Morbidno je raspravljati i braniti stajalista politike ciji narod prođe pogrom, a danas na plecima nosi 15000+ ubijene djece.JoseMujica wrote: ↑31/07/2024 12:47swanfilter wrote: ↑31/07/2024 12:39Svoje dvoriste pocistiti prvo. Samo to. Pa tek onda nalaziti argumente u ciscenju dvorista drzave milenijskog kontinuiteta. Duzeg od svih naprednih civilizacija zapada, a koje zagovarate tako zdusno.JoseMujica wrote: ↑31/07/2024 12:24
druže, kako nazvati stav o jednom šovinističkom društvu, koje živi na srednjovjekovnim principima i u kome kada dođeš imaš konstantnu pratnju "moralne" policije, prizemnim šovinizmom
razumio bih tvoju uvredljivost, ali da mi pišeš iz blagodeti iranskog društva
hajde, evo budi pošten pa reci jeli ti san živjeti u Iranu? Da li je to mjesto u koje bi pobjegao iz Bosne?
Zna se ko su kozojebi. I slazem se da su prisutni. Ali jednaciti Iran sa istim, a pored svih cinjenica. Ukratko, sovinizam iz meni stvarno nakaradnih razloga. I nekom, ko zastupa anti stajalista jer zeli bolji svijet, ne pristoji.
Ovaj napad je samo odvracanje paznje od ocite greske Izraelaca i razvikanog Iron Dome sistema. Ovog Hamasovca su mogli skinuti kada god. Al, ubiti ga u samom Teheranu ponistava sve događaje u zadnjih nekoliko dana. Bez obzira koliko tragicni bili.
serendaju decenijama kako će uništiti Izrael, khurche se da su jaki, finansiraju i podržavaju sve terorističke pokrete na Bliskom Istoku i kad ih ovi opale po ušima u njihovoj avlije kmeče o nekakvoj osveti.
Jedini uspjeh im je da su poturili 2,5 miliona Palestinaca da ginu ko kurbani, a oni i dalje mašu prstom i prijete da će oni nešto![]()
morbidno je i raspravljati o njima i njihovim principima
IRAN
-
swanfilter
#36526 Re: IRAN
-
toska
#36527 Re: IRAN
Da li svih ovih godina Iran prijeti Izraelu (i Americi) ili je obrnuto?
Porediti običnu retoriku i stvarnu prijetnju po Iran je sljepilo i desna zapadna optika.
Porediti običnu retoriku i stvarnu prijetnju po Iran je sljepilo i desna zapadna optika.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#36528 Re: IRAN
ne znam samo kako je moguće podržavati i braniti terorističke organizacije podržane od Teherana i Moskve, a očekivati prijem u EU i NATO i onda na taj logički sunovrat, lagati sam sebe da nas neće jer smo muslimani.swanfilter wrote: ↑31/07/2024 12:51Morbidno je raspravljati i braniti stajalista politike ciji narod prođe pogrom, a danas na plecima nosi 15000+ ubijene djece.JoseMujica wrote: ↑31/07/2024 12:47swanfilter wrote: ↑31/07/2024 12:39
Svoje dvoriste pocistiti prvo. Samo to. Pa tek onda nalaziti argumente u ciscenju dvorista drzave milenijskog kontinuiteta. Duzeg od svih naprednih civilizacija zapada, a koje zagovarate tako zdusno.
Zna se ko su kozojebi. I slazem se da su prisutni. Ali jednaciti Iran sa istim, a pored svih cinjenica. Ukratko, sovinizam iz meni stvarno nakaradnih razloga. I nekom, ko zastupa anti stajalista jer zeli bolji svijet, ne pristoji.
Ovaj napad je samo odvracanje paznje od ocite greske Izraelaca i razvikanog Iron Dome sistema. Ovog Hamasovca su mogli skinuti kada god. Al, ubiti ga u samom Teheranu ponistava sve događaje u zadnjih nekoliko dana. Bez obzira koliko tragicni bili.
serendaju decenijama kako će uništiti Izrael, khurche se da su jaki, finansiraju i podržavaju sve terorističke pokrete na Bliskom Istoku i kad ih ovi opale po ušima u njihovoj avlije kmeče o nekakvoj osveti.
Jedini uspjeh im je da su poturili 2,5 miliona Palestinaca da ginu ko kurbani, a oni i dalje mašu prstom i prijete da će oni nešto![]()
davno nekada, tabirimo ja i jaran ova stanja, kad reče on. Pa jebemu Alija de nam reci s kim smo..sa Amerikancima ili sa Irancima, da i mi znamo čij pakaš ljubit treba!
poenta ovoga je da treba jasno znati gdje smo i šta hoćemo i biti realan sam sa sobom oko posljedica tog izbora...a stipu se tog šupljeg moralisanja
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#36529 Re: IRAN
Alije nije dobio pomoć od Amerike kada je bilo najpotrebnije, i zato je se išlo duplom šinom.JoseMujica wrote: ↑31/07/2024 13:04ne znam samo kako je moguće podržavati i braniti terorističke organizacije podržane od Teherana i Moskve, a očekivati prijem u EU i NATO i onda na taj logički sunovrat, lagati sam sebe da nas neće jer smo muslimani.swanfilter wrote: ↑31/07/2024 12:51Morbidno je raspravljati i braniti stajalista politike ciji narod prođe pogrom, a danas na plecima nosi 15000+ ubijene djece.JoseMujica wrote: ↑31/07/2024 12:47
davno nekada, tabirimo ja i jaran ova stanja, kad reče on. Pa jebemu Alija de nam reci s kim smo..sa Amerikancima ili sa Irancima, da i mi znamo čij pakaš ljubit treba!
poenta ovoga je da treba jasno znati gdje smo i šta hoćemo i biti realan sam sa sobom oko posljedica tog izbora...a stipu se tog šupljeg moralisanja
Možemo mi ovdje sada tabiriti koliko hoćemo, ali da nije bilo tog oružja, pitao bih te gdje bismo bili.
Ovo nije nikakva legitimacija tog režima, imaju koban efekat i na sebe same i na taj region, ali treba malo gledati realnosti u oči.
- JoseMujica
#36530 Re: IRAN
s tim se slažem..tada nismo mogli birati...ovo se odnosi na poslijeratni period...Pogorelica itd.sehohari wrote: ↑31/07/2024 13:13Alije nije dobio pomoć od Amerike kada je bilo najpotrebnije, i zato je se išlo duplom šinom.JoseMujica wrote: ↑31/07/2024 13:04ne znam samo kako je moguće podržavati i braniti terorističke organizacije podržane od Teherana i Moskve, a očekivati prijem u EU i NATO i onda na taj logički sunovrat, lagati sam sebe da nas neće jer smo muslimani.swanfilter wrote: ↑31/07/2024 12:51
Morbidno je raspravljati i braniti stajalista politike ciji narod prođe pogrom, a danas na plecima nosi 15000+ ubijene djece.
Možemo mi ovdje sada tabiriti koliko hoćemo, ali da nije bilo tog oružja, pitao bih te gdje bismo bili.
Ovo nije nikakva legitimacija tog režima, imaju koban efekat i na sebe same i na taj region, ali treba malo gledati realnosti u oči.
-
toska
#36531 Re: IRAN
Mi ne vodimo vanjsku politiku države ovdje.
92. smo svakog zapadnjaka dočekivali kao božanstvo, a oni nas kao polusvijet.
30 godina želimo biti dio zapada, al ništa, više smo se približili od ruske agresije jer su sad odlučili tako.
Sta mi mislimo zapad vrlo malo interesuje, uradit će po svome
92. smo svakog zapadnjaka dočekivali kao božanstvo, a oni nas kao polusvijet.
30 godina želimo biti dio zapada, al ništa, više smo se približili od ruske agresije jer su sad odlučili tako.
Sta mi mislimo zapad vrlo malo interesuje, uradit će po svome
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#36532 Re: IRAN
Da, no problem je taj što je ovdje i javno mišljenje takvo.JoseMujica wrote: ↑31/07/2024 13:23s tim se slažem..tada nismo mogli birati...ovo se odnosi na poslijeratni period...Pogorelica itd.sehohari wrote: ↑31/07/2024 13:13Alije nije dobio pomoć od Amerike kada je bilo najpotrebnije, i zato je se išlo duplom šinom.JoseMujica wrote: ↑31/07/2024 13:04
ne znam samo kako je moguće podržavati i braniti terorističke organizacije podržane od Teherana i Moskve, a očekivati prijem u EU i NATO i onda na taj logički sunovrat, lagati sam sebe da nas neće jer smo muslimani.
Iran je svojom pomoću 90-ih napravio ogroman PR-uspjeh u BiH, dok su sa druge strane zapadne zemlje svojom nedjelovanju ovdje percipirane kao nepouzdane.
Lako je Albancima biti 100% na američkoj strani kada im je Vašington bukvalno oslobodio zemlju, dok je kod nas dozvolio da se desi genocid (karikiram javno mijenje, znam i ja za pojedinačne zapadne intervencije tokom našeg rata).
Mi ovdje još uvijek razmišljamo logikom kao da 90-te nisu prošle, i teško je napustiti to kada je "mir" koji je ovdje sklopljen u biti samo produžetak rata mirnim sredstvima.
To što ti opsisuješ po mom mišljenju nije politički, koliko društveni problem. Iako ogromna većina stvarno želi biti dio zapadnog svijeta, konstantno se osjeća taj neki tihi strah da će nas neko "napustiti", "ostaviti na cjedilu" i tkd. I onda se ta paranoja filuje ovim drugim akterima.
-
El_comadante
#36533 Re: IRAN
Slabo ovo od Irana. Očekivao sam nekakav oružani odgovor.
- JoseMujica
#36534 Re: IRAN
sehohari wrote: ↑31/07/2024 13:35Da, no problem je taj što je ovdje i javno mišljenje takvo.JoseMujica wrote: ↑31/07/2024 13:23s tim se slažem..tada nismo mogli birati...ovo se odnosi na poslijeratni period...Pogorelica itd.sehohari wrote: ↑31/07/2024 13:13
Alije nije dobio pomoć od Amerike kada je bilo najpotrebnije, i zato je se išlo duplom šinom.
Iran je svojom pomoću 90-ih napravio ogroman PR-uspjeh u BiH, dok su sa druge strane zapadne zemlje svojom nedjelovanju ovdje percipirane kao nepouzdane.
Lako je Albancima biti 100% na američkoj strani kada im je Vašington bukvalno oslobodio zemlju, dok je kod nas dozvolio da se desi genocid (karikiram javno mijenje, znam i ja za pojedinačne zapadne intervencije tokom našeg rata).
Mi ovdje još uvijek razmišljamo logikom kao da 90-te nisu prošle, i teško je napustiti to kada je "mir" koji je ovdje sklopljen u biti samo produžetak rata mirnim sredstvima.
To što ti opsisuješ po mom mišljenju nije politički, koliko društveni problem. Iako ogromna većina stvarno želi biti dio zapadnog svijeta, konstantno se osjeća taj neki tihi strah da će nas neko "napustiti", "ostaviti na cjedilu" i tkd. I onda se ta paranoja filuje ovim drugim akterima.
sve stoji...mogu čak potvrditi da smo imali u kući veliki Homeinijev poster početkom 80-tih. Čitale se knjige iz NINove edicije "Palestinski dosije" i "Koreni iranskog revolta"
i dvostruka je to veza bila ona socijalistička-antiimperijalistička i ova islamistička
- dječak sa šibicama
#36535 Re: IRAN
Inace ovo nije moglo ici bez miga iz US of America
Kamala i Biden
Kamala i Biden
- Peacean
#36536 Re: IRAN
Ne bih rekao da su oni umiješani, ameri su generalno protiv direktnih udara na Iran. Ovo se bibi razmahao.dječak sa šibicama wrote: ↑31/07/2024 14:29 Inace ovo nije moglo ici bez miga iz US of America
Kamala i Biden![]()
- Haris.ba
#36537 Re: IRAN
Niko njih nista ne pita. Njima Izrael naredjuje. Ljudi se javno hvale koliko su parlamentaraca u Americi pomogli izabrati.dječak sa šibicama wrote: ↑31/07/2024 14:29 Inace ovo nije moglo ici bez miga iz US of America
Kamala i Biden![]()
A, ni predsjednik ne moze postati onaj koga oni ne podrze.
-
toska
#36538 Re: IRAN
I teoretičari zavjere nekada imaju pravo.Haris.ba wrote: ↑31/07/2024 14:52Niko njih nista ne pita. Njima Izrael naredjuje. Ljudi se javno hvale koliko su parlamentaraca u Americi pomogli izabrati.dječak sa šibicama wrote: ↑31/07/2024 14:29 Inace ovo nije moglo ici bez miga iz US of America
Kamala i Biden![]()
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#36539 Re: IRAN
Da hoce maknuti i zlocinca na drugoj strani
- Point.
#36540 Re: IRAN
Je li realna neki ozbiljniji odgovor Irana? Ovo su dvije jako ozbiljne pljuske u dva dana, prvo im skinuli čovjeka u Bejrutu a sad u sred Teherana odradiše prvog čovjeka hamasa.
-
ragib
#36541 Re: IRAN
Tesko da islamska republika moze cionistima I slugama njihovim da odgovori adekvatno. Islamskoj Republici treba mir da razvija nuklearno oruzanje, ovo vjerovatno zele da uvuku iran u regionalni rat koja bi je oslabila, al eto nikad se ne zna.
- jednonogi_Jack
#36542 Re: IRAN
I šta će sa nuklearnim oružjem?
-
ragib
#36543 Re: IRAN
Ostvarit ce balansjednonogi_Jack wrote: ↑31/07/2024 17:41I šta će sa nuklearnim oružjem?
- Peacean
#36545 Re: IRAN
Ništa Iran neće dobiti nuklearnim oružjem osim malo lokalnog radovanja. Izrael će nastaviti bezbrižno da im dere proksije a opasnost od invazije se neće promijeniti s obzirom da je Iran i danas neosvojiv. Jedino što će još više sankcija popiti i postati još više kao S. Koreja. Bolje im je da ulažu ta sredstva u jačanje ekonomije čime bi se i njihov globalni i regionalni uticaj značajno povećao.
- Ludzak
#36546 Re: IRAN
Kakve koristi i da imaju nuklearku ? Oni ni sa tim, ni bez toga, ne bi znali ratovati protiv Izraela.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#36547 Re: IRAN
Kakvo jačanje ekonomije ljudi pod sankcijama. Njima smeta Islamska Republika. Da je Šah, Kralj, Republika ili samo Iran i da daju svoje bogatstvo po kliznoj cijeni ne bi nikome smetali.
Nuklearna bomba nije tu zbog Izraela ili bilo koga drugog, nego zbog Irana i vlasti tamo. Sa nuklearkom oni sebi kupuju mir i da ih niko ne dira, a ne zbog Izraela.
Nuklearna bomba nije tu zbog Izraela ili bilo koga drugog, nego zbog Irana i vlasti tamo. Sa nuklearkom oni sebi kupuju mir i da ih niko ne dira, a ne zbog Izraela.
- JoseMujica
#36548 Re: IRAN
islamska republika je na prvom mjestu fokusirana očuvanju režima unutar zemlje, pa tek onda dolazi sve ostalo.
Tako da će lajati kao i obično, ali ništa konkretno neće uraditi jer svaki rat sam režim dovodi na staklene noge
- Haris.ba
-
BiBi911