"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
elcaliente

#7826 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by elcaliente »

Nokian808 wrote: 05/08/2024 21:04
elcaliente wrote: 05/08/2024 20:49
Nokian808 wrote: 05/08/2024 19:30

Ako si sugerirao da je moje razmisljanje ispod prosjecno ono je realno. Problem kapitalizma je kad ga ne reguliras on postaje veoma maliciozan jer stalni rast (koji je nemoguc u nedogled) je njegov bog. Igra monopol ima svoj kraj a isto tako i kapitalizam bude veoma nezgodan sto vise bude bude prilazio kraju.
Da nisu radnici iz BiH otisli sa Njemacku, BiH ne bi morala uvoziti stranke radnike.
Znaci do domacih radnika je.
Optuzujes najslabiju kariku u lancu....radnici su otisli zbog vladajucih struktura i privatnika koji im nude robovske uslove i sad hoce da uvezu nove robove.
Izabrali su odlazak umjesto borbe. Sve u svemu nema ih a traze se, neko ih mora zamjeniti.
Nisu svi radili po firmama, bilo ih je i puno samostalnih. Gdje su oni nestali?
Niko nece cekati sedmicama na majstora, placati skupo i trpiti bahatost.
Ako neko hoce da uradi kod kuce keramiku, njega interesuje pristupacna cijena, brzina i kvalitet izvedbe. Svejdeno mu je hocel to biti Bosanac, Albanac, Turcin ili neko drugi

To je ekonomija, tako da se ne treba cuditi.
Svako od nas trazi sa svoje pare robu i usluge i placa onoliko koliko misli da to vrijedi. Neke usluge su postale preskupe za BiH standard i treba im oboriti cijenu a cijenu najbolje obara konkurencija potovo je ni kvalitet vise ne stima.
A ako BH majstor je skuplji od stranog a ima puno bolji kvalitet onda se ne treba bojati za svoj biznis.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#7827 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hame_ »

iClass wrote: 05/08/2024 09:41
Didier wrote: 05/08/2024 08:20 Bakšiš je najgluplji koncept plaćanja radnika ikad izmišljen.

U Americi je ta glupost dovedena do savršenstva.

Nažalost, i sam dajem bakšiš jer mi je ofirno ne dati, ali sam isključivo protiv toga jer je zasnovan na potplaćivanju radnika. Gadi mi se.
Također sam protiv bakšiša.

Kada si dolazio na posao, znao si kolika ti je plata, prihvatio si tu platu, zašto ti ja moram davati još novca?

Zašto se bakšiš ne daje na svim poslovima nego samo određeni?
Zato što ti konobar može pljunut u kafu ili reći kuhinji da si odvratan, pa ti jedi otpatke. Fino, čim te posjeti konobar odmah mu daš "cenera" i rahat si posvunoć - k'o gospodina te obilazi i služi.

Jebo te cener, ako izlazim urijetko na večeru i piće.

Znam iz prakse i iskustva. Dadni cenera i budi baja, cvaju i džek si posvunoć.
moee

#7828 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moee »

iClass wrote: 05/08/2024 15:42
kB27 wrote: 05/08/2024 15:29 Jel me neko zajebava da to sto prosvjetni radnik ima 4 casa dnevno znaci da ima 20 radnih sati sedmicno? :lol:

Diskutuju se neki detalji, a ovo prodje kao da je logicno i istinito.

I, ako dobro skontah, teze je biti taksista nego hirurg?
To je isto što misle da im je godišnji koliko i djeci raspust :-)

Prosvjetnom radniku se u sate ubrajaju i pripreme za čas, pregled ispita. Roditeljski sastanci, svaki prosvjetni radnik ima vrijeme sedmično za informacija za roditelje rezervisano. Ima tu i izvještaji sa roditeljskih i sl. Mnogi imaju i sekcije redovno u drugom polugodištu.

Ima prosvjetnih radnika koji ovo rade direknto u školi pa ostanu par sati nakon nastave ali većina kod kuće ovo odradi.

Btw. Neko je napisao da se može naštimati samo 4 radna dana, zakonski u punoj normi se to ne smije. Mora imati 5 radnih dana.
Boldirano za @kB27 niko nije rekao. Puna norma jeste u prosjeku 4 školska časa dnevno.

Slažem se da prosvjetni radnik za kvalitetnu nastavu (sa pripremom, roditeljskim i sl.) realno treba gotovo 8h dnevno, ali danas je takvih radnika manje od 10%.

Znam da se puna norma "zakonski" ne smije rasporediti na 4 radna dana, ali neformalno se to itekako dešava.

Veliki broj prosvjetnih radnika inženjerske struke imaju paralelno privatne firme, neki čak i više njih.

Činjenica je da taj posao ipak daje najviše vremena za neki paralelni biznis.

Hvala svima na konstruktivnoj raspravi :thumbup:
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#7829 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hame_ »

_BataZiv_0809 wrote: 05/08/2024 15:33
mali_balon wrote: 05/08/2024 10:49 Konobar ima vecu platu nego drzavni sluzbenik na drzavnim nivou, startna oko 900KM sa prevozom (ako je vise od 10ak Km od posla, ako je manje nema prevoza ) i toplim obrokom mozda se navuce na 1100KM....konobar sa starnom od 1500 i sa baksisem ide preko 2000 komotno....jedina razlika je u obimu posla.
Na drzavnoj sisi pogines ako nemas jaku vez ili nisi uvlakac...ako imas jaka ledja prst u uho i uzivancija
Ta jedina razlika je kljucna. Obim posla. Sta taj braco sve mora uraditi za tih 1700, koliko je slobodan, kad moze na godisnji, je li tih 1700 na banku ili na crno itd..

Ugostiteljstvo je smrt za organizam.
Konobarisanje je posao za mladog covjeka koji nema ni kuceta ni maceta i koji je u punoj snazi.
Ko misli docekat penziju ko konobar taj je u dobroj zabludi.
Sa ovim se slažem 100%. Ovo što rade konobari nije normalno i gore nego rudnik.

Mislim da "izgore" do četrdesete ili odu u "neku" krajnost. Ma katastrofa zanimanje, gore i nego vozači.

*Vidi samo jednu narudžbu za jednim stolom (4 gosta) - Meni kraću crnu, meni dužu sa mlijekom, meni kraću sa hladnim mlijekom, meni srednju s mlijekom i pjenom. Napraviš, doneseš,... de ba zaboravi meni mineralnu donesi. Doneseš,... drugi kaže de ba još jednu čašu vode ali ako imaš i leda ubaci. Doneseš i to, treći kaže - de i meni. Četvrtom jebeš mater!
Hame_

#7830 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hame_ »

iClass wrote: 05/08/2024 15:38Obavezni su biti u školi tada. To što nema nastave ne znači da ne rade.

Uvijek imaju ispuniti papire, izvještaje, pripreme. Drugo je to što se nakon par godina "uhodaš" pa ti je to lagano.

Ali slažem se, može se lagano neki posao sa strane uraditi. Znam ih par što to rade.
Ma nema, zdrobiše se profesori ispunjavajući papire i snimajući svadbe ljeti - 40 svadbi po 3.000 = izračunaj.
iClass

#7831 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by iClass »

moee wrote: 05/08/2024 22:56 Slažem se da prosvjetni radnik za kvalitetnu nastavu (sa pripremom, roditeljskim i sl.) realno treba gotovo 8h dnevno, ali danas je takvih radnika manje od 10%.
Vremenom se uhodaš pa ti ovo postane lagano. Ne treba čovjeku koji radi 15 godina toliko pripreme za čas, eventualno malo ponovi prije časa.

Ali, slažem se da od svih poslova koje znam u prosvjeti najviše imaš slobodnog vremena.
ShnjaZZZ

#7832 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ShnjaZZZ »

To su urbani mitovi, sestra je radila kao profesorica engleskog 3 godine. Koliko ima posla na nastavi, toliko je imala i van nastave. Da jednu pripremu napišeš čisto onako da je imaš ne ganjajući kvalitet treba vremena... plus neke ostale stvari. Stalno je nešto piskarala kod kuće.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7833 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

niko ne sere o profama na faksu
koji su to neradnici i ublehaši
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#7834 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Hame_ wrote: 05/08/2024 23:01 Mislim da "izgore" do četrdesete ili odu u "neku" krajnost. Ma katastrofa zanimanje, gore i nego vozači.

*Vidi samo jednu narudžbu za jednim stolom (4 gosta) - Meni kraću crnu, meni dužu sa mlijekom, meni kraću sa hladnim mlijekom, meni srednju s mlijekom i pjenom. Napraviš, doneseš,... de ba zaboravi meni mineralnu donesi. Doneseš,... drugi kaže de ba još jednu čašu vode ali ako imaš i leda ubaci. Doneseš i to, treći kaže - de i meni. Četvrtom jebeš mater!
Konobar koji ima preko 35-40 godina je većinom sagorio ko licna. Gotovo bez izuzetka su svi alkosi, hronični pušači i kockari. Ovaj jedan stariji konobar u lokalnom baru dnevno tuče četiri kutije cigareta i bar 10-15 klipača za smjenu smiri... :roll:

U peMziju idu kada im poiskaču vene, ode kičma, jetra, pritisak i koljena, i u 45 godini nisu više ni za kakvog posla, a finih troškova imaju zbog gore pomenutih profesionalnih deformacija.
Ozimician

#7835 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Ozimician wrote: 05/08/2024 14:22
Nokian808 wrote: 05/08/2024 12:52 OK uvoz radne snage AKO niko u BIH ne zna taj posao odnosno fali kadra ali vecinom nije to slucaj vec privatnik radije uvozi niskokvalifikovanog radnika nego da digne plate odnosno dobro plati domaceg. E tu je caka jer nasi onda zbog nedostatka pristojno placenog posla idu u Njemacku, Sloveniju, Hrvatsku a ovi dolaze na radna mjesta koja su domaci mogli obavljati. Pri tome logicno je da ne moraju platiti naseg radnika kao u Njemackoj ili Sloveniji dovoljno je da ga plate dovoljno pristojno da mu se ne isplati ici dalje jer vani ima faktor kirija koja nije mala.
Zato sam protiv sasvim liberalnog uvoza radne snage jer privatnici ne nude pristojne plate, nasi onda nece da rade za taj novac i odlaze vani ili muljaju nesto u sivoj ekonomiji. Vrsi se ekonomsko protjerivanje domacih sve za veci profit gazda.
Isto tako misli i jedan (ispod)prosjecan Svabo kad mu gazda dovede radnike sa Zap. Balkana i smjesti ih u kolektivni smjestaj. :D
Ako si sugerirao da je moje razmisljanje ispod prosjecno ono je realno. Problem kapitalizma je kad ga ne reguliras on postaje veoma maliciozan jer stalni rast (koji je nemoguc u nedogled) je njegov bog. Igra monopol ima svoj kraj a isto tako i kapitalizam bude veoma nezgodan sto vise bude bude prilazio kraju.
Nisam sugerirao nista za razmisljanje, svako ga ima, nego kakve osobe obicno iznose takvo razmisljanje.

To za sto se ti zalazes postoji jedino na Kubi, a slozit cemo se da Kuba i nije bas previse ugodno mjesto za zivot.
Takodjer "ekonomsko protjerivanje domacih za veci profit gazda" je oksimoron.
Babbuka

#7836 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Babbuka »

Situacija sa nedostatkom radnika je takva da je uvoz radne snage neizbježan, sviđalo se kome ili ne.

Veliki broj investicija u privredi je stopiran zbog toga.

Nije problem samo u parama, nego i u nezainteresovanosti i podcjenjivačkom odnosu prema zanatima koji vlada u našem mentalitetu.

Ja bih sad zaposlio bravara i dao mu njemačku platu za tu struku, ali mladim ljudim je nezamislivo da ulože par godina u obuku. Ista priča sa ostalim zanatima.
Nokian808

#7837 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Nokian808 »

Ozimician wrote: 06/08/2024 11:24
Ozimician wrote: 05/08/2024 14:22

Isto tako misli i jedan (ispod)prosjecan Svabo kad mu gazda dovede radnike sa Zap. Balkana i smjesti ih u kolektivni smjestaj. :D
Nisam sugerirao nista za razmisljanje, svako ga ima, nego kakve osobe obicno iznose takvo razmisljanje.

To za sto se ti zalazes postoji jedino na Kubi, a slozit cemo se da Kuba i nije bas previse ugodno mjesto za zivot.
Takodjer "ekonomsko protjerivanje domacih za veci profit gazda" je oksimoron.
Nigdje nisam napisao da se zalazem za komunizam pogotovo ne za nakaradno proveden sa prakticno diktaturom tipa Kube ili nekadasnjeg SSSR.
Ali socijal demokratija, sa odgovornoscu je sigurno bolji sistem od kapitalizma američkog tipa. Nesto najblize tome danas imas u skandinavskim zemljama.
A ovo drugo nije oksimoron ako su plate niske ne omogucuju normalni zivot pa radnici emigriraju sta je radnik nego ekonomski izbjeglica a istovremeno se gazda bogati isplacujuci niske plate odnosno uzima ogromnu razliku dodatne vrijednosti rada.
bumerangss

#7838 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by bumerangss »

Truba wrote: 06/08/2024 09:53 niko ne sere o profama na faksu
A startna plata 3000 + dodatci = preko 4000 km npr ona prf dr sporta Lejla Šebić sto na tvsa vjezba svako jutro
Ken_M

#7839 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ken_M »

bumerangss wrote: 07/08/2024 01:16
A startna plata 3000 + dodatci = preko 4000 km npr ona prf dr sporta Lejla Šebić sto na tvsa vjezba svako jutro
Zanimljivo je kako je ljudima bitnije tuđa plata nego vlastita. Više puta sam gledao sa strane kako se ljudi više bore da nekome bude manja plata, nego da i on ima veću. Šta imate od toga kolika je nekome plata?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#7840 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mk ultra »

Ken_M wrote: 07/08/2024 06:38
Zanimljivo je kako je ljudima bitnije tuđa plata nego vlastita. Više puta sam gledao sa strane kako se ljudi više bore da nekome bude manja plata, nego da i on ima veću. Šta imate od toga kolika je nekome plata?
Pride sto je plata generalno primanje zakurac
I da je 5k, i dalje si limitiran maksimalno

To sto ima kamara nekih kriminalčića sa xy parama, e to je druga prica
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7841 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

elcaliente wrote: 05/08/2024 21:22

Izabrali su odlazak umjesto borbe.
Pa zar nisi i ti izabrao isto :D
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#7842 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by izvrsni direktor »

_BataZiv_0809 wrote: 07/08/2024 07:19
elcaliente wrote: 05/08/2024 21:22

Izabrali su odlazak umjesto borbe.
Pa zar nisi i ti izabrao isto :D
Covjek je rodjen tamo
problemnatravunu

#7843 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by problemnatravunu »

Lajavikrelac wrote: 06/08/2024 11:19
Hame_ wrote: 05/08/2024 23:01 Mislim da "izgore" do četrdesete ili odu u "neku" krajnost. Ma katastrofa zanimanje, gore i nego vozači.

Konobar koji ima preko 35-40 godina je većinom sagorio ko licna. Gotovo bez izuzetka su svi alkosi, hronični pušači i kockari. Ovaj jedan stariji konobar u lokalnom baru dnevno tuče četiri kutije cigareta i bar 10-15 klipača za smjenu smiri... :roll:

U peMziju idu kada im poiskaču vene, ode kičma, jetra, pritisak i koljena, i u 45 godini nisu više ni za kakvog posla, a finih troškova imaju zbog gore pomenutih profesionalnih deformacija.
I šta, zato im trebam ostavljat DORAB BAKŠIŠ?
Izvini , ali meni ova argumentacija ne pije vode ni kapi...
Ne vidim da je tu problem u poslu,nego u samom njemu u njegovoj ličnoj prirodi
Ozimician

#7844 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Nokian808 wrote: 07/08/2024 00:47 Nigdje nisam napisao da se zalazem za komunizam pogotovo ne za nakaradno proveden sa prakticno diktaturom tipa Kube ili nekadasnjeg SSSR.
Ali socijal demokratija, sa odgovornoscu je sigurno bolji sistem od kapitalizma američkog tipa. Nesto najblize tome danas imas u skandinavskim zemljama.
A ovo drugo nije oksimoron ako su plate niske ne omogucuju normalni zivot pa radnici emigriraju sta je radnik nego ekonomski izbjeglica a istovremeno se gazda bogati isplacujuci niske plate odnosno uzima ogromnu razliku dodatne vrijednosti rada.
Jesi nasao drzave za poredjenje, pa skandinavske zemlje mogu posluziti i kao primjer masovne emigracije (u nekadasnja vremena) i masovne imigracije (u moderna vremena). :-)

Ako iko uvozi strance, onda su to upravo te zemlje.

Radnik jeste ekonomski izbjeglica, ali kako se poslodavac bogati time sto mu radnici odlaze? :-)
Domaci izdajnik

#7845 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Babbuka wrote: 07/08/2024 00:24 Situacija sa nedostatkom radnika je takva da je uvoz radne snage neizbježan, sviđalo se kome ili ne.

Nije problem samo u parama, nego i u nezainteresovanosti i podcjenjivačkom odnosu prema zanatima koji vlada u našem mentalitetu.

Ja bih sad zaposlio bravara i dao mu njemačku platu za tu struku, ali mladim ljudim je nezamislivo da ulože par godina u obuku. Ista priča sa ostalim zanatima.
Dvije decenije, a možda i više, se podcjenjivao svaki zanat i rad ako nije stolica, kravata i kancelarija. Na silu su se upisivali fakulteti samo da se ima bilo kakva diploma, za upis u gimnaziju i srednju ekonomsku su se vukle veze. Zato imaš to što imaš sad. Haj ti sine/Šćeri na fakultet pa imaj bilo kakvu diplomu, ganjaće tebi mama i tata posao, prodaće komad zemlje da te uguraju u Telekom ili Poštu :zzzz:

Pa svi robovlasnici su se prema zanatlijama odnosili kao prema nižoj kasti, u fazonu ko ti je kriv što nisi školu učio sad bi imao veću platu i sjedio u kancelariji :roll: sad kleči, gutaj prašinu i guli 12 sati na brusilici ili mješalici...
problemnatravunu wrote: 07/08/2024 07:28 I šta, zato im trebam ostavljat DORAB BAKŠIŠ?
Gdje sam ja to spomenuo :?
Ateista

#7846 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Ken_M wrote: 07/08/2024 06:38
To sam i ja primijetio, kod nas se ljudi previse tim opterecavaju kolika je plata onom drugom, i sto kazes bitnije mu je da onaj drugi nema vecunplatu nego da se njemu poveca, sto kazu nek komsiji crkne krava...
Ateista

#7847 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Hame_ wrote: 05/08/2024 22:45
iClass wrote: 05/08/2024 09:41
Didier wrote: 05/08/2024 08:20 Bakšiš je najgluplji koncept plaćanja radnika ikad izmišljen.

U Americi je ta glupost dovedena do savršenstva.

Nažalost, i sam dajem bakšiš jer mi je ofirno ne dati, ali sam isključivo protiv toga jer je zasnovan na potplaćivanju radnika. Gadi mi se.
Također sam protiv bakšiša.

Kada si dolazio na posao, znao si kolika ti je plata, prihvatio si tu platu, zašto ti ja moram davati još novca?

Zašto se bakšiš ne daje na svim poslovima nego samo određeni?
Zato što ti konobar može pljunut u kafu ili reći kuhinji da si odvratan, pa ti jedi otpatke. Fino, čim te posjeti konobar odmah mu daš "cenera" i rahat si posvunoć - k'o gospodina te obilazi i služi.

Jebo te cener, ako izlazim urijetko na večeru i piće.

Znam iz prakse i iskustva. Dadni cenera i budi baja, cvaju i džek si posvunoć.
Meni je to totalno naopako, dati nekome odmah baksis da te sluzi, nijad ali bas nikad tako nesto ne bih uradio.
Generalno sam protiv baksisa i smatram da usluga treba da ima svoju cijenu bez nekih dodatnih i sakrivenih troskova, bio to baksis ili ono da naplatis serviranje, sto, hljeb i slicne prevare kojim se ugostitelji sluze. Opet, nekad ostavim baksis ako se neko stvarno iskreno trudio i djelovao mi normalan i ok, to je nesto sto ide kasnije, dati baksis u startu da me pazi mi je bezveze i ruzno.
Domaci izdajnik

#7848 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ako sam zadovoljan uslugom, hranom i ljubaznošću konobara ostavim bakšiš. Radio sam u ugostiteljstvu nekad pa poštujem ljude iz te profesije, ali mi nije strano napušiti idiota i napraviti mu pizdariju kod šefa ako je kreten.
kB27

#7849 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 20:46, edited 1 time in total.
problemnatravunu

#7850 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by problemnatravunu »

Lajavikrelac wrote: 07/08/2024 08:17
Babbuka wrote: 07/08/2024 00:24 Situacija sa nedostatkom radnika je takva da je uvoz radne snage neizbježan, sviđalo se kome ili ne.

Dvije decenije, a možda i više, se podcjenjivao svaki zanat i rad ako nije stolica, kravata i kancelarija. Na silu su se upisivali fakulteti samo da se ima bilo kakva diploma, za upis u gimnaziju i srednju ekonomsku su se vukle veze. Zato imaš to što imaš sad. Haj ti sine/Šćeri na fakultet pa imaj bilo kakvu diplomu, ganjaće tebi mama i tata posao, prodaće komad zemlje da te uguraju u Telekom ili Poštu :zzzz:

Pa svi robovlasnici su se prema zanatlijama odnosili kao prema nižoj kasti, u fazonu ko ti je kriv što nisi školu učio sad bi imao veću platu i sjedio u kancelariji :roll: sad kleči, gutaj prašinu i guli 12 sati na brusilici ili mješalici...
problemnatravunu wrote: 07/08/2024 07:28 I šta, zato im trebam ostavljat DORAB BAKŠIŠ?
Gdje sam ja to spomenuo :?
Izvini, ako sam te šta povrijedio! :thumbup:
..

Nisi direktno,
ali sam po tvom postu stekao dojam da pišeš kako im je posao stresan,kako obolijevaju, propadaju, pa eto,"da ih se nešto kao pomogne "....
Post Reply