecati se uvrijedjeno sa tim, to je vec specificniji problem o kojem bi trebali razgovarati?
nisam ocekivao nista manje od tebe. naravno da pratim sta se prica. pratis li ti na sta odgovaras?

ja sam iz Zenice, mada ne vidim kako me mjesto rodjenja odredjuje. nisam ga birao. valjda bi bilo bitnije pitanje sta sam ja to sve obisao i vidio/cuo, pa da dodjem do tih zakljucaka koje iznosim. i, naravno da treba ciljati na sela ili neke "mz". neko sa Alipasinog ce koristiti druge izraze on nekoga iz Centra. no, to je cak slabo poredjenje. seosko bi bilo puno bolje koliko razlicitih se moze koristiti... a, ako odemo na samo malo veci nivo - recimo kantonalni/reginalni ili vise tako i razlike vise odstupaju. cak se nazivi voca i povrca razlikuju, da ne idemo dublje...

i, ne pridajem sebi nikakvog znacaja. (ne vidim ni gdje bi to vodilo) volim da razmijenim povremeno neku na forumu i to je to. i nadalje stojim iza svog posta, kao i odbranu koju sam naveo u istom (koju si mozda preskocila), pa ne bih da je ponavljam. ide sesir bez zeca :kakoste:
belfy

#33753 Re: Danasnji "feminizam"

Post by belfy »

John Cleese wrote: 06/08/2024 01:07
dale cooper wrote: 06/08/2024 00:56
Spoiler
Show
belfy wrote: 06/08/2024 00:51

napokon jasemo u istom pravcu. super da smo u istom pravcu i (da se vidi da je dio teme, a da me ne brisu). upravo kompromis je ono sto odredjuje sve. bas sve. tacnije - ono sto ti pruza kompromise. prije hiljadu godina te niko nije pitao da li zelis da se boris protiv lavova, tigrova, ljudi duplo vecih itd... sada taj izbor postoji. da li je najbolji? pitanje za razmatranje zasigurno. da li je trenutacno najbolje sto mozemo da ponudimo? opet isto. ali se ista mijenjaju i preuredjuju. sto je, opet, super. boksaska agencija ih ne priznaje (iako su ih zene vec pobjedjivale). hoces tamo ili ne - tebe se pita. MOK ih priznao - isto.

eh sada, da li je neka organizacija priznala ili ne je samo do organizacije i ucesnika. a sljedece pitanje je da li ce se to promijeniti, jel... da li bokserska promijeniti svoje ili MOK. ali na kraju je svejedno... cim se te i takve stvari mijenjaju onda definitivno na kraju mora zavrsiti boljim. da li ce biti koraka na losije? zasigurno. ali ako se promjene desavaju one ce na kraju rezultirati boljim. i to vazi za cijeli sistem od naseg genetskog pa do makro nivoa na bilo kojem stepenu....
Slažemo se. :thumbup: :)
Ti i Belfy se slazete, pokojni Balasevic se slaze (on se uvEk slaze), dakle... vas dvojica ste pokojnici :|

Ili ipak nisam dobro shvatio nedavno kratko izlaganje druga Konoplje... :| :D :lol: :run:
Belfy... ni sam sebe nisam pisao velikim slovom. dobijas sesir bez zeca: :kakoste:

a sto se konoplje tice - on je jednostavno u krivu, ali hvata dobre krivine. dok se njemu to objasni zaboravi se i od cega se pocelo... pa, cak i ako se stavi na stranu sto se izgubi nit rasprave - ne dobije se nikakav rezultat. ali da se i on trudi da odbrani svoje argumente - trudi.
John Cleese

#33754 Re: Danasnji "feminizam"

Post by John Cleese »

belfy wrote: 06/08/2024 18:01
John Cleese wrote: 06/08/2024 01:07
dale cooper wrote: 06/08/2024 00:56
Spoiler
Show
Slažemo se. :thumbup: :)
Ti i Belfy se slazete, pokojni Balasevic se slaze (on se uvEk slaze), dakle... vas dvojica ste pokojnici :|

Ili ipak nisam dobro shvatio nedavno kratko izlaganje druga Konoplje... :| :D :lol: :run:
Belfy... ni sam sebe nisam pisao velikim slovom. dobijas sesir bez zeca: :kakoste:

a sto se konoplje tice - on je jednostavno u krivu, ali hvata dobre krivine. dok se njemu to objasni zaboravi se i od cega se pocelo... pa, cak i ako se stavi na stranu sto se izgubi nit rasprave - ne dobije se nikakav rezultat. ali da se i on trudi da odbrani svoje argumente - trudi.
Ma to je bila puka zafrkancija na temu logickih pogreski i Konoplju sam spomenuo karikirajuci njegov nedavni kratki osvrt na tu problematiku, a ne da bih indirektno komentirao njegove stavove :)
no_sikiriki

#33755 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

Na radiosarajevo.ba, u 2024. godini, kad god pišu "članak" o čišćenju ili kuhanju - u naslovu (pa naravno i "članku") se obraćaju "domaćicama" ili pišu o istim. :lol:
broj dva

#33756 Re: Danasnji "feminizam"

Post by broj dva »

no_sikiriki wrote: 07/08/2024 17:59 Na radiosarajevo.ba, u 2024. godini, kad god pišu "članak" o čišćenju ili kuhanju - u naslovu (pa naravno i "članku") se obraćaju "domaćicama" ili pišu o istim. :lol:
To se zove marketing
kakavdanakneiskustvu

#33757 Re: Danasnji "feminizam"

Post by kakavdanakneiskustvu »

https://www.klix.ba/sport/atletika/ko-j ... YbAZyjfmfQ

Bizarnostima vezanim za Olimpijske igre u Parizu se ne nazire kraj, a najnovija je vezana za američku bacačicu kugle Raven Saunders.

Dvadsetosmogodišnja Amerikanka se pojavila danas u kvalifikacijama bacanja kugle i privukla mnogo pažnje svojim izgledom.

Njeno lice je bilo prekriveno crnom maskom, nosila je i sunčane naočare, a kosu je ofarbala u ljubičastu i zelenu boju.

Kako je istakla, odlučila se za taj outfit kako bi bila skoncentrisana na takmičenje.

Naime, ona ovakvim izgledom želi postići to da joj se druge takmičarke ne obraćaju, ali i da kamera ne može vidjeti šta ona izgovara uoči bacanja kugle.

"Većinu stvari koje izgovorim prije bacanja bi trebalo cenzurisati", rekla je danas nakon što se plasirala u finale hicem od 18,62 metra.

Saunders je nosila masku s motivom Hulka koja joj je prekrivala pola lica tokom Olimpijskih igara u Tokiju 2021. godine kada je osvojila srebrnu medalju, a nije isključeno da se u finalu sutra u 19:37 sati pojavi sa tom maskom.

"Ranije nisam mogla kontrolisati svog unutarnjeg Hulka, nikada nisam znala kada će se on pojaviti. No, tokom proteklog perioda, posebno kada sam se borila s mentalnim zdravljem, naučila sam ga kontrolisati. Sada znam da se pretvorim u Hulka kada je potrebno i onda razbijam sve pred sobom", kazala je.

No, kontroverze oko Saunders tu ne staju. Naime, iako ide po drugu uzastopnu olimpijsku medalju u ženskoj konkurenciji, ona ne dozvoljava da je nazivaju ženom.

Saunders se izjašnjava kao nebinarna osoba, te traži da je ne oslovljavaju sa "ona", već "oni", što se moglo vidjeti i u današnjem TV prijenosu takmičenja.

Ljubitelji sporta na društvenim mrežama se, nakon današnjeg pojavljivanja Saunders na OI, pitaju kako je moguće da se diže prašina oko bioloških žena Imane Khelif i Lin Yu-Ting i njihovog učešća u ženskom boksu, a Saunders nije upitna iako sama za sebe tvrdi da nije žena.

znači ova osoba nije "ona",nego "oni", množina???

sama za sebe kaže da nije žena a ipak se takmiči među ženama,zašto pobogu?
¤ jelena ¤

#33758 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ¤ jelena ¤ »

Vjerovatno se okupio konzilijum stručnjaka pa odlučili tako.

Samo još da obavijeste javnost i objasne masama šta i kako stoje stvari....

dok je nisu linčovali.
kakavdanakneiskustvu

#33759 Re: Danasnji "feminizam"

ne možeš nju linčovati jer osoba za sebe kaže da nije žena,obrati pažnju na detalje, nema potrebe da osobu pogrešno nazivaš,čemu to?
MarlboroGold

#33760 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Mislim da ovo zaslužuje posebnu temu... ima već o OI pa se može i tamo pričati. Suvišno je da se ovo razvlači dalje na ovoj temi, ali to je samo moje mišljenje.
Hakiz

#33761 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

kakavdanakneiskustvu wrote: 08/08/2024 15:13 https://www.klix.ba/sport/atletika/ko-j ... YbAZyjfmfQ

Bizarnostima vezanim za Olimpijske igre u Parizu se ne nazire kraj, a najnovija je vezana za američku bacačicu kugle Raven Saunders.

Dvadsetosmogodišnja Amerikanka se pojavila danas u kvalifikacijama bacanja kugle i privukla mnogo pažnje svojim izgledom.

Njeno lice je bilo prekriveno crnom maskom, nosila je i sunčane naočare, a kosu je ofarbala u ljubičastu i zelenu boju.

Kako je istakla, odlučila se za taj outfit kako bi bila skoncentrisana na takmičenje.

Naime, ona ovakvim izgledom želi postići to da joj se druge takmičarke ne obraćaju, ali i da kamera ne može vidjeti šta ona izgovara uoči bacanja kugle.

"Većinu stvari koje izgovorim prije bacanja bi trebalo cenzurisati", rekla je danas nakon što se plasirala u finale hicem od 18,62 metra.

Saunders je nosila masku s motivom Hulka koja joj je prekrivala pola lica tokom Olimpijskih igara u Tokiju 2021. godine kada je osvojila srebrnu medalju, a nije isključeno da se u finalu sutra u 19:37 sati pojavi sa tom maskom.

"Ranije nisam mogla kontrolisati svog unutarnjeg Hulka, nikada nisam znala kada će se on pojaviti. No, tokom proteklog perioda, posebno kada sam se borila s mentalnim zdravljem, naučila sam ga kontrolisati. Sada znam da se pretvorim u Hulka kada je potrebno i onda razbijam sve pred sobom", kazala je.

No, kontroverze oko Saunders tu ne staju. Naime, iako ide po drugu uzastopnu olimpijsku medalju u ženskoj konkurenciji, ona ne dozvoljava da je nazivaju ženom.

Saunders se izjašnjava kao nebinarna osoba, te traži da je ne oslovljavaju sa "ona", već "oni", što se moglo vidjeti i u današnjem TV prijenosu takmičenja.

Ljubitelji sporta na društvenim mrežama se, nakon današnjeg pojavljivanja Saunders na OI, pitaju kako je moguće da se diže prašina oko bioloških žena Imane Khelif i Lin Yu-Ting i njihovog učešća u ženskom boksu, a Saunders nije upitna iako sama za sebe tvrdi da nije žena.

znači ova osoba nije "ona",nego "oni", množina???

sama za sebe kaže da nije žena a ipak se takmiči među ženama,zašto pobogu?
Pretpostavljam da joj je izgovor taj da ako je "oni" onda je i žena i muškarac, pa može.

Onda se postavi logično pitanje, ako je oni, pa može bilo šta, zašto se nije prijavila u muškoj konkurenciji?

Zbog toga što je svjesna da nema šanse. Ili zbog toga što kada ipak mora izabrati, zna se. Žena je, nije oni. A to, opet, znači da joj taj princip "oni" nije toliko čvrst da bi zbog njega izgubila pravo na učešće. Nije baš iskrena u svojoj ideologiji. Principi su nebitni kada je korist u opasnosti.

Sada nevezano za ovu ženu: Tako dolazimo do situacije u kojoj "oni" znači zapravo, varanje. Oportunistički stav da kada neko najveću korist dobija kao žena, bit će žena, a kada tu korist dobija kao muškarac, bit će muškarac. A kada bilo šta od toga dvoga ne donosi korist, bit će "oni".

Nije problem što se to pokušava, problem je da se dozvoljava.

Opet o predmetnoj ženi: Doduše, prijavila se u žensku konkurenciju i žena je, to nije prevara. Ali, ako je tako, ako ikad bilo šta pokuša kao muškarac, tada će postati prevarant(ica). To je sada spekulacija.

Barem ima XX?
broj dva

#33762 Re: Danasnji "feminizam"

Post by broj dva »

Ljudska rasa je binarna, muski i zenski rod I tu je kraj te price. A posto priroda nije savrsena postoje anomalije i bolesti. Kako drustvo tretira anomalije i bolesti (a bogme i muski i zenski rod) govori nesto o stepeni razvoja drustva. Fino je biti sirokouman i tolerantan, glupo je uzdizati neke stvari na pedastal. A kompletno transgender pitanje je bacena kost da se ne bi raja zamarala bitnim pitanjima.
kakavdanakneiskustvu

#33763 Re: Danasnji "feminizam"

ma sve ok,nek se ova osoba ne osjeća kao žena,ali što se takmiči među ženama?
no_sikiriki

#33764 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

Interesantna ideja. Dobro ili loše?

CNBC Travel: An airline now allows women to avoid sitting next to men

https://www.cnbc.com/2024/08/07/indigo- ... CoBs_FjEVQ
petunija

#33765 Re: Danasnji "feminizam"

Post by petunija »

Pa i do sada je na neki način postojala ta opcija, doplatiš za željeno mjesto.
Evo ja često doplaćujem, ne konkretno za to, ali ko želi može
@kakavdanakneiskustvu i ja sam se isto pitala
Hakiz

#33766 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

no_sikiriki wrote: 09/08/2024 10:25 Interesantna ideja. Dobro ili loše?

CNBC Travel: An airline now allows women to avoid sitting next to men

https://www.cnbc.com/2024/08/07/indigo- ... CoBs_FjEVQ
Sve dok je ona ta koja zbog svoje želje treba (ako treba) doplatiti, promijeniti mjesto itd, nema problema.

Da je situacija u kojoj ona ne želi da sjedi pored mene, ali onda od mene traže da se mičem sa svog mjesta itd, tada bismo imali problem.

Da li te žene mogu tražiti u tim avionima da kompletna posada (od stjuardesa do kapetana) budu samo žene? Zamisli neće da sjedi pored muškarca, a stjuard joj donosi senvič, namješta jastuke itd. Ne ide.

Uostalom, neka naprave da linije imaju dva aviona, jedan samo za žene i drugi za raju. Koliko bi koštale karte?
Hakiz

#33767 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

petunija wrote: 09/08/2024 10:40 Pa i do sada je na neki način postojala ta opcija, doplatiš za željeno mjesto.
Kada smo kod doplate. Posljednjih godina stalno nude da mi ručni prtljag stave u cargo, bez doplate. Pa kada kupujem kartu ne platim za cargo, besplatno ga dobijem :wink:
petunija

#33768 Re: Danasnji "feminizam"

Post by petunija »

Meni su isto nudili jednom (Austriaairlans) a onda mi izgubili tu torbu. Pošto sam imala jako malo vremena za presjedanje nisam uspjela prijaviti tako da od tada ne dam više.
A i koferi često izađu tako prljavi da mi bude muka pa gledam da što manje stvari prenosim kargo.
Hakiz

#33769 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

petunija wrote: 09/08/2024 12:42 Meni su isto nudili jednom (Austriaairlans) a onda mi izgubili tu torbu. Pošto sam imala jako malo vremena za presjedanje nisam uspjela prijaviti tako da od tada ne dam više.
A i koferi često izađu tako prljavi da mi bude muka pa gledam da što manje stvari prenosim kargo.
Kako ću, onda, nositi vina iz Italije, maslinovo ulje iz Španije, port iz Portugala :(
petunija

#33770 Re: Danasnji "feminizam"

Post by petunija »

Kad se vraćaš nije problem ako izgube prtljag, problem je u odlasku, što je bio moj slučaj :D
A inače vina normalno nosim, zamotam dobro u odjeću i ne brinem se kad tumbaju i bacaju kofere :D
Hakiz

#33771 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

petunija wrote: 09/08/2024 13:22 Kad se vraćaš nije problem ako izgube prtljag, problem je u odlasku, što je bio moj slučaj :D
A inače vina normalno nosim, zamotam dobro u odjeću i ne brinem se kad tumbaju i bacaju kofere :D
A joj :(
no_sikiriki

#33772 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

petunija wrote: 09/08/2024 10:40 Pa i do sada je na neki način postojala ta opcija, doplatiš za željeno mjesto.
Pa nije baš kao doplaćivanje, ne vjerujem da bi neko plaćao ekstra, samo da izbjegne to da sjedi pored muškarca.
Ovdje se radi o opciji da žena može da izabere sebi mjesto (kad bira mjesto u avionu) pored žene, ako ne želi sjediti pored muškarca. Kao kad biraš hoćeš li npr. imati sjedište do prozora ili uz prolaz.
Last edited by no_sikiriki on 09/08/2024 18:33, edited 1 time in total.
Hakiz

#33773 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

no_sikiriki wrote: 09/08/2024 18:03
Pa nije baš kao doplaćivanje, ne vjerujem da bi neko kupovao ekstra mjesto, samo da izbjegne to da sjedi pored muškarca.
Ovdje se radi o opciji da žena može da izabere sebi mjesto (kad bira mjesto u avionu) pored žene, ako ne želi sjediti pored muškarca. Kao ono kad biraš hoćeš li npr. imati sjedište do prozora ili uz prolaz.
Kupi žena sjedište, 3 sjedišta u redu. Dan, ma sat prije leta, ja kupim sjedište pored njenog. Ne znam ko je kupio skedišta do mog, niti znaju da ću baš ja kupiti sjedište do njenog.

Traže spol pri kupovini i meni ne žele prodati to sjedište? Ostave ga praznog? Propast će za godinu ostavljajući prazna sjedišta da bi iskombinovali spolove.
Digla_da_kreci

#33774 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Digla_da_kreci »

Predstavi se da si medzed.

Hi, I’m a bear, not a man. Please sit next to me and we will meet in the forest after the flight. :D
kakavdanakneiskustvu

#33775 Re: Danasnji "feminizam"

ne kontam,jesu svi muškarci babaroge pa treba zenama pravo da biraju hoce li ili ne sjediti u avionu do muskarca, kako te koje tako misle , kontaju upoznati nekad nekog muskarca, ono kao druga, komsiju, ne do bog momka ili muza
Post Reply