Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
kB27

#20876 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by kB27 »

Pa i zaradi automehanicar na velikom servisu nerijetko vise od 200, posebno ako je dogovor da on zavrsi dijelove (pri tome ne ciljam na to da "zavrne" musteriju na dijelovima).

Igra ulogu mjesto ugradnje, ali mislim da postoji tarifa tipa "udaljenost do 3 metra" koja pokriva 90% slucajeva.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#20877 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by laserShow »

last mohicans wrote: 13/07/2024 23:47 Tako da ta cijena nije u redu.
Druze, cijena bi bila i ok da uradi kako treba, posebno OVLASTENI SERVISER. Jok, ono fikne onu cijev nakoso i neka kapa dole u pm kome stigne na glavu. I to u centru Sarajeva.

Gledaj tek ovo, montirana klima, nije primijeceno odmah a on se usutio.

Image
kB27

#20878 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by kB27 »

To sto je ovlasteni danas, nazalost, samo znaci da ces dobiti garanciju proizvodjaca na proizvod. I nista drugo.

Sto cesto povlaci umjesto kvaliteta usluge zapravo priliku da lupa cijene kakve zeli.
suspect_zero

#20879 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by suspect_zero »

last mohicans wrote: 13/07/2024 23:47 Gdje se montira bi trebalo da igra ulogu u cijeni, nije isto s ljestvama na prvom i na balkonu ko visiti s desetog sprata. Tako da ta cijena nije u redu. Uz svo dužno poštovanje prema svakom zanatu, to je previše, onda automehaničar može reći veliki servis je dobra jebada, ruke su ti 200, po toj logici. Ima li kakav tutorijal na youtube, dođe mi da je sam montiram :mrgreen: kad uzmem novu.
Imaš tutorijale za totalno čišćenje, ne ono samo filter što mahneš mjesečno....još i one sprejeve kupiš za čišćenje i dezinfekciju što oni koriste i sam sebi ako ti nije mrsko barkat se sa tim.
Nas prošle godine pred grijnu sezonu baš raspucali serviseri, zvali ovog ovlaštenog što je postavljao (regularan ovlašten serviser za daikin) lik otišao vani.
Pokušali dobiti nekoga preko ovih gdje smo kupili kaže imaju montere nema servisera.
Elem, zivkali nema.....pokušamo preko olx-a dođe lik čisti kao i mi, samo filtere.....objasnimo mu da hoćemo komplet sve unutre i ako treba plin da se dopuni da provjeri,kaže doći ću sutra :oops: nikad se više nije javio niti došao.
Opet potraga :-D jedva uganjamo neku dvojicu starijih, gleda muž kako dvije klime smlatiše za 20 min....nije to to a čini mi se oko 150 uzeše, dopunili plin doduše na jednoj.
Pitamo gdje kupuje ona sredstva kaže samo na jednom mjestu ima, na Ilidži.....muž tutorijale i gledaj danima (nije mu nepoznato rastavljati tehniku radi posla kojim se prije bavio) kupi onu pumpu, najlon, sredstva i rastavi je svu....očisti i dezinfekcije ko sebi i opet sastavi.
I ove godine isto planira.
Mirzareli

#20880 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Mirzareli »

Zanimaju me iskustva za klima-inveter 12 Vivax Aeri R+ ..Hladio bi i grijao cca 30-35 m2 solidno izoliranog prostora.Interesuje kakva je klima potrošač i koliko dobro hladi ,a prvenstveno kako grije prostor.
oldtajmer

#20881 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by oldtajmer »

vise sam puta gledao po netu da se plin ne treba dopunjavati, jedino ako negdje zbog kvara curi, sad je li bas tako neko ce znati ovdje bolje da kaze

konto sam i ja da trazim nekoga za ciscenje klime mozda na proljece, znaci moze to mozda izaci i dvije stoje kako je sad sve poskupilo :-)
suspect_zero

#20882 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by suspect_zero »

oldtajmer wrote: 14/07/2024 00:22 vise sam puta gledao po netu da se plin ne treba dopunjavati, jedino ako negdje zbog kvara curi, sad je li bas tako neko ce znati ovdje bolje da kaze

konto sam i ja da trazim nekoga za ciscenje klime mozda na proljece, znaci moze to mozda izaci i dvije stoje kako je sad sve poskupilo :-)
Da, vjerovatno nam negdje malo ispušta,mislim da je i kolega Rovac to jednom objašnjavao. Jbg.nije ništa vječno evo sada će na zimu šesta grijana sezona (nismo tada ni kontakti da ćemo morati i ljeti koristiti jer sa Trebevića vazda pirka, šipak ove godine po ovom Džehenem moraš upaliti)....neka izguraju obje dokle mogu kasnije opet kakve Japance uzeti.
Peugeot2008

#20883 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Peugeot2008 »

oldtajmer wrote: 14/07/2024 00:22 vise sam puta gledao po netu da se plin ne treba dopunjavati, jedino ako negdje zbog kvara curi, sad je li bas tako neko ce znati ovdje bolje da kaze

Vrlo dobro se zna kako se provjerava klima da li ima plina ili nema ili negdje pušta plin. To što levati kažu treba dopuniti i uzme lovu treba te ga pitati dopunjavali on gumu svaki dan na autu. Što se tiče cijene za ove što im nije jasno šta toliko košta prilikom ugradnje, bujrum dođite na ovom zvizganu, pa još u pitanju sprat, a niko neće da plati dizalicu ili da montira skelu, a svima je hitno. Rijetkost je ugradnja klime vanjska na terasi a unutrašnja samo probi zid. Neko ugrađuje dvije klime dnevno a neko 4 do 5 komada, pa sami odlučite koje majstor a ko levat.
laserShow

#20884 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by laserShow »

Peugeot2008 wrote: 14/07/2024 10:13 Što se tiče cijene za ove što im nije jasno šta toliko košta prilikom ugradnje, bujrum dođite na ovom zvizganu, pa još u pitanju sprat, a niko neće da plati dizalicu ili da montira skelu, a svima je hitno.
Opet opravdanje zvizdanom. To nije nikakvo opravdanje i ne moze biti opravdanje. Sta, bagerista bez klime naplacuje rad 100KM vise, a zimi manje, jer ima grijanje?

Cijena ide gore samo radi OGROMNE potraznje, nikako ne moze radi "uslova rada". Sto se tice dizalice, normalno da ces platiti skuplju ugradnju, odnosno dizalicu ako je potrebna.
Peugeot2008

#20885 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Peugeot2008 »

laserShow wrote: 14/07/2024 10:20
Peugeot2008 wrote: 14/07/2024 10:13 Što se tiče cijene za ove što im nije jasno šta toliko košta prilikom ugradnje, bujrum dođite na ovom zvizganu, pa još u pitanju sprat, a niko neće da plati dizalicu ili da montira skelu, a svima je hitno.
Opet opravdanje zvizdanom. To nije nikakvo opravdanje i ne moze biti opravdanje. Sta, bagerista bez klime naplacuje rad 100KM vise, a zimi manje, jer ima grijanje?

Cijena ide gore samo radi OGROMNE potraznje, nikako ne moze radi "uslova rada". Sto se tice dizalice, normalno da ces platiti skuplju ugradnju, odnosno dizalicu ako je potrebna.
Raspitaj se koliko je cijena repromaterijala, cijevi su otišle gore više puta, a ko misli da mu je skupa cijena da se i to riješiti, ugradiš sam, nije to neka nauka jel, spojiš cijevi, žice, pumpa za vakumiranje ti ne treba, pustiš malo plina u atmosferu i vozi miško, ovjeriš garanciju, udariš pečat i svi zadovoljni.
Zato nam i jeste ovako, svi sve znaju, jebeš školu kad može i bez nje. A što se tiče bageriste, mnogi je imaju a to što kod nas nema duga priča. Onda se nemoj čuditi što Hasu traže bili došao u Sarajevo da montira pored toliko majstora u Sarajevu. Čast izuzecima ali takvih je malo. Imam ja jednog u gradu kod mene, pisao sam već o tome, montira čovjek Mitsubishi LN i kaže nema potrebe da se vakumira klima, a da ti ne pišem o pozicioniranju unutrašnje jedinice to je posebna priča.
laserShow

#20886 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by laserShow »

Sto spominjes hasu?* Pricamo o OVLASTENOM SERVISU koji mi je ponudio ZASTUPNIK. Nisam ja nikoga mogao birati.

I fino ti kazem, 250-300KM je ok u sezoni samo radi potraznje. Nista drugo.

Evo napisi nam za ugradnju klime zid-na-zid, razdaljina oko 2m, montaza sa balkona, ili montaza sa ljestava. Koliko ode na materijal, koliko na ostalo?
Peugeot2008

#20887 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Peugeot2008 »

laserShow wrote: 14/07/2024 11:37 Sto spominjes hasu?* Pricamo o OVLASTENOM SERVISU koji mi je ponudio ZASTUPNIK. Nisam ja nikoga mogao birati.

Evo napisi nam za ugradnju klime zid-na-zid, razdaljina oko 2m, montaza sa balkona, ili montaza sa ljestava. Koliko ode na materijal, koliko na ostalo?
Hasu spominjem jer je on ne majstor nego "majstorčina" od svoga zanata pa ti vidi jeli skupa instalacija kad ti takav majstor uradi posao. O ovome drugom ti neću pisati istraži sam, šta treba i koliko je, ja znam, ali ne možeš sam da radiš a takav danas košta 100 KM. Kako je krenulo bit će vrlo brzo 200 eura ugradnja. Ako tako misliš da je to laka i brza zarada bez ulaganja u opremu i vozilo da bi izišao na teren, upiši prekvalifikaciju za HVAC sisteme i budi monter za klimatizaciju pa će ti se samo sve kazati.
kB27

#20888 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by kB27 »

laserShow wrote: 14/07/2024 11:37 Sto spominjes hasu?* Pricamo o OVLASTENOM SERVISU koji mi je ponudio ZASTUPNIK. Nisam ja nikoga mogao birati.

A mozes to gledati i ovako: i mali servis u ovlastenom Peugeot servisu je 200KM, iako kad sam kupis dijelove mozes uraditi za 90KM ili kad platis lokalnog majstora za uslugu za 120KM. Ali, sta cemo sa garancijom?!

Isto kao sa klimama. Niti je ovlasteni nuzno bolji, niti nuzno ugradjuje kvalitetnije dijelove, niti je majstor nuzno strucniji. Samo je - ovlasteni.

Uvijek mozes naci nekoga sa lotrama i busilicom da postavi par nosaca i izbusi par rupa. Garanciju za nov uredjaj zaboravi, a kako ce funkcionisati - pa vidjet cemo.
smijesni_ste

#20889 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by smijesni_ste »

Može li neko stručan pojasniti da li je normalno curenje vode iz vanjske jedinice? Po nekoj logici, jeste normalno dok klima radi, ali me brine što curi/kaplje prilično 'intenzivno' i onda manjim intenzitetom 10,15,20 minuta nakon gašenja klime koja prethodno nije radila dugo :shock:

Ako neko može napisati šta je normalno od ovoga, a šta nije....hvala
kB27

#20890 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by kB27 »

Jeste normalno - izvlaci vlagu i kondenzira je. Laicki - proces kondenzacije "kasni" za procesom hladjenja, zato voda iz vanjske jedinice ne curi u istoj sekundi kada klimu upalis, ali iz istog razloga curi nakon sto je ugasis (proces se ne zaustavlja pritiskom dugmeta na daljinskom).

Isto je kod automobila, samo ne primijetis dok je auto u pokretu.
smijesni_ste

#20891 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by smijesni_ste »

Hvala, ima smisla.

Samo ne bih očekivao (nisam obraćao pažnju) da baš toliko dugo nakon gašenja curi i da hajmo reći curi intenzivno dok klima radi.

A nisam obraćao pažnju dok se komšije nisu požalile na curenje iako im ne kaplje na prozor i klupice, a klimu imam već 5 godina i sad je odjednom problem pa rekoh da provjerim :roll:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#20892 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by pici »

Ima uzet tacnu da se ugradi ispod klime e sad koliko je to ucinkoviti, ne znam.
kB27

#20893 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by kB27 »

Pa moguce da je tek na ovim ekstremnim temperaturama pocelo izbacivati vise kondenzovane vode. Sto je veca razlika u unutrasnjoj i vanjskoj temperaturi, te sto je veca vlaznost zraka u stanu, veca je kondenzacija. Nece rijesiti problem ali ce ga umanjiti ukoliko klimu podesis na visu temperaturu, ne susis ves u stanu, i slicno.

Tacna ne znam da li pomaze, po nekoj logici da - ali samo da zadrzi vodu privremeno. Ali, sta kad se tacna napuni za par sati pa prelije. Onda isti problem, samo na drugom mjestu.

Po P. S.-u bi se ili odvodna cijev morala odmaci X centimetara od zida (tako da ne kapa ljudima po prozorima/klupicama, i dalje ce kapati po cesti ali to je "manje zlo"), ili da se spoji na postojeci odvod npr. sa balkona, ili da se kanalicom spusti skoro do zemlje (sto je neizvodivo na jako visokim spratovima).
smijesni_ste

#20894 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by smijesni_ste »

Da, temperaturu sam držao najčešće na najnižoj, ali baš jutros govorim ukućanima da probamo povećati temperaturu pa da vidimo šta će se dešavati, a i zbog zdravlja je sigurno bolje da nije prevelika razlika vani i unutra...
kB27

#20895 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by kB27 »

Temperaturu na razumnu vrijednost, po mogucnosti prije nego ugrije toliko da se ne moze zivjeti, i drzati tokom cijelog dana. Potrosnja - nista veca. Ugodnost boravka - drasticno veca. "Udar" na klima uredjaj - mnogo manji, u smislu da ne mora nikad raditi punim kapacitetom.

Vise ces potrositi za 4 sata klime podesene na 17 dok je vani 37, nego za cijeli dan sa klimom podesenom na 25.
smijesni_ste

#20896 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by smijesni_ste »

Hvala :thumbup:

Odvodna cijev je nekih 10 cm odokativno od zida evo baš gledam, ali mislim da je problem kad malo puše (vjetar) pa se onda i cijev njiše i to vjerovatno pravi problem..
laserShow

#20897 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by laserShow »

kB27 wrote: 14/07/2024 12:32 ili da se spoji na postojeci odvod npr. sa balkona
To je jedini ispravan nacin montaze da ne smeta nikome kada je na zidu. No to niko ne postuje, a inspekcije ne zanima bas.
Lain Coubert

#20898 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Lain Coubert »

Joj jedva čekam da doktori i ostalo osoblje npr. počnu naplaćivati rad onako kako je propisano. Šivenje rane 200 KM, najjednostavnije operacija ma može 5000 bez problema a kome se ne sviđa nek operiše sam sebe. Ovi majstori su stvarno levati.
kB27

#20899 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by kB27 »

smijesni_ste wrote: 14/07/2024 12:41 Hvala :thumbup:

Odvodna cijev je nekih 10 cm odokativno od zida evo baš gledam, ali mislim da je problem kad malo puše (vjetar) pa se onda i cijev njiše i to vjerovatno pravi problem..
To je to, jako cest uzrok problema medju komsijama. :mrgreen:

Ne znam koja je visina i da li je pristupacno, u svakom slucaju bi dobro bilo cijev/crijevo produziti tako da se dodatno odmakne od zida (i ako je fleksibilno crijevo u pitanju, necim ucvrstiti da stoji u fiksnom polozaju), ili pomjeri u stranu tako da nije iznad necije klupice prozora. Ne mora to nuzno ni raditi "majstor za klimu", moze bilo ko ukoliko se moze pristupiti.

Jer, ovisno o tome koliko je nagodan ili zivcan komsija kojem kapa, moze doci do inspekcije koja ima pravo naloziti da se vanjska jedinica potpuno ukloni. Rijetkost, ali moze.
zenny

#20900 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by zenny »

vidim da se bavite ozbiljnijim temama :-D imaju li efekta ove mobilne klime? htio bih u jednoj sobi koja je mnogo toplija od druge da bar malo snizi temperaturu.
prelerio sam forum ali ne nadjoh nekih recenzija i price na ovu temu
https://klimateh.ba/product/lokalni-kli ... pac-2610-s

isplati li se zezati sa ovim?
Post Reply