Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#21026 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by bordo gandalf »

haso hasic wrote: 20/07/2024 20:03 Nekad sam radio davno beko klime.
Tad su bile on/off iste kao i LG.
U Turskoj se sastavljale.
Ali zakacio se sa idiotima u beko shopu i prestao biti ovlasten za njih.
Idioti ubjede covjeka da 18-ka moze u neki mali uski hodnik se montirati.
A odatle kao da hladi ostatak kuce.
Odbio sam tako par montaza jer nije ok.
Kaze ako neces ti ima ko hoce.
Zovnu drugog montera koji to nabaci.
Ja se lagano povucem iz te price.
A koliko sam vidio i beko je sad isto neki fabrikant midea,tcl ili slicno.
:mrgreen: taj drugi monter :mrgreen:

Ermin ZM

#21027 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Ermin ZM »

bordo gandalf wrote: 20/07/2024 20:44

Sta hoš' pokretna klima sa beneficijama fixnog splita! Jedino je belaj ako si preko metar šeset' al ebes velke' ljudove'
:mrgreen:
saiks

#21028 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by saiks »

@-Chesterfield-
Jesi zadovoljan tom breezeles E?
Cudna klima dosta,daljinski isto. Klima kao da ima bas mali protok zraka. Npr moja gree lomo eco cijenom tu negdje a puno jace puse. Jel ona ima lijevo desno da se setuje puhanje?
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#21029 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by bordo gandalf »

Ermin ZM wrote: 21/07/2024 01:37
bordo gandalf wrote: 20/07/2024 20:44

Sta hoš' pokretna klima sa beneficijama fixnog splita! Jedino je belaj ako si preko metar šeset' al ebes velke' ljudove'
:mrgreen:
Kakve li su vibracije ovdje :mrgreen:
markma

#21030 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by markma »

Zanima me mišljenje o vanjskoj jedinici na ostakljenom balkonu gdje je minimalno jedan prozor otvoren na kip svo vrijeme? Da li ovo izbjegavati ili je ok sve dok je prozor otvoren?
kB27

#21032 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by kB27 »

Izbjegavati definitivno, lakse posljedice su sto ces dobiti drasticno veci racun, imati drasticno manju efikasnost klima uredjaja, potencijalno i vlagu na balkonu, a vece to da ce uredjaj raditi pod mnogo vecim opterecenjem sto ce mu drasticno skratiti zivotni vijek. Plus, ne bi me iznenadilo da izgubis garanciju jer montaza potencijalno nije u skladu sa uslovima garancije.
markma

#21033 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by markma »

Hvala
Lain Coubert

#21034 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Lain Coubert »

kB27 wrote: 21/07/2024 13:55 Izbjegavati definitivno, lakse posljedice su sto ces dobiti drasticno veci racun, imati drasticno manju efikasnost klima uredjaja, potencijalno i vlagu na balkonu, a vece to da ce uredjaj raditi pod mnogo vecim opterecenjem sto ce mu drasticno skratiti zivotni vijek. Plus, ne bi me iznenadilo da izgubis garanciju jer montaza potencijalno nije u skladu sa uslovima garancije.
Mozes li malo pojasniti...vanjska jedinica ne treba na balkon ili ne smije biti otvoren prozor...kod mene je planirano na balkon negdje pa zato pitam
ZoomZoomKiwi

#21035 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by ZoomZoomKiwi »

Vanjska jedinica ne smije u zatvoren prostor. Ma koliko veliki i uprkos prozorima na kipu, to nije dovoljan protok zraka niti je namijenjena za to.
kB27

#21036 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by kB27 »

Lain Coubert wrote: 21/07/2024 14:15
kB27 wrote: 21/07/2024 13:55 Izbjegavati definitivno, lakse posljedice su sto ces dobiti drasticno veci racun, imati drasticno manju efikasnost klima uredjaja, potencijalno i vlagu na balkonu, a vece to da ce uredjaj raditi pod mnogo vecim opterecenjem sto ce mu drasticno skratiti zivotni vijek. Plus, ne bi me iznenadilo da izgubis garanciju jer montaza potencijalno nije u skladu sa uslovima garancije.
Mozes li malo pojasniti...vanjska jedinica ne treba na balkon ili ne smije biti otvoren prozor...kod mene je planirano na balkon negdje pa zato pitam
Vanjska jedinica mora biti - vani, i imati neometan pristup i protok vanjskog zraka. Ako je zatvoreni balkon u pitanju, onda sirom otvoreno sto je moguce vise prozora onda kada klima radi. Normalni balkon ili lodja je u redu.

Ima ljudi cija je ovo profesija, samo nesto rjedje pisu, pa ce siguran sam oni dati puno vise detalja - posebno ako nesto nisam napisao ispravno.
Pandakonda

#21037 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Pandakonda »

Meni je vanjska jedinica na balkonu ali je u pitanju otvoreni balkon. Sve radi kako treba samo sto vruc zrak u cvijece puse :D Samo nemoj u zatvoren balkon ugrađivati.
kB27

#21038 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by kB27 »

Pandakonda wrote: 21/07/2024 14:19
Meni je vanjska jedinica na balkonu ali je u pitanju otvoreni balkon. Sve radi kako treba samo sto vruc zrak u cvijece puse :D Samo nemoj u zatvoren balkon ugrađivati.
Tropsko cvijece i rijesen problem. 8-)
-Chesterfield-

#21039 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by -Chesterfield- »

saiks wrote: 21/07/2024 09:43 @-Chesterfield-
Jesi zadovoljan tom breezeles E?
Cudna klima dosta,daljinski isto. Klima kao da ima bas mali protok zraka. Npr moja gree lomo eco cijenom tu negdje a puno jace puse. Jel ona ima lijevo desno da se setuje puhanje?
Evo maloprije sam gledao ima li lijevo - desno i mislim da nema. (Edit: ima - uključio preko mobitela)
A što se tiče klime ista odrađuje posao. Meni bitno da ne krcka plastika kao na ovoj drugoj što imam.
Za sada nemam nekih zamjerki osim što se čuje vanjska kada se tek upali i kada radi na max modulaciji. Ima opcija da se uključi sa maksimalnom snagom i tada se jače čuje zvuk vanjske.
Za 800 KM ne očekuj previše. Kao što Haso reče sve je to slično u toj cjenovnoj kategoriji.
Bruji li kod tebe taj lomo eco? Buraz ima pular koja je haman ista kao i taj eco pa se ponekad čuje vanjska jedinica. Nije mu ugrađeno onih tri metra instalacije. A moguće da je i zbog filtera koji se ne čisti često.
purgatorio

#21040 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by purgatorio »

Ja uzeo TCL Tac-12cshd sa WiFi, 800 KM sa ugradnjom za spavaću i prezadovoljan hlađenjem. Ima više opcija nego Vivax aeri+, sad grijanje možda bude problem, ali je prostor 15 kvadrata. I još 5 godina garancije, aplikacija im vrh. Ista app i za TV i klimu.
DonieBrasco

#21041 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by DonieBrasco »

Vailant

Ekološki prihvatljivo rashladno sredstvo R32 sukladno EU odredbi
Da li ostali brendovi korsite istu stvar ili ima bolje kvalitetnije ?

P.S. Ima li neko iskustva sa Vailant klimama ?
1Dante1

#21042 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by 1Dante1 »

Pa pise ti koji plin koriste. Koliko vidim svi koriste r32
oldtajmer

#21043 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by oldtajmer »

na svojoj klimi povremeno operem filtere pa mozda i ne primjetim razliku u odnosu na to kada su prljavi
uglavnom, tetka me zvala klima joj nesto slabo puse,nije kao prije,odem da provjerim filtere kad oni prilicno prljavi,nisu sad bas totalno ali prilicno
operem ih,osusim i vratim kad klima puse mozda i 50% bolje u odnosu na prije ciscenja
bas me zanima je li fakat moguce da toliko njihova cistoca utice na rad klime :?:
insaneinthebrain

#21044 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by insaneinthebrain »

Naravno da utice. Zacepljen protok.zraka.
Haris.ba

#21045 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Haris.ba »

U vecini novogradnji klima ide unutar lodje/balkona. Dosta ih imaju staklene harkonika panele koji se moraju sklopiti kad klima radi.

Sve prozore bi morao drzati otvorenim.
Mirzareli

#21046 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Mirzareli »

markma wrote: 21/07/2024 12:21 Zanima me mišljenje o vanjskoj jedinici na ostakljenom balkonu gdje je minimalno jedan prozor otvoren na kip svo vrijeme? Da li ovo izbjegavati ili je ok sve dok je prozor otvoren?
Samo napolje ugradi...Klima(vanjska jedinica)treba da ima dobar dotok zraka.Ljeti posebno kada vanjska jedinica izduvava vreli vazduh tako u nekom malo zatvorenijem prostoru moze oštetiti inverter.
Lain Coubert

#21047 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Lain Coubert »

Ahhaaaa...ok... nije mi zatvoreni balkon ali opet da pitam.
rraka

#21049 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rraka »

Naručena AY35, 1950KM bez montaže.
Sada se pojavila potreba za još jednu klimu, ali ovaj put se radi o poslovnom prostoru, 18m², jedna prostorija. Stolarija alu, dobra, doduše ima dosta stakla.
Treba mi preporuka sta uzeti do nekih recimo 1000KM?
Trebalo bi da sluzi za hladjenje i grijanje, doduse, grijanje nece trebati kao u stanu.
Ako moze neko od iskusnijih da predlozi nekoliko varijanti.
shandrprcSA

#21050 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by shandrprcSA »

bordo gandalf wrote: 10/05/2024 13:46
shandrprcSA wrote: 10/05/2024 10:58 Gdje bi mogao kupiti wifi modul za Mideu i koja bi otprilike cijena bila?
Image
Image
Luk
jedva ih dobih na tel, kaze nemaju i nisu nikad ni imali :izet:
Post Reply