Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- semsasuljakovic
#751 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Broj računa ću bukvalno dati scammerima sa olx-a, jer s njim ne mogu ništa.
Evo ko hoće s foruma nek se javi i dam mu broj računa lol.
Evo ko hoće s foruma nek se javi i dam mu broj računa lol.
- canvra888
#752 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
U svakom slučaju, glede sigurnosti, broj računa slobodno možeš i ovdje na ovoj temi zalijepiti jer se preko njega isključivo može samo uplaćivati. Vidio si brojne humanitarne akcije, pozive za donacije i sl. da svi imaju javno objavljen broj računa.
- Laplace
#753 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Doduše, u paavu si. Valjda me strah da mi neko ne uplati nekoliko hiljada KM na račun pa onda valja to potrošiti.canvra888 wrote: ↑16/07/2024 18:01U svakom slučaju, glede sigurnosti, broj računa slobodno možeš i ovdje na ovoj temi zalijepiti jer se preko njega isključivo može samo uplaćivati. Vidio si brojne humanitarne akcije, pozive za donacije i sl. da svi imaju javno objavljen broj računa.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#754 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Necu ja nista dobiti..
Odvukao auto u osiguranje,...hoce sa kaska, jer na euro ovrascu nije lik potpisao priznanje krivice, pa nemaju kao drugu oociju. Prica,..tamo vamo, dugo traje potraznja iz inostranstva, ostao zbunjola...
- canvra888
#755 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Što si uopće pristao na razilaženje prije nego što je potpisao priznanje krivice??konektovan wrote: ↑18/07/2024 16:18Necu ja nista dobiti..
Odvukao auto u osiguranje,...hoce sa kaska, jer na euro ovrascu nije lik potpisao priznanje krivice, pa nemaju kao drugu oociju. Prica,..tamo vamo, dugo traje potraznja iz inostranstva, ostao zbunjola...
Ako nije htio potpisati, lagano policiju zvati pa nek izvještaj prave. Uostalom mislim da tako i na euro obrascu piše, da se koristi samo ako su obje strane saglasne.
-
kB27
#756 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Pa ne odes sa "dajte mi predracun za osiguranje" nego "dobar dan, zelim popraviti auto i dovesti ga u prvobitno stanje, koliko ce me kostati".gidra wrote: ↑16/07/2024 09:28Budi isključiv i traži zamjenu svih dijelova, a ne popravku. I u zamjenu dijelova max broj radnih sati za ugrađivanje dijelova i farbanje...
Odi u Citroen i plati 1h radni sat da ti naprave predračun, mislim da više ne daju džaba, vjerovatno će ti izaći u susret jer si tek auto kupio.
-
kB27
#757 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Jebo majku gamadi. Znaci neko ga vidio sta je uradio, ovaj izvadio papir i pravio se da ti ostavlja broj telefona, a ostavi ti cunu da prostis. Sa kakvom gamadi zivimo.Juka Jebach wrote: ↑16/07/2024 12:58 Neku noć gradskom parkingu me zakačio neko i pobjegao. Na šofešajbi je neko ostavio papir gdje piše samo da zovnem policiju. U tom trenutku kontam ne isplati se čekati policiju pa uviđaj i te procedure kad auto nema kasko a nemam nikakve informacije ko me udario. Da li se tu ipak moglo nešto uraditi ?
- canvra888
#758 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Neće ti skoro niko izvršiti procjenu bez pravljenja predračuna, nisu ni ovlašteni budale, skontali su davno da se u većini slučajeva auto i ne popravi kod njih od strane fizičkog lica, zašto bi svoje vrijeme trošili za dž.kB27 wrote: ↑18/07/2024 16:21Pa ne odes sa "dajte mi predracun za osiguranje" nego "dobar dan, zelim popraviti auto i dovesti ga u prvobitno stanje, koliko ce me kostati".gidra wrote: ↑16/07/2024 09:28Budi isključiv i traži zamjenu svih dijelova, a ne popravku. I u zamjenu dijelova max broj radnih sati za ugrađivanje dijelova i farbanje...
Odi u Citroen i plati 1h radni sat da ti naprave predračun, mislim da više ne daju džaba, vjerovatno će ti izaći u susret jer si tek auto kupio.
- konektovan
#759 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Pa bila je tu policija, supruga je vozila. Na euro obrascu je sve popunjeno...i napisano sta se desilo, polozaj vozila, popunjeno sve uredno i s nnegove strane, sve je ko dan jasno...samo nema potpisa da on priznaje krivicu..canvra888 wrote: ↑18/07/2024 16:20Što si uopće pristao na razilaženje prije nego što je potpisao priznanje krivice??konektovan wrote: ↑18/07/2024 16:18Necu ja nista dobiti..
Ako nije htio potpisati, lagano policiju zvati pa nek izvještaj prave. Uostalom mislim da tako i na euro obrascu piše, da se koristi samo ako su obje strane saglasne.
-
kB27
- semsasuljakovic
#761 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Dobio ponudu. Ponuda je u stvari Sporazum o vansudskoj nagodbi za štetu. Očekuju moj potpis.
Međutim, ponuda nije odgovarajuća. Uz sporazum je došao i dokument "obrazložena ponuda" gdje obrazlažu zašto toliko nude i daju opciju da na poleđini dokumenta napišem prigovor i vratim njima u roku 15 dana.
Pošto ću pisati prigovor, logično mi je da ovaj dokument "Sporazum o vansudskoj nagodbi" ne potpišem tj. ne vratim njima, jer njime pristajem na ponudu i onda ovaj prigovor mogu okačiti mačku o rep. Ispravite me ako griješim?
Međutim, ponuda nije odgovarajuća. Uz sporazum je došao i dokument "obrazložena ponuda" gdje obrazlažu zašto toliko nude i daju opciju da na poleđini dokumenta napišem prigovor i vratim njima u roku 15 dana.
Pošto ću pisati prigovor, logično mi je da ovaj dokument "Sporazum o vansudskoj nagodbi" ne potpišem tj. ne vratim njima, jer njime pristajem na ponudu i onda ovaj prigovor mogu okačiti mačku o rep. Ispravite me ako griješim?
- konektovan
#762 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Dobio zapisnik od osiguranja s kojim trebam do ovlastenog.kB27 wrote: ↑18/07/2024 16:21Pa ne odes sa "dajte mi predracun za osiguranje" nego "dobar dan, zelim popraviti auto i dovesti ga u prvobitno stanje, koliko ce me kostati".gidra wrote: ↑16/07/2024 09:28Budi isključiv i traži zamjenu svih dijelova, a ne popravku. I u zamjenu dijelova max broj radnih sati za ugrađivanje dijelova i farbanje...
-
kB27
#763 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Zavisi mnogo od toga kako nastupis. Pa to je isto kao da udjem u piljaru i pitam imate li mlijeko a on se brani sutnjom, jer nema garancije da cu ga kupiti.canvra888 wrote: ↑18/07/2024 16:24Neće ti skoro niko izvršiti procjenu bez pravljenja predračuna, nisu ni ovlašteni budale, skontali su davno da se u većini slučajeva auto i ne popravi kod njih od strane fizičkog lica, zašto bi svoje vrijeme trošili za dž.kB27 wrote: ↑18/07/2024 16:21Pa ne odes sa "dajte mi predracun za osiguranje" nego "dobar dan, zelim popraviti auto i dovesti ga u prvobitno stanje, koliko ce me kostati".gidra wrote: ↑16/07/2024 09:28
Budi isključiv i traži zamjenu svih dijelova, a ne popravku. I u zamjenu dijelova max broj radnih sati za ugrađivanje dijelova i farbanje...
Jedno je detaljna procjena stete, koja nerijetko zahtjeva skidanje pojedinih dijelova i moze uzeti i par sati posla, a sasvim drugo predracun po vidjenom stanju. Drugo ne moze naplatiti ni pomocu filmskih trikova.
Ako zajebaju - dodjes sa spiskom ostecenih stvari i trazis predracun za njih i njihovu zamjenu, bez vozila.
-
kB27
#764 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
To je jos laksi scenario, dakle ne trebas ni odvesti auto. Treba neko unijeti u racunar dijelove i po normativu troskove rada, i izbaciti saldo. Tu nema apsolutno nikakve osnove da hoce da ti naplati tu uslugu.konektovan wrote: ↑18/07/2024 16:26Dobio zapisnik od osiguranja s kojim trebam do ovlastenog.kB27 wrote: ↑18/07/2024 16:21Pa ne odes sa "dajte mi predracun za osiguranje" nego "dobar dan, zelim popraviti auto i dovesti ga u prvobitno stanje, koliko ce me kostati".gidra wrote: ↑16/07/2024 09:28
Budi isključiv i traži zamjenu svih dijelova, a ne popravku. I u zamjenu dijelova max broj radnih sati za ugrađivanje dijelova i farbanje...
- konektovan
#765 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Sa opcijom, ukoliko ovlasteni servis ima nekih primjedbi, odnosno prijedloga, da se osiguranne obavjesti.kB27 wrote: ↑18/07/2024 16:29To je jos laksi scenario, dakle ne trebas ni odvesti auto. Treba neko unijeti u racunar dijelove i po normativu troskove rada, i izbaciti saldo. Tu nema apsolutno nikakve osnove da hoce da ti naplati tu uslugu.
-
kB27
#766 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
To je vjerovatno u kontekstu "skrivene stete" - sto je korektno.konektovan wrote: ↑18/07/2024 16:31Sa opcijom, ukoliko ovlasteni servis ima nekih primjedbi, odnosno prijedloga, da se osiguranne obavjesti.
Ne znam, prije par godina mi je trebalo isto to iz ovlastenog servisa, po osnovu zapisnika iz osiguranja, bez rijeci dobiveno do u detalj. Konkretno, Guma M.
- canvra888
#767 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Pa neće većina ni vizuelni pregled da odradi i izda predračun iz već navedenih razloga, dakle i u situacijama kada se ne mora ništa skidati. I ja ih i razumijem u neku ruku.kB27 wrote: ↑18/07/2024 16:28Zavisi mnogo od toga kako nastupis. Pa to je isto kao da udjem u piljaru i pitam imate li mlijeko a on se brani sutnjom, jer nema garancije da cu ga kupiti.
Jedno je detaljna procjena stete, koja nerijetko zahtjeva skidanje pojedinih dijelova i moze uzeti i par sati posla, a sasvim drugo predracun po vidjenom stanju. Drugo ne moze naplatiti ni pomocu filmskih trikova.
Ako zajebaju - dodjes sa spiskom ostecenih stvari i trazis predracun za njih i njihovu zamjenu, bez vozila.
- canvra888
#768 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Zar se u tom slučaju ne radi puni policijski uviđaj iz razloga što će osiguranje dobiti puno više inputa pa će imati puno manje prostora za njihove peripetije i pokušaje skidanja odgovornosti sa svog osiguraonika...konektovan wrote: ↑18/07/2024 16:24Pa bila je tu policija, supruga je vozila. Na euro obrascu je sve popunjeno...i napisano sta se desilo, polozaj vozila, popunjeno sve uredno i s nnegove strane, sve je ko dan jasno...samo nema potpisa da on priznaje krivicu..canvra888 wrote: ↑18/07/2024 16:20Što si uopće pristao na razilaženje prije nego što je potpisao priznanje krivice??konektovan wrote: ↑18/07/2024 16:18
Necu ja nista dobiti..
-
oXavier
#769 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Ne znam s kim si pričao u osiguranju, ali nije ti dao potpuno tačne informacije. Ukoliko je sve ispravno popunjeno i potpisano, i ako je ispravno uslikano lice mjesta, nema potrebe da neko napiše da priznaje krivicu, ukoliko je saobraćajna siituacija dovoljno jasna i učesnici usaglašeni oko nastanka nezgode. Čak šta više, to piše na nekim obrascima, da se utvrđuje činjenično stanje, a ne krivica. Priznanje krivice može pomoći ali nije toliko neophodno.konektovan wrote: ↑18/07/2024 16:24Pa bila je tu policija, supruga je vozila. Na euro obrascu je sve popunjeno...i napisano sta se desilo, polozaj vozila, popunjeno sve uredno i s nnegove strane, sve je ko dan jasno...samo nema potpisa da on priznaje krivicu..canvra888 wrote: ↑18/07/2024 16:20Što si uopće pristao na razilaženje prije nego što je potpisao priznanje krivice??konektovan wrote: ↑18/07/2024 16:18
Necu ja nista dobiti..
Pogledaj gornji lijevi ugao:
https://dgjgx697cbclt.cloudfront.net/fi ... d713f6.jpg
Jedino su ti ispravno rekli da duže traje proces naplate.
Većina servisa naplaćuje izdavanje predračuna, obično kao procenat ukupnog iznosa ili neku fiksnu cifru, čak i ako ne moraju vršiti pregled vozila, zbog toga što većina ljudi iste uzima isključivo zbog osiugranja a ne što misle vršiti popravku kod njih, a i to izdavanje predračuna im troši vrijeme. Izuzetak je kada će popravku plaćati osiguranje ili ako se vrši popravak kod njih onda često odbiju tu cifru od ukupnog iznosa računa.kB27 wrote: ↑18/07/2024 16:29To je jos laksi scenario, dakle ne trebas ni odvesti auto. Treba neko unijeti u racunar dijelove i po normativu troskove rada, i izbaciti saldo. Tu nema apsolutno nikakve osnove da hoce da ti naplati tu uslugu.
-
laik1981
#770 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Od kad treba potpis o priznavanju krivice?konektovan wrote: ↑18/07/2024 16:24Pa bila je tu policija, supruga je vozila. Na euro obrascu je sve popunjeno...i napisano sta se desilo, polozaj vozila, popunjeno sve uredno i s nnegove strane, sve je ko dan jasno...samo nema potpisa da on priznaje krivicu..canvra888 wrote: ↑18/07/2024 16:20Što si uopće pristao na razilaženje prije nego što je potpisao priznanje krivice??konektovan wrote: ↑18/07/2024 16:18
Necu ja nista dobiti..
Dva puta sam ga ispunjavao. Oba puta nisam bio kriv i niko nije potpisao neka priznanja. Nacrta se sve detaljno gdje se vidi ko je kriv i oba ucesnika se potpisu sa svoji podacima i to je to.
-
kB27
#771 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Kazem opet, zavisi ko i kako nastupi u toj situaciji. I ja kad dodjem u kofol fancy restoran obucen kako svakodnevno hodam, nevoljno me usluze i nadju mi sto.
Kad nece, trazis sefa, kontakt kompanije ciji su koncesionar, i slicno.
Nazalost, zivimo u drustvu u kojem mora tako.
-
gidra
#772 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
I sam kažeš, bilo prije par godina..kB27 wrote: ↑18/07/2024 16:34To je vjerovatno u kontekstu "skrivene stete" - sto je korektno.konektovan wrote: ↑18/07/2024 16:31Sa opcijom, ukoliko ovlasteni servis ima nekih primjedbi, odnosno prijedloga, da se osiguranne obavjesti.
Ne znam, prije par godina mi je trebalo isto to iz ovlastenog servisa, po osnovu zapisnika iz osiguranja, bez rijeci dobiveno do u detalj. Konkretno, Guma M.
Nisu ni oni više budale i nema više ništa džaba.
Sada traže 10% vrijednosti procijenjene štete za uplatu na ime usluge. A ako uspiješ dogovoriti, detaljnu procjenu štete će ti uraditi i naplatiti po 1 ili 2 radna sata iz cjenovnika..
Prosao sve sa jednim ovlastenim nedavno.
-
oXavier
#773 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Napisao sam iznad slično, nije uopšte potrebno. Pisao sam nekad ranije na nekoj temi, policija došla, pogrešno utvrdila krivce, popunili evropski, "krivac" naplatio štetu, a "nevini" odbijen.laik1981 wrote: ↑18/07/2024 17:33Od kad treba potpis o priznavanju krivice?konektovan wrote: ↑18/07/2024 16:24Pa bila je tu policija, supruga je vozila. Na euro obrascu je sve popunjeno...i napisano sta se desilo, polozaj vozila, popunjeno sve uredno i s nnegove strane, sve je ko dan jasno...samo nema potpisa da on priznaje krivicu..
Dva puta sam ga ispunjavao. Oba puta nisam bio kriv i niko nije potpisao neka priznanja. Nacrta se sve detaljno gdje se vidi ko je kriv i oba ucesnika se potpisu sa svoji podacima i to je to.
Last edited by oXavier on 18/07/2024 17:49, edited 1 time in total.
-
kB27
#774 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Postujem i ne sporim da se desilo. Ali i meni su isto mnogi pricali da ce mi biti kada sam ja trebao naplatiti. Nije me marke kostalo, i nisam ni popravljao kod njih na kraju.gidra wrote: ↑18/07/2024 17:36I sam kažeš, bilo prije par godina..kB27 wrote: ↑18/07/2024 16:34To je vjerovatno u kontekstu "skrivene stete" - sto je korektno.konektovan wrote: ↑18/07/2024 16:31
Sa opcijom, ukoliko ovlasteni servis ima nekih primjedbi, odnosno prijedloga, da se osiguranne obavjesti.
Nisu ni oni više budale i nema više ništa džaba.
Sada traže 10% vrijednosti procijenjene štete za uplatu na ime usluge. A ako uspiješ dogovoriti, detaljnu procjenu štete će ti uraditi i naplatiti po 1 ili 2 radna sata iz cjenovnika..
Prosao sve sa jednim ovlastenim nedavno.
- konektovan
#775 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Mene zanima,..da li je postojala opcija da se ne koristi kasko, bez obzira je li neko potpisao priznanje krivice ili jer je na obrascu sve potrebno, sto rece, to su cinjenice...oXavier wrote: ↑18/07/2024 17:42Napisao sam iznad slično, nije uopšte potrebno. Pisao sam nekad ranije na nekoj temi, policija došla, pogrešno utvrdila krivce, popunili evropski, "krivac" naplatio štetu, a "nevini" odbijen.laik1981 wrote: ↑18/07/2024 17:33Od kad treba potpis o priznavanju krivice?konektovan wrote: ↑18/07/2024 16:24
Pa bila je tu policija, supruga je vozila. Na euro obrascu je sve popunjeno...i napisano sta se desilo, polozaj vozila, popunjeno sve uredno i s nnegove strane, sve je ko dan jasno...samo nema potpisa da on priznaje krivicu..
Dva puta sam ga ispunjavao. Oba puta nisam bio kriv i niko nije potpisao neka priznanja. Nacrta se sve detaljno gdje se vidi ko je kriv i oba ucesnika se potpisu sa svoji podacima i to je to.![]()
Imaju i fotografije, svjedoci..itd.
Znaci da izbjegnem kasko, zbog bonusa....a da se moje osiguranje i "strano" uganjaju oko stete??