Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

¤ jelena ¤

#33376 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ¤ jelena ¤ »

Ako poštuju pravila igre, ne vidim nikakav problem i ne znam čemu frka pored živog sudije.

Odrasli ljudi, dobrovoljno učestvuju u tome pod tim i takvim uslovima i toliko.

Ukidanje ne primijetih da je iko spominjao.
kakavdanakneiskustvu

#33377 Re: Danasnji "feminizam"

Post by kakavdanakneiskustvu »

Hakiz wrote: 30/07/2024 13:49 Istrenirani muškarac, bokser, od 60 kg, ima jači udarac od istrenirane žene, boksera, od 60 kg. Naprosto, bilologija je takva, muškarac ima puno jači udarac od ekvivalentne žene.

Zbog toga staviti boksera od 60 kg (70, 80) muškarca u ring nasuprot bokseru od 60 kg (70, 80) ženi nije sport, obično je premlaćivanje.
kriminal

ali jbg rodna ravnopravnost

na prijavnici Općinskog suda u Zenici od neki dan stojiu kutija sa primjedbama oko rodne neravnopravnposti. valjda da se neko žali što se ja osobi koja izgleda kao žena obraćam sa ona, a osoba se ne osjeća kao žena, ili da se neko žali što je 80 posto sudija u tom sudu ženskog roda, bar tako izgledaju, a čak 20 posto muškog roda, bar tako izgledaju.
kakavdanakneiskustvu

#33378 Re: Danasnji "feminizam"

¤ jelena ¤ wrote: 30/07/2024 14:35 Ako poštuju pravila igre, ne vidim nikakav problem i ne znam čemu frka pored živog sudije.

Odrasli ljudi, dobrovoljno učestvuju u tome pod tim i takvim uslovima i toliko.

Ukidanje ne primijetih da je iko spominjao.
dobrovoljno učestvuju oboje,sama si napisala, što ostale nisu tražile diskvalifikaciju ovog koji nastupa među ženama, ili što nisu napustile takmičenje.
Hakiz

#33380 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Meni se čini da bi u onom primjeru boksa žene bokseri mogle staviti primjedbu da su se prijavile da boksuju protiv žena, ne protiv muškaraca.

Svjetski rekord u sprintu na 100 metara za žene je 10.49 sekundi. Za muškarce je 9,58.

Svjetski rekord za žene na 200 metara je 21,34 sekunde. Za muškarce je 19,19.

Svjetski rekord za žene u skoku s motkom za žene je 5,06 metara. Za muškarce je 6,24.

Itd.

Neke stvari naprosto nisu takve da su zakonima prirode i fizike moguće, zato nisu pravedne, koliko god bile naređivane woke ideologijom.
MarlboroGold

#33381 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Nije ni do takmičarki i šta one trebaju poduzeti.

To je apsurd od samog početka i to nikad nisu smjeli dozvoliti.

Odgovorna je vrhovna kuća boksa koja je to aminovala, a onda i komitet OI koji je tako nešto dozvolio. Samo i isključivo oni.

Takmičarke se mogu pobuniti, ali isto tako ih mogu suspendovati zbog neprimjerenog ponašanja i slično. Rizik je reagovati pogotovo pred same OI.
kakavdanakneiskustvu

#33382 Re: Danasnji "feminizam"

MarlboroGold wrote: 30/07/2024 15:54 Nije ni do takmičarki i šta one trebaju poduzeti.

To je apsurd od samog početka. Odgovorna je vrhovna kuća boksa koja je to aminovala, a onda i komitet OI koji je tako nešto dozvolio.
da,slažem se.

s druge strane,zamisli košarka, repka neke drzave dosla sa 4 muskaraca u ženskoj reprezentaciji, FIBA,vrhovna organizacija to odobrila, OI aminovale, bi li imalo smisla da ostale reprezentacije ikako igraju protiv takve ekipe u kojoj su 4 muskarca, koaarkasa, ne bi li bar bilo logicno da druge reprezentacije ukazu na to?
Hakiz

#33383 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

MarlboroGold wrote: 30/07/2024 15:54 Nije ni do takmičarki i šta one trebaju poduzeti.

Odgovorna je vrhovna kuća boksa koja je to aminovala, a onda i komitet OI koji je tako nešto dozvolio. Samo i isključivo oni.

Takmičarke se mogu pobuniti, ali isto tako ih mogu suspendovati zbog neprimjerenog ponašanja i slično. Rizik je reagovati pogotovo pred same OI.
Možda sam pogriješio, ali, meni se učinilo da su to da će se tući sa muškarcem saznale tek na OI, ne pred OI.

U meritumu ne mijenja stvar, ali, ako su saznale tek na OI, situaciju čini samo još gorom. Da su saznale pred OI mogle su i one ili OK država buniti se, reagovati, ili čak i odustati. Ovako je kasno.

Kada se kvotama, društvenim zakonima, pokušava mijenjati priroda. Apsurd.
dale cooper

#33384 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Problem je odnos između dvije organizacije, to bi bilo jasno da je onaj ko je postavio originalnu vijest stavio stvari u kontekst.

Na Olimpijskim igrama u Parizu u toku su bokserski turniri, a oči svijeta uperene su u Imane Khelif iz Alžira i Lin Yu-Ting s Tajvana, i to ne zbog rezultata. Naime, njih dvije su prošle godine izbačene sa Svjetskog prvenstva jer se smatra da su biološki muškarci.
Njih dvije je suspendovala Međunarodna bokserska federacija (IBA), te je objavljeno da je DNK test pokazao da imaju XY hromozome.
No, odnosi Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i IBA-e su se pogoršali, te je IBA isključena iz organizacije bokserskog turnira u Parizu, a MOK je odobrio nastup Khelif i Lin na Olimpijskim igrama.
Khelif se bori u kategoriji do 66 kilograma i peta je nositeljka turnira, te će početi takmičenje u drugom kolu u meču protiv italijanke Angele Carini. Lin je prva nositeljka i favoritkinja turnira do 57 kilograma, te je i ona slobodna u prvom kolu, a u drugom kolu će boksati protiv Uzbekistanke Sitore Turdibekove.

https://www.klix.ba/sport/borilacki-spo ... /240730078
Hakiz

#33385 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

kakavdanakneiskustvu wrote: 30/07/2024 15:58

To je apsurd od samog početka. Odgovorna je vrhovna kuća boksa koja je to aminovala, a onda i komitet OI koji je tako nešto dozvolio.
da,slažem se.

s druge strane,zamisli košarka, repka neke drzave dosla sa 4 muskaraca u ženskoj reprezentaciji, FIBA,vrhovna organizacija to odobrila, OI aminovale, bi li imalo smisla da ostale reprezentacije ikako igraju protiv takve ekipe u kojoj su 4 muskarca, koaarkasa, ne bi li bar bilo logicno da druge reprezentacije ukazu na to?
Zamisli ragbi, kakvu šansu ne samo da se suprotstavi, nego da ostane nepovrijeđena ili uopšte živa u takvom sportu ima žena u jednom timu protiv muškarca u suprotnom timu.

Nije problem da se žene takmiče u raznim sportovima sa muškarcima. Od bilijara, snukera, preko streličarstva i šaha do auto i moto trka itd.

Ali u sportoviam u kojima su fizička snaga i brzina "jedini" adut, tu nemaju šanse. NEpravedno je podvrgavati ih tom mučenju i na kraju i poniženju.

Nije problem da žena radi kao rudar ako će u poslu koristiti bager. Ali kritikovati je da nije iskopala isto kao muškarac a oboje koriste samo kramp i lopatu je nepravedno.

Ne možeš woke ideologijom mijenjati zakone prirode i fizike. Jednostavno ne može.
Hakiz

#33386 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

dale cooper wrote: 30/07/2024 16:13

Problem je odnos između dvije organizacije, to bi bilo jasno da je onaj ko je postavio originalnu vijest stavio stvari u kontekst.

Na Olimpijskim igrama u Parizu u toku su bokserski turniri, a oči svijeta uperene su u Imane Khelif iz Alžira i Lin Yu-Ting s Tajvana, i to ne zbog rezultata. Naime, njih dvije su prošle godine izbačene sa Svjetskog prvenstva jer se smatra da su biološki muškarci.
Njih dvije je suspendovala Međunarodna bokserska federacija (IBA), te je objavljeno da je DNK test pokazao da imaju XY hromozome.
No, odnosi Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i IBA-e su se pogoršali, te je IBA isključena iz organizacije bokserskog turnira u Parizu, a MOK je odobrio nastup Khelif i Lin na Olimpijskim igrama.
Khelif se bori u kategoriji do 66 kilograma i peta je nositeljka turnira, te će početi takmičenje u drugom kolu u meču protiv italijanke Angele Carini. Lin je prva nositeljka i favoritkinja turnira do 57 kilograma, te je i ona slobodna u prvom kolu, a u drugom kolu će boksati protiv Uzbekistanke Sitore Turdibekove.

https://www.klix.ba/sport/borilacki-spo ... /240730078
To je bilo odmah jasno. MOK je to uradio. Ja sam pokrenuo priču linkom na vijest u kojoj to isto piše, ko je htio mogao je pročitati.
Novi skandal na Igrama u Parizu: "Muškarci koji udaraju žene sada su službeno olimpijski sport"
Foto: Screenshot / Instagram / Imane Khelif

Dvije boksačice kojima je bio zabranjen nastup na svjetskim prvenstvima jer su smatrane biološkim muškarcima, dobile su zeleno svjetlo da se takmiče na Olimpijskim igrama kao žene.

Do problema je došlo nakon što se saznalo da su Imane Khelif iz Alžira i Lin Yu-Ting iz Tajvana prošle godine izbačene s turnira zbog pitanja njihovog biloškog spola.

Ali šefovi MOO-a rekli su da obojica ispunjavaju kriterije i da sljedećih dana mogu boksati, piše Daily Mail.

Barry McGuigan, velikan iz Sjeverne Irske, opisao je situaciju kao "šokantnu", a jedan bivši olimpijac kazao je da će rodna ideologija "ubiti žene".

Khelif i Yu-Ting su diskvalificirani sa Svjetskog prvenstva u boksu za žene u martu 2023. godine u New Delhiju i naređeni su DNK testovi kako bi se utvrdio njihov stvarni spol.

Umar Kremlev, predsjednik Međunarodne boksačke asocijacije (IBA), rekao je da su testovi dokazali da sportaši - uključujući Khelifa i Yu-Tinga - imaju XY hromosome.

Dodao je kako su "otkrili sportašice koje su pokušavale zavarati svoje kolege i glumiti žene".

No IBA-i je oduzeto pravo na vođenje olimpijskih boksačkih takmičenja zbog zabrinutosti oko upravljanja, a MOO - čija se pravila smatraju opuštenijima od IBA-inih - kaže da svi uključeni sportaši imaju pravo na natjecanje.

Nakon prošlogodišnje zabrane, Alžirski je olimpijski rekao da je diskvalifikacija dio "zavjere" da ih se spriječi u osvajanju zlatnog obroka te da iza visoke razine testosterona stoje "medicinski razlozi"...
Nije čudno što je otvaranje imalo elemente koje je imalo :D
kakavdanakneiskustvu

#33387 Re: Danasnji "feminizam"

Hakiz wrote: 30/07/2024 16:18
kakavdanakneiskustvu wrote: 30/07/2024 15:58

da,slažem se.

Zamisli ragbi, kakvu šansu ne samo da se suprotstavi, nego da ostane nepovrijeđena ili uopšte živa u takvom sportu ima žena u jednom timu protiv muškarca u suprotnom timu.

Nije problem da se žene takmiče u raznim sportovima sa muškarcima. Od bilijara, snukera, preko streličarstva i šaha do auto i moto trka itd.

Ali u sportoviam u kojima su fizička snaga i brzina "jedini" adut, tu nemaju šanse. NEpravedno je podvrgavati ih tom mučenju i na kraju i poniženju.

Nije problem da žena radi kao rudar ako će u poslu koristiti bager. Ali kritikovati je da nije iskopala isto kao muškarac a oboje koriste samo kramp i lopatu je nepravedno.

Ne možeš woke ideologijom mijenjati zakone prirode i fizike. Jednostavno ne može.
da
banjaluka078

#33388 Re: Danasnji "feminizam"

Post by banjaluka078 »

Ne vidim kakve veze ova priča oko sportista ima sa feminizmom.
Feministkinje širom svijeta se uglavnom i bore protiv dozvoljavanja osobama koje su kasno završile tranziciju i tijelo im je "zapamtilo" "originalne postavke", uprkos smanjenom nivou hormona, da se takmiče protiv žena u isim kategorijama. I to mi je sasvim OK. Njihova tijela su drugačija, mišići snažniji, prosječna veća visina i dužina udova da je nefer prednost.

https://edition.cnn.com/2024/06/12/spor ... index.html
dale cooper

#33389 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Svašta se može svaliti na feminiziam ako se zaista jako potrudiš. :roll:
kakavdanakneiskustvu

#33390 Re: Danasnji "feminizam"

svasta nesto objavljeno na ovoj temi nema bas direktne veze sa feminizmom
Hakiz

#33391 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

banjaluka078 wrote: 30/07/2024 16:45 Ne vidim kakve veze ova priča oko sportista ima sa feminizmom.
Feministkinje širom svijeta se uglavnom i bore protiv dozvoljavanja osobama koje su kasno završile tranziciju i tijelo im je "zapamtilo" "originalne postavke", uprkos smanjenom nivou hormona, da se takmiče protiv žena u isim kategorijama. I to mi je sasvim OK. Njihova tijela su drugačija, mišići snažniji, prosječna veća visina i dužina udova da je nefer prednost.

https://edition.cnn.com/2024/06/12/spor ... index.html
Isto onoliko ima veze koliko današnji feminizam ima veze sa originalnom idejom zbog koje je nastao prvo pokret sufražetkinja iz kojeg je "evoluirao" feminizam.

Ni feminizam više nije pokret (samo) za prava i ravnopravnost žena.
banjaluka078

#33392 Re: Danasnji "feminizam"

Post by banjaluka078 »

kakavdanakneiskustvu wrote: 30/07/2024 14:55
na prijavnici Općinskog suda u Zenici od neki dan stojiu kutija sa primjedbama oko rodne neravnopravnposti. valjda da se neko žali što se ja osobi koja izgleda kao žena obraćam sa ona, a osoba se ne osjeća kao žena, ili da se neko žali što je 80 posto sudija u tom sudu ženskog roda, bar tako izgledaju, a čak 20 posto muškog roda, bar tako izgledaju.
Prošetaj u bilo koje tužilaštvo pa prebroj tamo odnos muškarci-žene, pa ćeš vidjeti da su tamo uglavnom muškarci. Isto je s pravobranilaštvima.
Drguo, puno češće se muškarci odluče za advokaturu. Pa i ako ih na fasku bude 50-50, po biranju profesije se "razdvoje".
Dakle nije nikakva zavjera ili spletke protiv muškaraca.

Projekat rodne ravnopravnosti u pravosuđu, kao i zaštita od seksualnog uznemiravanja je počeo upravo zato što je bilo potrebe. Ne zato što je neko oslovljen pogrešnom zamjenicom, nemamo mi toga još. Ali se iz iskustva mojih kolegica, dok sam bivala po tim institucijama itekako trebalo zaštiti od starijh kolega, mentora, imenovanih lica...
Jer se znalo desiti da visokopozicionirani muškarac prođe pored saradnice koja se upravno vratila s porodiljskog i duboko udahne i kaže "mmmmmm, još miriši mlijeko, žene su tad baš posebne". Ili sudija novoj daktilografkinji, koja mu je rekla da malo ima tremu od novog posla i okruženja, ispriča "prigodni vic" o rastjerivanje straha, kad su Huso i Fata išli šumom, pa ona sve govorila da ju se strah da će je on iskoristiti, pa ponudi da to odmah obave da nju prestane biti strah - ha ha vickasto u vražju mater.
Ili da meni moj šef ne odredi u moje redovne radne zadatke da ga dočekam s kafom, "jer to žene rade".

Samo neki od vrlo stvarnih primjera.

https://portalfo1.pravosudje.ba/vstvfo- ... load/99507
kakavdanakneiskustvu

#33393 Re: Danasnji "feminizam"

banjaluka078 wrote: 30/07/2024 17:18
kakavdanakneiskustvu wrote: 30/07/2024 14:55
Prošetaj u bilo koje tužilaštvo pa prebroj tamo odnos muškarci-žene, pa ćeš vidjeti da su tamo uglavnom muškarci. Isto je s pravobranilaštvima.
Drguo, puno češće se muškarci odluče za advokaturu. Pa i ako ih na fasku bude 50-50, po biranju profesije se "razdvoje".
Dakle nije nikakva zavjera ili spletke protiv muškaraca.

Projekat rodne ravnopravnosti u pravosuđu, kao i zaštita od seksualnog uznemiravanja je počeo upravo zato što je bilo potrebe. Ne zato što je neko oslovljen pogrešnom zamjenicom, nemamo mi toga još. Ali se iz iskustva mojih kolegica, dok sam bivala po tim institucijama itekako trebalo zaštiti od starijh kolega, mentora, imenovanih lica...
Jer se znalo desiti da visokopozicionirani muškarac prođe pored saradnice koja se upravno vratila s porodiljskog i duboko udahne i kaže "mmmmmm, još miriši mlijeko, žene su tad baš posebne". Ili sudija novoj daktilografkinji, koja mu je rekla da malo ima tremu od novog posla i okruženja, ispriča "prigodni vic" o rastjerivanje straha, kad su Huso i Fata išli šumom, pa ona sve govorila da ju se strah da će je on iskoristiti, pa ponudi da to odmah obave da nju prestane biti strah - ha ha vickasto u vražju mater.
Ili da meni moj šef ne odredi u moje redovne radne zadatke da ga dočekam s kafom, "jer to žene rade".

Samo neki od vrlo stvarnih primjera.

https://portalfo1.pravosudje.ba/vstvfo- ... load/99507
u kantonalnom tužilaštvu ze-do kantona, na tužilačkim radnim mjestima, od ukupnog broja, mislim da su dva muškarca više nego žena,značiu omjer je možda 55 %-45%. ni ne mislim da je neka zavjera nego da nema spolne ravnopravnosti na tim funkcijama,nije u pitanju rudar pa nekome svejedno je li rudar ili rudarkinja, sudije odlučuju o ljudskim sudbinama. u pravobranilaštvu i u npr. besplatnoj pravnoj pomoći u zenici su kada sam u te službe išao ,osim jednog muškarca sve ostalo žene, ili bar one koje izgledaju kao žene, ne znam kako bi htjele da ih se oslovljava.u kantonalnom tuzilastvu u sarajevu je više tužilaca žena nego muskaraca,lako provjerljivo, ima podatak na stranici tuzilastva

pa ako su neke žene to doživljavale a sigurno jesu ,to je spolna neravnopravnost,kakav rod. ovo sto sam spominjao stoji na prijavnici Suda i namijenjeno je građanima za primjedbe,ne za osobe zaposlene u Sudu,oni imaju način žaliti se, a i na kojeg će se muškarca žene u Sudu žaliti kad su na rukovodećim mnjestima,sudijskim, njih 4 u ovolikom gradu.

kako ti nabroji te primjere,i vjerujem da jesu takvi,i ja sam čuo i vjerujem u priče, da šefica jedne službe u mup-u ,razvedena ,pase očima mlade službenike, okrzne se od njih u prolazu,godinama. je li to uznemiravanje, ne znam.

rodna neravnopravnost u npr. Općinskom sudu u Zenici bi bila i to što u zadnjih bar 15 godina u sudskim postupcima razvoda brakova, dodjeljivanja starateljstva nad djecom nakon razvoda, podjele imovine nakon razvoda braka, uvijel ali iviujek sudije su žene,i to zbog toga što u tim odjelima sudiova su sudije žene,ne muskarci

zašto jebemliga,to muškarac sudija ne zna odlučiti ništa oko toga pobrojanog?
Last edited by kakavdanakneiskustvu on 30/07/2024 17:59, edited 2 times in total.
iClass

#33394 Re: Danasnji "feminizam"

Post by iClass »

dale cooper wrote: 30/07/2024 16:52 Svašta se može svaliti na feminiziam ako se zaista jako potrudiš. :roll:
Kao i na patrijarhat.
dale cooper

#33395 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

iClass wrote: 30/07/2024 17:54
dale cooper wrote: 30/07/2024 16:52 Svašta se može svaliti na feminiziam ako se zaista jako potrudiš. :roll:
Kao i na patrijarhat.
Patrijarhat je samorazumljiv i sve što se "svali" na njega je već uključeno samo po sebi i u nazivu je.
kakavdanakneiskustvu

#33396 Re: Danasnji "feminizam"

patrijarhat je i razmišljanje ,daj dite materi, nakon razvoda braka,otac drven kolac, isto tako patrijarhat
dale cooper

#33397 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

kakavdanakneiskustvu wrote: 30/07/2024 18:01 patrijarhat je i razmišljanje ,daj dite materi, nakon razvoda braka,otac drven kolac, isto tako patrijarhat
Pa vjerovatno da ima i toga dijelom...patrijarhat podrazumijeva da je majka ta koja ostaje kod kuće da odgaja djecu.
kakavdanakneiskustvu

#33398 Re: Danasnji "feminizam"

dale cooper wrote: 30/07/2024 18:04
kakavdanakneiskustvu wrote: 30/07/2024 18:01 patrijarhat je i razmišljanje ,daj dite materi, nakon razvoda braka,otac drven kolac, isto tako patrijarhat
Pa vjerovatno da ima i toga dijelom...patrijarhat podrazumijeva da je majka ta koja ostaje kod kuće da odgaja djecu.
i da joj se da dijete kad odluči da ode od oca djece,nebitan razlog odlaska
dale cooper

#33399 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

kakavdanakneiskustvu wrote: 30/07/2024 18:07
E to već nije nešto na šta je patrijarhat gledao sa odobravanjem. Na ženi je bilo da trpi i da ostaje i u lošem braku jer je na različite načine
bila ovisna od muža i jer se gledalo kako će okolina gledati na to. Jer "tradicija".
kakavdanakneiskustvu

#33400 Re: Danasnji "feminizam"

dale cooper wrote: 30/07/2024 18:12
kakavdanakneiskustvu wrote: 30/07/2024 18:07

E to već nije nešto na šta je patrijarhat gledao sa odobravanjem. Na ženi je bilo da trpi i da ostaje i u lošem braku jer je na različite načine
bila ovisna od muža i jer se gledalo kako će okolina gledati na to. Jer "tradicija".
ne znam vala,i sad kod nas vlada patrijarhat i većinom je takvo razmišljanje,daj dite materi ,otac drven kolac ,mama je jedna, a otac valjda moze biti svako i tako te nebuloze

zar nije diskriminacija muskaraca prisutna prilikom razvoda braka i dodjele roditeljskog staranja nad djecom nakon razvoda?
Last edited by kakavdanakneiskustvu on 30/07/2024 18:23, edited 1 time in total.
Post Reply