Pa da. Vecini oceva odgovara opcija svaki drugi vikend + 1 dan sedmicno. Oni koji zele vidjati djecu cesce, najcesce se dogovore sa bivsom zenom pa mimo toga vidjaju djecu. Kazem najcesce, sto znaci da ima i onih rjedjih slucajeva. Ne kazem da nema ludih zena, teskih, problematicnih, koje se inate, koje zele dijete samo za sebe, ali ovo mi je kao neki standard.banjaluka078 wrote: ↑30/07/2024 19:11 Dogovore se i kod nas.
Kad već dođe do suda, češći su sudski sporovi u kojima majka traži izdržavanje djeteta, nego očevi viđanje/promjenu staratelja.
Zapravo, znam samo jednu zenu, bivsu kolegicu iz kancelarije, koja je pravila problem oko vidjanja bivsem muzu. On je znao npr.javiti ujutro da nece preuzeti dijete (ide sa prijateljima negdje), a onda je odluci preuzeti npr.u ponedjeljak i to tako da bez najave ode po dijete u vrtic. Ili najavi mami da vodi dijete na more, a onda mu nesto drugo iskrsne. Bilo je takvih situacija previse u tih nekoliko godina. E ona je jedina koja je insisitirala da se vidjaju "skolski" i ako propusti termin, propustio je. Sve ostale razvedene koje znam, a znam ih poprilicno, su uvijek izlazile u susret ako bivsi zeli vise vremena sa djetetom mimo presude.