Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1651 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by PreWiBa »

Refik4 wrote: 18/06/2024 21:43 Pomislih da se pitanje može posmatrati lokalno da bi se djelovalo globalno ... Ali teško, zato ti je recimo džuma upitna, jer svako sebi ima nekog vrhovnog muftiju.
Mislim da to nije baš tako lako.
Ipak su naši islamski vjerodostojnici dosta upleteni sa dužnosnicima u drugim zemljama, ne mogu oni sada radi neke radikalne iskorake a da ne budu crne ovce. A između ostalog, veliki dio našeg muftijstva se i jeste školovao u Kairu, SA i drugim islamskim zemljama.
swanfilter

#1652 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by swanfilter »

iClass wrote: 18/06/2024 21:47
swanfilter wrote: 18/06/2024 21:26 Joj, ovih mustri i palamuđenja.

Nisu Islam i Kuran vodic kako zenu politi kiselinom. Ne dati zeni da vozi auto. A ne daj boze da hoce u skolu ici.

Islam kao vjera, sistem vladanja i nacin zivota nema potrebe po reforni.

Potreban je zaokret, reforma po pitanju obrazovanja prije svega. Muslimanu je vrhunac obrazovanja ispiranje mozga sektastvom. Samo zavisi jesu li te prali oni u Kairu ili oni u Rijadu. Il Teheranu.

Neka ona septicka jama od Indije salje rakete i satelite u svemir, a prve rijeci upucene Muhamedu su koje ono vec ...

Al, dobra tetka ova kjafirka :lol:
O čemu ti? Tema je reforma religije. Zabrana obrazovanja žene i zabranja vožnje ženama nije dio islama. Tu je potrebna reforma država i to je druga tema.

Btw. Zabranja obrazovanja ženama je u 1-2 države od desetina država sa većinskim islamskim stanovništvom a vožnje više nije nigdje.
A te drzave za Ustav imaju sta vec. I onda ide interpretacija ...

Afganistan, Pakistan, Somalija, Jemen. Do jucer S A, a ni Katar nije daleko ...

Da je i jedna samo, taj svjetonazor nije u skladu sa Islamom.
Refik4

#1653 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Refik4 »

sehohari wrote: 18/06/2024 21:50
Refik4 wrote: 18/06/2024 21:43 Pomislih da se pitanje može posmatrati lokalno da bi se djelovalo globalno ... Ali teško, zato ti je recimo džuma upitna, jer svako sebi ima nekog vrhovnog muftiju.
Mislim da to nije baš tako lako.
Ipak su naši islamski vjerodostojnici dosta upleteni sa dužnosnicima u drugim zemljama, ne mogu oni sada radi neke radikalne iskorake a da ne budu crne ovce. A između ostalog, veliki dio našeg muftijstva se i jeste školovao u Kairu, SA i drugim islamskim zemljama.
To je znači pitanje države. Npr Osmansko carstvo - svi su živjeli islam. Danas država, npr SA centrom za dawu reformiše u drugim državama islam. Mada vrijeme će pokazati, vidjećeš da ćemo se čuditi mnogim stvarima, događajima i pojavama u SA
Last edited by Refik4 on 18/06/2024 22:28, edited 1 time in total.
iClass

#1654 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by iClass »

TAFKAP wrote: 18/06/2024 21:45
Pa to su ovi reformatori i reformatorke :thumbup:
Evo ova "reformatorka" kaže da je protiv hidžaba i nikaba. Neki drugi "reformator" će reći kako je hidžab farz ali je protiv nikaba. Očito je da se radi o otvaranju pandorine kutije.
Vjecita_zavrzlama

#1655 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Vjecita_zavrzlama »

sehohari wrote: 18/06/2024 21:32
Vjecita_zavrzlama wrote: 18/06/2024 20:59
canvra888 wrote: 18/06/2024 17:34

Pa eto ti i tu Singapur sa 70%, a mene pitaš u kojoj su bajci Singapurci religiozni :-) Samo 7% manje od nas.

A evo su ti drugi već napisali za Poljsku i HDI.
A mi ko religiozni😂😂😂
Iskreno rečeno, za zapadnu evropu smo još uvijek religiozni, nezavisno od etnije.

Ako ne u praktikovanju, onda sigurno u značaju vjere u identitetu i javnom životu.
Mislim, kod mene u familiji i najveće komunjare slušaju ili čitaju šta kaže reis.
Pa slusaju i onda kaze mars u pm,ili ono hodze i popovi najveci lopovi
skupljac_zeljeza

#1656 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by skupljac_zeljeza »

Vjecita_zavrzlama wrote: 18/06/2024 23:26

A mi ko religiozni😂😂😂
Iskreno rečeno, za zapadnu evropu smo još uvijek religiozni, nezavisno od etnije.

Ako ne u praktikovanju, onda sigurno u značaju vjere u identitetu i javnom životu.
Mislim, kod mene u familiji i najveće komunjare slušaju ili čitaju šta kaže reis.
Vjecita_zavrzlama

#1657 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

skupljac_zeljeza wrote: 18/06/2024 23:49

Sta je pjesnik htio poruciti? Vjerocstno neki fin al jedna lasta ne cini proljece,i ujedno to su dzematlije ne ”narod”
skupljac_zeljeza

#1658 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Vjecita_zavrzlama wrote: 18/06/2024 23:51

Sta je pjesnik htio poruciti?
Sve ove teme se svedu na kraju na jednu antiteizam vs. teizam što je dokaz ovih posljednjih par stranica koga je više, teista ili ateista. Ateista ovdje nema jer oni tvrde da su indiferentni kada se o religiji priča. U islamu i njegovim izvorima je sve u kauzalnom odnosu posebno nakon što je zaokruženo u 4 pravne škole svaka dalja priča o izmjenama propisa i pravila je suvišna. Može se samo pričati o čiščenju vjere od raznih tradicija koje su se pomiješale sa vjerom pa i danas imamo saljevanje strave kao navodno islamsko liječenje. Uče sure kada to rade. I to nakon Ibn Sinaa. A više ste i dosadni kako islam treba živjeti pa zašto džamija i zašto ne fabrika kao da je naš narod željan radnog mjesta u fabrici i kao da islamska zajednica je ministarstvo za razvoj i ekonomiju, zašto se ide na hadž kada se pare mogu drugačije potrošiti i navodno veći hajr učiniti ili zašto zekat dati u Bejtul- mal ili zašto ne stjerati vjeru nazad u 4 zida ili vjernik ne smije ovo ili ne smije ono. To ni Bog ne traži od vjernika jer zna da će griješiti i na stotinu mjesta kaže ovako ili slično jer čovjekova priroda je da je sklon griješenju... "Ti veličaj Gospodara svoga hvaleći Ga i moli Ga da ti oprosti, On je uvijek pokajanje primao". (En-Nasr, 3)
PreWiBa

#1659 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by PreWiBa »

A mi ko religiozni😂😂😂

Kod tebe na bauštelskoj pivi sigurno.
canvra888

#1660 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by canvra888 »

Pa eto ti i tu Singapur sa 70%, a mene pitaš u kojoj su bajci Singapurci religiozni :-) Samo 7% manje od nas.

A mi ko religiozni😂😂😂
Nije poenta u nama uopće, nego u Singapurcima za koje si rekao da ne važe kao religiozni.

I da, ovo što si postavio je anketa na koju su ljudi sami odgovarali da li im je religija bitna. To što smo mi kao država rekli da nam je bitna, ne znači da smo religiozni i da se pridržavamo postulata.
broj dva

#1661 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by broj dva »

A mi ko religiozni😂😂😂
Mi som deklarativno veliki vjernici. Najveci vjernici su oni sto sa zlatnim krizem of pola kilograma oko vrata preskacu preko prosjaka te oni u prvom redu dzamije. Samo ih nemoj puno pitati o merhametu ili dobroti ili postenju ili obziru..
broj dva

#1662 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by broj dva »

iClass wrote: 18/06/2024 17:02
skupljac_zeljeza wrote: 18/06/2024 14:36

Vidi ove :lol:
Zato riječ "musliman" i ne znači ništa samo po sebi kako u svijetu tako i u Bosni.

Sad interesuju me ovi što stalno govore kako se islam prilagođava vremenu i mjestu, da li i ona to radi?
Gdje je granica jer i ona radi isto, prilagođava vremenu a usput se zove muslimankom.
Vidim je, høve zena da jo niko ne nabija hidzab ili nikab na nos, je li to nesto lose ? I'ma li pravo obuci mini suknju ?
skupljac_zeljeza

#1663 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

broj dva wrote: 19/06/2024 10:26
Spoiler
Show

Zato riječ "musliman" i ne znači ništa samo po sebi kako u svijetu tako i u Bosni.

Sad interesuju me ovi što stalno govore kako se islam prilagođava vremenu i mjestu, da li i ona to radi?
Gdje je granica jer i ona radi isto, prilagođava vremenu a usput se zove muslimankom.
Vidim je, høve zena da jo niko ne nabija hidzab ili nikab na nos, je li to nesto lose ? I'ma li pravo obuci mini suknju ?
Njen komentar je oksimoron. Izvrnula se u dopičnjaku tvrdeći da je muslimanka koja traži pravo na kritiku islama. Traži nešto što postoji od izlaska Muhammeda a.s. na brdo Saffa kada je pozvao ljude u islam i njegov amidža Abdul-Uzza uzeo prvi pravo da kritikuje islam i od tada pa do danas to nije prestalo. Možda je danas nakon križarskih ratova i rekonkviste i najagresivnije. Moguće što je islam naviše živuća religija od mnogih u kojoj se najviše i prakticira čisti monoteizam. Ne malom broju desničara i cionista to nevjerovatno smeta. I antiteistima kao što je Dawkins. I pored svega bezuspješno.

Image

Image
iClass

#1664 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by iClass »

broj dva wrote: 19/06/2024 10:26 Vidim je, høve zena da jo niko ne nabija hidzab ili nikab na nos, je li to nesto lose ? I'ma li pravo obuci mini suknju ?
Nisam napisao "vidi ove" radi njenog oblačenja nego radi njenog opisa.
Ima ona pravo reći da ne želi da nosi hidžab ili nikab, ali povezivati se sa islamom, Allahom, Muhammedom a.s. i onda reći kako si protiv hidžaba ili nikaba je vrhunac gluposti.

To su uglavnom ljudi koji sami sebe traže pa imaju želju da budu u islamu ali ih vuče zapad i njihove vrijednosti pa onda traže neki miks.
PreWiBa

#1665 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by PreWiBa »

iClass wrote: 19/06/2024 19:07
broj dva wrote: 19/06/2024 10:26 Vidim je, høve zena da jo niko ne nabija hidzab ili nikab na nos, je li to nesto lose ? I'ma li pravo obuci mini suknju ?
Nisam napisao "vidi ove" radi njenog oblačenja nego radi njenog opisa.
Ima ona pravo reći da ne želi da nosi hidžab ili nikab, ali povezivati se sa islamom, Allahom, Muhammedom a.s. i onda reći kako si protiv hidžaba ili nikaba je vrhunac gluposti.

To su uglavnom ljudi koji sami sebe traže pa imaju želju da budu u islamu ali ih vuče zapad i njihove vrijednosti pa onda traže neki miks.
Nevezano za aktuelnu diskusiju, imao bi jedno pitanje, naročito tebi. Po tvojim upisima zaključujem da si veća vjernica od prosjeka bh. stanovnika.

Ne znam da li će te ovo pitanje uvrediti, ali, da li misliš da je moguće reći da su Kuran i hadisi nešto kao "ustav" islama?
Hoću reći, zavisno od perioda u istoriji, uvijek imamo određene razlike u interpretacijama onoga što nam je Allah naredio i rekao, što se reflektira na propise. Ako se pojavi nešto, očekujemo da islamski učenici odluče i kažu da postupamo prema toj pojavi (uzmi pojavu kahve koja je prvo bila zabranjena, da bi se kasnije mišljenje promjenilo), u istoj mjeri kako npr. ustavni sud u Americi vrši određene odluke.

I, iako uvijek znamo imati razlike u interpretacijama, osnovna pravila i duh uvijek ostaju isti.

Naravno, ustav se teoretski može mjenjati, ali to se u praksi gotovo nikad ne dešava.
canvra888

#1666 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by canvra888 »

Biti protiv Šerijata, hidžaba i nikaba i izjašnjavati se muslimanom je apsolutna kontradiktornost.
PreWiBa

#1667 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by PreWiBa »

canvra888 wrote: 19/06/2024 21:44

Biti protiv Šerijata, hidžaba i nikaba i izjašnjavati se muslimanom je apsolutna kontradiktornost.
Pod čim podrazumijevaš šerijat?
Na zapadu, pod pojom sa dodatkom "law" se općenito misli da službeni zakon bude šerijatski, tj. da se odbaci sekularnost.

Pod tom definicijom, gotovo svi muslimani u BiH se ne bi smjeli tako zvati.
skupljac_zeljeza

#1668 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Ako je ona prvo preko odjeće krenula da prosvjećuje muslimanke i radi na reformi islama, onda ishod bi mogao biti i ovakav.

iClass

#1669 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by iClass »

sehohari wrote: 19/06/2024 21:39 Nevezano za aktuelnu diskusiju, imao bi jedno pitanje, naročito tebi. Po tvojim upisima zaključujem da si veća vjernica od prosjeka bh. stanovnika.

Ne znam da li će te ovo pitanje uvrediti, ali, da li misliš da je moguće reći da su Kuran i hadisi nešto kao "ustav" islama?
Hoću reći, zavisno od perioda u istoriji, uvijek imamo određene razlike u interpretacijama onoga što nam je Allah naredio i rekao, što se reflektira na propise. Ako se pojavi nešto, očekujemo da islamski učenici odluče i kažu da postupamo prema toj pojavi (uzmi pojavu kahve koja je prvo bila zabranjena, da bi se kasnije mišljenje promjenilo), u istoj mjeri kako npr. ustavni sud u Americi vrši određene odluke.

I, iako uvijek znamo imati razlike u interpretacijama, osnovna pravila i duh uvijek ostaju isti.

Naravno, ustav se teoretski može mjenjati, ali to se u praksi gotovo nikad ne dešava.
Kao što si i rekao osnovna pravila ostaju. I sam znaš učenjaci se razlikuju u fikhu i to nije problem, ne razlikuju se u akaidu.

Pravila islama uvijek ostaju. Alkohol, blud, mješanje spolova, golotinja, haram će uvijek biti haram do Sudnjeg dana. Učenjaci mogu dati idžtihad na neka nova pitanja. Isto tako mogu dati olakšice za neka pitanja ukoliko za to ima potrebe.

btw. Muško sam
canvra888

#1670 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by canvra888 »

sehohari wrote: 19/06/2024 21:48

Na zapadu, pod pojom sa dodatkom "law" se općenito misli da službeni zakon bude šerijatski, tj. da se odbaci sekularnost.

Mislim pod tim da niko od muslimana ne bi trebao smatrati da je neki drugi zakon bolji od Šerijata. Kao što se i spominje u više ajeta u Kur'anu.

Drugo je što je BiH sekularna država, tako je uređenje kako jeste, ali ako se neko smatra muslimanom u BiH, ne bi smio smatrati da je neki drugi zakon bolji od Šerijata.
Vjecita_zavrzlama

#1671 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

canvra888 wrote: 19/06/2024 22:42
sehohari wrote: 19/06/2024 21:48

Mislim pod tim da niko od muslimana ne bi trebao smatrati da je neki drugi zakon bolji od Šerijata. Kao što se i spominje u više ajeta u Kur'anu.

Drugo je što je BiH sekularna država, tako je uređenje kako jeste, ali ako se neko smatra muslimanom u BiH, ne bi smio smatrati da je neki drugi zakon bolji od Šerijata.
Koliko onda muslimana ima u Bosni?

Npr da sutra bude glasanje zelite li serijatsku Bosnu ili da opstane Sekularna? Druga opcija bi pobijedila medju Bosnjacima daleko 90% najmanje
skupljac_zeljeza

#1672 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Vjecita_zavrzlama wrote: 20/06/2024 07:44

Npr da sutra bude glasanje zelite li serijatsku Bosnu ili da opstane Sekularna? Druga opcija bi pobijedila medju Bosnjacima daleko 90% najmanje
Pod 1. Nemoguć je takav referendum jer BiH po Ustavu nije bošnjačka ili muslimanska.
Pod 2. Možda bih i ja glasao protiv jer u Bosni je korišten šerijatski zakon i kadije to često nisu znale nego su kao i sekularne sudije imali povez preko očiju. Tu nam je iskustvo Saudije, Pakistana, Irana....da ljudi ne znaju danas kao u vrijeme pravednih halifa urediti pravni sistem. Nije dovoljno da se samo tako zove. Ono što je spominjano da funkcioniše posljednjih decenija je u bilo u Britaniji gdje su postojali i šerijatski sudovi čije odluke su prihvatali na kraju i državni sudovi ako su obje strane suglasne sa odlukom šerijatskog suda. Ne znam jel' još to funkcioniše. Mrzi me googlati.
Pod 3. Ne bi taj referendum prošao jer ne bi imao većinu, ali bi te iznenadio procenat koliko bi ljudi bilo za. Cerićev projekat 7-8 medresa poslije kojih se može studirati bilo šta i tri teološka fakulteta upoznaju naše mlade sa izvornim islamom, a tih maturanata i diplomanata je najmanje hiljadu godišnje koji su dalje roditelji djeci ili su nečija djeca ili braća i rođaci. Erdogan je rekao Džemi Latiću da nam na tome zavidi.
Pod 4. Islam se bolje razvija u sekularnim društvima pa recimo u vrijeme socijalizma/komunizma u ex-YU je napravljeno 1000 džamija. U Bosni ih porušeno 1000 što starih što novih i opet obnovljene stare i napravljene nove. Neprekidan je rad ljudi u direkcijama na Kovačima i nisu tu samo džamije nego i kuhinje i obdaništa i medrese i vjeronauka i biblioteke i islamski centri, svake godine se diže broj viza za hadžije jer je interesovanje veće od mogućnosti organizovanja....ni jedna stranka, ni jedna organizacija pa čak i vjerska zajednica nema tako izgrađenu mrežu i logistiku kao IZ kako u domovini tako i u dijaspori.
Pod 5. Njemačka je sekularna zemlja i imaju vjerske zajednice ili vjera veliki upliv u društvu. Slavi se Božić mjesec dana i tada su neradni dani, slavi se isto tako i Uskrs, svakih malo je neki neradni vjerski praznik, djeca iz obdaništa kojih ima i katoličkih i evangelističkih za Svetog Martina nosaju fenjere ulicama noću, prvi čas škole idu u crkvu da se pomole za uspjeh u narednoj školskoj godini, Imaju katoličke bolnice, katoličke gimnazije, CDU i CSU :mrgreen: ....itd...itd.... Može biti i sekularna u kojoj se komotno praktikuje vjera.
Vjecita_zavrzlama

#1674 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

skupljac_zeljeza wrote: 20/06/2024 08:53
Vjecita_zavrzlama wrote: 20/06/2024 07:44

Pod 1. Nemoguć je takav referendum jer BiH po Ustavu nije bošnjačka ili muslimanska.
Pod 2. Možda bih i ja glasao protiv jer u Bosni je korišten šerijatski zakon i kadije to često nisu znale nego su kao i sekularne sudije imali povez preko očiju. Tu nam je iskustvo Saudije, Pakistana, Irana....da ljudi ne znaju danas kao u vrijeme pravednih halifa urediti pravni sistem. Nije dovoljno da se samo tako zove. Ono što je spominjano da funkcioniše posljednjih decenija je u bilo u Britaniji gdje su postojali i šerijatski sudovi čije odluke su prihvatali na kraju i državni sudovi ako su obje strane suglasne sa odlukom šerijatskog suda. Ne znam jel' još to funkcioniše. Mrzi me googlati.
Pod 3. Ne bi taj referendum prošao jer ne bi imao većinu, ali bi te iznenadio procenat koliko bi ljudi bilo za. Cerićev projekat 7-8 medresa poslije kojih se može studirati bilo šta i tri teološka fakulteta upoznaju naše mlade sa izvornim islamom, a tih maturanata i diplomanata je najmanje hiljadu godišnje koji su dalje roditelji djeci ili su nečija djeca ili braća i rođaci. Erdogan je rekao Džemi Latiću da nam na tome zavidi.
Pod 4. Islam se bolje razvija u sekularnim društvima pa recimo u vrijeme socijalizma/komunizma u ex-YU je napravljeno 1000 džamija. U Bosni ih porušeno 1000 što starih što novih i opet obnovljene stare i napravljene nove. Neprekidan je rad ljudi u direkcijama na Kovačima i nisu tu samo džamije nego i kuhinje i obdaništa i medrese i vjeronauka i biblioteke i islamski centri, svake godine se diže broj viza za hadžije jer je interesovanje veće od mogućnosti organizovanja....ni jedna stranka, ni jedna organizacija pa čak i vjerska zajednica nema tako izgrađenu mrežu i logistiku kao IZ kako u domovini tako i u dijaspori.
Pod 5. Njemačka je sekularna zemlja i imaju vjerske zajednice ili vjera veliki upliv u društvu. Slavi se Božić mjesec dana i tada su neradni dani, slavi se isto tako i Uskrs, svakih malo je neki neradni vjerski praznik, djeca iz obdaništa kojih ima i katoličkih i evangelističkih za Svetog Martina nosaju fenjere ulicama noću, prvi čas škole idu u crkvu da se pomole za uspjeh u narednoj školskoj godini, Imaju katoličke bolnice, katoličke gimnazije, CDU i CSU :mrgreen: ....itd...itd.... Može biti i sekularna u kojoj se komotno praktikuje vjera.
Ala nalupa

Slaba fajda i nada, eno znam ih ja.. medresantica,ucenica generacija a danas hoda nepokrivena

Bosna ce kako vrijeme bude islo sve ka zapadu da ide, i njihova djeca ce isto biti podlozna tome , ako ne oni licno.A mi nismp arapi da tjeramp djecu pod marame radi toga nece ni biti znacajan rezultat

Ne vise od 10% kako sam i rekao.Jaka IZ ce da se prilagodi isto kao sto se jos jaca crkva na zapadu morala prilagodit, a crkve su im prazne svakako i ako pbdanista i ostalo se koristi rado,

Medresa se razvija mozda kao i katolicki skolski centri(danas u sarajevu tuzli i bihacu vecina ucenika katolickih centara su muslimani a u banja luci su pravoslavna djeca)
Last edited by Vjecita_zavrzlama on 20/06/2024 09:08, edited 2 times in total.
Locked