Hrmpallier wrote: ↑02/07/2024 12:44
Lijuf:
Posto ne razumijes moju poentu evo veoma slikovito
Bosna nema VOJNIKA ni POLICAJACA. Bosnu nece braniti nabildane bradice i srednjoskolci na nargilama, jednostavno nece. Oni ne znaju historiju BiH, ne znaju o genocidima nad Bosnjacima iz Osmanlijskog perioda, ne znaju kad je poceo rat, ne znaju kroz kakve grozote su om prolazili roditelji i najmiliji. Ne znaju da su prve komsije Srbi pucali na komsije Bosnjake, motornim pilama im rezali komade tijela nakon sto ih macolama i sjekirama ubiju, ne znaju da su Bosnjake u brojevima od 300 ljudi u Foci i na Drini bacali u hladnu Drinu, ne znaju da su 1924 u Crnoj Gori ubili 1000 Bosnjaka muslimana zbog ubistva jednog Srbina, kojeg nisu ubili, ne znaju o patnji izbjeglica dok su u kolonama isli prema Crnoj Gori, ne znaju da su Srbi palili kuce pune porodica, da su Bosnjake tjerali da im kamionima ciste min na putevima, da su nane tjerali da ciste krv i kosti iz logora. To moderni Bosnjak NE ZNA. Jebo te DUBS i Praga i T55 kad nema ko da u njemu bude, niko ne zna historiju ove zemlje, ne uci o njoj. To ce te spasiti od rata i propasti a ne DUBS. Omladina ne zna nista o ovoj drzavi.
Iako se slazem sa tobom opet to sve dolazi u veliko pitanje. Ljudi su branili otadzbinu i rodnu grudu, Visegrad, Zepu, Bihac, Buzim, Focu, koliko Bosnjaka sada ima tamo? Koliko muslimanskih porodica ima u Foci gdje se na rodjendaima mase zastavama VRS i pjevaju pjesme o Mladicu? Ja licno znam da je moj otac citav srpski vod odvratio od napada na selo zato sto im je kroz sumu opalio dva metka, ali je iza sebe imao porodicu i kucu koju je licno gradio, danas toga nema. Patriotizam ne postoji i to ce biti dovoljno da nestanemo, a ne rat.
Slušaj !
Prije svega, Bosna više neće na čelu imati ivelezdajnike i zlotvore u formatu izmetbegovićā. Valjda je narod nešto naučio.
Drugo, to što pričaš o bradicama i sličnim profilima, treba da znaš da je prije rata bilo bezbroj poluprofesionalnih/profesionalnih držača laktova na kafićkim šankovima, pa se pretvoriše u borce, koji su odbranili srž i pravo na postojanje ove zemlje uprkos gromili mladih moslemanaca od Foče i kojeotkud.
Ti, ne da su prvi dali petama vjetra, nego su sve učinili da onemoguće povratak u Podrinje, ključni dio naše, što bi ti rekao OTADŽBINE.
Bilo je tu i onih koji su preko "Ljigana", za vrijeme rata u člancima osuđivali "zle komunističke udbaše u kožnim mantilima", što su natjerivali bošnjačko (tada muslimansko) stanovništvo na povratak.
Prepoznaješ li se ?
I da. Bosna ima više od Bošnjaka oko Foče i u Podrinju koji "slave" mladića i karadžića, nego od "patriota" koji ginu za Bosnu (i svoj džep, poziciju, sinekuru, .... ) u Saraevu.
Neiskrenost onih u Foči i Podrinju mi je daleko draža od neiskrenosti ovih u Saraevu.
Fala tvom ocu za dva metka. Štujem i taj doprinos, mada bi daleko više učinio da samo živi tamo gdje je živio.
S tobom zajedno, jašta.