Prvo, ne treba bukvalno shvatiti.
Drugo, nema veze.
Moderator: anex
Mene su pravo iznervirali kad sam placao auto, morao izlaziti sa posla do neke poslovnice, cekati u redu i popunjavati rukom uplatnicu, kao da nije 21. vijek. Pri tome nisam kupovao neki luksuzni auto i nije neki sad veliki iznos u pitanju, cini mi se da je ogranicenje preko internet bankarstva 10.000. Kad sam pitao kako se moze to ukinuti, kaze ne moze nikako, morate u banku, koja stoka.Dozer wrote: ↑07/05/2024 12:58Zato ja ni ne drzim puno love na racunima. Sacuvam svaki slip od isplata, cisto radi porijekla ako kad zatreba, i vozdra.Hakiz wrote: ↑07/05/2024 12:48Ali su onemogućili.Dozer wrote: ↑07/05/2024 12:10
Pricamo o sefu, ne o racunu. Sef jeste vlasnistvo banke, ali njegov sadrzaj nije, i banka je duzna omoguciti pristup tom sadrzaju sefa u skladu s onim sto pise u ugovoru, a to znaci svaki dan tokom radnog vremena.
U predmetnom slucaju nisu imali apsolutno nikakvo pravo da onemogucavaju taj pristup, jer je covjek imao sve uredne dokumente.
I da, cak i kada das pare banci, to su i dalje tvoje pare, ali koje si doborovljno dao banci da raspolaze njima. Medjutim, te pare tebi moraju biti na raspolaganju kad god ih pozelis.
Banke danas na sve nacine pokusavaju limitirati iznose koje klijenti (kljucna rijec) mogu podici, a to je pogresno jer to je novac klijenata, tj. nas. Banka pruza usluge cuvanja, transakcija, itd., ali nema pravo ogranicavati raspolaganje imovinom klijenata, a novac na racunu je upravo to - nasa imovina.
Interesantno je kako ogranicavaju sve i svasta, kao - ne moze se dnevno podici vise od XY kesa, ili napraviti elektronska transakcija visa od XY bez da se zove banka i to omoguci, itd., ali kada dodje do zatvaranja racuna, e tad se moze podici sve s njega.
Džaba ti sve teoretisanje šta banka smije ili ne smije, kada banka uradi nešta šta u teoriji ne bi smjela, ti ne možeš ništa. Možeš se natezati, suditi, gubiti vrijeme, živce, novac da do svoga dođeš, banka ti može uraditi sve. I sve državne institucije će biti na strani banke, neće na tvojoj. Prva Agencija za bankrastvo, pa sve ostale.
U trenutku kada ti banka blokira sredstva, šta možeš uraditi? Ako povisiš glas, prebit će te zaštitari i policija, prije nego što te uhapse. Dakle, moraš se ponižavati moljakanjem da ti daju tvoje, ili ganjati sudovima itd, a to je tek patnja.
Baš me interesuje, šta se u trenutku kada banka blokira može uraditi da u tom trenutku banka kaže jeste, u pravu Ste, izvinite, evo Vam odmah Vaše?
Ako kad trebam uplatiti negdje vecu cifru, tipa za auto i sl., a banka nece da prihvati uplatu visu od 2.000 ili 5.000, ima nacin da se i to zaobidje.
Elem, meni do sad nisu ni u cemu dohakali jer uredno zaobidjem sve njihove restrikcije i gluposti.
A bas bih volio vidjeti to prebijanje![]()
Jeli raiffeisen i jeli iznos preko 10k?
Ja jesam ekonomista, i sve si lijepo i tacno poslozio. Banke svoju likvidnost duguju depozitima gradjana, i to je sav "njihov" kapital kojim raspolazu kako oni zele.Ateista wrote: ↑10/05/2024 09:15Mene su pravo iznervirali kad sam placao auto, morao izlaziti sa posla do neke poslovnice, cekati u redu i popunjavati rukom uplatnicu, kao da nije 21. vijek. Pri tome nisam kupovao neki luksuzni auto i nije neki sad veliki iznos u pitanju, cini mi se da je ogranicenje preko internet bankarstva 10.000. Kad sam pitao kako se moze to ukinuti, kaze ne moze nikako, morate u banku, koja stoka.Dozer wrote: ↑07/05/2024 12:58Zato ja ni ne drzim puno love na racunima. Sacuvam svaki slip od isplata, cisto radi porijekla ako kad zatreba, i vozdra.Hakiz wrote: ↑07/05/2024 12:48
Ali su onemogućili.
Džaba ti sve teoretisanje šta banka smije ili ne smije, kada banka uradi nešta šta u teoriji ne bi smjela, ti ne možeš ništa. Možeš se natezati, suditi, gubiti vrijeme, živce, novac da do svoga dođeš, banka ti može uraditi sve. I sve državne institucije će biti na strani banke, neće na tvojoj. Prva Agencija za bankrastvo, pa sve ostale.
U trenutku kada ti banka blokira sredstva, šta možeš uraditi? Ako povisiš glas, prebit će te zaštitari i policija, prije nego što te uhapse. Dakle, moraš se ponižavati moljakanjem da ti daju tvoje, ili ganjati sudovima itd, a to je tek patnja.
Baš me interesuje, šta se u trenutku kada banka blokira može uraditi da u tom trenutku banka kaže jeste, u pravu Ste, izvinite, evo Vam odmah Vaše?
Ako kad trebam uplatiti negdje vecu cifru, tipa za auto i sl., a banka nece da prihvati uplatu visu od 2.000 ili 5.000, ima nacin da se i to zaobidje.
Elem, meni do sad nisu ni u cemu dohakali jer uredno zaobidjem sve njihove restrikcije i gluposti.
A bas bih volio vidjeti to prebijanje![]()
To sto govoris cije su pare koje ostavis u banci, nisam ekonomista ali moja pretpostavka je da je jedan od motiva da se forsira placanje karticama upravo to da oni mogu raspolagati sa vise naseg novca. Sto vise se placa karticama, oni mogu davati kredite sa parama koje uopste nemaju, znaci koriste nase pare da drugima daju kredite koje masno naplacuju velikim kamatama i svim troskovima. Kad su bile one neke finansijske krize, ljudi su dizali ustedjevine sa banaka i mnogi nisu uspjeli podici pare, vjerovatno zato sto banke uopste nemaju sav taj novac.
Da je bio preko 10 - sipak. Morao bi na salter, donijeti fakturu ili kupoprodajni ugovor kao dokaz, blablablablablablkablablabla.........
Ja sam se iznenadio da su dopustili. Uglavnom, rekao mi je da mogu bez da je pitao koliko je para auto. Mozda je vidio na meni da nece biti preko 10k.Dozer wrote: ↑10/05/2024 11:58Da je bio preko 10 - sipak. Morao bi na salter, donijeti fakturu ili kupoprodajni ugovor kao dokaz, blablablablablablkablablabla.........
Tako je morao covjek kad je od mene kupovao auto, a bilo je preko 10K. Nije problem, prebacice se pare na racun, ali je morao donijeti kupoprodajni ugovor kao dokaz za taj iznos. Isto tako i ja kasnije, da bih opravdao taj iznos preko 10K koji je legao na racun. Kod njega UniCredit, kod mene RZB.
Ja krajem 2022 platio tako auto kuci preko 10k. Standardni nalog, pise "uplata po predracunu blabla" . Nikakvih problema. SParkasse je bila u pitanjuDozer wrote: ↑10/05/2024 11:58Da je bio preko 10 - sipak. Morao bi na salter, donijeti fakturu ili kupoprodajni ugovor kao dokaz, blablablablablablkablablabla.........
Tako je morao covjek kad je od mene kupovao auto, a bilo je preko 10K. Nije problem, prebacice se pare na racun, ali je morao donijeti kupoprodajni ugovor kao dokaz za taj iznos. Isto tako i ja kasnije, da bih opravdao taj iznos preko 10K koji je legao na racun. Kod njega UniCredit, kod mene RZB.
Znaci ispod 10k, zato je moglo. Meni na aplikaciji kad sam probao pisalo da je to limit, zvao ih da povecaju bar jednokratno, kaze ne moze. Morao ici do banke.daario naharis wrote: ↑10/05/2024 11:51Da, rekao mi lik na salteru da mogu najnormalnije bez da me pitao za iznos. Iznos je bio 9.8k.
Vjerovatno zavisi od banke do banke, ocito sparkasse ima veci limit. I ja sam placao autokuci, pare na racunu, ali ne moze, bez obzira kome da placam taj je limit i morao do banke. Koliko se sjecam nisu mi ugovor trazili, ali jesu predracun.gentoo wrote: ↑10/05/2024 12:54Ja krajem 2022 platio tako auto kuci preko 10k. Standardni nalog, pise "uplata po predracunu blabla" . Nikakvih problema. SParkasse je bila u pitanjuDozer wrote: ↑10/05/2024 11:58Da je bio preko 10 - sipak. Morao bi na salter, donijeti fakturu ili kupoprodajni ugovor kao dokaz, blablablablablablkablablabla.........
Doduse pare su bile vec kod mene na racunu i imaju porijeklo
Nedavno sam prebacio >>10k sa svog računa iz RF na račun druge banke i preko mobilnog bankarstva to ide bez problema uz prethodni njihov poziv o razlozima. Ali generalno to mobilnim ide lakse, to su mi i sami potvrdili.Dozer wrote: ↑10/05/2024 11:58Da je bio preko 10 - sipak. Morao bi na salter, donijeti fakturu ili kupoprodajni ugovor kao dokaz, blablablablablablkablablabla.........
Meni je poštom stigla, nakon što mi je isto tako skinuta naknada, oko mjesec dana ranije. Najbolje da ih zvrcneš i pitaš je li dostupna za preuzimanje.