"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Javier Pena

#7676 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Javier Pena »

Ja po sarajevu u raznim branšama u zadnje vrijeme primijetim priličnu nesposobnost u obavljanju svog posla, koji god to bio, ne znam jel što im je pun qurac svega, od plate do života, ili ne znaju raditi posao.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#7677 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Ozimician wrote: 31/07/2024 11:21
Jel mislis da svabski gazda nema to sve nabrojano? :D

Bogata je zemlja jer su ultra produktivni, u cijeloj Evropi visoko na vrhu.
Postavlja se pitanje cak kako to da su u Njemackoj plate toliko niske za toliku produktivnost.
A jel misliš da Švabo koji ima daleko više od toga to sve stekne i kupi od svoje zarade za dvije godine? Jel misliš da Švabo duguje dobavljačima i izvođačima stotine hiljada mjesecima? Duguje li državi milion poreza zadnje tri godine? Sa dvije njihove niske plate se jako fino može živjeti, a u BIH se sa dvije prosječne jedva krpi.

Ne lupaj :-)
Domaci izdajnik

#7678 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Javier Pena wrote: 31/07/2024 11:26 Ja po sarajevu u raznim branšama u zadnje vrijeme primijetim priličnu nesposobnost u obavljanju svog posla, koji god to bio, ne znam jel što im je pun qurac svega, od plate do života, ili ne znaju raditi posao.
Što je rekao pokojni Lane Gutović, nije problem što pametni odlaze, nego što budale ostaju.
Hakiz

#7679 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Javier Pena wrote: 31/07/2024 10:50
Hakiz wrote: 31/07/2024 10:38
Javier Pena wrote: 31/07/2024 10:30 Lijepo vam je čovjek rekao u tekstu, svi hoće javni sektor jer se manje radi, pa nek je i manja plata, ali je od 8 do 4, poslije 4 prst u uho, vikendi uvijek slobodni. Prije će ljudi izabrati 1500 u državnoj firmi nego 2000 da bude konobar ili 2500 građevina.
I to je sasvim uredu.

Neka svako izabere između para i vremena.
Normalno. Samo što je kod nas nadmoćno prema vremenu i lagodnosti.
"Mi smo država fenomen, neodrživo je da je pola stanovništva samo u FBiH 47 posto zaposleno u javnom sektoru. To je neodrživo, tu nema investicija i razvoja društva”
Za to su krivi poslodavci u privatnom sektoru. Na nekoliko načina:

1. Niske plate.

2. Diktatorski odnos prema uposlenim.

3. Veliki broj privatnih piodlodavaca su ili članovi stranaka ili simpatizeri itd i svojim odnosom prema strankama i pozicijama koje i u strankama i u javnom sektoru zauzimaju ili oni ili članovi njihovih porodica učinili su javni sektor atraktivnijim od privatnog.

Ne možeš reći da privatni poslodavac mora da bude poslušan zbog opasnosti od osvete inspekcija i drugih metoda pritiska politike na privredu kada je on član stranke, čak i funkcioner, parlamentarac, nešta u stranci koja donosi zakone, kontroliše inspekciju itd.

Tako da su privatni poslodavci naveći krivci.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7680 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Javier Pena wrote: 31/07/2024 11:26 Ja po sarajevu u raznim branšama u zadnje vrijeme primijetim priličnu nesposobnost u obavljanju svog posla, koji god to bio, ne znam jel što im je pun qurac svega, od plate do života, ili ne znaju raditi posao.
Za kog i za sta da rade :mrgreen:
Domaci izdajnik

#7681 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Hakiz wrote: 31/07/2024 11:32 Diktatorski odnos prema uposlenim.
Kada je u jednoj firmi za obezbjeđenje u roku od mjesec dana pola radnika dalo otkaz jer su ionako nikakve plate kasnile, a zdravstveno takođe nije uplaćivano, gazda ruljak iz rogatičke vukojebine je nadobudno i uvrijeđeno rekao Vi u Banjaluci baš možete da birate posao!

Vesele dvijehiljadite... :skoljka:
Hakiz

#7682 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Lajavikrelac wrote: 31/07/2024 11:14 Slažem se sa tobom u potpunosti, a to da naš narod ne voli puno raditi, a imati para - ne vole ni Švabe :mrgreen:

Pa nema većih flegmana i ljenguza od Portugalaca, Italijana i Španaca, pa jbt sve im je va bene ili manjana :lol: Probaj da mu upadneš nešto pitati ili tražiti za vrijeme ručka ima da te iznapušava samo tako...Kod njih je sve polako neće posao nikud uteći :zzzz:

A za namete, pa ne mora gazda kupiti S Klass nakon pola godine rada ili tri stana odjednom... :skoljka: Bošva dere porezima, ima zastrašujuću birokratiju, pa opet bogata zemlja! Kako to? Mislim da znaš odgovor ;-)

Postavlja se pitanje cak kako to da su u Njemackoj plate toliko niske za toliku produktivnost.
Jer je i Njemačka korumpirana, samo na drugi način. Pa se korporacije, njihovi vlasnici bogate na račun nižiih plata nego što bi mogle biti, tako mogu, potplaćeni političari su im to omogućili, a stranke ljevice, koje bi trebale da o tome brinu su zauzete woke ideologijom, nemaju vremena da ga gube na pitanjima radništva.

U dvije riječi, kapitalizam i demokratija. Donekle iskrivljeni, ali šta ima veze.

Ne znam, što više čitam o Njemačkoj, sve manje mi je atraktivna, nisam siguran da bi mi bila prvi izbor za emigraciju. Nisu samo pare
Javier Pena

#7683 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Javier Pena »

Truba wrote: 31/07/2024 11:34
Istina. :mrgreen: Ali primijetim i na relativno dobrostojećim poslovima, nekad mi djeluje da ih zaboli ona stvar da ti pruže najbolju moguću uslugu, ali nekad i da oni fkt ne znaju raditi taj posao, što opet i ne čudi s obzirom gdje živimo.
Ozimician

#7684 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Niko nije pomakao prstom da se dobrim radnicima poboljsaju uslovi i da se zadrze.

To jos nisam uspio da shvatim, da poslodavac ne zeli da dobrog radnika nagradi sa 20%, nego mu ovaj ode pa placa onda loseg radnika 50%.
Problem je sto se svi lagano navikavaju na "novo normalno".
Truba

#7685 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Javier Pena wrote: 31/07/2024 11:49
Truba wrote: 31/07/2024 11:34
Istina. :mrgreen: Ali primijetim i na relativno dobrostojećim poslovima, nekad mi djeluje da ih zaboli ona stvar da ti pruže najbolju moguću uslugu, ali nekad i da oni fkt ne znaju raditi taj posao, što opet i ne čudi s obzirom gdje živimo.
ljudi su bezvoljni
mi smo trebali ići u austriju...i jedini lik koji zna njemački nema volje
citiram: meni nedostaje volje

nije otišao nas 4 jedva dočekali na put ne znamo beknuti tamo

uglavnom lik koji nije otišao je odrastao u njemačkoj ko izbjeglica i sad prešao u stranjsku firmu njemačku u sarajevu
sad ima volje :mrgreen:

Wheeler Walker Jr. - Fuck This Job

BARE MINIMUM
Truba

#7686 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Ozimician wrote: 31/07/2024 11:51 Niko nije pomakao prstom da se dobrim radnicima poboljsaju uslovi i da se zadrze.

To jos nisam uspio da shvatim, da poslodavac ne zeli da dobrog radnika nagradi sa 20%, nego mu ovaj ode pa placa onda loseg radnika 50%.
Problem je sto se svi lagano navikavaju na "novo normalno".
ja sam mislio da je to samo kod nas ali tako je svuda

zato ko može nek mijenja firme

ko ne može nek čuva leđa i ne radi ništa što ne mora
Ozimician

#7687 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Ma svuda je tako.

U Njemackoj i Austriji sam vise puta demonstrativno napustio restorane iako sam sjeo tu s porodicom/drustvom s planom da ostavim 100+ €.
Salzburg mi je ubjedljivo najgori grad po tom pitanju.

Jednostavno se ne osjecas dobrodoslo u ugostiteljskom objektu, zato na kraju McD puni svi, ispadne da tu najlakse nadjes rahatluk. :-)
Last edited by Ozimician on 31/07/2024 11:59, edited 1 time in total.
Hakiz

#7688 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Majstori se razočarali.

Kontali, odoše svi vani, mi koji ostajemo ćemo sada postavljati uslove.

Ali, sve skupo, raja nema para za majstore. Nema raja para za popravke, kamoli za gradnju novog. Važnija hrana.

I majstorima propao plan, pali u depresiju i loše rade.
Hakiz

#7689 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Ozimician wrote: 31/07/2024 11:58 Ma svuda je tako.

U Njemackoj i Austriji sam vise puta demonstrativno napustio restorane iako sam sjeo tu s porodicom/drustvom s planom da ostavim 100+ €.

Jednostavno se ne osjecas dobrodoslo u ugostiteljskom objektu, zato na kraju McD puni svi, ispadne da tu najlakse nadjes rahatluk. :-)
Šta bi ti? Da neka 20-godišnja konobarica skakuće oko tebe trpeći da joj buljiš u sise za 1.000 eura, dok njena vršnjakinja influenserica zarađuje desetine hiljada? Naravno da joj se ne radi.

Influenseri su krivi za sve.
Domaci izdajnik

#7690 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ja sam u Poljskoj sam išao na šank po piće. To je kod njih normalna stvar, ne služi te konobar/ica...

Al sam se zato bio zatreskao u konobaricu uh, išao bi deset puta po piće ako treba :stidljiv: :cuga:
Ozimician

#7691 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 31/07/2024 12:02

Šta bi ti? Da neka 20-godišnja konobarica skakuće oko tebe trpeći da joj buljiš u sise za 1.000 eura, dok njena vršnjakinja influenserica zarađuje desetine hiljada? Naravno da joj se ne radi.

:lol: :lol: :lol:

Iskreno ima smisla to sto pricas, ali sve sto trazim je da mogu sam odabrati gdje cu sjesti, da narucim, da mi donese to i da me ne uznemirava vise.

Desilo mi se bukvalno u pizzeriji u kojoj je samo jedan sto bio zauzet, da sjednemo za sto, uzmemo da citamo menu i dodje konobar i kaze nam: Vas je troje, a zauzeli ste sto za 4 osobe, mozete li se premjestiti za ovaj ovamo sto - uputi te na neki cosak koji je tijesan i za 2 osobe koje zele da rucaju.
Dakle razumio bih da mu je puno i da se ceka na slobodno mjesto, ali to raditi u praznom restoranu - samo smo se pokupili, ustali i izasli.

Onda npr. da moras cekati jedno 15 min. stojeci u redu ispred restorana da te uvedu, iako ascare vidis da imaju pola slobodnih stolova, cak i uz rezervaciju.

Kasnije se zale da ugostiteljstvo propada. :-) :-)

Nakon takvog iskustva se u McD osjecas kao gospodin, jer te niko ne uznemirava. :lol:
Truba

#7692 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

danas se majstor kojeg čekaš mjesec dana da ti zavrne gumicu na spoju cijevi i veš mašine
žali što mora čekati tremin za uklanjanje bradavice :D
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#7693 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by teskeredzic_22 »

Lajavikrelac wrote: 31/07/2024 11:28

A jel misliš da Švabo koji ima daleko više od toga to sve stekne i kupi od svoje zarade za dvije godine? Jel misliš da Švabo duguje dobavljačima i izvođačima stotine hiljada mjesecima? Duguje li državi milion poreza zadnje tri godine? Sa dvije njihove niske plate se jako fino može živjeti, a u BIH se sa dvije prosječne jedva krpi.

Ne lupaj :-)
Da li u Njemačkoj kriminalci mogu legalizovati pare tako što preko noći postanu "ugledni biznismeni" i preko noći izgrade "risorte , apartmane i restorane" koje nam klix ponekad velikodušno nudi da u njih elektronski zavirimo ?
Hakiz

#7694 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Ozimician wrote: 31/07/2024 12:16
Hakiz wrote: 31/07/2024 12:02

:lol: :lol: :lol:

Iskreno ima smisla to sto pricas, ali sve sto trazim je da mogu sam odabrati gdje cu sjesti, da narucim, da mi donese to i da me ne uznemirava vise.

Desilo mi se bukvalno u pizzeriji u kojoj je samo jedan sto bio zauzet, da sjednemo za sto, uzmemo da citamo menu i dodje konobar i kaze nam: Vas je troje, a zauzeli ste sto za 4 osobe, mozete li se premjestiti za ovaj ovamo sto - uputi te na neki cosak koji je tijesan i za 2 osobe koje zele da rucaju.
Dakle razumio bih da mu je puno i da se ceka na slobodno mjesto, ali to raditi u praznom restoranu - samo smo se pokupili, ustali i izasli.

Onda npr. da moras cekati jedno 15 min. stojeci u redu ispred restorana da te uvedu, iako ascare vidis da imaju pola slobodnih stolova, cak i uz rezervaciju.

Kasnije se zale da ugostiteljstvo propada. :-) :-)

Nakon takvog iskustva se u McD osjecas kao gospodin, jer te niko ne uznemirava. :lol:
Kažeš "OK, očekujte lošu ocjenu na Yelpu (Tripadvisoru, Bookingu itd).

Koji je u Njemačkoj i Austriji pandan Yelpu?
Ozimician

#7695 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Ostavljao sam lose ocjene na Googleu i onda sam dobijao pozive od advokatskih kancelarija, da moram ukloniti recenziju i prijetnje tuzbama.

Bez zezanja, ovdje postoje advokatske kancelarije koje se time bave, proganjaju lose recenzije na netu, jer postoji neki zakon da ti ne smijes narusavati reputaciju preduzeca....

:-) :-) :-) Naravno na sudu bi to 90% palo u vodu, ali hajd se sad ganjaj zbog gluposti, a njima to posao.
Hakiz

#7696 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Ozimician wrote: 31/07/2024 12:28 Ostavljao sam lose ocjene na Googleu i onda sam dobijao pozive od advokatskih kancelarija, da moram ukloniti recenziju sei prijetnje tuzbama.

Bez zezanja, ovdje postoje advokatske kancelarije koje se time bave, proganjaju lose recenzije na netu, jer postoji neki zakon da ti ne smijes narusavati reputaciju preduzeca....

:-) :-) :-) Naravno na sudu bi to 90% palo u vodu, ali hajd se sad ganjaj.
Demokratija, sloboda govora i ostale laži.

Kažem ja, Njemačka jok :lol:

Ne pišeš da su loši.

Kažeš, čekao sam 20 minuta da uđem iako sam kroz prozor vidio prazne stolove. Kada sam sjeo, konobar mi je naredio da pređem za drugi stol. Hrana mi se nije svidjela (ne bila je loša nego nije mi se svidjela). Da li ću opet doći? Neću. Da li ću preporučiti drugima? Neću.

Napomena: Ne govorim drugima šta da rade, samo iznosim šta mi se dogodilo .
Ozimician

#7697 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 31/07/2024 12:34
Ozimician wrote: 31/07/2024 12:28 Ostavljao sam lose ocjene na Googleu i onda sam dobijao pozive od advokatskih kancelarija, da moram ukloniti recenziju sei prijetnje tuzbama.

Ne pišeš da su loši.

Kažeš, čekao sam 20 minuta da uđem iako sam kroz prozor vidio prazne stolove. Kada sam sjeo, konobar mi je naredio da pređem za drugi stol. Hrana mi se nije svidjela (ne bila je loša nego nije mi se svidjela). Da li ću opet doći? Neću. Da li ću preporučiti drugima? Neću.

Tako je, svejedno mozes ocekivati poziv, u sustini ako nisi dao 5 zvjezdica, idu redom :D

Znaju da ce svako radije izbrisati recenziju nego se ganjati po sudu i to je modus operandi.
mali_balon

#7698 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

Otvoris lazne profile u BiH i pucaj recenzije
Hakiz

#7699 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Ozimician wrote: 31/07/2024 12:38
Hakiz wrote: 31/07/2024 12:34

Ne pišeš da su loši.

Tako je, svejedno mozes ocekivati poziv, u sustini ako nisi dao 5 zvjezdica, idu redom :D

Znaju da ce svako radije izbrisati recenziju nego se ganjati po sudu i to je modus operandi.
Daš jednu zvjezdicu i napišeš: Opisao bih šta mi se desilo, ali prijete mi tužbom.

Nego, ako se raja tako povlači, onda neka trpi lošu uslugu. Ako se nećeš boriti za sebe, neka ti.
Last edited by Hakiz on 31/07/2024 12:44, edited 1 time in total.
mali_balon

#7700 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

Kazes moze daj tisuci ojra i brisem
Post Reply