Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Bumerang

#30001 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by Bumerang »

Image

IZGRADNJA KORIDORA 5C: Autoput bi mogao izolovati jedan bh. grad, traži se reakcija

Ovo će biti najskuplji projekt na cjelokupnom autoputu i njegova vrijednost bi trebala iznositi blizu milijardu i 100 miliona KM.

Ekonomija

Image

Do kraja godine trebala bi biti okončana procedura izbora izvođača radova za tunel Prenj, odnosno dionicu koja će dramatično skratiti put između Konjica i Mostara.

Planom nabavki definiran rok za dodjelu ugovora za izvođača radova je decembar 2024. godine. Ovo će biti najskuplji projekt na cjelokupnom autoputu i njegova vrijednost bi trebala iznositi blizu milijardu i 100 miliona KM.

Tunel Prenj će biti dug preko 10 kilometara. To će biti najduži tunel u BiH, a deveti u cijeloj Evropi.

Važno je naglasiti da će izgradnjom ove dionice put od Konjica ka Mostaru ići potpuno novom trasom, kroz planinski masiv Prenj. Time će zaobići Jablanicu koja je tradicionalno mjesto u koje svraćaju putnici iz Sarajeva i drugih gradova ka moru.

Postoji zabrinutost da će to negativno utjecati na ovaj grad. O tome smo razgovarali sa načelnikom Jablanice Damirom Šabanovićem. Prema njegovim riječima, izmiještanje trase će, naravno, imati utjecaja na Jablanicu.

"Mi treba da tražimo alternative kako da taj utjecaj bude što manji", kazao je Šabanović za BiznisInfo.ba.

Podsjetio je da sada veliki broj vozila prolazi kroz grad koji ima veliki broj poznatih restorana.

"Autoput će biti skup i treba insistirati kod viših nivoa vlasti da se ulaganja u magistralne ceste nastave. Naš cilj bi trebao biti izgradnja brze ceste prema Tomislavgradu i prema Posušju, te dalje prema Hrvatskoj. Mislim da mi nećemo biti oštećeni, mi smo svakako na raskrsnici puteva", kazao nam je Šabanović.

Na kraju je dodao da Koridor 5C ne povezuje mjesne zajednice, već Srednju Evropu sa Jadransko-jonskom autocestom.

"Treba raditi neke druge stvari, a to je unapređenje naše putne infrastrukture, jer ljudi koriste magistralne ceste, a ne isključivo autoceste", zaključio je načelnik.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/36 ... kcija.html
drug_profi

#30002 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Moj radi uredno od septembra 2017.
bude

#30003 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by bude »

Kad crkne baterija, samo kupovina novog taga nazalost
HelaS

#30004 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by HelaS »

...'patriotska' SDA, zbog svoje zlobe i najcrnjeg populizma, trenutno je blokirala:

- Koridor 5c: Ivan - Ovčari (Ukupna vrijednost: 335 miliona EUR, potencijalni WBIF grant: 135 miliona EUR);
- Tunel Prenj (Ukupna vrijednost: 195 miliona EUR, potencijalni WBIF grant: 78 miliona EUR), Tunel Prenj (Ukupna vrijednost: 575 miliona EUR, potencijalni WBIF grant: 230 miliona EUR), Tunel Prenj - Mostar sjever (188 miliona EUR, potencijalni WBIF grant: 75 miliona EUR);
- Daljinsko grijanje iz izvora obnovljive energije – Kanton Sarajevo (Ukupna vrijednost: 31 miliona EUR, potencijalni WBIF grant: 10 miliona EUR);
- Poboljšanje magistralnog puta prvog reda M - I111 Sarajevo - Foča (Ruta 2b) (Ukupna vrijednost: 150 miliona EUR, potencijalni WBIF grant: 60 miliona EUR);
- Glavna opravka pruge Podlugovi-Sarajevo (Ukupna vrijednost: 25 miliona EUR, potencijalni WBIF grant: 12 miliona EUR);
- Glavna opravka pruge Doboj tj. km 103+500 - Maglaj (oba kolosjeka) i Jelina–Zenica (Ukupna vrijednost: 18 miliona EUR, potencijalni WBIF grant: 9 miliona EUR);
- Automatizacija distributivne mreže Elektroprivreda BiH (Ukupna vrijednost: 15 miliona EUR, potencijalni WBIF grant:3 miliona EUR);
- Izgradnja magistralnog puta prvog reda M-I111 Foča/Brod na Drini - Šćepan Polje/Hum (Ruta 2b) (Ukupna vrijednost: 100 miliona EUR, potencijalni WBIF grant: 40 miliona EUR);
- Ruta 9a: Modernizacija i remont željezničkih dionica: Doboj-Petrovo Novo i Caparde Zvornik, uključujući i rekonstrukciju tunela Križevići (Ukupna vrijednost: 400 miliona EUR, potencijalni WBIF grant: 200 miliona EUR);
- Izgradnja obilaznice Banja Luka (Ruta 2a) (Ukupna vrijednost: 320 miliona EUR, potencijalni WBIF grant: 128 miliona EUR);
- Energetska efikasnost elektrodistributivnog sistema Elektroprivreda BiH (Ukupna vrijednost: 130 miliona EUR, potencijalni WBIF grant :26 miliona EUR);
- Rekonstrukcija i izgradnja distribucijske mreže i transformatorskih stanica, te isporuka naprednih brojila električne energije Elektroprivreda HZHB (Ukupna vrijednost: 40 miliona EUR, potencijalni WBIF grant: 8 miliona EUR);
- Modernizacija telekomunikacione infrastrukture EDS Elektroprivreda BiH (Ukupna vrijednost: 15 miliona EUR, potencijalni WBIF grant: 3 miliona EUR);
- Transbalkanski koridor: DV 2X400 kv Bajina Bašta (RS)-Višegrad (BA)/Pljevlja (MN)-izgradnja (Ukupna vrijednost: 7.3 miliona EUR, potencijalni WBIF grant:1.5 miliona EUR);
- Cyber sigurnost energetskog sistema (Ukupna vrijednost: 7 miliona EUR, potencijalni WBIF grant:1 milion EUR);
- HPP Jajce II (Ukupna vrijednost: 35.8 miliona EUR, potencijalni WBIF grant:7 miliona EUR).

https://www.klix.ba/vijesti/bih/niksic- ... /240725141
RJ57

#30005 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

Dzontra_Volta wrote: 25/07/2024 23:13 Je li se nekome desilo da mu crkne acc tag?
Neki dan nisam mogao izaći sa autoceste nakon nekoliko pokušaja, iako je bilo love na njemu. Na kraju mi je lik podigao rampu, ali kaže da je tag vjerovatno riknuo.
Nisu mi mogli tad zamijeniti, jer su čekali neku delegaciju da prođe, a meni se nije dalo čekati.
Je li ja sad moram iskeširati 40 KM ponovo ili će biti kakav popust (da ne kažem besplatno)?
Ne znam može li biti da je samo baterija potrošena?
meni se desilo, van garancije, platio novi, preneseno onoliko koliko sam imao na novi i furaj dalje.
fortaleza

#30006 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by fortaleza »

Naslovnica wrote: 25/07/2024 20:17
fortaleza wrote: 25/07/2024 20:11 I kad će počiteljski most? U špici smo sezone.
Počiteljski nikada.
Most Hercegovina pending
hvala na ispravci

svejedno nisi odgovorio na pitanje
Naslovnica

#30007 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Naslovnica »

fortaleza wrote: 26/07/2024 09:11
Naslovnica wrote: 25/07/2024 20:17
fortaleza wrote: 25/07/2024 20:11 I kad će počiteljski most? U špici smo sezone.
Počiteljski nikada.
Most Hercegovina pending
hvala na ispravci

svejedno nisi odgovorio na pitanje
Nema na čemu. :thumbup:
Niko ne zna kada će most Hercegovina, niti investitor niti izvođač, a pogotovu ne znam ja.
Ovo što čitaš po medijima, to je samo pranje para kroz marketing, plaćeni članci koji se ponavljaju iz sedmice u sedmicu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#30008 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by Truba »

razumijem ljude u jablanici
ali su zapeli u 20.st
recimo u jablanici slave ideologiju koja je potopila ramu šćit i rastjerala tamošnje stanovništvo zbog jezera i struje
onda te ljude dovelo u sarajevo i mostar i dalo im stan
ali stanove bi svejedno dobili da su došli u sarajevo raditi da nije jezero napravljeno
znači zavala borova

uglavnom svaki kilometar autoputa je super stvar
sredine koje su zaobiđene nek se iseljavaju u nezaobiđene sredine
kako meni kažu kad ukažem da sam završio loš faks
ko te jebe
elk

#30009 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by elk »

Zar se ne moze zamijeniti baterija na acc tagu, zasto mora novi? Meni jos radi, nije valjda tolika nauka oko baterije :?
So What!

#30010 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Izgradnja dionice Vranduk - Nemila - 24. 07. 2024.

Image

Image

Image

Image

Image

Image
So What!

#30011 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Spoiler
Show
Image

Image

Image

Image

Image

Image
So What!

#30012 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Spoiler
Show
Image

Image

Image

Image

Image

Image
username_here

#30013 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by username_here »

elk wrote: 26/07/2024 12:50 Zar se ne moze zamijeniti baterija na acc tagu, zasto mora novi? Meni jos radi, nije valjda tolika nauka oko baterije :?

Dzontra_Volta

#30014 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dzontra_Volta »

username_here wrote: 26/07/2024 18:09
elk wrote: 26/07/2024 12:50 Zar se ne moze zamijeniti baterija na acc tagu, zasto mora novi? Meni jos radi, nije valjda tolika nauka oko baterije :?

Mislim da ću ipak dati 39 KM nego ovo raditi.
drug_profi

#30015 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Pa pogledaj do kraja video.
Cim se otvori tag, resetuje se. Dzaba sve poslije.
So What!

#30016 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Zadnjih pet godina, zemlje bivse Jugoslavije su uspjele zavrsiti izgradnju nekoliko impresivnih objekata na svojim autoputevima.

Peljeski most (Republika Hrvatska) (2404 m)

Meni licno i najdrazi projekat od svih navedenih ovdje, kao ideja postoji jos od 1997. godine, a cak dva puta su odrzavane ceremonije otvaranja izgradnje 2005. i 2007. godine i oba puta je pocetak izgradnje obustavljen. S ulaskom Hrvatske u EU, 2013. godine otvoren je put ka finansiranju ovog projekta, te je EU gotovo u potpunosti stala iza projekta.

Novi tender za izgradnju je raspisan 2017. godine, a 2018. godine je objavljeno da ce to biti kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) sa rokom od 36 mjeseci i cijenom od 262 miliona eura. Sa nekim, u ovom slucaju zanemarivim kasnjenjem, most je otvoren u julu 2022. godine.

Most je viseceg tipa, ukupne duzine 2404 m sa sest glavnih stupova i trinaest raspona od celika duzine od 72 do 285 metara, prema dizajnu Marjana Pipenbahera iz slovenske projektantske kuce Ponting. Visinom od 55 metara udovoljilo se zahtjevu Bosne i Hercegovine za osiguranjem nesmetanog prolaska brodova do Neuma. Peljeski most je ustvari spona izmedju dva dijela Hrvatske, Dalmacije i Dubrovnika, gdje su dvije regije presjecene teritorijom Bosne i Hercegovine.

Image

Image

Most Kacanik / Lepenac (Republika Kosovo) (5754 m)

Nakon sto su uglavnom gradili ravnijim podrucjima, vlasti Kosova su 2014. godine odlucili se uhvatiti u kostac sa jednim ozbiljnijim projektom, a to je izgradnja autoputa R6 (Arben Xhaferi), a koji treba da poveze da bliska grada Pristinu i Skopje.

S obzirom da ovaj autoput prolazi kroz jedan brdovit i uzak kanjon rijeke Lepenac bilo je potrebno izgraditi seriju mostova i vijadukta, te na kraju je odluceno da vecinu dionice Kacanik - Elez Han, nosi most Kacanik, dug cak 5,75 kilometara.

Za izgradnju 60 kilometara ovog autoputa, vlasti Kosova su 2014. godine izabrale americko-turcki konzorcij Bechtel-Enka, koji je ugovorio posao inicijalno za 600 miliona eura, ali kasnije su zahtijevali jos novca, pa je cijena iznosila preko 700 miliona eura. Posljednja dionica na ovom autoputu je otvorena u maju 2019. godine, a ukljucivala je upravo ovaj most, te je tako voznja od Skopja do Pristine smanjena na sat vremena voznje, sto bi u buducnosti trebalo iznositi i manje, kada Makedonija zavrsi svoj dio autoputa.

Image

Most Moracica (Crna Gora) (960 m)

Crna Gora je posljednja zemlja SFRJ koja je izgradila autocestu, a ugovor za izgradnju dionice Smokovac - Matesevo u duzini od 41 km, su kao i Hrvatska, potpisali sa kineskom kompanijom China Road and Bridge Corporation (CRBC). Finansiranje je najzanimljiviji dio u cijeloj prici jer kineska Exim banka je odobrila Crnoj Gori kredit od oko 687 miliona eura, što je bilo 85% neophodnog iznosa, a preostalih 120 miliona, od ukupno 809,58 miliona eura je izvojeno iz budzeta Crne Gore. Rok izgradnje je iznosio pet godina.

Izgradnja se na kraju oduzila na skoro osam godina, sa sest poginulih radnika u medjuvremenu, te je cijena porasla na skoro 1 milijardu eura, ali je Crna Gora, 2022. godine, otvorila jednu od najljepsih dionica na podrucju bivse Jugoslavije sa 20 mostova na glavnoj trasi i 16 dvocijevnih tunela gdje se posebno istice most Moracica, najvisi most na podrucju bivse Jugoslavije koji vec polahko postaje jedan od simbola Crne Gore.

Most Moracica je visok je 175 metara (od dna korita Morače do kolovoza 205 m), širok 23,4 metra i dug 960 metara dok konstrukciju nosi pet stubova, a dimenzije osnove centralnog stuba su 33×26 metara. Udaljen je oko 15 km od centra Podgorice i premošćuje kanjon reke Morače, povezujuci glavni grad sa sjeverom zemlje.

Image

Image

Most Pocitelj / Hercegovina (Bosna i Hercegovina) (980 m)

Most Pocitelj dodje kao mladji brat mosta Moracica, s obzirom na slicne karakteristike i okruzenje u kojima se ovi objekti nalaze. Iako otvaranje ovog mosta tek treba da se desi za koji mjesec, Pocitelj postaje jedan od najpoznatijih mostova u Bosni i Hercegovini. O ovom mostu se prica jos od pocetka stoljeca, kada je ucrtavan na prvim predlozenim trasama kroz juznu Hercegovini i tako u startu izazivao kontroverze uglavnom kod domacih stanovnika koji su se bojali da ce narusiti izgled starog grada Pocitelja.

Trasa je u medjuvremenu promijenjena, a finansiranje za pripadajucu dionicu je obezbjedjeno jos 2014. godine. S obzirom da se radi o podrucju u kojem se preklapaju interesi Hrvata i Bosnjaka tj. HDZ i SDA, cijela saga se otegla na sljedecih pet godina, pa je ugovor za dionicu Zvirovici - Pocitelj potpisan tek 2019. godine, a dionica u duzini od 10 kilometara je podijeljena na dva LOT-a, pa tako LOT 1 pokriva sami most Pocitelj, dok LOT 2 pokriva ostatak dionice. Ugovor za LOT 1 je povjeren kineskoj kompaniji China State Construction Engineering Corporation (CSCEC), sa rokom izgradnje od 24 mjeseca, a cijena izgradnje mosta je iznosila oko 66 miliona eura.

Most je na kraju izgradio pod-izvodjac, Hering iz Sirokog Brijega, a izgradnja ce na kraju potrajati nesto manje od pet godina, ako se most otvori do septembra, kako je i planirano. Dok traju zavrsni radovi na mostu i susjednoj dionici, objavljena je informacija da ce most nositi ime Hercegovina, sto je relativno docekano kao politicka odluka, kao i skoro sve vezano za ovaj most.

Ipak jedina pozitivna stvar je sto se radi o impresivnoj gradjevini, duzine 980 m, sirine 21,92 m, kojeg nosi sest stubova, gdje visina najviseg stuba iznosi 97 m i to je ubjedljivo najvisi i najveci most ikada napravljen u Bosni i Hercegovini. Most premoscuje dolinu Neretve i veze najveci grad Hercegovine, Mostar sa najvecim katolickim svetistem u drzavi, Medjugorjem i Hrvatskom.

Image

Image
Dzontra_Volta

#30017 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dzontra_Volta »

drug_profi wrote: 27/07/2024 00:02 Pa pogledaj do kraja video.
Cim se otvori tag, resetuje se. Dzaba sve poslije.
Eto ne pogledah do kraja jer je već bila prevelika zajebancija. A ako još tako da je džaba krečio, onda nema dileme.
Znači da sam se nakačio na Hrvatske autoceste i Autoputeve RS, morao bih s novim tagom opet kod njih na "ćipovanje".
drug_profi

#30018 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Ispada najpovoljnije uzeti S ili M paket HAC, i registrovati ga kod AP PC i ACFBiH.
Dzontra_Volta

#30019 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dzontra_Volta »

drug_profi wrote: 27/07/2024 12:29 Ispada najpovoljnije uzeti S ili M paket HAC, i registrovati ga kod AP PC i ACFBiH.
Da li onda na tagu od HAC vrijedi akcija 20% na ACFBIH? Pošto smo vidjeli da obrnuto nije ista akcija.
konami666

#30021 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by konami666 »

Koja je ovo mafija, uzimaju akcize da grade ceste koje u realnosti ne grade i jos se usudjuju naplacivati ovih 100njak kilometara sto su izgradili u 25 godina. Pa ovo nema nigdje na svijetu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#30022 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Truba »

treba naplaćivati zbog klošara

a akcize su za vraćanje kredita
mobsterc

#30023 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mobsterc »

Dzontra_Volta wrote: 27/07/2024 14:18
drug_profi wrote: 27/07/2024 12:29 Ispada najpovoljnije uzeti S ili M paket HAC, i registrovati ga kod AP PC i ACFBiH.
Da li onda na tagu od HAC vrijedi akcija 20% na ACFBIH? Pošto smo vidjeli da obrnuto nije ista akcija.
I mene ovo zanima da li je neko istrazivao. Imamo oba tag uredjaja, da li da nas uvezem u hr, ili hrvatski kod nas..
RJ57

#30024 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

ako imaš oba ostavi oba, nema potrebe zajebavati se dodatno
RJ57

#30025 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

So What! wrote: 26/07/2024 14:28

Image

ja ovaj tunel baš i ne kontam
Post Reply