INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#18201 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Odavno se uzima. U mesarama jedan kotlet, na pijaci dva paradajza, jedna paprika, jedna tikvica, jedan luk, dvije jabuke, 1/4 kg jagoda itd. Kada jagode, trešnje, maline, ma borovnice počnemo kupovati na komad, grožđe na bobe, tada je kraj.
laik1981

#18202 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by laik1981 »

dječak sa šibicama wrote: 07/06/2024 17:37 Vec ide na rate, uzimam neki dan nekog mesa za bajram, djevojka udje kupi jednu sniclu od teleceg buta. Jedna snicla, nekad smo se smijali Slovencima jer kupuju meso na sniclu, ali oni to jer su skrti :D
Znam ja raje koja zivi sama i sve tako na komad uzimaju da bude dovoljno za obrok za njih. Ne mora to znaciti da nemaju love. Meni je to pametan potez.

Mesu ce cijene otici u nebo. Domace kvalitetno meso je vec otislo. Ko ga nadje ne pita za cijenu.
dječak sa šibicama

#18203 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Ma da ona je vjerovatno uzela jer je studentica ili nesto tako, ne sto nema para. Ali nikada to ranije nisam vidjao u nasim mesarama, uvijek se kupovalo na kilu, pola kile najmanje.
nepass1

#18204 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

tap3ah75 wrote: 07/06/2024 17:39 @nepass1
Daj podjeli recept za sos
Ako nije neka porodična tajna
Ma nije tajna a nije ni kakav poseban sos :mrgreen:
Heinz ljuti kecap, curry, kajenski papar, chili i ljuta paprika :lol:
Ja ne jedem majonezu senf i izvedenice
nepass1

#18205 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

dječak sa šibicama wrote: 07/06/2024 17:46 Ma da ona je vjerovatno uzela jer je studentica ili nesto tako, ne sto nema para. Ali nikada to ranije nisam vidjao u nasim mesarama, uvijek se kupovalo na kilu, pola kile najmanje.
Ja uvjek kazem daj mi cetiri kremenadle ili 16 bataka jer cetiri idu u rucak. Da kazem daj mi 2kg i dobijem 17 bataka nesta bi mi bilo :D
oldtajmer

#18206 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by oldtajmer »

prolazim jutros b-fazom,covjek na ulici prodaje tresnje 7 markica kila hehe :oops:
mora da su stigle preko 7 mora i 7 gora......
Naslovnica

#18207 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Hakiz wrote: 07/06/2024 17:41 Odavno se uzima. U mesarama jedan kotlet, na pijaci dva paradajza, jedna paprika, jedna tikvica, jedan luk, dvije jabuke, 1/4 kg jagoda itd. Kada jagode, trešnje, maline, ma borovnice počnemo kupovati na komad, grožđe na bobe, tada je kraj.
Smijali smo se švabama birvaktile...
Hakiz

#18208 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

oldtajmer wrote: 08/06/2024 15:15 prolazim jutros b-fazom,covjek na ulici prodaje tresnje 7 markica kila hehe :oops:
Toliko koštaju u na Otoci.

Ne bi ni te cijene bile problem da voće valja.

Nego platiš previše materiju koja izgledom, ali ne okusom i mirisom, podsjeća na voće.
Hakiz

#18209 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Naslovnica wrote: 08/06/2024 15:17
Hakiz wrote: 07/06/2024 17:41 Odavno se uzima. U mesarama jedan kotlet, na pijaci dva paradajza, jedna paprika, jedna tikvica, jedan luk, dvije jabuke, 1/4 kg jagoda itd. Kada jagode, trešnje, maline, ma borovnice počnemo kupovati na komad, grožđe na bobe, tada je kraj.
Danas na Otoci borovnice 20 KM.

Kupovat ćemo ih na komad, bobu po bobu, iduće godine. Ove godine još može 1/4 kilograma ponekad, samo da se čovjek prisjeti.

Nego, ima po stablima pored trotoara dud, dobro rodio. Uz tramvajsku prugu na Pofalićima. Besplatno voće.
problemnatravunu

#18210 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by problemnatravunu »

oldtajmer wrote: 08/06/2024 15:15 prolazim jutros b-fazom,covjek na ulici prodaje tresnje 7 markica kila hehe :oops:
Da nije nabrao diljem A , B i C faze Alipašinog , ima ih poprilično uz ceste u navedenim naseljima :mrgreen:
vjeshalica

#18211 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by vjeshalica »

Hakiz wrote: 08/06/2024 15:22
Naslovnica wrote: 08/06/2024 15:17
Danas na Otoci borovnice 20 KM.

Kupovat ćemo ih na komad, bobu po bobu, iduće godine. Ove godine još može 1/4 kilograma ponekad, samo da se čovjek prisjeti.

Nego, ima po stablima pored trotoara dud, dobro rodio. Uz tramvajsku prugu na Pofalićima. Besplatno voće.
Heh, zato je zakon brati za sebe. U nasim vrletima...kod mene ce prodavat 10 za kilu uglavnom komso sto nabere. Ja ne prodajem ove godine, samo sebi.
HelaS

#18212 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

Na Grbavicama u Sarajevo, s lijeve strane Miljacke, oba na kraju mostova, već duže vrijeme nalaze se improvizirani štandovi, jedan sa prodajom "domaćeg" voća, drugi uz voće ima i povrće, jaja, itd.. Trešnje su 8 KM, toga se sjećam. Ali, na oba štanda jedan čovjek pprodaje ove proizvode deklarirane kao "domaće", a zapravo su kupljeni negdje na Heci, i samo ih preprodaje. Sličan ovakav divji štand je na kod trafike na mostu kod Elektroprivede, a kod ASA banke u Šoping centr, ovakav divlji štand postao je skoro pa regularan. Proširio se u malu zelenaru, i svaki dan je tamo.

A u mojoj firmi inspekcije redovno traže fiskalne račune, ulaznu dokumentaciju, ugovore, i sl. E jebajiga Državo :-)
Hakiz

#18213 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

HelaS wrote: 08/06/2024 15:36
Na Grbavicama u Sarajevo, s lijeve strane Miljacke, oba na kraju mostova, već duže vrijeme nalaze se improvizirani štandovi, jedan sa prodajom "domaćeg" voća, drugi uz voće ima i povrće, jaja, itd.. Trešnje su 8 KM, toga se sjećam. Ali, na oba štanda jedan čovjek pprodaje ove proizvode deklarirane kao "domaće", a zapravo su kupljeni negdje na Heci, i samo ih preprodaje. Sličan ovakav divji štand je na kod trafike na mostu kod Elektroprivede, a kod ASA banke u Šoping centr, ovakav divlji štand postao je skoro pa regularan. Proširio se u malu zelenaru, i svaki dan je tamo.

A u mojoj firmi inspekcije redovno traže fiskalne račune, ulaznu dokumentaciju, ugovore, i sl. E jebajiga Državo :-)
Ispred zgrade na Č. Vili žena prodaje kajmak, sir itd iz gepeka automobila. Higijenski uslovi, držanje i transport na hladnom, kako da ne. Na Otoci sa gajbi se prodaje svašta. Cigarete glavni proizvod.

Ne može to u ovolikim količinama bez ili tolerancije države, ili direktnog uticanja države (ja političar, za mene neko na pijaci prodaje švercane cigarete, ja sa pozicije i svojom funkcijom omogućavam da taj moj najamnik nema probleme u radu).

Država neće to da riješi. Ne smije.

A kada bi to riješila, neko bi pitao za nelegalnu gradnju :mrgreen:
oldtajmer

#18214 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by oldtajmer »

Hakiz wrote: 08/06/2024 15:45

Ispred zgrade na Č. Vili žena prodaje kajmak, sir itd iz gepeka automobila. Higijenski uslovi, držanje i transport na hladnom, kako da ne. Na Otoci sa gajbi se prodaje svašta. Cigarete glavni proizvod.

Ne može to u ovolikim količinama bez ili tolerancije države, ili direktnog uticanja države (ja političar, za mene neko na pijaci prodaje švercane cigarete, ja sa pozicije i svojom funkcijom omogućavam da taj moj najamnik nema probleme u radu).

je li mozda na parkingu kod konzuma,jednom sam prolazio i vidio zene se jagme za kajmak iz gepeka,ko da je droga :lol:

istina je da mnogi sto prodaju na ulici ili divljim standovima sve nabavljaju na heco pijaci,vidi se jbg jer im je ponuda identicna,mada ako nista u nekim slucajevima je prednost sto ti robu donesu pred zgradu pa ne moras ici daleko,pa i kad sebe ugrade u cijenu ne bude opet velika pljacka,sam kvalitet jbg kakav je takav je
last mohicans

#18215 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by last mohicans »

nepass1 wrote: 07/06/2024 17:48
Ja pravim odličan od grčkog jogurta, malo majoneze i senfa. Bude top, chilija dodajes po želji.
Hakiz

#18216 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

oldtajmer wrote: 08/06/2024 19:09

je li mozda na parkingu kod konzuma,jednom sam prolazio i vidio zene se jagme za kajmak iz gepeka,ko da je droga :lol:

istina je da mnogi sto prodaju na ulici ili divljim standovima sve nabavljaju na heco pijaci,vidi se jbg jer im je ponuda identicna,mada ako nista u nekim slucajevima je prednost sto ti robu donesu pred zgradu pa ne moras ici daleko,pa i kad sebe ugrade u cijenu ne bude opet velika pljacka,sam kvalitet jbg kakav je takav je
Ma, govorim o državi.

Kao da je teško nekoliko puta proći pijacom, vidjeti ko je švercer, a onda u civilnim autima i civilnoj odjeći doći i pohapsiti ih. Neka ih tužilaštvo pusti, bitno je da im se cigarete (i druga roba) unište. I tako ih hapsiš svakih 15 dana, tužilaštvo ih pušta, ali ti im svaki put uništavaš cigarete. Kada riješiš jednu pijacu kreneš na drugu. Pa se vratiš na prvu ako se ovi vrate misleći da više nežeš na prvu, da si je zaboravio, misliš da je riješeno sve. Na kraju će im šteta biti prevelika da nastave. I tako ih se riješiš.

Ko hoće nađe način, ko neće nađe razlog.
vjeshalica

#18217 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by vjeshalica »

HelaS wrote: 08/06/2024 15:36

Vjv sivi Caddy
xoklix

#18218 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by xoklix »

nepass1 wrote: 07/06/2024 17:48
Isti sam...majonezu,senf i sve vrste bijelih soseva ne jedem.
Mali sestrić identičan kao i ja, bukvalno obojica istu hranu volimo odnosno ne volimo.
Sve vrste sireva osim tvrdih odnosno dimljenih ne jedemo, mlijeko također. Par puta na silu pokušavao mlijeko piti, ma nema šanse... Nagon za povraćanje instantno.
Samo crveni sosevi i curry. Riba također taraba na ulaz u moje tijelo :mrgreen:
Mora biti neka dijagnoza za ovo jer sam još dvoje-troje ljudi upoznao sa istim "problemom".
Najgore kad naručim hranu i napomenem bez majoneze,a stavi ti sve. Spuc'o bi ga/je u glavu.
Vrati i pravi novi , slažem da sam alergičan na majonezu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#18219 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

cini se da je manji pristisak na mlekce

1.7
dječak sa šibicama

#18220 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Kod nas su godinama godinama svake nedelje dolazili bracni par neko selo kod Kiseljaka, ona povijena sve radi, on samo pare uzima. Da platis njoj, nece da uzme, muz uzima lovu. Donosili kajmak sir, mlijeko, jaja, sve iz gepeka prodavali.

Ne znam gdje nestadose dugo ih vec nema. Pola ulice se namirivalo kod njih, meni to ne smeta, ako je zena cista.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#18221 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Hahahah ona povijena sva radi on samo lovu uzima
Mislim nije smijesno ali nasmijah se yebiga
dječak sa šibicama

#18222 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ne znam jel to neka seoska fora ili vjerska, ali ona ne smije pare uzeti, samo on. Lik stoji prica sa rajom i uzima pare, a ona sve odradi vaga sir broji jaja.
Zombi_Rex

#18223 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Zombi_Rex »

fortaleza wrote: 07/06/2024 11:22
laik1981 wrote: 26/05/2024 11:52
Rizvan wrote: 26/05/2024 09:34 I Meggle se okrenuo tihom poskupljenju. Sad ona zelena kantica pavlake sto je uvijek imala 22% mlijecne masti, ima 20,05%. Cijena ostala ista, a nutritivna vrijednost proizvoda manja.

Najgora mi je ova vrsta poskupljenja kad srozavaju kvalitet proizvoda, naustrub profita.
To ti je americki sistem. Zakidaj na gramazi i na kvalitetu. Cijenu zadnju diraj. Samo sto se kod nas ne znaju kontrolisati pa mahnitaju i sa cijenama.
S tim da su u Americi prosječna pakiranja i nekoliko puta veća od naših, sve ide na kile. I porcije hrane su veće... i auta, i kuće. :D
I sise kod žena, tu smo zakinuti baš najviše
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#18224 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

Cuj povijena,..hebote koja zatucanost, a sve ko fol fgr... :-)
Hakiz

#18225 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Umotana?
Post Reply