ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#3101 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Entropio »

mk ultra wrote: 23/06/2024 22:36 Mora
A vrli moguce da ce granica biti spustena i do 150kW
Fakat me cudi da kod nas to sve funkcionise tako dobro. Tipa babin sin ukljuci nesto i ne javi nikome, sutra pola drzave nema struje.

E fakat zanimljivo ovo. Nisam se nikad zanimao za to, ono struju uzimas zdravo za gotovo kao i vodu. Jos samo kad bih skontao kako se transportuje struja od mjesta proizvodnje do krajnjeg potrosaca, a da nema gubitka.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3102 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by mk ultra »

A sta ce upaliti da potegne 5MW odjednom?

Babini sinovi ne rade
grafit

#3103 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by grafit »

Entropio wrote: 23/06/2024 22:35
grafit wrote: 23/06/2024 21:20
Entropio wrote: 23/06/2024 21:00 Cijelu noc nisam spavao zbog ove teme. Ako se mora tacno onoliko proizvoditi koliko se trosi, kako je to moguce… ne moze se predvidjeti da li ce neka firma upaliti neku masinu danas a sutra ugasiti, da li ce neko puniti svoj elektricni auto… kako se postigne da uvijek ima dovoljno, a da nema ni viska kad se ne moze tacno predvidjeti koliko ce se trositi.
To je kompleksna tema jer je nemoguće u potpunosti predvidjeti odnos proizvodnje-potrošnje.

Zato Elektroprivrede izrađuju bilanse i planiraju proizvodnju El. energije iz svojih elektrana + moguće je viškove i manjkove na satnoj, dnevnoj i mjesečnoj osnovi energije kupiti-prodati preko berzi u regionu npr: Cropex i Hupex.

Takođe NOSBiH ima unaprijed ugovoreno balasiranje sistema sa proizvođačima El. energije koji se prijave na tender za pružanje tzv. pomoćnih usluga.

Isto tako NOSBiH izrađuje unaprijed dijagram proizvodje i potrošnje za dane unaprijed i svaki dan otprilike do 19 sati se izrađuje "vozni red elektrana" i zaprimaju se prijave potrošača koji su direktno priključeni na prenosnu mrežu Elektroprenosa, naponskog nivoa 110, 220 i 400KV.
Znaci veliki potrosaci, tipa neke firme, moraju najaviti ako planiraju sutra ukljuciti neku dodatnu proizvodnu liniju? Da se nabavi struja ili proizvede.
Naravno, ako ih nema u "voznom redu" za snabdijevanje za idući dan, Elektroprenos ih isključuje sa mreže u ponoć.
drug_profi

#3104 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

SMR su kako im ime kaže modularni reaktori koji se proizvedu u Westinghouse ili Mitsubishi fabrici, utovari na transport i posadi gdje hoces.
Obicno su 250-300 MW, za 900 do 1000 miliona dolara ih dobijes da ti rade 4 godine.
Sto jedan kWh cini 65 feninga. Naravno, ide zamjena goriva i to onda polako obara cijenu kWh dugorocno.
Vijek tog reaktora je oko 60 godina. To su prilicno bezbjedne stvari. Fakticki se sami gase u slucaju havarije.

Medjutim, kinezi sad razvijaju torijske SMR koji rade na nuklearni otpad. Mnogo jeftiniji su ali jos u razvoju.
Slicnu stvar rade i ostali veliki igraci. To su vjerovatno buduce elektrane po cijelom svijetu, dok se fuzija ne usavrsi.
ZoomZoomKiwi

#3105 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by ZoomZoomKiwi »

mk ultra wrote: 23/06/2024 22:43 A sta ce upaliti da potegne 5MW odjednom?

Babini sinovi ne rade
Eventualno rernu od 0.0025MW :lol:
HelaS

#3106 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by HelaS »

made_in_sarajevo wrote: 23/06/2024 08:10
Znam za solarne elektrane da koje idu preko elektrodistribucije, da se trazi relej za zastitu koji ima mogucnost upravljanja preko SCADA sistema. To im je nedavno uvedeno kao pod moranje svim elektranama. Onda ti si napravio elektranu manju eto 150-200kW ali ti elektrodistribucija diriguje pustanje u mrezu.

Eto radio sam par solarnih do 200kW ali jedan dio vezan za solare, pa ovi sto rade na prodaji, pustanju u rad su mi pricali o ovome kako radi i kako su nedavno iz elektrodistribucije uveli pripremu za SCADA sistem svih elektrana.

Kod nas su zlo lokalne elektrodistribucije gdje ide zakon jaceg i ko ce vise platiti. Ovo iznad jednostavno se ne smiju zajebavati i staviti babinog sina da kontrolise pola mreze u drzavi. Da je tako jos mi ne bi imali struje, ali ovako stavi babinog sina u elektrodistribuciju lokalnu da pokaze svu pamet, pa svaka elektrodistribucija svoju politiku vodi. SBK je najgori po meni
Koliko je u BiH "jednostavno" ili nije, izgraditi solarnu elektranu.
Bi li mogao opisati postupak, ukratko, ako znaš. Npr. imam u posjedu 10 ha zemljišta u sunčanoj Hercegovini, šta dalje...?
dječak sa šibicama

#3107 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by dječak sa šibicama »

Jerlagic se uzima kao relevantan, objektivan i strucan.

Fali jos Bicakcicev video, izjava, citat, intervju, kao relevantan.

Kad takvu mraku neko uzme za relevantnu, prosjecno inteligentnom covjeku se upali lampica. Ne bi se cudio da neki postovi dolaze iz udobnih fotelja staklene zgrade.
grafit

#3108 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by grafit »

dječak sa šibicama wrote: 24/06/2024 00:14 Jerlagic se uzima kao relevantan, objektivan i strucan.

Fali jos Bicakcicev video, izjava, citat, intervju, kao relevantan.

Kad takvu mraku neko uzme za relevantnu, prosjecno inteligentnom covjeku se upali lampica. Ne bi se cudio da neki postovi dolaze iz udobnih fotelja staklene zgrade.
Jerlagić je samo fulio na Hayatu kada je rekao da je uzrok raspada sistema bio manjak energije u sistemu a zapravo je uzrok bio višak.
doktor78

#3109 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by doktor78 »

Entropio wrote: 23/06/2024 22:42
Fakat me cudi da kod nas to sve funkcionise tako dobro. Tipa babin sin ukljuci nesto i ne javi nikome, sutra pola drzave nema struje.
Prošle godine su Hifu prozivali da je pravio neke manipulacije sa solarima koje su mogle da dovedu do nestabilnosti EES-a.
Znači, nisu babini sinovi, ali jesu nezasitni biznismeni kojima je malo Božija kiša.
made_in_sarajevo

#3110 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by made_in_sarajevo »

HelaS wrote: 23/06/2024 23:47
made_in_sarajevo wrote: 23/06/2024 08:10
Znam za solarne elektrane da koje idu preko elektrodistribucije, da se trazi relej za zastitu koji ima mogucnost upravljanja preko SCADA sistema. To im je nedavno uvedeno kao pod moranje svim elektranama. Onda ti si napravio elektranu manju eto 150-200kW ali ti elektrodistribucija diriguje pustanje u mrezu.

Eto radio sam par solarnih do 200kW ali jedan dio vezan za solare, pa ovi sto rade na prodaji, pustanju u rad su mi pricali o ovome kako radi i kako su nedavno iz elektrodistribucije uveli pripremu za SCADA sistem svih elektrana.

Kod nas su zlo lokalne elektrodistribucije gdje ide zakon jaceg i ko ce vise platiti. Ovo iznad jednostavno se ne smiju zajebavati i staviti babinog sina da kontrolise pola mreze u drzavi. Da je tako jos mi ne bi imali struje, ali ovako stavi babinog sina u elektrodistribuciju lokalnu da pokaze svu pamet, pa svaka elektrodistribucija svoju politiku vodi. SBK je najgori po meni
Koliko je u BiH "jednostavno" ili nije, izgraditi solarnu elektranu.
Bi li mogao opisati postupak, ukratko, ako znaš. Npr. imam u posjedu 10 ha zemljišta u sunčanoj Hercegovini, šta dalje...?
Radio sam jedan dio u toku izgradnje. Da ti kazem nesto oko procedura slagat cu te jer nisam detaljno upoznat sa tim detaljima. Najbolje ti je kontaktirati ove firme sto rade prodaju i izgradnju solarnih elektrana, oni su najbolje upoznati sa tim. Jedna od tih firmi se meni javila sa vec gotovim projektom i Energetskom saglasnosti i dalje isprate sve do konacnog pustanja. Ja sam svoj dio uradio prema tim dokumentima i kroz pricu opcenito i za dio koji sam ja radio sam malo upoznat ali ne dovoljno za tvoje informacije.

Mislim da je jednostavno ako.bi za sebe radio bez prodaje Elektrodistribuciji ili komsiji kako vec hoda to.
ZoomZoomKiwi

#3111 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by ZoomZoomKiwi »

Evo i na sjeveru Aotearoe blackout, pao glavni dalekovod, bukvalno je jedan stub pao :mrgreen:

https://www.rnz.co.nz/news/national/520 ... now-so-far

Da ne bude, ovo samo kod nas ima :mrgreen:
BadBoy

#3112 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by BadBoy »

doktor78 wrote: 24/06/2024 05:56
Entropio wrote: 23/06/2024 22:42
Prošle godine su Hifu prozivali da je pravio neke manipulacije sa solarima koje su mogle da dovedu do nestabilnosti EES-a.
Znači, nisu babini sinovi, ali jesu nezasitni biznismeni kojima je malo Božija kiša.
Čini mi se da Hifa nije prijavljivala vozne redove jer je balansa energija bila jeftinija od energije koju su oni proizvodili pa im je računica bila jednostavna.
BadBoy

#3113 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by BadBoy »

Iz cijele ove situacije, jasne su tri stvari:

1. Naš elektroenergetski sistem je haman jedna od najsvjetlijih tačaka u državi. Stvarno su ljudi odradili maksimalno dobar posao.
2. Struja je baš jebeno teška za skontat običnom narodu i zbog toga;
3. Svi je uzimamo zdravo za gotovo

:D
nekome

#3114 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by nekome »

ZoomZoomKiwi wrote: 24/06/2024 10:22 Evo i na sjeveru Aotearoe blackout, pao glavni dalekovod, bukvalno je jedan stub pao :mrgreen:

https://www.rnz.co.nz/news/national/520 ... now-so-far

Da ne bude, ovo samo kod nas ima :mrgreen:
ti ocigledno neznas da je ovdje glavni nacionalni sport kukanje i treba nam svaka prilika za to :D
doktor78

#3115 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by doktor78 »

Demagozi i politikanti tipa Zlatana Begića su odmah počeli da pljuju,a zapravo je impresivno koliko brzo se situacija stabilizovala s obzirom na veličinu problema.
ZoomZoomKiwi

#3116 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by ZoomZoomKiwi »

BadBoy wrote: 24/06/2024 11:13 Iz cijele ove situacije, jasne su tri stvari:

1. Naš elektroenergetski sistem je haman jedna od najsvjetlijih tačaka u državi. Stvarno su ljudi odradili maksimalno dobar posao.
2. Struja je baš jebeno teška za skontat običnom narodu i zbog toga;
3. Svi je uzimamo zdravo za gotovo

:D
Suma sumarum tačno tako
Ci-Nick

#3117 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

https://www.cropex.hr/hr/

Zanimljivo da je sutra u vrijeme kad solari proizvode maksimalne količine cijena 300 do 350 eura po MWh a u uvečer i preko 500 eura.
Ovo je vjerovatno najviša cijena u posljednje dvije godine.
grafit

#3118 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by grafit »

Ci-Nick wrote: 24/06/2024 13:53 https://www.cropex.hr/hr/

Zanimljivo da je sutra u vrijeme kad solari proizvode maksimalne količine cijena 300 do 350 eura po MWh a u uvečer i preko 500 eura.
Ovo je vjerovatno najviša cijena u posljednje dvije godine.
Veća potražnja od ponude...

Ljetnja turistička sezona je počela a mnoge zemlje zbog loše hidrološke situacije se suočavaju sa manjkom El. energije iz vlastitih proizvodnih kapaciteta i samim tim su orjentisani ka uvozu.

Samo Hrvatska je do prije nekoliko dana imala manjak i do 1500MW, trenutno je to "prepolovljeno" jer imaju proizvodnju oko 600MW iz Vjetroelektrana - https://www.hops.hr/
Peacean

#3119 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Peacean »

Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, te dijelove Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije pogodio je u petak, 21. juna, kolaps u napajanju električnom energijom. Iz Nezavisnog operatera sistema BiH je stiglo pojašnjenje ovog događaja
https://www.klix.ba/vijesti/bih/nos-bih ... /240624090
nekome

#3120 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by nekome »

Peacean wrote: 24/06/2024 14:21
Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, te dijelove Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije pogodio je u petak, 21. juna, kolaps u napajanju električnom energijom. Iz Nezavisnog operatera sistema BiH je stiglo pojašnjenje ovog događaja
Prema prvim preliminarnim analizama i informacijama koje su prezentovane na telekonferenciji održanoj 21.06.2024. godine u 16:30 sati u organizaciji Evropske asocijacije operatora prenosnih sistema za električnu energiju (ENTSO-E), raspad je krenuo u 12:20 časova u elektroprenosnoj mreži Albanije ispadom interkonektivnog dalekovoda 400 kV Zemlak (Albanija) – Kardia (Grčka)", piše u saopštenju NOS-a.

Kažu i da je i prije ovog problema došlo do ispada još jednog dalekovoda, ali ovoga puta u Crnoj Gori.

"Iako je ovom ispadu prethodio ispad dalekovoda 400 kV Podgorica 2 – Ribarevina u Crnoj Gori, prenosna mreža Crne Gore i susjednih sistema je bila u pogonu sa normalnim pogonskim parametrima.

Nakon ispada pomenutog dalekovoda Zemlak – Kardia, dolazi do kaskadnih ispada 400 kV, 220 kV i 110 kV dalekovoda u Albaniji nakon čega se incident trenutno prenio u elektroenergetski sistem Crne Gore, uzrokujući ispad 220 kV dalekovoda Mojkovac – Podgorica 1.
U cilju boljeg razumijevanja situacije napomenućemo da prenosna moć 400 kV dalekovoda iznosi 1300 MW, a u trenutku raspada sistem za nadzor prenosne mreže BiH (SCADA/EMS) u dispečerskom centru NOSBiH-a bilježi tokove snage i do 2250 MW po pojedinim 400 kV dalekovodima", kažu iz NOS-a.
ZoomZoomKiwi

#3121 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by ZoomZoomKiwi »

nekome wrote: 24/06/2024 14:37
U cilju boljeg razumijevanja situacije napomenućemo da prenosna moć 400 kV dalekovoda iznosi 1300 MW, a u trenutku raspada sistem za nadzor prenosne mreže BiH (SCADA/EMS) u dispečerskom centru NOSBiH-a bilježi tokove snage i do 2250 MW po pojedinim 400 kV dalekovodima", kažu iz NOS-a.
Hajd vozdra :run:
kobe_meh

#3122 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by kobe_meh »

Peacean wrote: 24/06/2024 14:21
Prema prvim preliminarnim analizama i informacijama koje su prezentovane na telekonferenciji održanoj 21.06.2024. godine u 16:30 sati u organizaciji Evropske asocijacije operatora prenosnih sistema za električnu energiju (ENTSO-E), raspad je krenuo u 12:20 časova u elektroprenosnoj mreži Albanije ispadom interkonektivnog dalekovoda 400 kV Zemlak (Albanija) – Kardia (Grčka)", piše u saopštenju NOS-a.

Kažu i da je i prije ovog problema došlo do ispada još jednog dalekovoda, ali ovoga puta u Crnoj Gori.

"Iako je ovom ispadu prethodio ispad dalekovoda 400 kV Podgorica 2 – Ribarevina u Crnoj Gori, prenosna mreža Crne Gore i susjednih sistema je bila u pogonu sa normalnim pogonskim parametrima.

Nakon ispada pomenutog dalekovoda Zemlak – Kardia, dolazi do kaskadnih ispada 400 kV, 220 kV i 110 kV dalekovoda u Albaniji nakon čega se incident trenutno prenio u elektroenergetski sistem Crne Gore, uzrokujući ispad 220 kV dalekovoda Mojkovac – Podgorica 1.
Takodjer su u regiji bili van pogona dva 400 kV dalekovoda u zbog planiranog odrzavanja, i jednostavno kada su se dogodili navedeni ispadi, ovo je bilo neizbjezno
grafit

#3123 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by grafit »

ZoomZoomKiwi wrote: 24/06/2024 15:26
Hajd vozdra :run:
Zaista je tih nekoliko dana bio velik tranzit El. energije iz pravca Slovenije i Mađarske, preko Hrvatske i BiH prema CG i veliki uvoz Hrvatske za svoje potrebe..čak i do 1600MW.

Pod Sjeveroistokom BiH se smatra 400KV Interkonektivna veza BiH i Hrvatske, BiH i Srbije preko DV Ugljevik-Ernestinovo i Ugljevik-Sremska Mitrovica.

Takođe postoje i Interkonektivne veze naponskog nivoa 220KV, kao što su: Tuzla-Đakovo, Gradačac-Đakovo i Višegrad-Požega.
nekome

#3124 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by nekome »

sjoooj gl'aj albanije, vuče i dalje, ima da nas opet potopi :D
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#3125 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Entropio »

Pise u clanku da postoji samo jedan dalekovod koji povezuje BiH-Albaniju-Grcku. Znaci li to da kad bi neko htio da napadne nas, treba samo da bombardira taj dalekovod da ga onesposobi i cijela jebena drzava ostane bez struje? Ili neki drugi dalekovod? Kako ima samo jedan? Zar nemaju neku alternativu…
Post Reply