Ukrajina
- karanana
#203476 Re: Ukrajina
boki vec zna ko ce u bijelu kucu, mada nije da svi ne znaju.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#203477 Re: Ukrajina
Vrijeme je za novu ukrajinsku ofenzivu?
Razgovaram o prednostima i nedostacima pokretanja protuofanzive Ukrajine što je prije moguće nakon što trenutna ruska ofenziva bude kulminirala. Ukrajinsko vodstvo ima jake poticaje da ponovno preuzme inicijativu u ratu, ali to bi bio riskantan potez prije Američkih izbora.
0:00 Uvod
0:24 Ko je kada preuzeo inicijativu?
1:50 Tačka kulminacije
2:56 Trenutna ruska ofanziva
3:38 Argumenti za brzu protuofanzivu
6:06 Argumenti protiv brze protuofanzive
7:00 Izbjegavanje nove "suše"
8:48 Ciljevi, načini, sredstva
Razgovaram o prednostima i nedostacima pokretanja protuofanzive Ukrajine što je prije moguće nakon što trenutna ruska ofenziva bude kulminirala. Ukrajinsko vodstvo ima jake poticaje da ponovno preuzme inicijativu u ratu, ali to bi bio riskantan potez prije Američkih izbora.
0:00 Uvod
0:24 Ko je kada preuzeo inicijativu?
1:50 Tačka kulminacije
2:56 Trenutna ruska ofanziva
3:38 Argumenti za brzu protuofanzivu
6:06 Argumenti protiv brze protuofanzive
7:00 Izbjegavanje nove "suše"
8:48 Ciljevi, načini, sredstva
- Čitalac
#203478 Re: Ukrajina
Dugin se moli za Ameriku i Trumpa...
Tucker Carlson mi je u Moskvi rekao da se Trump ozbiljno boji da će ga globalisti ubiti. Ispostavilo se ne bez razloga. Što senilniji Joe tone u senilnost, veća je vjerojatnost da će Trump biti ubijen. Tek su počeli. Bože, čuvaj Ameriku i cijelo čovječanstvo od kriminalne bande liberala i globalista. Ako ih sada ne zaustavimo, sve će nas uništiti.
-
ReymondReddington
#203479 Re: Ukrajina
Jeste odbrambrene kapacitete koje u velikoj vecini kupe od amerike. Poenta je da bi amerika imala koristi jer kad vec ulazem uzimat cu najbolje a to je uglavnom od njih.JoseMujica wrote: ↑16/07/2024 20:47ne plaćaju države ta 2% Americi živ bio, već im je 2% od državnog budžeta rezervisana sredstva za ulaganje u sopstvene odbrambene kapacitete....i to je ono što amerikanci već dugo zamjeraju ojropljanima, da ne ulažu dovoljno nego sama amerika tegli.ReymondReddington wrote: ↑16/07/2024 20:01 Pa nije trump za izlazak iz nato-a vec da se placa zastita americi od 2%. On ce se povući samo ako drzave clanice ne budu placale.
Sto se ukrajine tice on je svoj plan najavio. Prijetnje ukrajini i rusiji i tjeranje na neki dogovor. Ukrajina bi ovdje mogla zaplatiti teritorijom sto je opasan presedan za nas.
I kod nas bi lik mogao natjerita ove nase na dogovor. Da li bi taj dogovor odgovarao i kome najvise ostalo bi da se vidi. Mi hocemo nato i americki plin. Ovo je valjda i njemu u interesu. Ali nikad se ne zna.
Realno da su ih slušali ojropljani ne bi danas bili u ovom sranju, da su im vojne snage male i loše opremljene.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#203480 Re: Ukrajina
bolan to tise zove kompatibilnost, a mogli su i s tim parama razvijati svoju vojnu industrijuReymondReddington wrote: ↑16/07/2024 21:48Jeste odbrambrene kapacitete koje u velikoj vecini kupe od amerike. Poenta je da bi amerika imala koristi jer kad vec ulazem uzimat cu najbolje a to je uglavnom od njih.JoseMujica wrote: ↑16/07/2024 20:47ne plaćaju države ta 2% Americi živ bio, već im je 2% od državnog budžeta rezervisana sredstva za ulaganje u sopstvene odbrambene kapacitete....i to je ono što amerikanci već dugo zamjeraju ojropljanima, da ne ulažu dovoljno nego sama amerika tegli.ReymondReddington wrote: ↑16/07/2024 20:01 Pa nije trump za izlazak iz nato-a vec da se placa zastita americi od 2%. On ce se povući samo ako drzave clanice ne budu placale.
Sto se ukrajine tice on je svoj plan najavio. Prijetnje ukrajini i rusiji i tjeranje na neki dogovor. Ukrajina bi ovdje mogla zaplatiti teritorijom sto je opasan presedan za nas.
I kod nas bi lik mogao natjerita ove nase na dogovor. Da li bi taj dogovor odgovarao i kome najvise ostalo bi da se vidi. Mi hocemo nato i americki plin. Ovo je valjda i njemu u interesu. Ali nikad se ne zna.
Realno da su ih slušali ojropljani ne bi danas bili u ovom sranju, da su im vojne snage male i loše opremljene.
zamisli da su kupovali ove ruske skalamerije
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#203481 Re: Ukrajina
Putin je u opasnosti da izgubi Krim ako SAD dopusti Ukrajini da napadne ruske vojne ciljeve.
"Možete učiniti Krim nemogućim da ga Rusi zadrže... To je središte gravitacije."
Rusija bi konačno mogla biti poražena ako SAD daju Ukrajini zeleno svjetlo za napad na legitimne vojne ciljeve na Krimu, kaže general bojnik Sir Richard Shirreff.
"Možete učiniti Krim nemogućim da ga Rusi zadrže... To je središte gravitacije."
Rusija bi konačno mogla biti poražena ako SAD daju Ukrajini zeleno svjetlo za napad na legitimne vojne ciljeve na Krimu, kaže general bojnik Sir Richard Shirreff.
-
zigzag
#203482 Re: Ukrajina
Ima li kakva pametna od Šešelja. Da čujemo i njegovo cijenjeno mišljenje.Čitalac wrote: ↑16/07/2024 21:25 Dugin se moli za Ameriku i Trumpa...
Tucker Carlson mi je u Moskvi rekao da se Trump ozbiljno boji da će ga globalisti ubiti. Ispostavilo se ne bez razloga. Što senilniji Joe tone u senilnost, veća je vjerojatnost da će Trump biti ubijen. Tek su počeli. Bože, čuvaj Ameriku i cijelo čovječanstvo od kriminalne bande liberala i globalista. Ako ih sada ne zaustavimo, sve će nas uništiti.
- Hame_
#203483 Re: Ukrajina
Azovska brigada napada i zauzima ruske rovove u Serebrjanskoj šumi.
Brigada Azov zauzela je ruske rovove ukopane u Serebrjanskoj šumi. Jurišni tim je u zoru jurnuo u rovove, bacajući granate i koristeći puške M4 da potisnu Ruse nazad. Nakon što su očistili nekoliko zemunica blizu početka rovova, prešli su na ostatak linije. Evo što se dogodilo sljedeće…
Brigada Azov zauzela je ruske rovove ukopane u Serebrjanskoj šumi. Jurišni tim je u zoru jurnuo u rovove, bacajući granate i koristeći puške M4 da potisnu Ruse nazad. Nakon što su očistili nekoliko zemunica blizu početka rovova, prešli su na ostatak linije. Evo što se dogodilo sljedeće…
- Čitalac
#203484 Re: Ukrajina
Generalštab, pregled u 22: 82 KAB-a, 3000 granata različitih kalibara, agresor najviše napada na pravcu Pokrovsk (tamo su izbačena iz stroja 192 neprijateljska vojnika, od toga 74 poginula), pohvaljujemo 46. brigadu zbog nanošenja značajnih gubitaka agresoru.
- drug_profi
#203485 Re: Ukrajina
Mislim da nije nerealno da ce Ukrajina uoci izbora pokusati nesto sto bi preokrenulo stanje na frontu i u glavama ljudi.
Ima li snage za to, upitno je, ali stalne jadikovke se meni cine kao zamazivanje ociju.
Ima li snage za to, upitno je, ali stalne jadikovke se meni cine kao zamazivanje ociju.
-
toska
#203486 Re: Ukrajina
Cijela MAGA priča je oko jake i bogate Amerike "kao nekad".karanana wrote: ↑16/07/2024 19:09 hajmo vako.....najgori (nemoguc) scenario, ali eto.......dodje maga (to nije "cudo" sto drndalo kaze, to je realnost i cudo bi bilo da maga ne dodje). odluce totalno povlacenje usa iz evrope i svijeta, izlazak iz nato-a i zakljucaju se u americi.
sta se desava dalje?
...
Njihova pretpostavka je da put ka tome tako da se Amerika treba osloboditi tereta obaveza koji predstavljaju sve druge države i cijeli NATO i gledati samo svoj interes.
Izolacionizam naspram globalizma.
E tu je jedan problem, mnogi će reći da Amerika svoje trenutno bogatstvo i snagu crpi upravo iz globalizma i "globalnog sela" i svaka druga politika neće voditi napretku već obrnuto, gubitku prednosti koju su ostvarili.
MAGA bi bio eksperiment bez ikakvih garancija na uspjeh, kockanje.
tako to meni izgleda.
-
kluz franjo
#203487 Re: Ukrajina
Može se naravno nasjedati na ove maga-putinovske šbb-kbb, pa namaštavati svakojaki scenariji tipa "cuvaju armate i su57ice za veliku bitku"...
A mogu se naravno analizirati činjenice. Unaprijed disclaimer za "neutralne i objektivno zabrinute"... ide priča o kartama i km2
U istoriji modernog ratovanja ne postoji primjer lošije i bezuspješnije invazije i agresije od ove ruske na Ukrajinu.
Sa trenutnih 67.000 km2 okupiranog teritorija su Rusi svakako u velikom minusu od pozicija koje su okupirali na početku invazije, a još kada se uzme u obzir i činjenica da već skoro dvije i po godine uz ogromne gubitke guzeljaju po zaseocima Donbasa...
Čisto istorijskog poređenja radi.
Gdje bi Evropa bila u proljeće '42. da se Hitler i dalje uz nevjerovatne gubitke guzeljao po zaseocima zapadne Poljske, a gdje bi bila na početku '47. da su se saveznici tada još uvijek uz neshvatljive gubitke guzeljali po voćnjacima i živicama Normandije i Bretanje u Francuskoj.
Stvarno se mora biti nevjerovatan moron, pa još uvijek vjerovati u neku vojnu snagu Rusije. A još veći da će neko geo-politički danas toj istoj Rusiji nešto popustiti i ići joj "niz dlaku".
A mogu se naravno analizirati činjenice. Unaprijed disclaimer za "neutralne i objektivno zabrinute"... ide priča o kartama i km2
U istoriji modernog ratovanja ne postoji primjer lošije i bezuspješnije invazije i agresije od ove ruske na Ukrajinu.
Sa trenutnih 67.000 km2 okupiranog teritorija su Rusi svakako u velikom minusu od pozicija koje su okupirali na početku invazije, a još kada se uzme u obzir i činjenica da već skoro dvije i po godine uz ogromne gubitke guzeljaju po zaseocima Donbasa...
Gdje bi Evropa bila u proljeće '42. da se Hitler i dalje uz nevjerovatne gubitke guzeljao po zaseocima zapadne Poljske, a gdje bi bila na početku '47. da su se saveznici tada još uvijek uz neshvatljive gubitke guzeljali po voćnjacima i živicama Normandije i Bretanje u Francuskoj.
Stvarno se mora biti nevjerovatan moron, pa još uvijek vjerovati u neku vojnu snagu Rusije. A još veći da će neko geo-politički danas toj istoj Rusiji nešto popustiti i ići joj "niz dlaku".
- drug_profi
#203488 Re: Ukrajina
Predsjednik nakon inauguracije u januaru ide na brifing u pentagon.
Vrlo cesto jedno misli do tamo, drugo od tamo.
-
Benjo34
#203489 Re: Ukrajina
Ja vjerujem da je americka pomoc Ukrajini jos ogranicena, I da su oprezni jer realno nestabilna Rusija sa tipovima poput Kadirova sa nuklearkama na dohvat ruke je opasnija mnogo od putletove Rusije. Ja mislim da je to jedini razlog zasto se pomoc Ukrajini daje na kapaljku.
Ja se slazem da Rusija nije pokazala nista zbog cega bi se trebalo prilagođavat zahtjevima agresora I davati im ikakve ustupke. Ja mislim da Trump ne bi uopste simpatizirao Ruse previse nego bi tjerao sve strane da prihvate stanje na terenu kao realnost I fakt. Cinjenica je da Rusi drze to sto drze I da bi Ukri bili natjerani da prihvate stanje onakvo kakvo jest. Kao sto bi mi morali prihvatit da je RS etnicki ociscen I da je to samostalna drzava. On zeli da moze rec, vidis zaustavio sam rat, nema ubijanja, ja sam mirotvorac, svetac, what ever.
To je ono na sta se ovi nasi loze, njima treba pasivna Amerika, Amerika da pocetka drugog svjetskog rata koja govori, to nije nas problem.
Mislim da su I Ukri svjesni toga I da bi pregovarali, vjerovatno bi oni ponudili neku neutralnost u zamjenu za teritoriju Rusima, s tim da vjerovatno bi se morali odrec Krima. U svakom slucaju presedan koji otvara pandorinu kutiju.
Ja se slazem da Rusija nije pokazala nista zbog cega bi se trebalo prilagođavat zahtjevima agresora I davati im ikakve ustupke. Ja mislim da Trump ne bi uopste simpatizirao Ruse previse nego bi tjerao sve strane da prihvate stanje na terenu kao realnost I fakt. Cinjenica je da Rusi drze to sto drze I da bi Ukri bili natjerani da prihvate stanje onakvo kakvo jest. Kao sto bi mi morali prihvatit da je RS etnicki ociscen I da je to samostalna drzava. On zeli da moze rec, vidis zaustavio sam rat, nema ubijanja, ja sam mirotvorac, svetac, what ever.
To je ono na sta se ovi nasi loze, njima treba pasivna Amerika, Amerika da pocetka drugog svjetskog rata koja govori, to nije nas problem.
Mislim da su I Ukri svjesni toga I da bi pregovarali, vjerovatno bi oni ponudili neku neutralnost u zamjenu za teritoriju Rusima, s tim da vjerovatno bi se morali odrec Krima. U svakom slucaju presedan koji otvara pandorinu kutiju.
-
sumirprimus
#203490 Re: Ukrajina
Mozes ti iti ili ne biti moron, ali ruje nadiru i ne obaziru se na zrtve . Samo budala podcjenjuje protivnika, mozemo se mi zajebavat na forumu i navijati sto i radimo, ja prvi, ali podcjenjivati. Dok god imaju snage napadati i osvajati treba ih se uzeti za ozbiljnokluz franjo wrote: ↑16/07/2024 23:29 Može se naravno nasjedati na ove maga-putinovske šbb-kbb, pa namaštavati svakojaki scenariji tipa "cuvaju armate i su57ice za veliku bitku"...
A mogu se naravno analizirati činjenice. Unaprijed disclaimer za "neutralne i objektivno zabrinute"... ide priča o kartama i km2![]()
-
sumirprimus
#203491 Re: Ukrajina
U gileadu , pentagon je no more, kao i vajt hausdrug_profi wrote: ↑16/07/2024 23:37 Predsjednik nakon inauguracije u januaru ide na brifing u pentagon.
-
kluz franjo
#203492 Re: Ukrajina
U pravu si u jednoj stvari. Jedno je ljudski navijati za Ukrajinu. Ali o empatiji, pragmatičnosti i činjenicama sam već pisao.sumirprimus wrote: ↑17/07/2024 00:06Mozes ti iti ili ne biti moron, ali ruje nadiru i ne obaziru se na zrtve . Samo budala podcjenjuje protivnika, mozemo se mi zajebavat na forumu i navijati sto i radimo, ja prvi, ali podcjenjivati. Dok god imaju snage napadati i osvajati treba ih se uzeti za ozbiljnokluz franjo wrote: ↑16/07/2024 23:29 Može se naravno nasjedati na ove maga-putinovske šbb-kbb, pa namaštavati svakojaki scenariji tipa "cuvaju armate i su57ice za veliku bitku"...
A mogu se naravno analizirati činjenice. Unaprijed disclaimer za "neutralne i objektivno zabrinute"... ide priča o kartama i km2![]()
A sasvim je drugo činjenično pratiti stvari, a ne poput tebe fanatično padati u euforiju na najmanji pozitivni pomak ili u totalnu depresiju na svaki minimalni znak stagnacije ili nazadovanja.
To tvoje "ruje nadiru" je činjenično relevantno i tačno baš kao i ono od karanjonje "cuvaju armate i su57ice za veliku bitku".
Helem, bavim se činjenicama. A za očekivati je da to rade ljudi i u NATO ili Pentagonu.
A činjenice znaju emocijama ići na živce.
Budi pozdravljen u amplitudama.
- drug_profi
#203493 Re: Ukrajina
In God We Trust.sumirprimus wrote: ↑17/07/2024 00:08U gileadu , pentagon je no more, kao i vajt hausdrug_profi wrote: ↑16/07/2024 23:37 Predsjednik nakon inauguracije u januaru ide na brifing u pentagon.
Ako znas gdje to pise, znas i ko upravlja svime.
Kakav crni predsjednik, on je samo isturen lik.
-
MAha
#203494 Re: Ukrajina
A ja grebena tandema, trump i ovaj drugi seronja za potpredsjednika. Skenjace ukrajinu ako pobjede samo tako.
- Ironmen
#203495 Re: Ukrajina
Ako se relano pogledaju Trumpove prijetnje i ucjene ostalim clanicama za tih famoznih 2% ulaganja su u ovome ratu pokazalo se da je Trump cijelo vrijeme bio upravu.ReymondReddington wrote: ↑16/07/2024 20:01 Pa nije trump za izlazak iz nato-a vec da se placa zastita americi od 2%. On ce se povući samo ako drzave clanice ne budu placale.
Jedna Spanija sa skoro 50 mil stanovnika ima 38 akitvnih ispravnih tenkova sto je suludo,poslali su Ukrajini nekih 200 komada poluispravnih tenkova Leoparda 1 verzije starih 60-70 godina koji su se pokazali kao smece u ratu, vidimo koliko tesko pomoc dolazi u Ukrajinu jer su njihova skladista prazna te zemlje su previse lijene i gledaju vise ekonomiju vlastite zemlje nego u ratno naoruzanja.
Kada imas nuklearnu vojnu silu sa 5k glava koju vodi pohmanitalni manijak i jednu Kinu Trampovih 2% realno dodje nista.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#203496 Re: Ukrajina
zanimljiv thread na ovu temu
- Peacean
#203497 Re: Ukrajina
Ovdje se više ne zna ko pije a ko plaća
- madner
#203498 Re: Ukrajina
Za ovog maga sto spominje moderne ratove sa manjkom pomaka: Irak - Iran ili Zapadni front 1914.
Jedna ilustracija:
Uz ove ogromne pomake bilo je ukupno 21 milion gubitaka na obje strane, dosta vise za saveznike nego za Njemce koji su na kraju kapitulirali. Nije niko morao uci u Berlin da se to desi.
Jedna ilustracija:
Uz ove ogromne pomake bilo je ukupno 21 milion gubitaka na obje strane, dosta vise za saveznike nego za Njemce koji su na kraju kapitulirali. Nije niko morao uci u Berlin da se to desi.
- dječak sa šibicama
#203499 Re: Ukrajina
Rat iscrpljivanja je jednako bitan kao i blickrig, davis zabu sto bi se reklo.madner wrote: ↑17/07/2024 10:41 Za ovog maga sto spominje moderne ratove sa manjkom pomaka: Irak - Iran ili Zapadni front 1914.
Jedna ilustracija:
Od toga je efikasnija samo pobjeda bez bitke, sto bi sun tzu rekao, najsladja ili najveca pobjeda.
- Čitalac
#203500 Re: Ukrajina
Marijana Bezugla, glavna kritičarka vojnog vrha, danas je napustila partiju Sluga Naroda, sa obrazloženjem da se više ne slaže sa stavovima i metodama rada.
Zamjenica predsjednika Odbora Vrhovne rade za nacionalnu sigurnost, obranu i obavještajne poslove, Marijana Bezugla napustila je frakciju Sluga naroda. Sada su partiji ostala 233 zastupnika.
"Službeno je: napustila sam stranku Sluga naroda. Predstavnici moje frakcije u Odboru udružuju se s oporbom, sabotiraju, i ne ispunjavaju svoju dužnost kontrole nad sektorom nacionalne sigurnosti i obrane. Sve se radi iza kulisa. Nakon mog otvorenog sukoba s Odborom zbog kritika vojnog vrha i zakona o mobilizaciji, najveće napade imala sam od pripadnika svoje frakcije. Dakle, s obzirom na gore navedenu situaciju, više nemam moralne snage povezivati se s frakcijom, čak ni formalno“, kaže Bezugla.