Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tramvajtrojka

#20301 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by tramvajtrojka »

HelaS wrote: 02/07/2024 16:32
tramvajtrojka wrote: 02/07/2024 16:24
Hajlac wrote: 02/07/2024 15:53 Jos primjera drveca uz tramvajsku pruzu/kontaktnu mrezu:

Ali zahmetli je nama to odrzavati, ocam'. Beton zakon haveru.
Spoiler
Show
Image
Image
pa bolje izgleda pruzni pojas u Sarajevu od pola ovih tvojih slika jer se super travnjak i sve ostalo odrzava

A i ove slike sto si postavio travnjake si postavio u sred ljeta postavi iz istih gradova zimi il u jeseni
Spoiler
Show
Image
Image
Zašto je problem postaviti travu kakva se postavlja na nogometnim terenima :? Ona se mora i održavati, ali je takva trava višestruko ljepša, ugodnija za oči i prirodnija od nekakvog prašnjavog šljunka koji je svako malo razbacan između šina, neugledan i isijava toplotom.
Zato sto je taj travnjak dobar samo cetiri mjeseca u godini ostalih osam je kombinacija blata i ostalih cudesa i u toj francuskoj koja ima pogodniju klimu imaju problema sa odrzavanjem zelenog pojasa i zato se 2/3 pruga gradi u istom fazonu kao sarajevska, a mali dijelovi se stave pod prirodnu travu
HelaS

#20302 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

tramvajtrojka wrote: 02/07/2024 16:36
HelaS wrote: 02/07/2024 16:32
tramvajtrojka wrote: 02/07/2024 16:24
Spoiler
Show
Image
Image
pa bolje izgleda pruzni pojas u Sarajevu od pola ovih tvojih slika jer se super travnjak i sve ostalo odrzava

A i ove slike sto si postavio travnjake si postavio u sred ljeta postavi iz istih gradova zimi il u jeseni
Spoiler
Show
Image
Image
Zašto je problem postaviti travu kakva se postavlja na nogometnim terenima :? Ona se mora i održavati, ali je takva trava višestruko ljepša, ugodnija za oči i prirodnija od nekakvog prašnjavog šljunka koji je svako malo razbacan između šina, neugledan i isijava toplotom.
Zato sto je taj travnjak dobar samo cetiri mjeseca u godini ostalih osam je kombinacija blata i ostalih cudesa i u toj francuskoj koja ima pogodniju klimu imaju problema sa odrzavanjem zelenog pojasa i zato se 2/3 pruga gradi u istom fazonu kao sarajevska, a mali dijelovi se stave pod prirodnu travu
Trava se mora i održavati. Onako kako se održava na nogometnim terenima, tako se treba održavati i tramvajskom prugom. Zašto je to teško shvatiti, pa trava nije nuklearna tehnologija da se ne može šišati, zaljevati, čistiti od smeća, i da bude kontinuirano ugodna za oči. Nije ta trava pješačka staza ili neki poligon da se sjebe, niti treba biti.
drug_profi

#20303 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Ne da sam nalozio cipele koje ne nosim, vec sve sto je moglo goriti. Etisone, tekstil, sve....
BadBoy

#20304 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

Mora li se kod nas sve svesti na ratovanje dvije strane. Ne znam ko može biti protiv više uređenog zelenila u gradu a posebno lijepog drveća? Ne zna što se neki osjećaju prozvano ili misle da se pljuje sve naše?

Pruga je super odrađena, ali nedostaje drveća. Oboje je tačno. Put života i zagrebačka su fule što projektom nisu predviđeni drvoredi, a bilo je mjesta.
Hajlac

#20305 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

drug_profi wrote: 02/07/2024 16:41 Ne da sam nalozio cipele koje ne nosim, vec sve sto je moglo goriti. Etisone, tekstil, sve....
Kazem ja - nekom bio rat nekom brat.

Ko nije dozivio neke stvari, kao da je u nekoj paralelnoj stvarnosti zivio...

I onda takvi nadobudni privilegovani FGR-ovci dodju kazu mrs odavde ako bi ista mijenjao (na bolje) u svoooom gradu ha ha ha kakva drskost!
Naslovnica

#20306 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

Hajlac wrote: 02/07/2024 16:16
Naslovnica wrote: 02/07/2024 16:05 Cipele i linoleum se nisu ložili ni u ratu, de ba. :-)
Štaš dobiti time što ćeš opaliti dodatni porez na sirotilju koja vozi ispod ECO4? Dodatni porezi nisu stimulativna mjera.
Zašto odmah ne opališ poreza na sve ispod ECO6?
Ustvari, najbolje je opaliti svim ICE dupli porez, a EV osloboditi svega.
Ko nema para za EV i ne treba da živi u gradu.
To sto ti nisi MORAO, ne znaci da neki drugi stanovnici Sarajeva nisu bili PRIMORANI :-)

Znam ja takve - i po pitanju humanitarne, struje, odjece, odnosa od strane Mjesne zajednice, Stambenog (namjestanja/kradje napustenih stanova) itd. bilo je privilegovanih.
Nekom rat nekom brat.
Ali da ne idemo u off-topic.

Poenta je da se radi o kotlinskom izuzetno zagadjenom gradu pa je stoga dodatno drvece (pogotovo zimzeleno!) puno potrebnije i neophodnije, nego u drugim gradovima.

Kad se grade/rekonstruisu saobracajnice, neophodno je ostaviti zelene zone paralelno uz saobracajnicu, s dovoljno dubokim slojom prirodne zemlje (ne hebenog sljunka/ilovace) za posaditi pravo stablo!
Štaš jarane, nismo svi bili fukara na Ikaru i lunch paketima.
Ko je imao gutu u ratu nije ložio linoleum, nego je imao agregat, jeo meso i pio ćivas. Šućur Allahu đišiju. ☝️
A kome treba zimzelena šuma eno mu planina oko Sarajeva, može se i pjehe. Grad su zgrade, saobraćajnice, tramvaj, aerodrom, beton, asfalt, staklo.
Šumski u šumu.
8-)
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#20307 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

Naslovnica wrote: 02/07/2024 20:22
A kome treba zimzelena šuma eno mu planina oko Sarajeva, može se i pjehe. Grad su zgrade, saobraćajnice, tramvaj, aerodrom, beton, asfalt, staklo.
Šumski u šumu.
8-)
takoe rodijak :thumbup: :bih:
mayab

#20308 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mayab »

:oops:
Da se pitam ja bih betonir'o travu
I ofarbo tamno braon svaku vodu plavu!
Nekako bih probusio tanki sloj ozona
A Zemlju bih zastitio kesom od najlona!

Beton, beton, samo beton!
Beton nama treba!

Da se pitam ja bih posjeko sve sume,
I za ukras postavio od traktora gume.
Kiselinom ja bih zemlju navodnjavo,
A decu bih svaki dan rentgenom slikavo!

Da se pitam na sred grada lozio bih kazan,
Svako bi mi jeo, zna se, rucak jednoobrazan.
Praznikom bi instalir'o oko glave lovor
I narodu odrzao sledeci govor:

Beton nama treba,
Jer iz trave opasno nas ljuta zmija vreba!
Beton nama treba,
Jer iz trave nonsalantno ljuta zmija vreba!
Hajlac

#20309 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

Zivio primitivizam!
vjeshalica

#20310 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by vjeshalica »

Ima li kakve srece u Boga da se Safeta Hadzica zavrsi ili?
Naslovnica

#20311 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

Na selo pa se bavite hortikulturom.
Ja više volim asfalt, beton, staklo i željezo.
Plus manje zmija, buba, mišova i ostale stoke seljačke.
Kada mi se ide u prirodu, to bar u Sarajevu nije problem, 5 minuta i na planini sam.
Grad građanima, šuma šumnjacima.
Naslovnica

#20312 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

vjeshalica wrote: 02/07/2024 22:19 Ima li kakve srece u Boga da se Safeta Hadzica zavrsi ili?
Ko je izvođač?
Hajlac

#20313 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

Naslovnica wrote: 02/07/2024 22:20 Na selo pa se bavite hortikulturom.
Kada mi se ide u prirodu, to bar u Sarajevu nije problem, 5 minuta i na planini sam.
Daleko su takvi od građana ;-)

A jos dalji od Boga - svako ko se s visine qrči hedonizmom dok ostali sugrađani pate u najvećim nedaćama, kako je bilo u ratu. Čuj lik se ibreti na loženje obuće :lol:

Lažni urbani mentalitet i lažna pobožnost - oličenje današnjeg vremena.

Moderan evropski grad, najkvalitetniji za život, pun je upravo zelenila, uz sistematsko odvraćanje od masovne upotrebe automobila i širenja asfaltnih površina, a ne pun mrtvog betona i željeza.

Bosanac za svako rješenje izmisli problem (kao ono šupljiranje oko sadnje drvoreda duž tramvajske pruge) :lol:
HelaS

#20314 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

Hajlac wrote: 02/07/2024 22:36

A jos dalji od Boga - svako ko se s visine qrči hedonizmom dok ostali sugrađani pate u najvećim nedaćama, kako je bilo u ratu. Čuj lik se ibreti na loženje obuće :lol:

Moderan evropski grad, najkvalitetniji za život, pun je upravo zelenila, uz sistematsko odvraćanje od masovne upotrebe automobila i širenja asfaltnih površina, a ne pun mrtvog betona i željeza.

Bosanac za svako rješenje izmisli problem (kao ono šupljiranje oko sadnje drvoreda duž tramvajske pruge) :lol:
Upravo tako :thumbup:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#20315 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

Naslovnica wrote: 02/07/2024 22:21
vjeshalica wrote: 02/07/2024 22:19 Ima li kakve srece u Boga da se Safeta Hadzica zavrsi ili?
Ko je izvođač?
Kjkp rad

Rade nocu a nekad malo i danju

75d pise dakle slajfanje
Naslovnica

#20316 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

Hajlac wrote: 02/07/2024 22:36

Sarajevo nije moderan evropski grad.
Život u Sarajevu nikada nije bio kvalitetan niti će biti.
Manite se odvraćanja od masovne upotrebe automobila i hipsteraja, ludih ideja. Ima ih što bi zatvarali saobraćaj od Skenderije, pametnice. To su oni nadobudni hipsteri na romobilima, no lajferi kravataši sa ružičastim naočalama, odabrano društvo koje misli da je najpametnije dok ne popije šamar pa se rasplače plači3.14čka, kme, kme.
Šupljirate decenijama, niko ništa nije uradio (osim rekonstrukcije tramvajske mreže), sve se nešto počne, ništa se ne završi, trojke, četvorke, zeleni, crveni, kurikulumi, svi pametni, HR, PR, team building, trčkarate svako malo, brude rade što hoće, policija ne postoji, fasade nam padaju po glavama, grad nikad prljaviji. Kaže teleeeviiiizor i teleeevizija, razvlače riječi koje se nikada u Sarajevu nisu tako izgovarale.
Kada čuješ sarajevsko gradsko čeljade i onaj nekadašnji sarajevski naglasak (ne onaj papanski čaršijski, nego kulturni), okreneš se, jebote, ko da si vidio endemsku vrstu.
A pričate o modernom evropskom gradu kvalitetnom za život?
Grad čine ljudi a ne zelenilo.
Grad je pun stoke seljačke, ruralaca, prava sandžačka kasaba sa twistom IB.
Kome ba treba zelenilo, dajte šiša, piša, bruda, kuravela, bengi, donera
mayab

#20317 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mayab »

mk ultra wrote: 02/07/2024 22:47
Ko je izvođač?
Kjkp rad

75d pise dakle slajfanje
Najžalosnije je što se ovom sada rekonstrukcijom vjerovatno za duuugo duuuuugo godina zapečaćuje sudbina južne longitudinale :sad: ,

dakle ostat će stara uska ulica ,
defakto druga gradska uzdužna prometna "žila kucavica" koja će se gušiti u ogromnoj količini auta, kamiona i trolejbuskog saobraćaja...

Totalno obesmišljen i ponižen gradski trolejbuski saobraćaj
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#20318 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

mayab wrote: 03/07/2024 06:14
mk ultra wrote: 02/07/2024 22:47

Ko je izvođač?
Kjkp rad

75d pise dakle slajfanje
Najžalosnije je što se ovom sada rekonstrukcijom vjerovatno za duuugo duuuuugo godina zapečaćuje sudbina južne longitudinale :sad: ,

dakle ostat će stara uska ulica ,
defakto druga gradska uzdužna prometna "žila kucavica" koja će se gušiti u ogromnoj količini auta, kamiona i trolejbuskog saobraćaja...

Totalno obesmišljen i ponižen gradski trolejbuski saobraćaj
Posto je to moja mahala

Vjeruj da se o tome prica 20g hladno
Sve neke stvari okolo ceste su blokirali zarad tog prosirenja
Most devastiran maksimalno
Sud nema ulaz normalan
Itd...

Tranzit+spoj za dobrinju, vojnicko, svrakini, anex, hrasno brdo, mojmilo komplet

Ne glasamo dobro ocigledno
made_in_sarajevo

#20319 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by made_in_sarajevo »

Podrzite svrakino sljedeci put i svi za hdz :mrgreen:
nepass1

#20320 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by nepass1 »

Zar nije bilo 75 dana od pocetka radova? Sinoc krateri po onom sljunku
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#20321 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

Naslovnica wrote: 02/07/2024 23:10

Sarajevo nije moderan evropski grad.
Život u Sarajevu nikada nije bio kvalitetan niti će biti.
Manite se odvraćanja od masovne upotrebe automobila i hipsteraja, ludih ideja. Ima ih što bi zatvarali saobraćaj od Skenderije, pametnice. To su oni nadobudni hipsteri na romobilima, no lajferi kravataši sa ružičastim naočalama, odabrano društvo koje misli da je najpametnije dok ne popije šamar pa se rasplače plači3.14čka, kme, kme.
Šupljirate decenijama, niko ništa nije uradio (osim rekonstrukcije tramvajske mreže), sve se nešto počne, ništa se ne završi, trojke, četvorke, zeleni, crveni, kurikulumi, svi pametni, HR, PR, team building, trčkarate svako malo, brude rade što hoće, policija ne postoji, fasade nam padaju po glavama, grad nikad prljaviji. Kaže teleeeviiiizor i teleeevizija, razvlače riječi koje se nikada u Sarajevu nisu tako izgovarale.
Kada čuješ sarajevsko gradsko čeljade i onaj nekadašnji sarajevski naglasak (ne onaj papanski čaršijski, nego kulturni), okreneš se, jebote, ko da si vidio endemsku vrstu.
A pričate o modernom evropskom gradu kvalitetnom za život?
Grad čine ljudi a ne zelenilo.
Grad je pun stoke seljačke, ruralaca, prava sandžačka kasaba sa twistom IB.
Kome ba treba zelenilo, dajte šiša, piša, bruda, kuravela, bengi, donera
bravo majstore,placam rucak i pice za ovaj post :sax: :bih:
vjeshalica

#20322 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by vjeshalica »

nepass1 wrote: 03/07/2024 06:54
Ne znam koliko dana, ali izrovinjati ulicu, ostaviti je onakvu po najvecoj vrucini da mlavi po njoj saobracaj i dize nepodnosljivu prasinu u nebesa to samo mogu nasi nadrimajmuni kao i sve sto rade tako. I onaaj dio na Dobrinji ista stvar razvale, ostave,malo asvaltiraju pa opet ostave i tako parcijalno rade, kakvi su to gradjevinski standardi i zasto treba za onaj dio 75 dana?
Malo jaca kisa, kao sto si i sam vidio, napravila rupetine ne znas u sta upadas.

Moj zakljucak je da onaj dio samo rade pro forme radi zbog nabijanja zgrade, da kofol izgleda uredjen pristup isto kao i Majdanska ulica rade one druge zgrade.
Naslovnica

#20324 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

vjeshalica wrote: 03/07/2024 09:22
nepass1 wrote: 03/07/2024 06:54
Ne znam koliko dana, ali izrovinjati ulicu, ostaviti je onakvu po najvecoj vrucini da mlavi po njoj saobracaj i dize nepodnosljivu prasinu u nebesa to samo mogu nasi nadrimajmuni kao i sve sto rade tako. I onaaj dio na Dobrinji ista stvar razvale, ostave,malo asvaltiraju pa opet ostave i tako parcijalno rade, kakvi su to gradjevinski standardi i zasto treba za onaj dio 75 dana?
Malo jaca kisa, kao sto si i sam vidio, napravila rupetine ne znas u sta upadas.

Moj zakljucak je da onaj dio samo rade pro forme radi zbog nabijanja zgrade, da kofol izgleda uredjen pristup isto kao i Majdanska ulica rade one druge zgrade.
Garant će biti priča u stilu, pa znate, podzemne instalacije nisu bile ucrtane, izmještanje, vodovod, mora tender za ventile, dok se to nabavi iz inostranstva, nije BH Telecom dao dozvolu itd...
Naša posla skroz
BadBoy

#20325 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

Jel ovo post malo šaljivog karaktera?
Post Reply