Naravno, kome robovski rad ne bi odgovaraoelcaliente wrote: ↑13/06/2024 18:17Ocigledno je da ima ljudi kojima to tako odgovara worldwide.zubi wrote: ↑13/06/2024 18:14Da. Jbo radnike.elcaliente wrote: ↑13/06/2024 18:12
Naravno, optimirali su sistem i to naravno utice na cijene proizvoda.
Za kupce odlican sistem.
Pa evo u BiH citas non stop kako trgovci zele da rade u lidlu.
"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
- zubi
#7426 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
-
elcaliente
-
bumerangss
#7428 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ja bih odmah ustao od stola i tražio knjigu žalbi a poslao bih i mail da ne želiš pricati stranski u svojoj zemlji pa makar to bio i engleskilast mohicans wrote: ↑13/06/2024 09:14 Sjedoh u Evropinu bastu neku noć, dođe Nepalac da nas usluži, mi na naški, kad on sorry ja jos ne znam vaš jezik, ako može na engleskom. Poslije vidim još jednog. Ima ko hoće raditi![]()
-
bumerangss
#7429 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa i hoce vrlo brzo i neka ce jer nece biti fajde od huskanja Dodika i njemu slicnih na rat jer ubrzo nece biti ni srba ni hrvata ni bošnjaka a ni bosanaca nego nepalci indijci i svi drugi azijati a i afrikanci... a u hrvatskoj ima i ukrajinacamk ultra wrote: ↑13/06/2024 09:17dobro je jedan hrvat prije par dana spomenuolast mohicans wrote: ↑13/06/2024 09:14 Sjedoh u Evropa basta neku noć, dođe Nepalac da nas usluži, mi na naški, kad on sorry ja jos ne znam vaš jezik, ako može na engleskom. Poslije vidim još jednog. Ima ko hoće raditi![]()
ovdje se može stanovništvo zamijeniti za 20g bez problema.
-
bumerangss
#7430 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ali ipak roboti nikad nece moci zamjeniti vecinu radnih mjestajazzer wrote: ↑13/06/2024 09:24 Bosanski poslodavac mašta kako će jednog dana kupiti 100 robota što jeftinije, i onda otpustiti 100 domaćih radnika pa neće imati trošak plata, doprinosa. I sva zarada će ići samo njemu.
A da mu neko danas traži 1000 KM da uloži u razvoj takvog robota, on bi ga odjebao konstatacijom "jasta cu, na tu budalaštinu ulagati pare. Bolje uložiti u novog Mercedesa".
Moj mini konzum od ramazana ne radi nedeljom i jedva sam se na to navikao, vise puta "poljubio" vrata jer nedeljom bacam smece pa haj sta prahne za dorucak... ali šipak ne radi se nedeljom evo 3 mjeseca
Ali nije to sve evo 10ak dans nema ni druge smjene
-
Rizvan
#7431 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
elcaliente wrote: ↑13/06/2024 17:54Pa svi Lildi na svijetu tako rade. Sto je i ispravno. Tako da sa malo osoblja 3-4 radnika u prosjeku opsluzuju 1000 kvadrata.
Tako ce biti i u BiH.
Ako se neko razboli uvjek ga neko drugi moze zamjeniti u podpunosti.
To je super sistem.
Zato im se radnici u Hrvatskoj mjenjaju ko na traci, a oni koji nekim cudom opstanu duze vrijeme, vec nakon par godina imaju ozbiljne zdravstvene tegobe i svakondnevno se kljukaju tabletama protiv bolova da bi mogli funkcionisati na poslu.
To je izrabljivacki sistem, gdje se ljude tretira kao robote. Prolazi im u Hrvatskoj i Srbiji, vjerovatno ce i u Bosni.
Medutim, cujem da je na zapadu drugacija situcija. Nema mahnitog kucanja na kasi, i skakanja s jednog na drugi posao. Tamo im robotizacija ljudi ne prolazi.
-
Rizvan
#7432 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
I to je upitno koliko su kupci zadovoljni s tim sistemom, jer mnogi u Hr se zale da im to brzo kucanje stvara pritisak da moraju brzo spremati robu, sto mnogi ne vole, kao sto mnogima smeta cekanje na kasi.elcaliente wrote: ↑13/06/2024 18:12zubi wrote: ↑13/06/2024 18:04Odlicanelcaliente wrote: ↑13/06/2024 17:54
Pa svi Lildi na svijetu tako rade. Sto je i ispravno. Tako da sa malo osoblja 3-4 radnika u prosjeku opsluzuju 1000 kvadrata.
Tako ce biti i u BiH.
To je super sistem.![]()
Za kupce odlican sistem.
I sto je najbolje nema dugih cekanja na kasi.
Svi radnici rade kasu, moraju brzo skenirati i kasa nema onaj dio gdje neka baba stavlja pet minuta stvari u kolica.
-
Rizvan
#7433 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Neka, neka tebi je smetalo vidjeti Konzumove radnice kako piju kafu. Zbog musterija poput tebe mnogi vise i nemaju volju raditi takve poslove. Eto sad kupuj od 07-15h.bumerangss wrote: ↑13/06/2024 18:45Ali ipak roboti nikad nece moci zamjeniti vecinu radnih mjestajazzer wrote: ↑13/06/2024 09:24 Bosanski poslodavac mašta kako će jednog dana kupiti 100 robota što jeftinije, i onda otpustiti 100 domaćih radnika pa neće imati trošak plata, doprinosa. I sva zarada će ići samo njemu.
A da mu neko danas traži 1000 KM da uloži u razvoj takvog robota, on bi ga odjebao konstatacijom "jasta cu, na tu budalaštinu ulagati pare. Bolje uložiti u novog Mercedesa".
Moj mini konzum od ramazana ne radi nedeljom i jedva sam se na to navikao, vise puta "poljubio" vrata jer nedeljom bacam smece pa haj sta prahne za dorucak... ali šipak ne radi se nedeljom evo 3 mjeseca
Ali nije to sve evo 10ak dans nema ni druge smjeneradno vrijeme ubijek bilo 07-21 a sad samo 07-15 h i svi mi koji idemo sa posla i svratimo po hljeb cigare "poljubimo" vrata i obavjest na istim da je radno vrijeme do 15 h jer nema radnika kratko jasno
![]()
-
elcaliente
#7434 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nije istina, isti sistem u Njemackoj. Pa oni su taj sistem u Njemackoj izmislili i tako postali veliki.Rizvan wrote: ↑13/06/2024 18:45elcaliente wrote: ↑13/06/2024 17:54Pa svi Lildi na svijetu tako rade. Sto je i ispravno. Tako da sa malo osoblja 3-4 radnika u prosjeku opsluzuju 1000 kvadrata.
Tako ce biti i u BiH.
To je super sistem.
Zato im se radnici u Hrvatskoj mjenjaju ko na traci, a oni koji nekim cudom opstanu duze vrijeme, vec nakon par godina imaju ozbiljne zdravstvene tegobe i svakondnevno se kljukaju tabletama protiv bolova da bi mogli funkcionisati na poslu.
To je izrabljivacki sistem, gdje se ljude tretira kao robote. Prolazi im u Hrvatskoj i Srbiji, vjerovatno ce i u Bosni.
Medutim, cujem da je na zapadu drugacija situcija. Nema mahnitog kucanja na kasi, i skakanja s jednog na drugi posao. Tamo im robotizacija ljudi ne prolazi.
Cim su 4 covjeka ispred tebe na kasi, samo zoves drugu kasu i odmah pajdo koji radi na pecivu uskace.
Nema cile mile, nema praznog hoda, time is money.
-
elcaliente
#7435 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Neka idu u Plodine. Ja dobijem napad bijesa i ludila kada vidim da neko tu na kasi slaze i nikada. Odmah kazem moze li to malo brze, nisam dosao da providim vrijeme na kasi.Rizvan wrote: ↑13/06/2024 18:50I to je upitno koliko su kupci zadovoljni s tim sistemom, jer mnogi u Hr se zale da im to brzo kucanje stvara pritisak da moraju brzo spremati robu, sto mnogi ne vole, kao sto mnogima smeta cekanje na kasi.elcaliente wrote: ↑13/06/2024 18:12
Za kupce odlican sistem.
I sto je najbolje nema dugih cekanja na kasi.
Svi radnici rade kasu, moraju brzo skenirati i kasa nema onaj dio gdje neka baba stavlja pet minuta stvari u kolica.
Last edited by elcaliente on 13/06/2024 19:02, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#7436 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
U Njemackoj ne moze biti izrabljivacki? 
-
elcaliente
#7437 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Mozda treba definicija izrabljivanja.
Mislim niko nije vezan za Lidl i Aldi, neka idu u supermarkete.
Mada evo sada svi uvode samousluzne kase tako da se i taj problem rjesava.
-
Hakiz
#7438 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
A ta radnica će otići u Njemačku u kojoj će isto dobiti otkaz ako kafu pije tamo gdje je mušterija mođe vidheti. Mora se sakriti u za to oprdviđenu prostoriju. A to je mogla i ovdje, iza radnje ako nema prostorija, gdje neće biti viđena.Rizvan wrote: ↑13/06/2024 18:57Neka, neka tebi je smetalo vidjeti Konzumove radnice kako piju kafu. Zbog musterija poput tebe mnogi vise i nemaju volju raditi takve poslove. Eto sad kupuj od 07-15h.bumerangss wrote: ↑13/06/2024 18:45Ali ipak roboti nikad nece moci zamjeniti vecinu radnih mjestajazzer wrote: ↑13/06/2024 09:24 Bosanski poslodavac mašta kako će jednog dana kupiti 100 robota što jeftinije, i onda otpustiti 100 domaćih radnika pa neće imati trošak plata, doprinosa. I sva zarada će ići samo njemu.
Ali nije to sve evo 10ak dans nema ni druge smjeneradno vrijeme ubijek bilo 07-21 a sad samo 07-15 h i svi mi koji idemo sa posla i svratimo po hljeb cigare "poljubimo" vrata i obavjest na istim da je radno vrijeme do 15 h jer nema radnika kratko jasno
![]()
-
Rizvan
#7439 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa i u Bingu i Konzumu radnici napustaju odjele i otvaraju novu kasu ako je guzva, tako svaka trgovina funkcionise.elcaliente wrote: ↑13/06/2024 18:58Nije istina, isti sistem u Njemackoj. Pa oni su taj sistem u Njemackoj izmislili i tako postali veliki.Rizvan wrote: ↑13/06/2024 18:45elcaliente wrote: ↑13/06/2024 17:54
Pa svi Lildi na svijetu tako rade. Sto je i ispravno. Tako da sa malo osoblja 3-4 radnika u prosjeku opsluzuju 1000 kvadrata.
Tako ce biti i u BiH.
To je super sistem.
Cim su 4 covjeka ispred tebe na kasi, samo zoves drugu kasu i odmah pajdo koji radi na pecivu uskace.
Ali na zapadu nema mahnitog kucanja i trcanja po radnji s jednog posla na drugi kao da te bicem gone, kako to izgleda u Lidl Hr i Sr.
I to sam cuo od vise ljudi koji zive vani i radili su usporedbu sa Lidlom u njihovoj zemlji i u Hr.
-
Rizvan
#7440 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Evo kod nas ovdje na forumu ljudi se cesto zale kako im smetaju palete u Bingu, ljudi hoce da uzivaju u kupovini.
Kako ce se ti isti osjecati kad dodu na Lidl kasu, a radnica nabaca ispred njih 60 artikala u 60 sekundi.
Kako ce se ti isti osjecati kad dodu na Lidl kasu, a radnica nabaca ispred njih 60 artikala u 60 sekundi.
-
elcaliente
#7441 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ne znam na sta mislis sa tim mahnitim trcanjem.Rizvan wrote: ↑13/06/2024 19:06Pa i u Bingu i Konzumu radnici napustaju odjele i otvaraju novu kasu ako je guzva, tako svaka trgovina funkcionise.elcaliente wrote: ↑13/06/2024 18:58Nije istina, isti sistem u Njemackoj. Pa oni su taj sistem u Njemackoj izmislili i tako postali veliki.Rizvan wrote: ↑13/06/2024 18:45
Ali na zapadu nema mahnitog kucanja i trcanja po radnji s jednog posla na drugi kao da te bicem gone, kako to izgleda u Lidl Hr i Sr.
I to sam cuo od vise ljudi koji zive vani i radili su usporedbu sa Lidlom u njihovoj zemlji i u Hr.
Ali da 3 - 4 radnika drze 1000 kvadrata u Njemackoj ti pricam iz druge ruke posto je moj jako dobar drug 15 godina u Lidlu.
Radis sve od utovara, istovara, povrat boca, peces pecivo, slazes frizidere. Jednostavno sto se mora uraditi to radis.
Kada musterija povice druga kasa ti sa jednog kraja prodavnice ides na drugi, kada musterija kaze zaglavio se automat za povrat boca ti rjesavas to.
Formula Lilda je 1000 kvadrata 4 radnika incl poslovodja.
-
last mohicans
#7442 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Vidio sam ih lani puno u Hrvatskoj, u sezoni, kontaš turistička zemlja, ali da je lik došao u Bosnu iz Nepala da radi. Ono wtf? Nismo tako neprivlačni, kao što nas predstavljaju.bumerangss wrote: ↑13/06/2024 18:40Pa i hoce vrlo brzo i neka ce jer nece biti fajde od huskanja Dodika i njemu slicnih na rat jer ubrzo nece biti ni srba ni hrvata ni bošnjaka a ni bosanaca nego nepalci indijci i svi drugi azijati a i afrikanci... a u hrvatskoj ima i ukrajinacamk ultra wrote: ↑13/06/2024 09:17dobro je jedan hrvat prije par dana spomenuolast mohicans wrote: ↑13/06/2024 09:14 Sjedoh u Evropa basta neku noć, dođe Nepalac da nas usluži, mi na naški, kad on sorry ja jos ne znam vaš jezik, ako može na engleskom. Poslije vidim još jednog. Ima ko hoće raditi![]()
ovdje se može stanovništvo zamijeniti za 20g bez problema.
-
elcaliente
#7443 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa dobra stvar je sto lidlove kase nemaju dio gdje radnica ti moze nabacati stvari.
Al ima debila pa slazu kolica na kasi.
-
Rizvan
#7444 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
elcaliente wrote: ↑13/06/2024 19:13Ne znam na sta mislis sa tim mahnitim trcanjem.Rizvan wrote: ↑13/06/2024 19:06Pa i u Bingu i Konzumu radnici napustaju odjele i otvaraju novu kasu ako je guzva, tako svaka trgovina funkcionise.elcaliente wrote: ↑13/06/2024 18:58
Nije istina, isti sistem u Njemackoj. Pa oni su taj sistem u Njemackoj izmislili i tako postali veliki.
Ali da 3 - 4 radnika drze 1000 kvadrata u Njemackoj ti pricam iz druge ruke posto je moj jako dobar drug 15 godina u Lidlu.
Radis sve od utovara, istovara, povrat boca, peces pecivo, slazes frizidere. Jednostavno sto se mora uraditi to radis.
Kada musterija povice druga kasa ti sa jednog kraja prodavnice ides na drugi, kada musterija kaze zaglavio se automat za povrat boca ti rjesavas to.
Pa to je strasno. Moderno robovlasnistvo.
I tebi je to super, da ostavljas novac tamo gdje radnike tretiraju kao robote?
-
elcaliente
#7445 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ostavljam novac gdje mi je povoljno i gdje nema guzve.Rizvan wrote: ↑13/06/2024 19:18elcaliente wrote: ↑13/06/2024 19:13Ne znam na sta mislis sa tim mahnitim trcanjem.Rizvan wrote: ↑13/06/2024 19:06
Pa i u Bingu i Konzumu radnici napustaju odjele i otvaraju novu kasu ako je guzva, tako svaka trgovina funkcionise.
Najvise volim brze i samousluzne kase.
A ti volis stojati u redu kao Englez?
-
Rizvan
#7446 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa sam si rekao 3- 4 radnika na 1000 kvadrata. Sta ce drugo nego mahnito trcati s jedno kraja radnje, na drugi da stignu uraditi sve sto treba.elcaliente wrote: ↑13/06/2024 19:13Ne znam na sta mislis sa tim mahnitim trcanjem.Rizvan wrote: ↑13/06/2024 19:06Pa i u Bingu i Konzumu radnici napustaju odjele i otvaraju novu kasu ako je guzva, tako svaka trgovina funkcionise.elcaliente wrote: ↑13/06/2024 18:58
Nije istina, isti sistem u Njemackoj. Pa oni su taj sistem u Njemackoj izmislili i tako postali veliki.
-
elcaliente
#7447 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
To je njihov biznis model, sta mislis kako su uspjeli pored Aldija i kako nude jeftine cijene.Rizvan wrote: ↑13/06/2024 19:24Pa sam si rekao 3- 4 radnika na 1000 kvadrata. Sta ce drugo nego mahnito trcati s jedno kraja radnje, na drugi da stignu uraditi sve sto treba.elcaliente wrote: ↑13/06/2024 19:13Ne znam na sta mislis sa tim mahnitim trcanjem.Rizvan wrote: ↑13/06/2024 19:06
Pa i u Bingu i Konzumu radnici napustaju odjele i otvaraju novu kasu ako je guzva, tako svaka trgovina funkcionise.
Sada Aldi uveo samousluzne kase, Lidl mora reagovati.
Znaci roba u paketima na rafama i optimalni procesi sa malo osoblja. To znaci manje cijene za kupce.
Al naprimjer sto ne volim su oni likovi koji vec pri ulazu u prodavnicu iako nisu jos ni poceli kupovati se vec deru druga kasa molim.
-
Hakiz
#7448 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Imaš "mom and pap" prodavnice koje su uglavnom nestale zbog toga što su skuplje.Rizvan wrote: ↑13/06/2024 19:18elcaliente wrote: ↑13/06/2024 19:13Ne znam na sta mislis sa tim mahnitim trcanjem.Rizvan wrote: ↑13/06/2024 19:06
Ljudi lako kažu da su protiv izrabljivanja, ali nisu spremni platiti cijene u prodavnicama koje su skupe jer su organizovane tako da izrabljivanja nema.
Kako ono kaže izreka, slobodni prevod "Svoje riječi dokaži svojim novcem", to jeste, plati 30 % više da radnik ne bude izrabljivan.
Bez toga, prazne riječi.
Kako "niko" ne želi da plati 30 % više, male prodavnice "sa porodičnom atmosferom" nestaju, ostaju veliki izrabljivački koncerni.
Sami to hoćemo.
-
elcaliente
#7449 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Lidl gdje otvori on ce potusiti i okolne pekare.
Oni uvoze pecivo iz Poljske, Rumunije i Kine cijene su im jako niske.
Oni uvoze pecivo iz Poljske, Rumunije i Kine cijene su im jako niske.
-
Rizvan
#7450 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
elcaliente wrote: ↑13/06/2024 19:21Ostavljam novac gdje mi je povoljno i gdje nema guzve.Rizvan wrote: ↑13/06/2024 19:18elcaliente wrote: ↑13/06/2024 19:13
Ne znam na sta mislis sa tim mahnitim trcanjem.
Najvise volim brze i samousluzne kase.
A ti volis stojati u redu kao Englez?
Gledam da ne obavljam kupovinu u vrijeme velikih guzvi, a desi se nekad da cekam 10 min pa sta. Opet mi je i to draze nego da znam da ljudi koji rade u trgovini u kojoj ostavljam novac funkcioniraju kao roboti, jer takva je radna etika tog lanca.