Ukrajina kaže da je pomogla Tuareškim pobunjenicima u Maliju protiv Wagnera i da će to učiniti opet. Andriy Yusov, predstavnik Glavne obavještajne uprave Ukrajine, izjavio je da su "pobunjenici dobili potrebne informacije, koje su omogućile uspješnu vojnu operaciju protiv ruskih ratnih zločinaca", dodavši: "Trenutno nećemo razgovarati o detaljima, ali bit će još toga.”
Quaoar za Daily Kos
Ponedjeljak, 29. jula 2024

Ovo polje u Donjeckoj oblasti ima problema s korovom.
Otrežnjujuća procjena ukrajinske taktike.
Potrebne su promjene, ali promjena na ovoj razini je kulturna kao i bilo što drugo, što zahtijeva vrijeme.
Prije više od godinu i pol dana napisao sam više postova i tema o postojanosti zapovijedanja u sovjetskom stilu unutar ukrajinske vojske. Tada su mnogi odbacili moju zabrinutost, tvrdeći da rat nije vrijeme za promjene, ili su me izravno napali zbog kritika. Nažalost, od tada se situacija samo pogoršala, a problem je i dalje sustavan. Ovo pitanje je postojalo i prije generala Zalužnog, nastavilo se i tijekom njegovog mandata, a dodatno se pogoršalo pod generalom Sirskim. Unatoč obećanjima da će poboljšati situaciju, Syrskyi je pojačao autoritativni pritisak na zapovjedne časnike da se održe s istim ograničenim resursima, a rezultati su očiti.
Ranije ove godine sam sa svojim timom ispravno primijetio da je operacija u Harkovu vjerojatno bila diverzija i da će glavni fokus ostati na Donbasu. Dok su naše trupe pokušavale ponovno zauzeti Hlyboke i provele mjesece držeći uporište Krynki (unatoč nejasnim ciljevima s obzirom na naše ograničene resurse), Rusi su sustavno iscrpljivali naše brigade u Donbasu. Ruski pristup nije osobito inovativan: svakodnevno šalju male taktičke jedinice protiv ukrajinske obrane dok ne padne jedan položaj, a zatim iskorištavaju uspjeh. Viši ukrajinski zapovjednici pokušali su usvojiti sličnu taktiku, zaboravljajući da imamo puno manje ljudi i nepouzdanu zapadnu potporu koja može ili ne mora stići na vrijeme, ako uopće.
Je li bolje s ruske strane? Apsolutno ne. Moj tim ima snimke više radio komunikacija s ruske strane, koje otkrivaju prijetnje pogubljenjem ili uskraćivanjem medicinske evakuacije ako njihove trupe odbiju napredovati. Rusima je daleko gore, ali oni imaju značajnu prednost u ljudstvu, opremi, vozilima, topništvu i zrakoplovstvu. Oni si mogu priuštiti takvu taktiku - mi ne možemo. Štoviše, ruska vojska 2024. mnogo je pametnija i iskusnija od neorganiziranih trupa koje smo vidjeli u veljači 2022. Jedini način da zaustavimo njihovo napredovanje jest da ih nadmudrimo tako što ćemo biti snalažljiviji i oprezniji, s ciljem očuvanja našeg osoblja kada to situacija zahtijeva to.
Izvor: https://www.dailykos.com/stories/2024/7 ... o-so-again