ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
bumerangss

#2976 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by bumerangss »

Danas nesta struje... citam nems citava BiH pa ni CgG i Dalmacija, kolaps u gradu, ne rade semafori, radnje zatvorene i na vratima pise "nema struje", vidim poce da smanjuje pritisak vode pa poce da koći i mobilni internet, medijska blokada... vani 35 C vec me bila pocela fatati neka panika :skoljka:

Kad je dosla struja malo mi je falilo da izađem na balkon i da se dernjam k'o u ratu "došla strujaaaa"!!! :lol: :igrac: :sretan: :sretan:

Kažu nafta plin ma struja je pravo bogatstvo :bih:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2977 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by mk ultra »

_BataZiv_0809 wrote: 21/06/2024 23:35
ZoomZoomKiwi wrote: 21/06/2024 22:10
Dobar posao i alal vera svim dispečerima u nas i ekipama na terenu i u samim elektranama.
U ovakvim se situacijama najbolje pokažu mane komunikacije između različitih segmenata sistema, i nadam se da ćemo dosta naučiti iz ovoga.
Vjerujte, ovo je once-in-a-lifetime situacija, barem je do sad tako bilo, vidjet ćemo šta budućnost nosi.
Mozda se i neki dokumentarac snimi.
Bilo je drame i sigurno ima dosta prica koje zasluzuju biti ispricane :thumbup:

Danasnji dan je pokazao da ipak nismo toliki sljivotresi ko sto se misli.
Ali i da u narodu postoji ogroman autosovinizam.
Ne znam ko mi je bio gori, domicilni koji nas smatraju nesposobnim za bili sta komplikovanije od toljage ili inostrani koji su u ovakvoj havariji nalazili za shodno da nam objasnjavaju sa visine i pristaju nam na muku uz neskrivenu zluradost.
Vjeruj mi kako je malo falilo da ovo bude visednevna havarija
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2978 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by _BataZiv_0809 »

mk ultra wrote: 22/06/2024 00:20
Dobar posao i alal vera svim dispečerima u nas i ekipama na terenu i u samim elektranama.
U ovakvim se situacijama najbolje pokažu mane komunikacije između različitih segmenata sistema, i nadam se da ćemo dosta naučiti iz ovoga.
Vjerujte, ovo je once-in-a-lifetime situacija, barem je do sad tako bilo, vidjet ćemo šta budućnost nosi.

Ne znam ko mi je bio gori, domicilni koji nas smatraju nesposobnim za bili sta komplikovanije od toljage ili inostrani koji su u ovakvoj havariji nalazili za shodno da nam objasnjavaju sa visine i pristaju nam na muku uz neskrivenu zluradost.
Vjeruj mi kako je malo falilo da ovo bude visednevna havarija
Vjerujem
Ali nije
Rezultat se gleda hehe
giannibelif

#2979 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by giannibelif »

Prošle godine u maju čini mi se, koleginica Japanka piše na Slack da im je izdato upozorenje za cunami i poslije par sati nestalo im je struje, ali ne lezi vraže toalet je na struju i ne radi nikako, već može na silu onako da se koristiti ispiranjem ručno pa se hvalila da je išla po vodu i nosila pješke.
drug_profi

#2980 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

bumerangss wrote: 22/06/2024 00:17 Kažu nafta plin ma struja je pravo bogatstvo
Koristim tvoj citat da postavim pitanje: pa jel u redu da ima fer cijenu?
preludezalude

#2981 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by preludezalude »

Buljubasic kaze da je nezahvalno sad trazit krivca. Drugim rijecima...krivac postoji ali nemoj boga ti...
belfy

#2982 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by belfy »

ZoomZoomKiwi wrote: 21/06/2024 23:44
Itekako vjeruj. Maloprije smo imali Teams razgovor, jaro iz Elektroprenosa i jaro iz TE Kakanj. Kažu obojica da su danas oni i mnoge njihove kolege izgubili dobrih kila :mrgreen:
Bukvalno je bilo trčanja i znojenja samo takvog.

Ovaj iz TE Kakanj ode u treću smjenu, bio kući samo tri sata.

Rekao sam im da sam im na raspolaganju, volonterski, šta god da zatreba.

Još jednom ponavljam, jer je teško to predočiti nestručnim jezikom. Ovakva situacija, bukvalno stoljetnih proporcija, da se prevaziđe u ovako kratkom roku bez ikakvih posljedica po komplet VN prenosnu infrastrukturu je na nivou, ne G20, nego G7 zemalja.
pa, nije da nas hvalim, ali zato elektricare i izvozimo. i nisam zadovoljan tvojim odgovorm. razumijem (jos uvijek) samo djelomicno. primjer sa kvacilom je super, ali mi ne objasnjava kompletnu situaciju. jer si pominjao frekvenciju same mreze. mozda sada zalazim u sitnije kutke, ali tu se znanje i nalazi. kako visak proizvodnje moze uticati na frekvenciju iste? (ne zaboravi da je meni u glavi samo agregat kao primjer)...
belfy

#2983 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by belfy »

toska wrote: 21/06/2024 23:43
belfy wrote: 21/06/2024 22:20 ...nego sam u glavi zamislio samo jednostavni agregat na koji nista nije prikljuceno, a radi. kao i kada je prikljuceno i njegovo vrsno opterecenje...
pa kad je nešto priključeno na generator to ga istom snagom opterećuje i koči.
ako to opterećenje naglo odspojimo generator će otići u milion obrtaja, visok napon, visoku frekvenciju i havariju negdje.

slično što zoom napisa za kvačilo u autu.
meni je to sasvim jasno drug toska. sve ostalo mi nije jasno. :)
oldtajmer

#2984 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by oldtajmer »

koliko dugo danas nije bilo struje tacno me uhvatila neka fobija od lifta, mislim da cu narednih nekoliko dana samo pjehe da idem
HelaS

#2985 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by HelaS »

preludezalude wrote: 22/06/2024 00:56 Buljubasic kaze da je nezahvalno sad trazit krivca. Drugim rijecima...krivac postoji ali nemoj boga ti...
Teško je proglasiti krivca za današnji elektroenergetski kolaps na pola Balkana. I da ga neko pokaže, nemoguće je dokazati. Treba ovo posmatrati i takvim tretirati kao "višu silu", elementarnu nepogodu, ili sličan incident, u kojem nema odgovornih, i u kojem je struka pokazala vrhunsko umijeće i spsobnost da iz ovakve štete ne bude katastrofalna. S tim da treba naučiti da se za neki sljedeći put nađe rješenje bez ispada mreže, usljed prekomjerne potrošnje i kontinuirano visoke temperature zraka. Vjerujem da postoji neki način...

Dakle - elektroenergetski inženjeri BiH i država kojima pripada naša mreža - sve čestitke za danas! :thumbup: :bih:
toska

#2986 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by toska »

belfy wrote: 22/06/2024 01:00

do mene onda, izvinjenje.
belfy

#2987 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by belfy »

toska wrote: 22/06/2024 01:09
belfy wrote: 22/06/2024 01:00

do mene onda, izvinjenje.
ne znam na cemu se izvinjavas. dao si doprinos. ako ne direktno meni, onda nekim drugima koji ce procitati. cini mi se i da se mk_ultra ne javlja jer ga nisam direktno pitao. a mislim da i on moze dati fin doprinos...

volio bih vidjeti sto jednostavnije objasnjenje, a ako samo nije dovoljno onda barem uputa na linkove. ja sam slabostrujas, ali mi kucne i industrijske instalacije nisu strane. energetika, ipak, jeste. dobar dio iste mislim da razumijem, ali kada se dodje do elektrana tu nisam bas na poznatom terenu. i upravo zato bih zelio da saznam vise o istom...
belfy

#2988 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by belfy »

ovo se (profesionalno) zove preuzimanje zasluga. a onda pomenes autosovinizam, pa ga u iducoj recenici primjenis skolski... komedija, nije li? e moj Bato...
tap3ah75

#2989 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by tap3ah75 »

Mijenjaj naziv teme
Briši ovo PLJAČKA - meći ... NAŠI HEROJI! SPASIOCI!
-Chesterfield-

#2990 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by -Chesterfield- »

belfy wrote: 22/06/2024 00:58
kako visak proizvodnje moze uticati na frekvenciju iste?
### Osnovni Principi:

1. **Frekvencija Mreže**:
- Elektroenergetski sistemi funkcionišu na standardnoj frekvenciji (50 Hz u Evropi, 60 Hz u Sjevernoj Americi).
- Frekvencija se određuje brzinom rotacije generatora koji proizvode struju.

2. **Balansiranje Proizvodnje i Potrošnje**:
- U svakom trenutku, proizvodnja električne energije mora biti jednaka potrošnji kako bi se frekvencija održala stabilnom.
- Kada proizvodnja nadmašuje potrošnju, dolazi do povećanja frekvencije.

### Višak Proizvodnje:

1. **Mehanizam Povećanja Frekvencije**:
- Zamislimo agregat (generator) koji radi na sinhronu brzinu kako bi održavao frekvenciju na 50 Hz.
- Ako postoji višak energije, generator se počinje brže okretati jer nema dovoljno opterećenja (potrošnje) da ga uspori.
- Ovo povećava frekvenciju iznad 50 Hz.

2. **Učinak na Mrežu**:
- Svi generatori povezani u mreži moraju raditi sinhronizovano na istoj frekvenciji.
- Ako neki generatori počnu raditi brže zbog viška proizvodnje, cijela mreža pokušava pratiti tu višu frekvenciju.
- Ovo može dovesti do destabilizacije mreže jer se povećava rizik od kvara ili oštećenja opreme koja nije dizajnirana za rad na višoj frekvenciji.

### Primjer:

- **Praktični Scenario**:
- Zamislimo da hidroelektrana proizvodi više energije nego što je trenutno potrebno.
- Višak energije znači da generatori hidroelektrane rade bez dovoljno otpora (manje opterećenja na mreži), što ih navodi da se brže okreću.
- Ovo uzrokuje porast frekvencije u mreži.

### Kontrolni Mehanizmi:

1. **Automatski Regulatori**:
- **Primarna Regulacija**: Generator ima ugrađene regulatore koji smanjuju proizvodnju kada frekvencija raste.
- **Sekundarna Regulacija**: Centralni kontrolni centar može narediti smanjenje proizvodnje ili preusmjeravanje viška energije u skladišta (baterije, pumpne hidroelektrane).

2. **Efekti i Mjere**:
- **Oprema**: Elektronski uređaji su dizajnirani za rad na tačnoj frekvenciji. Odstupanja mogu uzrokovati kvarove.
- **Stabilizacija**: Operator mreže može preduzeti mjere kao što su smanjenje proizvodnje ili aktiviranje potrošačkih sistema koji mogu brzo apsorbovati višak energije.

### Zaključak:

Višak proizvodnje električne energije direktno utiče na frekvenciju mreže povećanjem brzine rotacije generatora, što dovodi do povećanja frekvencije. Da bi se to kontrolisalo, koriste se automatski regulatori i centralizovani sistemi za balansiranje mreže kako bi se održala stabilnost i spriječili kvarovi na opremi i mreži.
HelaS

#2991 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by HelaS »

ZoomZoomKiwi wrote: 21/06/2024 22:03
Povezanost nam je danas omogućila da samo tri sata nakon ovakvog stravičnog događaja epskih proporcija imamo električnu energiju u domovima.
Ponavljam, u ovom stoljeću, u USA se desio black-out sličnih razmjera, i trebalo im je tri dana da dođu sebi.
Od koga je USA mreža dobila struju - od Kanade i Meksika, jedino. Obzirom da su obje ove države i sami veliki potrošači, vjerovatno i proizvođači struje, te na kapacitetnu USA mrežu, da li je i 3 dana podvig?

Može li australijska elektroenergetska mreža doživjeti ovakav današnji kolaps? Ili japanska, kineska, francuska, i kakvo bi imali rješenje za povrat u normalno stanje?
donnie_darko

#2992 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by donnie_darko »

Da su pametni, ovi strujasi, pa instalirali racunare koji majnaju bitcoine da im pojedu taj visak energije... em bi imali pare em ne bi trcali danas gore dole po 35c 8-) 8-)
HelaS

#2993 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by HelaS »

tap3ah75 wrote: 22/06/2024 01:36 Mijenjaj naziv teme
Briši ovo PLJAČKA - meći ... NAŠI HEROJI! SPASIOCI!
:D :thumbup:

Ali stvarno, "pljačku" treba brisati iz naslova teme

@Živojinoviću, ako neće pokretač teme, bi li ti mogao...
skupljac_zeljeza

#2994 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by skupljac_zeljeza »

preludezalude wrote: 22/06/2024 00:56 Buljubasic kaze da je nezahvalno sad trazit krivca. Drugim rijecima...krivac postoji ali nemoj boga ti...
Stručnjak za energetiku Harbaš prebacuje rješenje na potrošače...
Harbaš kaže da je jedno od rješenje da “pravimo struju na svom krovu”, a drugo je da cijena električne energije mora rasti kako bi se napravile nove investicije.

https://balkans.aljazeera.net/videos/20 ... sSqB81YWiA
-Chesterfield-

#2995 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by -Chesterfield- »

Pljačka ne treba da se briše.
Plaćam 230 V
+-10%
Isporučuju mi nekada 180 V

.Korupcija i pljačka u elektroenergetskom sektoru Bosne i Hercegovine su ozbiljan problem koji ima dugotrajne posljedice na ekonomiju i svakodnevni život građana.

Bosna i Hercegovina je rangirana među zemljama sa najvišim nivoom korupcije prema Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala. Država je suočena s duboko ukorijenjenom korupcijom koja se manifestuje kroz političko uplitanje, nepravilne javne nabavke i zloupotrebu položaja [[❞]](https://ba.voanews.com/a/javnost-percep ... 55592.html) [[❞]](https://ba.voanews.com/a/transparency-i ... 54032.html).

Primjeri korupcije uključuju nezakonite nabavke i zloupotrebu sredstava tokom pandemije, što dodatno otežava borbu protiv korupcije u javnom sektoru [[❞]](https://ba.voanews.com/a/transparency-i ... 54032.html). U elektroenergetskom sektoru, izvještaji sugeriraju da postoji značajna pljačka i nepravilnosti u upravljanju resursima, što ugrožava stabilnost i efikasnost ovog vitalnog sektora [[❞]](https://ba.voanews.com/a/javnost-percep ... 55592.html).

Ovi problemi su doprinijeli lošem upravljanju i smanjenju investicija, što direktno utiče na kvalitet i pouzdanost elektroenergetskih usluga u zemlji. Borba protiv korupcije zahtijeva snažnije zakone, bolju provedbu postojećih propisa i povećanu transparentnost kako bi se osigurala odgovornost i zaštitili interesi građana.
drug_profi

#2996 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

Pa jedan od uzroka povećane proizvodnje danas i jesu solari na mrezi koje ne mozes zaustaviti.
Po grafu se vidjelo da je 200 MW snage više nego je potrošnja, i na to sve još dođe nagli prekid izvoza...

Za ovakve stvari jedino rješenje je da se automatski za svaki višak struje aktivira neka reverzibilna HE.
Problem je što u situaciji kada je vodostaj nizak ne možeš odzeti rijeci vodu, pa je po mom mišljenju, potrebno napraviti potpuno nezavisne akumulacije za reverzibilne HE, na vodotocima koji nemaju uslove za pregrađivanje. Npr. tipa rijeke Bosne, sa akumulacijom negdje u nekom bazenu na brdu iznad.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2997 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by mk ultra »

drug_profi wrote: 22/06/2024 02:07 Pa jedan od uzroka povećane proizvodnje danas i jesu solari na mrezi koje ne mozes zaustaviti.
Po grafu se vidjelo da je 200 MW snage više nego je potrošnja, i na to sve još dođe nagli prekid izvoza...

Za ovakve stvari jedino rješenje je da se automatski za svaki višak struje aktivira neka reverzibilna HE.
Problem je što u situaciji kada je vodostaj nizak ne možeš odzeti rijeci vodu, pa je po mom mišljenju, potrebno napraviti potpuno nezavisne akumulacije za reverzibilne HE, na vodotocima koji nemaju uslove za pregrađivanje. Npr. tipa rijeke Bosne, sa akumulacijom negdje u nekom bazenu na brdu iznad.
Solarni sistemi nemaju inerciju
drug_profi

#2998 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

-Chesterfield- wrote: 22/06/2024 02:02 Pljačka ne treba da se briše.
Plaćam 230 V
+-10%
Isporučuju mi nekada 180 V

Spoiler
Show
.Korupcija i pljačka u elektroenergetskom sektoru Bosne i Hercegovine su ozbiljan problem koji ima dugotrajne posljedice na ekonomiju i svakodnevni život građana.

Bosna i Hercegovina je rangirana među zemljama sa najvišim nivoom korupcije prema Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala. Država je suočena s duboko ukorijenjenom korupcijom koja se manifestuje kroz političko uplitanje, nepravilne javne nabavke i zloupotrebu položaja [[❞]](https://ba.voanews.com/a/javnost-percep ... 55592.html) [[❞]](https://ba.voanews.com/a/transparency-i ... 54032.html).

Primjeri korupcije uključuju nezakonite nabavke i zloupotrebu sredstava tokom pandemije, što dodatno otežava borbu protiv korupcije u javnom sektoru [[❞]](https://ba.voanews.com/a/transparency-i ... 54032.html). U elektroenergetskom sektoru, izvještaji sugeriraju da postoji značajna pljačka i nepravilnosti u upravljanju resursima, što ugrožava stabilnost i efikasnost ovog vitalnog sektora [[❞]](https://ba.voanews.com/a/javnost-percep ... 55592.html).

Ovi problemi su doprinijeli lošem upravljanju i smanjenju investicija, što direktno utiče na kvalitet i pouzdanost elektroenergetskih usluga u zemlji. Borba protiv korupcije zahtijeva snažnije zakone, bolju provedbu postojećih propisa i povećanu transparentnost kako bi se osigurala odgovornost i zaštitili interesi građana.
I ovo bi bilo dobro da nam forumaši sa znanjem objasne. Ja znam da je npr. u ratu na žici koja je davala struju po zemunicama i bajtama na liniji napon bio različit ovisno koliko si daleko. Sijalica je recimo nekome gorila sjajno, nekom je tinjala potpuno beskorisno.
drug_profi

#2999 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

mk ultra wrote: 22/06/2024 02:08 Solarni sistemi nemaju inerciju
Nisam siguran šta si htio reći.
skaut_83

#3000 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by skaut_83 »

HelaS wrote: 22/06/2024 01:52
ZoomZoomKiwi wrote: 21/06/2024 22:03
Povezanost nam je danas omogućila da samo tri sata nakon ovakvog stravičnog događaja epskih proporcija imamo električnu energiju u domovima.
Ponavljam, u ovom stoljeću, u USA se desio black-out sličnih razmjera, i trebalo im je tri dana da dođu sebi.
Od koga je USA mreža dobila struju - od Kanade i Meksika, jedino. Obzirom da su obje ove države i sami veliki potrošači, vjerovatno i proizvođači struje, te na kapacitetnu USA mrežu, da li je i 3 dana podvig?

Može li australijska elektroenergetska mreža doživjeti ovakav današnji kolaps? Ili japanska, kineska, francuska, i kakvo bi imali rješenje za povrat u normalno stanje?
Postoje načini i za start sistema bez prosljeđivanja napona iz susjednih mreža. U tom slučaju se prvo startaju elektrane koje su osposobljene za tzv black start i onda iz njih proslijeđujemo napon u mreži...
Post Reply