Kad je dosla struja malo mi je falilo da izađem na balkon i da se dernjam k'o u ratu "došla strujaaaa"!!!
Kažu nafta plin ma struja je pravo bogatstvo
Moderator: anex
Vjeruj mi kako je malo falilo da ovo bude visednevna havarija_BataZiv_0809 wrote: ↑21/06/2024 23:35Mozda se i neki dokumentarac snimi.ZoomZoomKiwi wrote: ↑21/06/2024 22:10
Dobar posao i alal vera svim dispečerima u nas i ekipama na terenu i u samim elektranama.
U ovakvim se situacijama najbolje pokažu mane komunikacije između različitih segmenata sistema, i nadam se da ćemo dosta naučiti iz ovoga.
Vjerujte, ovo je once-in-a-lifetime situacija, barem je do sad tako bilo, vidjet ćemo šta budućnost nosi.
Bilo je drame i sigurno ima dosta prica koje zasluzuju biti ispricane![]()
Danasnji dan je pokazao da ipak nismo toliki sljivotresi ko sto se misli.
Ali i da u narodu postoji ogroman autosovinizam.
Ne znam ko mi je bio gori, domicilni koji nas smatraju nesposobnim za bili sta komplikovanije od toljage ili inostrani koji su u ovakvoj havariji nalazili za shodno da nam objasnjavaju sa visine i pristaju nam na muku uz neskrivenu zluradost.
Vjerujemmk ultra wrote: ↑22/06/2024 00:20Vjeruj mi kako je malo falilo da ovo bude visednevna havarija_BataZiv_0809 wrote: ↑21/06/2024 23:35Mozda se i neki dokumentarac snimi.ZoomZoomKiwi wrote: ↑21/06/2024 22:10
Dobar posao i alal vera svim dispečerima u nas i ekipama na terenu i u samim elektranama.
U ovakvim se situacijama najbolje pokažu mane komunikacije između različitih segmenata sistema, i nadam se da ćemo dosta naučiti iz ovoga.
Vjerujte, ovo je once-in-a-lifetime situacija, barem je do sad tako bilo, vidjet ćemo šta budućnost nosi.
Ne znam ko mi je bio gori, domicilni koji nas smatraju nesposobnim za bili sta komplikovanije od toljage ili inostrani koji su u ovakvoj havariji nalazili za shodno da nam objasnjavaju sa visine i pristaju nam na muku uz neskrivenu zluradost.
Koristim tvoj citat da postavim pitanje: pa jel u redu da ima fer cijenu?
pa, nije da nas hvalim, ali zato elektricare i izvozimo. i nisam zadovoljan tvojim odgovorm. razumijem (jos uvijek) samo djelomicno. primjer sa kvacilom je super, ali mi ne objasnjava kompletnu situaciju. jer si pominjao frekvenciju same mreze. mozda sada zalazim u sitnije kutke, ali tu se znanje i nalazi. kako visak proizvodnje moze uticati na frekvenciju iste? (ne zaboravi da je meni u glavi samo agregat kao primjer)...ZoomZoomKiwi wrote: ↑21/06/2024 23:44Itekako vjeruj. Maloprije smo imali Teams razgovor, jaro iz Elektroprenosa i jaro iz TE Kakanj. Kažu obojica da su danas oni i mnoge njihove kolege izgubili dobrih kila_BataZiv_0809 wrote: ↑21/06/2024 23:35Mozda se i neki dokumentarac snimi.ZoomZoomKiwi wrote: ↑21/06/2024 22:10
![]()
Bukvalno je bilo trčanja i znojenja samo takvog.
Ovaj iz TE Kakanj ode u treću smjenu, bio kući samo tri sata.
Rekao sam im da sam im na raspolaganju, volonterski, šta god da zatreba.
Još jednom ponavljam, jer je teško to predočiti nestručnim jezikom. Ovakva situacija, bukvalno stoljetnih proporcija, da se prevaziđe u ovako kratkom roku bez ikakvih posljedica po komplet VN prenosnu infrastrukturu je na nivou, ne G20, nego G7 zemalja.
meni je to sasvim jasno drug toska. sve ostalo mi nije jasno.
Teško je proglasiti krivca za današnji elektroenergetski kolaps na pola Balkana. I da ga neko pokaže, nemoguće je dokazati. Treba ovo posmatrati i takvim tretirati kao "višu silu", elementarnu nepogodu, ili sličan incident, u kojem nema odgovornih, i u kojem je struka pokazala vrhunsko umijeće i spsobnost da iz ovakve štete ne bude katastrofalna. S tim da treba naučiti da se za neki sljedeći put nađe rješenje bez ispada mreže, usljed prekomjerne potrošnje i kontinuirano visoke temperature zraka. Vjerujem da postoji neki način...preludezalude wrote: ↑22/06/2024 00:56 Buljubasic kaze da je nezahvalno sad trazit krivca. Drugim rijecima...krivac postoji ali nemoj boga ti...
ne znam na cemu se izvinjavas. dao si doprinos. ako ne direktno meni, onda nekim drugima koji ce procitati. cini mi se i da se mk_ultra ne javlja jer ga nisam direktno pitao. a mislim da i on moze dati fin doprinos...
ovo se (profesionalno) zove preuzimanje zasluga. a onda pomenes autosovinizam, pa ga u iducoj recenici primjenis skolski... komedija, nije li? e moj Bato..._BataZiv_0809 wrote: ↑21/06/2024 23:35Mozda se i neki dokumentarac snimi.ZoomZoomKiwi wrote: ↑21/06/2024 22:10
### Osnovni Principi:
1. **Frekvencija Mreže**:
- Elektroenergetski sistemi funkcionišu na standardnoj frekvenciji (50 Hz u Evropi, 60 Hz u Sjevernoj Americi).
- Frekvencija se određuje brzinom rotacije generatora koji proizvode struju.
2. **Balansiranje Proizvodnje i Potrošnje**:
- U svakom trenutku, proizvodnja električne energije mora biti jednaka potrošnji kako bi se frekvencija održala stabilnom.
- Kada proizvodnja nadmašuje potrošnju, dolazi do povećanja frekvencije.
### Višak Proizvodnje:
1. **Mehanizam Povećanja Frekvencije**:
- Zamislimo agregat (generator) koji radi na sinhronu brzinu kako bi održavao frekvenciju na 50 Hz.
- Ako postoji višak energije, generator se počinje brže okretati jer nema dovoljno opterećenja (potrošnje) da ga uspori.
- Ovo povećava frekvenciju iznad 50 Hz.
2. **Učinak na Mrežu**:
- Svi generatori povezani u mreži moraju raditi sinhronizovano na istoj frekvenciji.
- Ako neki generatori počnu raditi brže zbog viška proizvodnje, cijela mreža pokušava pratiti tu višu frekvenciju.
- Ovo može dovesti do destabilizacije mreže jer se povećava rizik od kvara ili oštećenja opreme koja nije dizajnirana za rad na višoj frekvenciji.
### Primjer:
- **Praktični Scenario**:
- Zamislimo da hidroelektrana proizvodi više energije nego što je trenutno potrebno.
- Višak energije znači da generatori hidroelektrane rade bez dovoljno otpora (manje opterećenja na mreži), što ih navodi da se brže okreću.
- Ovo uzrokuje porast frekvencije u mreži.
### Kontrolni Mehanizmi:
1. **Automatski Regulatori**:
- **Primarna Regulacija**: Generator ima ugrađene regulatore koji smanjuju proizvodnju kada frekvencija raste.
- **Sekundarna Regulacija**: Centralni kontrolni centar može narediti smanjenje proizvodnje ili preusmjeravanje viška energije u skladišta (baterije, pumpne hidroelektrane).
2. **Efekti i Mjere**:
- **Oprema**: Elektronski uređaji su dizajnirani za rad na tačnoj frekvenciji. Odstupanja mogu uzrokovati kvarove.
- **Stabilizacija**: Operator mreže može preduzeti mjere kao što su smanjenje proizvodnje ili aktiviranje potrošačkih sistema koji mogu brzo apsorbovati višak energije.
### Zaključak:
Višak proizvodnje električne energije direktno utiče na frekvenciju mreže povećanjem brzine rotacije generatora, što dovodi do povećanja frekvencije. Da bi se to kontrolisalo, koriste se automatski regulatori i centralizovani sistemi za balansiranje mreže kako bi se održala stabilnost i spriječili kvarovi na opremi i mreži.
Od koga je USA mreža dobila struju - od Kanade i Meksika, jedino. Obzirom da su obje ove države i sami veliki potrošači, vjerovatno i proizvođači struje, te na kapacitetnu USA mrežu, da li je i 3 dana podvig?ZoomZoomKiwi wrote: ↑21/06/2024 22:03
Povezanost nam je danas omogućila da samo tri sata nakon ovakvog stravičnog događaja epskih proporcija imamo električnu energiju u domovima.
Ponavljam, u ovom stoljeću, u USA se desio black-out sličnih razmjera, i trebalo im je tri dana da dođu sebi.
Stručnjak za energetiku Harbaš prebacuje rješenje na potrošače...preludezalude wrote: ↑22/06/2024 00:56 Buljubasic kaze da je nezahvalno sad trazit krivca. Drugim rijecima...krivac postoji ali nemoj boga ti...
Harbaš kaže da je jedno od rješenje da “pravimo struju na svom krovu”, a drugo je da cijena električne energije mora rasti kako bi se napravile nove investicije.
https://balkans.aljazeera.net/videos/20 ... sSqB81YWiA
.Korupcija i pljačka u elektroenergetskom sektoru Bosne i Hercegovine su ozbiljan problem koji ima dugotrajne posljedice na ekonomiju i svakodnevni život građana.
Bosna i Hercegovina je rangirana među zemljama sa najvišim nivoom korupcije prema Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala. Država je suočena s duboko ukorijenjenom korupcijom koja se manifestuje kroz političko uplitanje, nepravilne javne nabavke i zloupotrebu položaja [[❞]](https://ba.voanews.com/a/javnost-percep ... 55592.html) [[❞]](https://ba.voanews.com/a/transparency-i ... 54032.html).
Primjeri korupcije uključuju nezakonite nabavke i zloupotrebu sredstava tokom pandemije, što dodatno otežava borbu protiv korupcije u javnom sektoru [[❞]](https://ba.voanews.com/a/transparency-i ... 54032.html). U elektroenergetskom sektoru, izvještaji sugeriraju da postoji značajna pljačka i nepravilnosti u upravljanju resursima, što ugrožava stabilnost i efikasnost ovog vitalnog sektora [[❞]](https://ba.voanews.com/a/javnost-percep ... 55592.html).
Ovi problemi su doprinijeli lošem upravljanju i smanjenju investicija, što direktno utiče na kvalitet i pouzdanost elektroenergetskih usluga u zemlji. Borba protiv korupcije zahtijeva snažnije zakone, bolju provedbu postojećih propisa i povećanu transparentnost kako bi se osigurala odgovornost i zaštitili interesi građana.
Solarni sistemi nemaju inercijudrug_profi wrote: ↑22/06/2024 02:07 Pa jedan od uzroka povećane proizvodnje danas i jesu solari na mrezi koje ne mozes zaustaviti.
Po grafu se vidjelo da je 200 MW snage više nego je potrošnja, i na to sve još dođe nagli prekid izvoza...
Za ovakve stvari jedino rješenje je da se automatski za svaki višak struje aktivira neka reverzibilna HE.
Problem je što u situaciji kada je vodostaj nizak ne možeš odzeti rijeci vodu, pa je po mom mišljenju, potrebno napraviti potpuno nezavisne akumulacije za reverzibilne HE, na vodotocima koji nemaju uslove za pregrađivanje. Npr. tipa rijeke Bosne, sa akumulacijom negdje u nekom bazenu na brdu iznad.
I ovo bi bilo dobro da nam forumaši sa znanjem objasne. Ja znam da je npr. u ratu na žici koja je davala struju po zemunicama i bajtama na liniji napon bio različit ovisno koliko si daleko. Sijalica je recimo nekome gorila sjajno, nekom je tinjala potpuno beskorisno.-Chesterfield- wrote: ↑22/06/2024 02:02 Pljačka ne treba da se briše.
Plaćam 230 V
+-10%
Isporučuju mi nekada 180 V
SpoilerShow.Korupcija i pljačka u elektroenergetskom sektoru Bosne i Hercegovine su ozbiljan problem koji ima dugotrajne posljedice na ekonomiju i svakodnevni život građana.
Bosna i Hercegovina je rangirana među zemljama sa najvišim nivoom korupcije prema Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala. Država je suočena s duboko ukorijenjenom korupcijom koja se manifestuje kroz političko uplitanje, nepravilne javne nabavke i zloupotrebu položaja [[❞]](https://ba.voanews.com/a/javnost-percep ... 55592.html) [[❞]](https://ba.voanews.com/a/transparency-i ... 54032.html).
Primjeri korupcije uključuju nezakonite nabavke i zloupotrebu sredstava tokom pandemije, što dodatno otežava borbu protiv korupcije u javnom sektoru [[❞]](https://ba.voanews.com/a/transparency-i ... 54032.html). U elektroenergetskom sektoru, izvještaji sugeriraju da postoji značajna pljačka i nepravilnosti u upravljanju resursima, što ugrožava stabilnost i efikasnost ovog vitalnog sektora [[❞]](https://ba.voanews.com/a/javnost-percep ... 55592.html).
Ovi problemi su doprinijeli lošem upravljanju i smanjenju investicija, što direktno utiče na kvalitet i pouzdanost elektroenergetskih usluga u zemlji. Borba protiv korupcije zahtijeva snažnije zakone, bolju provedbu postojećih propisa i povećanu transparentnost kako bi se osigurala odgovornost i zaštitili interesi građana.
Postoje načini i za start sistema bez prosljeđivanja napona iz susjednih mreža. U tom slučaju se prvo startaju elektrane koje su osposobljene za tzv black start i onda iz njih proslijeđujemo napon u mreži...HelaS wrote: ↑22/06/2024 01:52Od koga je USA mreža dobila struju - od Kanade i Meksika, jedino. Obzirom da su obje ove države i sami veliki potrošači, vjerovatno i proizvođači struje, te na kapacitetnu USA mrežu, da li je i 3 dana podvig?ZoomZoomKiwi wrote: ↑21/06/2024 22:03
Povezanost nam je danas omogućila da samo tri sata nakon ovakvog stravičnog događaja epskih proporcija imamo električnu energiju u domovima.
Ponavljam, u ovom stoljeću, u USA se desio black-out sličnih razmjera, i trebalo im je tri dana da dođu sebi.
Može li australijska elektroenergetska mreža doživjeti ovakav današnji kolaps? Ili japanska, kineska, francuska, i kakvo bi imali rješenje za povrat u normalno stanje?