Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- kabal1337
#52101 Re: Pitamo Mehanicare ?
To su uljne pare, vozi.
- Rugafet
#52102 Re: Pitamo Mehanicare ?
Šta struka kaže o Subaru vozilima? Konkretno Forester me zanima 2019-2021g? Hvala
- kabal1337
-
preludezalude
#52104 Re: Pitamo Mehanicare ?
- aCme
#52105 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nije mehanika, ali eto
Juče sam prilikom brisanja kola krpom nekako napravio parnice na staklu/plastici kod brzinomjera. Ima li neko sredstvo da se parnice mogu ispolirati
Juče sam prilikom brisanja kola krpom nekako napravio parnice na staklu/plastici kod brzinomjera. Ima li neko sredstvo da se parnice mogu ispolirati
-
kuli1961
#52106 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako nisu preduboke te parnice, a ne bi trebalo jer kažeš da si brisao krpom, u svakoj iole boljoj prodavnici boja i lakova možeš kupiti 3M finu pastu za ručno poliranje, pa njome ispoliraj
-
mostarurscu
#52107 Re: Pitamo Mehanicare ?
Poslije velikog servisa osjetim da BLS motor u pasatu 1.9. nemirnije radi..osjetim kao da drnda kao da je starudija a taj zvuk se prije nije cuo. Imao je bas miran rad za te motore koji su inace malo "nemirniji" koliko citam.
Obrtaji su na 790 u mirovanju u leru. Jel to prenisko? Sta bi moglo biti pa nemirnije radi..citam da treba malo vremena da novi kais " nalegne" i slicno..ima li to veze ikakve?
Obrtaji su na 790 u mirovanju u leru. Jel to prenisko? Sta bi moglo biti pa nemirnije radi..citam da treba malo vremena da novi kais " nalegne" i slicno..ima li to veze ikakve?
- Optimist
#52108 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ima li problema sa paljenjem?mostarurscu wrote: ↑29/07/2024 10:15 Poslije velikog servisa osjetim da BLS motor u pasatu 1.9. nemirnije radi..osjetim kao da drnda kao da je starudija a taj zvuk se prije nije cuo.
Da li duze vergla?
Kakva je potrosnja?
-
mostarurscu
#52109 Re: Pitamo Mehanicare ?
S paljenjem nisam primjetio nista. Mozda da mrvicu vise zatrese a evo sad gledam potrosnju na kompjuteru. Juce sam na otvorenom vozio 150 km i gledam sad nakon par kilometara po gradu. 12.5 litara pokazuje prosjek na zadnjih 100 km.Optimist wrote: ↑29/07/2024 10:19Ima li problema sa paljenjem?mostarurscu wrote: ↑29/07/2024 10:15 Poslije velikog servisa osjetim da BLS motor u pasatu 1.9. nemirnije radi..osjetim kao da drnda kao da je starudija a taj zvuk se prije nije cuo.
Da li duze vergla?
Kakva je potrosnja?
Ovo nesto nije normalno definitivno.
- Optimist
#52110 Re: Pitamo Mehanicare ?
Vjerovatno ga nije vratio u fazu.
Otidji ponovo kod tog sto ti je radio servis i reci mu sta si sve primijetio.
Treba sve rastaviti i ponovo sloziti ispravno.
Otidji ponovo kod tog sto ti je radio servis i reci mu sta si sve primijetio.
Treba sve rastaviti i ponovo sloziti ispravno.
-
mostarurscu
-
mostarurscu
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#52113 Re: Pitamo Mehanicare ?
ova plastika je negdje prosvirala, vrlo moguce; plasticni dijelovi ispod haube, ne bas najbolja kombinacija
-
mostarurscu
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
#52115 Re: Pitamo Mehanicare ?
pretpostavljam neki produzetak hladnjaka, reko bih da je antifriz u pitanju
postavi model auta i sliku cijelog motora ili bar malo izadljeg sliku od ove gore prve slike, ono da se vidi tacko koji je dio motora u pitanju
postavi model auta i sliku cijelog motora ili bar malo izadljeg sliku od ove gore prve slike, ono da se vidi tacko koji je dio motora u pitanju
-
vozackii
-
laik1981
#52117 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da li je kod gasenja egr-a dovoljno samo softwearski ga izbrisati ili se mora i fizicki blokirati. Brljavi mi nesto posebno u zadnje vrijeme. Gresku izbaci bar dva-tri puta mjesecno. Isto tako par puta mjesecno, kada je auto hladno, dodje do neke knegle kad nece da primi gas nekoliko sekundi. Zagusi ga nesto. Vozio kod dvojice nece ni da pogledaju. Kazu vozi tako dok ne pocne praviti ozbiljnije probleme. Ja ga malo pratio na nekoj dijagnostici i radi vecinom izmedju 20 i -25%. Ne znam ni kakvi ti parametri trebaju biti. Kad izbaci gresku pokazuje 0% sto valjda zneci da ostane u zatvorenom polozaju.
Moze li biti do necega drugog, a da uzrokuje gresku egr-a? Auto 99,9% vremena radi bez ikakvih problema osim kad izbaci gresku jer tad ode u safe mod i ne da preko 3000 obrtaja. Ugasim i upalim auto ili obrisem gresku i safe mode se ugasi. Greska se pali kad je auto u leru, uglavnom nakon prvog jutarnjeg paljenja, pa je i odma obrisem. Auto ne dimi sekunde, potrosnja goriva mozda malo pojacana, za nekih pola litra, a i to je mozda do moje noge. Skinuti ga i cistiti je malo komplikovano na ovom motoru, a ko zna da li bi i pomoglo ista.
Moze li se ovdje ista uraditi ili mi ne gine zamjena? Ili da vozim dok ne pocne praviti ozbiljnije probleme
Pitao sam i za ove neke sprejeve za ciscenje usisa sto se prskaju u usis dok auto radi. Lafo to nesto moze ocistiti, al nesto ja u to ne vjerujem, pa ako neko ima i sa tim iskustva neka napise.
Moze li biti do necega drugog, a da uzrokuje gresku egr-a? Auto 99,9% vremena radi bez ikakvih problema osim kad izbaci gresku jer tad ode u safe mod i ne da preko 3000 obrtaja. Ugasim i upalim auto ili obrisem gresku i safe mode se ugasi. Greska se pali kad je auto u leru, uglavnom nakon prvog jutarnjeg paljenja, pa je i odma obrisem. Auto ne dimi sekunde, potrosnja goriva mozda malo pojacana, za nekih pola litra, a i to je mozda do moje noge. Skinuti ga i cistiti je malo komplikovano na ovom motoru, a ko zna da li bi i pomoglo ista.
Moze li se ovdje ista uraditi ili mi ne gine zamjena? Ili da vozim dok ne pocne praviti ozbiljnije probleme
Pitao sam i za ove neke sprejeve za ciscenje usisa sto se prskaju u usis dok auto radi. Lafo to nesto moze ocistiti, al nesto ja u to ne vjerujem, pa ako neko ima i sa tim iskustva neka napise.
-
mostarurscu
#52118 Re: Pitamo Mehanicare ?
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#52119 Re: Pitamo Mehanicare ?
kakvih sve videa na yt
- corolla02
#52120 Re: Pitamo Mehanicare ?
@mostarurscu
German Engeneering
Salu na stranu to je hladnjak, neka ti neko uradi curenje hladnjaka test
German Engeneering
Salu na stranu to je hladnjak, neka ti neko uradi curenje hladnjaka test
- kabal1337
#52121 Re: Pitamo Mehanicare ?
pa tako ti 99% vozila i urade, samo softwerski.laik1981 wrote: ↑29/07/2024 19:09 Da li je kod gasenja egr-a dovoljno samo softwearski ga izbrisati ili se mora i fizicki blokirati. Brljavi mi nesto posebno u zadnje vrijeme. Gresku izbaci bar dva-tri puta mjesecno. Isto tako par puta mjesecno, kada je auto hladno, dodje do neke knegle kad nece da primi gas nekoliko sekundi. Zagusi ga nesto. Vozio kod dvojice nece ni da pogledaju. Kazu vozi tako dok ne pocne praviti ozbiljnije probleme. Ja ga malo pratio na nekoj dijagnostici i radi vecinom izmedju 20 i -25%. Ne znam ni kakvi ti parametri trebaju biti. Kad izbaci gresku pokazuje 0% sto valjda zneci da ostane u zatvorenom polozaju.
- -Chesterfield-
#52122 Re: Pitamo Mehanicare ?
AI kaže da bi mogao biti i senzor protoka zraka.laik1981 wrote: ↑29/07/2024 19:09 Da li je kod gasenja egr-a dovoljno samo softwearski ga izbrisati ili se mora i fizicki blokirati. Brljavi mi nesto posebno u zadnje vrijeme. Gresku izbaci bar dva-tri puta mjesecno. Isto tako par puta mjesecno, kada je auto hladno, dodje do neke knegle kad nece da primi gas nekoliko sekundi. Zagusi ga nesto. Vozio kod dvojice nece ni da pogledaju. Kazu vozi tako dok ne pocne praviti ozbiljnije probleme. Ja ga malo pratio na nekoj dijagnostici i radi vecinom izmedju 20 i -25%. Ne znam ni kakvi ti parametri trebaju biti. Kad izbaci gresku pokazuje 0% sto valjda zneci da ostane u zatvorenom polozaju.
Evo ti čitav odgovor...
Kada je u pitanju gašenje EGR ventila, postoje dvije opcije: softversko isključivanje i fizičko blokiranje.
### Softversko isključivanje:
Softversko gašenje EGR-a podrazumijeva reprogramiranje ECU-a (elektronske kontrolne jedinice) kako bi se zanemario rad EGR ventila. Ovo može biti dovoljno u većini slučajeva, jer će ECU prestati slati komande EGR ventilu i neće prijavljivati greške vezane za njega.
### Fizičko blokiranje:
Fizičko blokiranje EGR ventila podrazumijeva umetanje metalne pločice između EGR ventila i usisa kako bi se spriječio prolazak ispušnih plinova u usis. Ovo se često radi u kombinaciji sa softverskim gašenjem kako bi se osiguralo da nema fizičkog protoka plinova čak i ako dođe do greške u softveru.
### Vaša situacija:
1. **Parametri i rad EGR-a**: Ako EGR ventil radi između 20% i -25%, to može biti unutar normalnog radnog opsega. Međutim, kada pokazuje 0%, to obično znači da je ventil zatvoren. Ako ventil ostaje zatvoren ili se ne otvara kako treba, to može biti uzrok problema. Greške koje dobijate sugeriraju da EGR ventil može biti problematičan ili da ima problema s upravljačkim sistemom.
2. **Ostali uzroci**: Problemi s EGR-om mogu biti uzrokovani i drugim faktorima, kao što su neispravan senzor protoka zraka, problemi s vakuumskim linijama ili elektronskim kontrolnim jedinicama.
3. **Čišćenje**: Sprejevi za čišćenje usisnih kanala mogu pomoći u čišćenju laganih naslaga, ali ako je EGR ventil ozbiljno zaprljan, to vjerovatno neće biti dovoljno. Ako je čišćenje komplicirano, možda je najbolje razmisliti o zamjeni ventila.
### Preporuke:
1. **Softversko isključivanje i fizičko blokiranje**: Ako se odlučite za gašenje EGR ventila, preporučuje se da to učinite i softverski i fizički kako biste bili sigurni da nema curenja plinova.
2. **Dijagnostika**: Provjerite sve potencijalne uzroke problema, uključujući senzore i vakuumske linije.
3. **Zamjena**: Ako čišćenje nije opcija ili ne pomaže, zamjena EGR ventila može biti jedino trajno rješenje.
U svakom slučaju, savjetuje se konzultacija sa stručnjakom koji može pregledati vaše vozilo i dati preciznu dijagnozu. Ako ste već posjetili nekoliko mehaničara koji nisu željeli pregledati problem, možda bi bilo korisno potražiti specijaliziranu radionicu koja ima iskustva sa vašim tipom vozila i problemima sa EGR ventilom.
-
preludezalude
- papy
#52125 Re: Pitamo Mehanicare ?
https://ibb.co/mBggFxR
Pozdrav raja, Peugeot 508 2.0 HDI 2013 god 103kw, uradili redovan servis i došao po auto grešku izbacuje check engine i zovem majstora sad će vidjeti i dijagnostika pokaže MAF senzor i uzme novi dio MAF Continental kao što je i na mom autu i postavi se kad opet isto...onda smo nešto dirali oko kontakata i konektora,i onda opet brisanja grešaka i kad se ugasi , vozio 15 dana i jučer opet isto greška non stop i danas samo izbrišem greške kod kolege i neznam kome da dam vozilo da dobro pregleda i da nađe šta ga baš zeza da ne kupujem novi MAF ako nije baš do njega...imate li nekoga za preporučiti ?
Za ovaj senzor od grijača sam upoznat ranije i njega planiramo zamjenu na jesen kako reče majstor...
Hvala
Pozdrav raja, Peugeot 508 2.0 HDI 2013 god 103kw, uradili redovan servis i došao po auto grešku izbacuje check engine i zovem majstora sad će vidjeti i dijagnostika pokaže MAF senzor i uzme novi dio MAF Continental kao što je i na mom autu i postavi se kad opet isto...onda smo nešto dirali oko kontakata i konektora,i onda opet brisanja grešaka i kad se ugasi , vozio 15 dana i jučer opet isto greška non stop i danas samo izbrišem greške kod kolege i neznam kome da dam vozilo da dobro pregleda i da nađe šta ga baš zeza da ne kupujem novi MAF ako nije baš do njega...imate li nekoga za preporučiti ?
Za ovaj senzor od grijača sam upoznat ranije i njega planiramo zamjenu na jesen kako reče majstor...
Hvala