Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Locked
Prpa.ba

#32901 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Prpa.ba »

Sta kazu nasi "americki partneri":
"Uvreda žrtvama"
Američka ambasada kritikovala podizanje spomenika Mehmedu Alagiću na Vlašiću
:kiss:
skupljac_zeljeza

#32902 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by skupljac_zeljeza »

Po Dodiku i Čoviću nismo se trebali braniti od agresije. Mnogi su bili optuženi kao Alagić, ali nisu bili osuđeni kao veliki broj iz HVO-a i VRS-a pa ova priča im je višak. Mislim da im je više zasmetao Komšić i da iskoriste momenat da mu nešto natovare nego spomenik.

Zastupnici HDZ-a BiH osudili podizanje spomenika generalu Armije BiH pa napali Komšića: 'Narugao se žrtvama'
Mehmed Alagić bio je optužen za ratne zločine nad Hrvatima središnje Bosne dok je bio zapovjednikom 3. korpusa Armije BiH
Haris.ba

#32903 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Haris.ba »

Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon što je u sklopu manifestacije "Dani pobjede, dani ponosa - Ljuta greda 2024" na Vlašiću upriličeno otkrivanje spomenika generalu Armije Republike BiH Mehmedu Alagiću.

"Kao što smo i ranije govorili, građani ove zemlje zaslužuju bolje nego da se osobi optuženoj za ratne zločine odaje počast podizanjem grandioznog spomenika na planini Vlašić. To je uvreda za žrtve i njihove porodice", kazali su u odgovoru na upit Hine i drugih hrvatskih medija
Spomenik mi se sada jos vise svidja.

Nego, treba priupitati Amere sto u svom Kongresu pljescu liku protiv koga se vodi postupak za genocid. Jer, ocito pravosnazne presude su nebitne.
toska

#32904 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by toska »

General Armije RBiH, visoki oficir cijeli život i dođe na ovo:

Image
alijagoro

#32905 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by alijagoro »

Haris.ba wrote: 08/08/2024 22:20
Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon što je u sklopu manifestacije "Dani pobjede, dani ponosa - Ljuta greda 2024" na Vlašiću upriličeno otkrivanje spomenika generalu Armije Republike BiH Mehmedu Alagiću.

"Kao što smo i ranije govorili, građani ove zemlje zaslužuju bolje nego da se osobi optuženoj za ratne zločine odaje počast podizanjem grandioznog spomenika na planini Vlašić. To je uvreda za žrtve i njihove porodice", kazali su u odgovoru na upit Hine i drugih hrvatskih medija

Nego, treba priupitati Amere sto u svom Kongresu pljescu liku protiv koga se vodi postupak za genocid. Jer, ocito pravosnazne presude su nebitne.
:thumbup:
alijagoro

#32906 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by alijagoro »

toska wrote: 08/08/2024 22:48 General Armije RBiH, visoki oficir cijeli život i dođe na ovo:

Image
Nepravda je najgori osjecaj.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#32907 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Chmoljo »

isto mi je palo na pamet. presumpcija nevinosti, to ništa.

no, ipak, treba biti taktičan i gurati svoje, a ne zamjerati se velikom bratu.
Nisamsdaali

#32908 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Nisamsdaali »

Mudro prešutjeti komentar američke ambasade, a ako bude direktan upit političarima držati se krilatice “svako je nevin dok se ne dokaže da je kriv”
Haris.ba

#32909 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Haris.ba »

Nisamsdaali wrote: 09/08/2024 01:33 Mudro prešutjeti komentar američke ambasade, a ako bude direktan upit političarima držati se krilatice “svako je nevin dok se ne dokaže da je kriv”
Tako nekako. Neka opozicija kaze sta se stvarno misli. Mada, i u opoziciji jajare sjede koje cekaju zasjesti za fotelju, pa se ne zele Amerima zamjeriti....
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#32910 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JoseMujica »

onog trenutka kada je potpisan Dayton, izdana je država i sve ovo poslije je posljedica tog sranja.
cvrčak_na_hedonizmu

#32911 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Chmoljo wrote: 09/08/2024 01:02

Fino su te izdresirali. Problem je sto ti mislis da je to normalno i punih usta okolo govoris kako je dobro biti dresiran. Kicmu imas ili kao u tvom slucaju nemas, nema izmedju.

Tuzno
toska

#32912 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by toska »

JoseMujica wrote: 09/08/2024 12:14 onog trenutka kada je potpisan Dayton, izdana je država i sve ovo poslije je posljedica tog sranja.
Danas je jasno da nismo imali nikakve šanse za pravedan završetak rata.

Od eng. Wikipedije pa do AI kojeg sam više puta pokušavao navesti da objasni rat u BiH, zločine prema civilima pa i sam genocid, uvijek se dobiju odgovori o tri strane koje jednako krive I jednako činile zločine.
Haris.ba

#32913 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Haris.ba »

toska wrote: 09/08/2024 13:05
JoseMujica wrote: 09/08/2024 12:14 onog trenutka kada je potpisan Dayton, izdana je država i sve ovo poslije je posljedica tog sranja.

Od eng. Wikipedije pa do AI kojeg sam više puta pokušavao navesti da objasni rat u BiH, zločine prema civilima pa i sam genocid, uvijek se dobiju odgovori o tri strane koje jednako krive I jednako činile zločine.
To je cijena mira. Posto nismo imali snage da pobjedimo, a nisu ni drugi imali snage da nas pobjede, imas mir.

Mir je po definiciji samo odsustvo rata. Mozda tautologija, ali je mislim to najbolja definicija.

Niti postojanje mira znaci da je neko porazen, da su se sveli racuni, neka pravda zadovoljena.

Jedan stari forumas je to u jednom starom postu najbolje objasnio - da je jedina strana u ratu u Bosni koja je porazena je APZB Fikreta Abdica. I da cak i on u takvim okolnostima je kasnije dobio mogucnost opet da dodje do politicke funkcije u novom sistemu.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#32914 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JoseMujica »

Haris.ba wrote: 09/08/2024 13:10

To je cijena mira. Posto nismo imali snage da pobjedimo, a nisu ni drugi imali snage da nas pobjede, imas mir.

Mir je po definiciji samo odsustvo rata. Mozda tautologija, ali je mislim to najbolja definicija.

Niti postojanje mira znaci da je neko porazen, da su se sveli racuni, neka pravda zadovoljena.

Jedan stari forumas je to u jednom starom postu najbolje objasnio - da je jedina strana u ratu u Bosni koja je porazena je APZB Fikreta Abdica. I da cak i on u takvim okolnostima je kasnije dobio mogucnost opet da dodje do politicke funkcije u novom sistemu.
ovaj naš mir je najbolje definisao Gajo Sekulić kao "hladni mir", tj. puko odsustvo rata, dok su politički ciljevi ostali nepromjenjeni
Chmoljo

#32915 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Chmoljo »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 09/08/2024 12:57
Chmoljo wrote: 09/08/2024 01:02

Fino su te izdresirali. Problem je sto ti mislis da je to normalno i punih usta okolo govoris kako je dobro biti dresiran. Kicmu imas ili kao u tvom slucaju nemas, nema izmedju.

Tuzno
ne projiciraj vlastite komplekse na druge i nastavi bistriti politiku sa pivom ispred granapa.
palermo

#32916 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by palermo »

JoseMujica wrote: 09/08/2024 13:17
Haris.ba wrote: 09/08/2024 13:10

ovaj naš mir je najbolje definisao Gajo Sekulić kao "hladni mir", tj. puko odsustvo rata, dok su politički ciljevi ostali nepromjenjeni
Pa to je mislim jasno ima mislim najmanje 20 godina. Otkrivati toplu vodu zaista je deplasirano. Ono sto jeste problem je da mi ocito ne zelimo da prihvatimo tu stvarnost, odnosno bjezimo od nje.
palermo

#32917 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by palermo »

Chmoljo wrote: 09/08/2024 13:20

ne projiciraj vlastite komplekse na druge i nastavi bistriti politiku sa pivom ispred granapa.
Obzirom na nasa mnogobrojna neslaganja moram ovo da nagalsim na pocetku. Nije ovo kritika tebe niti je upereno protiv tebe I tvoga misljenja.

Al opcenito mislim da bi bilo probitacnije nekad biti manje pametan a vise lud I pokazati stav. Kao recimo u ovom slucaju saopsyenja americke ambasade.
Vjecita_zavrzlama

#32918 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Vjecita_zavrzlama »

Zar se ne pretjeruje, nisam protiv centra podrzavam ali na Bascarsiji ? Turisticki centar gdje nebi trebalo politika da se mijesa

Image
Chmoljo

#32919 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Chmoljo »

palermo wrote: 09/08/2024 13:26

Obzirom na nasa mnogobrojna neslaganja moram ovo da nagalsim na pocetku. Nije ovo kritika tebe niti je upereno protiv tebe I tvoga misljenja.

Al opcenito mislim da bi bilo probitacnije nekad biti manje pametan a vise lud I pokazati stav. Kao recimo u ovom slucaju saopsyenja americke ambasade.
nemam problem sa neslaganjem. imam problem kad mi teoretičar zavjera pametuje o dresuri, dok se nalazi na uzici mnogo mračnih politika. i što je najgore, misli da je pametniji od ostalih. :D

što se tiče tvoje kritike, ciljevi su nam isti, pitanje je samo kako mislimo da dođemo do njih. ja lično mislim da amerikance boli dupe za alagićem, i da je do nas i samo do nas kako će on biti upamćen. nije to neko bitno pitanje oko kojeg se treba sukobljavati sa njima, niti oni mogu nešto posebno uticati na to da spriječe kako ćemo mi obilježavati lik i djelo Alagića.

sa njima se treba sukobiti oko bitnih pitanja, tipa ako krenu uzmicati oko južne interkonekcije, oko popuštanja za državnu imovinu i slično.

što se tiče Alagića, sjećam se koliko je taj čovjek davao nade svima nama koji smo čekali lijepe vijesti. sjećam se momenta kada smo preko radija čuli da je Kupres oslobođen. bilo je nevjerovatno imati takvog sposobnog generala.

ne znam ništa o tom procesu zbog kojeg je osuđen na 4 godine. vidim da se piše da je montirano i tu se otprilike završava argumentacija, ali bilo bi fino kada bi neko hladne glave predstavio lik i djelo ovog čovjeka. pa ako je imao i grešaka, da ih se prezentuje. stvari ne moraju biti crno-bijele, ali da ga je trebalo zaštititi, to jeste. i njega i ostale zaslužne. i od drugih i od samih sebe. meni je bilo žalosno vidjeti Dudakovića kako ga je potrošio SBiH, pa ga onda Avdo Avdić provociro sa nekim potpitanjima, generale kako komentarišete poraz... tako nešto, parafraziram.

mnogo bih mogao pisati o ovome, o cijeloj kasti ljudi koja se okoristila o boračka udruženja, za siću, pa brane politike i notorne kriminalce poput Berila, a koja je kao trebala čuvati sjećanje na 92-95, ali samo ću lanuti nešto bezveze...
ljubijankic

#32920 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by ljubijankic »

Chmoljo wrote: 09/08/2024 13:42
palermo wrote: 09/08/2024 13:26

nemam problem sa neslaganjem. imam problem kad mi teoretičar zavjera pametuje o dresuri, dok se nalazi na uzici mnogo mračnih politika. i što je najgore, misli da je pametniji od ostalih. :D

što se tiče tvoje kritike, ciljevi su nam isti, pitanje je samo kako mislimo da dođemo do njih. ja lično mislim da amerikance boli dupe za alagićem, i da je do nas i samo do nas kako će on biti upamćen. nije to neko bitno pitanje oko kojeg se treba sukobljavati sa njima, niti oni mogu nešto posebno uticati na to da spriječe kako ćemo mi obilježavati lik i djelo Alagića.

sa njima se treba sukobiti oko bitnih pitanja, tipa ako krenu uzmicati oko južne interkonekcije, oko popuštanja za državnu imovinu i slično.

što se tiče Alagića, sjećam se koliko je taj čovjek davao nade svima nama koji smo čekali lijepe vijesti. sjećam se momenta kada smo preko radija čuli da je Kupres oslobođen. bilo je nevjerovatno imati takvog sposobnog generala.

ne znam ništa o tom procesu zbog kojeg je osuđen na 4 godine. vidim da se piše da je montirano i tu se otprilike završava argumentacija, ali bilo bi fino kada bi neko hladne glave predstavio lik i djelo ovog čovjeka. pa ako je imao i grešaka, da ih se prezentuje. stvari ne moraju biti crno-bijele, ali da ga je trebalo zaštititi, to jeste. i njega i ostale zaslužne. i od drugih i od samih sebe. meni je bilo žalosno vidjeti Dudakovića kako ga je potrošio SBiH, pa ga onda Avdo Avdić provociro sa nekim potpitanjima, generale kako komentarišete poraz... tako nešto, parafraziram.

mnogo bih mogao pisati o ovome, o cijeloj kasti ljudi koja se okoristila o boračka udruženja, za siću, pa brane politike i notorne kriminalce poput Berila, a koja je kao trebala čuvati sjećanje na 92-95, ali samo ću lanuti nešto bezveze...
Lik i djelo generala Alagića će ti najbolje objasniti velika SDA stranke Asim Kamber :bih:
Tvrtko II Kotromanić

#32921 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Vjecita_zavrzlama wrote: 09/08/2024 13:26 Zar se ne pretjeruje, nisam protiv centra podrzavam ali na Bascarsiji ? Turisticki centar gdje nebi trebalo politika da se mijesa

Image
bravo Irfane za ovaj potez :thumbup:

mislim da nema osobe u Starom Gradu kojoj ce ovo smetati
ti pretpostavljam nisi iz SG?
Škobo Habu

#32922 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Škobo Habu »

ljubijankic wrote: 09/08/2024 13:46
Lik i djelo generala Alagića će ti najbolje objasniti velika SDA stranke Asim Kamber :bih:
U ta doba su ga optuživali za neke stanove u Sanskom Mostu, ako se ne varam?

Treba napomenuti, i to jasno, da je hajku na generala Alagića tada vodila "Slobodna Bosna", na čelu sa Senadom Avdićem i Asimom Metiljevićem.
Škobo Habu

#32923 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Škobo Habu »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 09/08/2024 13:51
Vjecita_zavrzlama wrote: 09/08/2024 13:26 Zar se ne pretjeruje, nisam protiv centra podrzavam ali na Bascarsiji ? Turisticki centar gdje nebi trebalo politika da se mijesa

Image

Klasičan primjer populističkog kokošara kojeg je iznjedrio SDP. K'o sa fabričke trake.

Par preko puta Vijećnice, skupa sa podzemnom garažom, u potpunosti je zapušten i raspada se u jeku turističke sezone, što je katastrofa za opštinu SG.
Tvrtko II Kotromanić

#32924 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Škobo Habu wrote: 09/08/2024 13:59
Tvrtko II Kotromanić wrote: 09/08/2024 13:51

Image

Klasičan primjer populističkog kokošara kojeg je iznjedrio SDP. K'o sa fabričke trake.

Par preko puta Vijećnice, skupa sa podzemnom garažom, u potpunosti je zapušten i raspada se u jeku turističke sezone, što je katastrofa za opštinu SG.
za ovo prvo, that's just like, your opinion man :)
za ovo drugo, koristi se taj prostor poprilicno, s tim da se slazem da se ona garaza treba malo srediti
Škobo Habu

#32925 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Škobo Habu »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 09/08/2024 14:01

za ovo prvo, that's just like, your opinion man :)
za ovo drugo, koristi se taj prostor poprilicno, s tim da se slazem da se ona garaza treba malo srediti
Naravno da je moje mišljenje, čije će drugo biti?

Garaža ne traži malo da se sredi, onakav nivo devastacije i zapuštenosti, kako vanjskog, tako i unutrašnjeg dijela, konkretna je slika i prilika djela populiste od načelnika. Ništa on nije bolji od Mandića. Evidentno.
Locked